Följ oss

Nyheter

Har volatiliteten förändrat handeln med olja?

Publicerat

den

Gamla oljerriggar pumpar oljaOljepriset har nu fallit i mer än ett år, och under förra veckan noterade oljepriset sitt sexårslägsta, något som emellertid inte var tillräckligt. Fallet fortsatte efter detta som en effekt av ett ökat utbud och minskad efterfrågan från Kina. Notabelt är att volatiliteten fortfarande ligger en bra bit under sina historiska nivåer, men utgör en viktig faktor när det gäller prissättningen på derivat på råolja. Den 12 augusti stängde Chicago Board Options Exchange Crude Oil Volatility Index på sin högsta nivå sedan april i år.

Historien om oljemarknaden berättas oftast av utbudsekonomer. I dag ser vi att USA närmar sig den högsta produktionsnivån av olja sedan 1972, men att landet har gjort få ansträngningar att tygla produktionen trots det fallande oljepriset och de låga marginalerna. Faktum är att USA i dag har de högsta oljelagren på 80 år under den så kallade ”körsäsongen”. Detta trots att de amerikanska konsumenterna under 2015 har kört mer än fem procent fler kilometer än vad de gjorde under 2014 vid samma tillfälle. Rapporterna tyder även på att de amerikanska oljelagren kommer att fortsätta att öka, tillväxttakten ligger på rekordhöga 25 procent under innevarande år.

Oljelager i USA

Även globalt ser vi att utbudet ökar när världens största oljeexportör Saudiarabien ökar sina volymer. Kärnkraftsavtalet i Iran kommer att innebära att även den iranska produktionen adderas till det stora produktionsöverskottet. Den iranska oljan beräknas nå marknaden under slutet av 2015 som tidigast.

Utbudet ökar men efterfrågan är mättad

Medan utbudet ökat så har inte efterfrågan följt med alls. Efterfrågan på olja från Kina, världens näst största oljekonsument, har fallit som en följd av nedgångar i den asiatiska jättens konjunkturtillväxt. Valutakursförändringarna med en allt starkare dollar har ytterligare bidragit till att komplicera situationen. Devalveringen av yuanan kommer vidare ha en negativ effekt på den kinesiska efterfrågan eftersom en svagare yuan tillsammans med en starkare US-dollar gör att alla varor som Kina importerar från USA blir dyrare för de kinesiska konsumenterna. Kombinationen av alla dessa faktorer gör att marknaden för råolja är oförutsägbar och att både producenter och konsumenter väntar på ett okänt jämviktspris. Vad betyder då en ökad volatilitet för de som vill handla med olja?

Till att börja med har volymerna ökat. Under mitten av augusti noterades att volymerna för WTI-terminerna hade stigit med 83 procent jämfört med samma period 2014. Det beror emellertid inte enbart på en ökad trading.

Såväl aktiviteten som deltagandet på derivatmarknaden för råolja har förändrats. Nya deltagare har kommit till, framförallt sådana investerare som använder sig av derivatkontrakt för att hantera osäkerheten i oljepriset. De öppna positionerna för förvaltat kapital ökade under juli 2015 med 16 procent enligt CFTC’s Commitment of Traders report. Optionshandeln har under samma period utvecklats starkare än normalt, omsättningen för optionerna på terminskontrakt på WTI ökade med 50 procent under juli 2015, att jämföra med samma period 2014. Av dessa omsattes 71 procent elektroniskt, något som var ett nytt rekord.

Fler affärer som tidigare kan ha genomförts direkt på börsgolvet flyttar till skärmarna. En av anledningarna till detta är den ökade aktiviteten i Request for Quotes (RFQ), den mekanism som gör det möjligt för marknadsaktörerna att utföra spreadavslut på Globex, CME Groups elektroniska handelsplattform. Övergången till optionsmarknaden kan bäst förklaras av de nuvarande volatilitetsnivåerna. I dagsläget förekommer det högst volatilitet i början av terminskurvan som en direkt effekt av att aktörerna ser de lagringsnivåer som EIA rapporterar varje vecka. Dessa data uppmuntrar spreadhandeln, speciellt som terminskurvan blir allt brantare. Vi ser framförallt hur så kallade kalenderspreadar blir allt vanligare, det vill säga när handlarna köper ett optionskontrakt längre fram samtidigt som de utfärdar ett optionskontrakt i spotmånaden. Detta är ett sätt som aktörerna använder för att säkra sina positioner samtidigt som de finansierar en del av kostnaden för sina köpta optioner.

Terminskurvan för WTI-olja

Den allt brantare terminskurvan visar att marknaden tror att priset på råolja kommer att stiga igen under 2016. Options- och terminsmarknaderna för råolja är bland de mest likvida och omsatta råvarukontrakten i världen samtidigt som de är mogna marknader. Det betyder att även om lagringsnivåerna stiger och efterfrågan på råolja minskar så kommer dessa marknader att berätta vart oljepriser är på väg.

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära