Nyheter
Europas centralbanker börjar köpa guld igen

The Central Bank of Ireland, den irländska centralbanken, har enligt uppgift börjat köpa guld igen. Enligt uppgift skall centralbanken på den gröna ön ha köpt in cirka två ton guld under september och oktober 2021. Inköpen är relativt små, i alla fall mätt i centralbankstermer. Det totala värdet uppges ligga på cirka 100 miljoner euro.
Det så kallade signalvärdet är emellertid betydligt större. Genom att The Central Bank of Ireland nu köper guld, indikerar det en en potentiell förändring av penningpolitiken för euroområdet. Det är värt att notera att guld är känt som ett sätt att skydda sitt kapital mot inflation, och att den inflation som just nu plågar världen av centralbankerna sägs vara ”övergående”. Trots detta köper alltså den irländska centralbanken guld.
2010 bytte centralbankerna fot, och gick från att vara nettosäljare till att vara nettoköpare av den gula metallen. Detta beror på att tidigare, under Mario Draghis mandatperiod, varnades euroområdets centralbanker för att inte köpa guld – av Draghi själv. Även om det inte medgavs offentligt fick detta euroområdet att se starkt ut och gav styrka åt euron efter finanskrisen 2008 och eurokrisen 2012. Mario Draghi är Italiens premiärminister sedan den 13 februari 2021. Han var tidigare ordförande för Europeiska centralbanken 2011–2019 och centralbankschef för Banca d’Italia 2006–2011.
Centralbankerna kontrollerar penningflödet
Att centralbankerna som kontrollerar mängden pengar i omlopp i ekonomin, väljer att köpa guld med nytryckt valuta inger inte något större förtroende för uttalandena om att inflationen är övergående. Genom att öka mängden valuta genom så stora kvantitativa lättnader, och sedan använda dessa för att köpa realtillgångar som guld ger istället den motsatta signalen.
Detta är en del av anledningen till att länder som har köpt guld samtidigt som de förringat sina valutor har sett sina nationella valutor depreciera under de senaste 10 åren. Enkelt uttryckt: Om en centralbank skapar pengar ur tomma intet och köper tillgångar med dessa pengar, tappar centralbankens egna valuta i värde. Detta är vad som har hänt med köpkraften hos valutor över hela världen i förhållande till guld.
Hittills har euroområdet inte sett några köp av guld i den skala Irland nyligen genomfört. Även om köpet fortfarande är relativt litet, antingen så kan köpet bero på
1) den irländska centralbanken inte följer de regler som fastställts av ECB angående guldköp,
2) den irländska centralbanken har fått rätten att köpa guld till sina reserver, vilket skulle tyda på en mjukare policy gentemot guld från ECB eller
3) köpet gjordes av någon annan anledning.
Hittills har den irländska centralbanken vägrat att kommentera köpet, så vi har ingen officiell förklaring till köpet. Om inte köpet förblir en engångshändelse, eller om det finns en annan anledning till köpet än att stärka Irlands valutareserver, indikerar denna nyhet en betydelsefull förändring för euron.
Den irländska centralbankens innehav av guld
Så, om centralbankerna säger att inflationen är ”övergående” och samtidigt väljer att köpa guld, en tillgång som är känd för att vara ett inflationsskydd, hur skall du tänka? Nyligen presenterade SCB, Statiska Centralbyrån, uppgifter om inflationen för november 2021.
Inflationen enligt KPIF uppgick till 3,6 procent i november, vilket var en ökning sedan oktober 2021 då inflationen var 3,1 procent. Det var framförallt högre priser på el och drivmedel som bidrog till den ökande inflationen. El och bensin har således påverkat inflationen under hela hösten. Går vi vidare in i december så ser vi att elpriserna under början av december nådde sina högsta nivåer någonsin. Detta kommer att få en betydande påverkan på inflationen för december månad, och det låter inte som inflationen är övergående.
Faktum är att inflationen nu är den högsta på 28 år. Den nuvarande inflationen är den högsta inflationsnivån sedan december 1993 då inflationen drevs av kronkollapsen året innan. Inte ens de så kallade experterna hade väntat sig att vi skulle få se en inflation som var så pass hög. Nyhetsbyrån Infront gjorde en undersökning i finansbranschen, och de trodde att inflationen under november skulle hamna på en ökning på 0,3 procent. Även med den nivån skulle inflationen varit den högsta på tretton år.
Även i USA är inflationen hög. Amerikanska konsumentpriser i november bekräftar att detta ämne är ganska explosivt. Med 6,8 procent på årsbasis ligger den amerikanska inflationen kvar på sin högsta nivå sedan början av 1980-talet.
Det som är värt att notera är att priset på guld inte har följt med inflationen denna gång. Att guld – trots allt det traditionella skyddet mot stigande priser – ännu inte gynnats så tydligt av denna utveckling som man kunnat förvänta sig. Rädslan är stor att Fed kommer att sätta på bromsen och höja räntorna tidigare än väntat. Det återstår att se om de fortsatt negativa realräntorna, det vill säga nominella räntor justerade med hög inflation kommer att stödja guldpriset det kommande året.
Av den anledningen kan det vara en bra idé att titta närmare på de egna innehaven av guld. Att centralbankerna anser att det är dags att köpa guld, samtidigt som de säger åt allmänheten att inflationen är övergående sänder dubbla signaler. Om inflationen, trots vad de guldköpande centralbankerna säger, inte är övergående, så betyder det att värdet på pengar på banken kommer att minska i värde. Samtidigt visar historien att guld fungerat som en bra försäkring över tiden mot just inflation.
Det finns en annan fördel med att titta på guld just nu. Under hela coronapandemin har den svenska kronan varit stabil. Under 2020 föll den svenska inflationen ned till nästan noll. Det gjorde att många utländska investerare valde att köpa svenska kronor.
Vad har då detta med guldpriset att göra? Jo, den svenska kronan börjar nu att försvagas, och många marknadsbedömmare tror att det kommer att fortsätta. Guld prissätts i dollar, vilket betyder att när du går in i någon av Tavex butiker och handlar en tacka så betalar du visserligen i svenska kronor, men baserat på ett guldpris som sätts i dollar. Att en dollar nu kostar 9,14 kronor, att jämföra med 8,16 i början av året gör att den som ägde guld i januari har tjänat på dollarkursens uppgång.
Så, en hög inflation, centralbanker som säger till allmänheten att inflationen är övergående samtidigt som de själva köper den bästa försäkringen som finns mot ett minskat penningvärde. Samtidigt ser vi hur en krona som blir allt mindre värd. Vad anser du att är det bästa sättet att skydda ditt kapital på? Du kan köpa fysiskt guld som ett skydd mot inflation hos Tavex AB.
Tavex AB är en del av Tavexgruppen som grundades 1991 med verksamhet i Sverige sedan 2005. Tavex är en ledande återförsäljare av ädelmetaller och valuta i norra Europa med högsta kreditbetyget AAA från Bisnode. Tavex köper och säljer guld, silver och platina. Besök tavex.se
Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Nyheter
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.
Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.
Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys4 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer
-
Analys2 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Nyheter2 veckor sedan
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia