Nyheter
Fortsatt bear market för oljan

Vi ser en fortsatt bear market för oljan efter denna vecka. Det historiska avtalet med Iran har väckt en hel del spekulationer om hur mycket iransk olja som kommer tillbaka till marknaden, och hur snabbt. Uppskattningarna är ännu så länge mycket spekulativa då inga officiella siffror har presenterats, men det är sannolikt att Iran kommer att producera någonstans i närheten av en miljon fat råolja per dag igen inom loppet av tolv månader. December 2015 är det tidigaste datumet som sanktionerna kan komma att upphävas, men fram till dess kommer Iran att ha närmare 40 miljoner fat råolja i lager som kan säljas.
Under tiden som oljehandlarna försöker avgöra de oljevolymer som kan komma att exporteras från Iran har oljepriset fallit. Den 16 juli i år föll priset på West Texas Intermediate, WTI, och handlades mycket nära den psykologiskt viktiga nivån 50 USD per fat, och var därmed i närheten av nivåer som oljepriset inte handlats till på flera månader.
Den pågående nedgången i oljepriserna fortsätter att drabba de största oljebolagen. ConocoPhillips (NYSE: COP) meddelade nyligen sitt beslut att ytterligare minska sina investeringar för djuphavsborrning. Bolaget beslutade att avbryta sitt kontrakt med Ensco DS-9 drill som ConocoPhillips hade planerat att använda för att borra en djupvattenbrunn i Mexikanska golfen senare i år. Avbrytandet av kontraktet innebär att ConocoPhillips måste betala fartygets ägare, Ensco plc (NYSE: ESV), termineringsavgifter under ungefär två år till ett värde av daglig hyra av riggen. Det kan komma att uppgå till en dryg halv miljard dollar. Till detta tillkommer andra kostnader som Ensco kan ha ådragit sig som en följd av uppsägningen av kontraktet. Trots detta hoppas styrelsen för ConocoPhillips att denna åtgärd skall förbättra bolagets kassaflöde från och med 2017.
ConocoPhillips valde samtidigt att öka sin kvartalsvisa utdelning med en cent vilket kan tolkas som att bolagets styrelse bedömer att aktieägarna kan förvalta kapitalet bättre än vad bolaget kan när oljepriserna är så pass låga.
Produktionskostnaden är ett problem
Problemet för de stora oljebolagen är produktionskostnaderna. Det har skrivits mycket om de effektivitetsvinster som oljebolagen har gjort gällande service och utrustning, något som bidrar till att sänka prisnivån som krävs för att oljeprojekt ska vara lönsamma. De stora kostnadsbesparingarna har emellertid skett inom produktionen av skifferolja och skiffergas, två områden som de stora oljebolagen sällan har en stor exponering mot. För det stora flertalet oljebolag är det dyrare att producera olja i dag än vad det var för några år sedan, detta samtidigt som oljepriset har fallit kraftigt. Enligt konsultföretaget Boston Consulting Group är kostnaden för prospektering och utveckling av nya oljefyndigheter nu tre gånger så hög som de var för ett decennium sedan, cirka 105 USD per fat under 2014.
Kostnadsbesparingarna räcker inte långt
Trots att de stora oljeproducenterna har genomfört stora kostnadsbesparingar under de senaste månaderna är det tydligt att detta inte räcker långt när oljan som produceras handlas till hälften av utvinningskostnaderna. Det kommer att krävas betydligt större kostnadsbesparingar och att Iran, ett land i stort behov av exportintäkter, inte dumpar all sin olja på marknaden.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden