Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 16 juni 2015

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Surrad vid masten på kryss mellan Skylla och Karybdis

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityMARKNADEN I KORTHET

45 minuter. Så lång tid tog det innan söndagens samtal mellan grekiska representanter och långivarna avbröts. Greklands premiärminister Tsipras kryssar alltmer ensam mellan Skylla och Karybdis, men det är inga sireners sång som hörs i fjärran utan EU:s, ECB:s och IMF:s långt mer verkliga och samstämmiga krav på grekiska eftergifter och motprestationer. Detta verkar dock sitta oerhört långt inne och en lösning för landet ter sig allt mer avlägsen, varför konkursen är farligt nära. När finansmarknaderna öppnade veckan i går morse fick detta mycket tydliga effekter där euron handlade slagigt, US-dollarn stärktes, aktiemarknaderna globalt gick bakåt, Brentoljan försvagades och flertalet råvaror backade (läs gärna mer i dagens Morning Alert). Vad som kommer att hända med Grekland är högst oklart, men det ser inte alltför ljust ut. En eventuell konkurs skulle sprida stor oro i finansmarknaderna; inte minst för euron. Möjligtvis skulle landet trots en konkurs kunna stanna i eurozonen, men sannolikt enbart med fortsatt stort stöd.

Generellt under förra veckan uppvisade råvarumarknaden en blandad bild. SEB:s råvaruindex, SEB Commodity Index Excess Return, gick upp cirka 1 procent vilket till stor del berodde på rörelsen i energisektorn. Brentoljan gick upp knappt 1 procent vilket hjälpte indexet uppåt en del. Jordbrukssektorn backade generellt med socker i täten; ned cirka 1,5 procent. Bilden globalt på aktiemarknaden var förvisso också blandad, där Asien generellt gick något bakåt medan Europa och USA gick bättre.

Vad gäller oljemarknaden såg vi förra veckan en kraftig rörelse uppåt, egentligen på ett ganska tunt nyhetsflöde. Oljepriset verkar leta efter en nivå medan marknaden är i överproduktion. Data från International Energy Agency (IEA) visar att OECD-lager med olja växte under trend i maj, samtidigt som amerikanska oljeriggar fortsätter att minska i antal. Sammantaget är oron relaterad till Grekland just nu för stor för att vi skall våga ge någon skarp rekommendation.

Även basmetallerna backade generellt igår då US-dollarn stärktes och marknaderna reagerade negativt på nyheterna kring Grekland. Aluminium, som vi har en öppen bear-rekommendation på, har fortsatt att röra sig nedåt och igår måndag var rörelsen mycket kraftig. Vår vy att aluminiumpriset skall fortsätta nedåt kvarstår.

Vad gäller jordbruksprodukter har vi två öppna positioner på kaffe respektive socker, där vi tror att båda skall fortsätta nedåt. Kaffet har visat en volatil utveckling den senaste tiden; någonting som vi tror kommer fortsätta. Uppgifterna om den brasilianska skördens storlek har varierat – inte bara i omfattning utan även från negativt till positivt – vilket förstås påverkar priset. Vi ligger kvar i vår position, men tror att utvecklingen kommer att fortsätta vara mycket volatil. I socker ser vi fortsatt ett både tekniskt och fundamentalt nedåttryck och sannolikt kommer vi få se ytterligare ett år med globalt överskott på socker.

TRENDER I SAMMANDRAG

  • Greklandsoro ger negativa effekter i finansmarknaderna
  • Brentoljan söker nivå och förra veckans uppgång är raderad. Marknaden fortfarande i överproduktion
  • Amerikanska oljeriggar fortsätter minska i antal
  • Jordbrukssektorn blandad bild. Fortsatt nedåttryck i kaffe och socker, med reservation för el Niños effekter

VECKANS REKOMMENDATIONER

SEB rekommenderar råvaror

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.

OLJA

Riggar och oljeprisOljepriset har senaste tiden visat en rejäl rörelse. Under förra veckan gick priset på Brentoljan upp 0,9 procent – US-dollarindex föll 1,4 procent – och som mest under samma period var priset på oljan upp 3,8 procent. Amerikanska Energy Information Administration (EIA) presenterade förra måndagen ett estimat på att den amerikanska skifferoljeproduktionen skulle falla med 91 000 fat per dag mellan juni och juli. Antalet amerikanska oljeriggar minskade också med 10 stycken förra veckan och antalet horisontella riggar med 7. Ett fall i US-dollarindex om 1,7 procent från förra fredagen till onsdagen och att priset fick stöd av sitt 60 dagar långa glidande medelvärde bidrog till förra veckans uppgång. Dock ser vi en helt annan utveckling den här veckan.

Oljan verkar så att säga leta efter en nivå och stabilitet, men det hittas inte riktigt. Den tilltagande oron förknippad med Grekland bidrog tydligt till fallet. Aktiemarknaderna globalt var igår ned samtidigt som US-dollarn stärktes, vilket tydligt syntes i oljeprisets kraftiga rörelse nedåt.

Oljemarknaden är i ett stabilt överskott och International Energy Agency (IEA) visar att OECD:s oljelager i maj ökade mindre än genomsnittet för månaden, sett över de senaste fem åren. Sannolikt har lagren utanför OECD ökat, vilket ändå ger ett totalt sett större överskott.

Vad gäller den globala efterfrågan på olja så estimerar IEA i sin juni-rapport att den är 400 000 fat per dag högre än vad man tidigare trott. Man höjer således estimatet på efterfrågan till 94 miljoner fat per dag vilket ger en årsvis tillväxttakt på 1,5 procent. Vidare gör man en retroaktiv justering för 2014 till 92,6 från 92,5 miljoner fat per dag. Detta leder också till att IEA estimerar efterfrågan på OPEC:s olja till 29,4 miljoner fat per dag, vilket uppenbarligen är lägre än OPEC:s produktion på cirka 31,5 miljoner fat per dag i genomsnitt under 2015; inkluderad är ökningen i produktion från Irak och ett antagande om oförändrad produktion i Iran. Dock tror vi att efterfrågan faktiskt är högre än IEA:s estimat, även om den inte är så pass stor att täcker den globala överproduktionen om cirka 2 miljoner fat per dag.

Tekniskt ser vi ett starkt stöd och priset bör ur det perspektivet stiga. Dock är det givet oron relaterad till Grekland alldeles för stor risk på bordet och vi väljer att inte initiera någon rekommendation. En aktiv investerare kan dock hitta intressanta möjligheter i den närmaste tidens prisutveckling.

TREND

  • Greklandsoro skapar svagt sentiment på finansmarknaderna
  • Antalet amerikanska oljeriggar fortsätter minska
  • Priset på Brentolja föll kraftigt under början av veckan på basis av oro relaterad till Grekland, en starkare US-dollar och siffror om ett globalt överskott
  • Marknaden i globalt överskott, men OECD-lager ökar mindre än 5-årsgenomsnittet
  • Tekniskt finns stöd för ett högre oljepris, men med tanke på oron som Grekland sprider är det för mycket risk i marknaden för att ta en position för ett högre oljepris.

Bjarne Schieldrop
Chefsanalytiker råvaror
SEB

KAFFE

Kaffe, terminskontraktet september 2015 (US-cent/pund)Kaffet har haft en volatil utveckling senaste tiden. Sedan förra Råvarubrevet har priset trendat uppåt, för att senaste dagarna vända tvärt ned. Då skrev vi att det kommit rapporter om större brasilianska skördar än förväntat, men senaste tiden har det kommit rapporter som säger precis tvärtom. Nära 30 procent av årets skörd är nu bärgad och senaste veckans skörd är 20 procent större än veckan dessförinnan. Dock säger rapporter att den är drygt 30 procent sämre än för ett år sedan. Vidare prisar man in en väderpremie då kommande effekter av el Niño fortfarande är oklara.

Investerare ökar trots allt på sina korta positioner betydligt mer än man ökar på de långa, även om antalet långa utstående kontrakt är fler till antalet. Det kan betyda att man tror på en fortsatt rörelse ned. Vidare syns tecken på att den brasilianska realen skall försvagas mot US-dollarn, vilket ger press nedåt på kaffepriset.

Tekniskt sågs ett tydligt bullish vecko-candle förra veckan och i det mycket korta perspektivet kan man mycket väl se ytterligare rörelser uppåt. Nedåttrycket på litet längre sikt kvarstår hur som helst. Det närmaste stödet finns vid 133,55 och motståndet vid 143,85 vilket visar att det finns en risk på uppsidan.

Sedan vi i april initierade vår bear-rekommendation på kaffe har också priset sjunkit med cirka 6,5 procent och vi vidhåller vår negativa vy. Dock upprepar vi att utvecklingen kommer att vara volatil närmaste tiden – inte minst på grund av både real-kursen samt rapporter om el Niños eventuella effekter.

TREND

  • Volatil utveckling på grund av volatil brasiliansk real och motstridiga rapporter om skörden
  • Kommande eventuella effekter av el Niño fortfarande okända
  • Kortsiktigt kommer priset att fluktuera en hel del, men vi tror fortfarande på att det skall trenda nedåt. Vi ligger kvar i vår bear-rekommendation.

REKOMMENDATION

  • BEAR KAFFE X1 S – men priset kommer sannolikt fluktuera en hel del. Kortsiktiga investerare kan sannolikt tjäna pengar åt båda hållen, så att säga

SOCKER

Socker, terminskontraktet oktober 2015 (US-cent per pund)Vad gäller socker har rapporter nyligen kommit om att världen är i överproduktion, då skördarna i Thailand och Indien ser ut att bli större än vad som har förväntats. Om denna års skörd blir i linje med förväntningarna kommer det vara det femte året i rad med global överproduktion. Förvisso ökar konsumtionen i världen och överskottet minskar, men icke desto mindre ser det ut som om det kommer att bli ett överskott även i år.

Från Brasilien kommer också rapporter om torrare väder, vilket hjälper till att öka kvaliteten på skörden; det vill säga, sockerinnehållet i sockerrören ökar. Tidigare riskerade man att det skulle bli så lågt att man i större utsträckning skulle välja att göra etanol av skörden. Nu ser det inte längre ut så i samma utsträckning varför det ger ytterligare nedåttryck på priset.

Tekniskt ser vi att rörelsen uppåt i pris i början av förrförra veckan var korrektiv och nedåttrycket kvarstår. Priset har brutit igenom både stödet vid 11,89 samt 11,83. Nästa är vid 11,30 US-cent per pund.

Sålunda behåller vi vår korta position. Sedan den initierades är också priset ned drygt 5 procent. Var dock beredd på att volatiliteten kan öka i takt med att rapporter om el Niños effekter börjar komma.

TREND

  • Fortsatt global överproduktion av socker
  • Tekniskt klart nedåttryck
  • Rapporter om goda och bättre än förväntade skördar
  • Vi behåller vår korta position i socker.

REKOMMENDATION

  • BEAR SOCKER X1 S – men håll koll på rapporter om el Niños effekter!

GULD

GuldprisGreklands amortering på 300 miljoner euro till IMF som skulle ha skett fredagen 29/5 ställdes in. Premiärminister Tsipras hade lovat att betalningen skulle ske, men i elfte timmen utnyttjade man möjligheten som man fått av kreditgivaren att skjuta upp betalningen till den sista juni, vilket också är det sista datumet för Greklands bail out-program. Att landet saknar pengar är helt uppenbart men det är oklart om betalningsinställelsen är en del av en förhandlingsstrategi. Diskussionerna med EU, ECB och IMF fortsätter men rapporterna som kommer tyder på att man inte kommer framåt. Företrädare för organisationerna upprepar kraftigare och kraftigare att Grekland måste acceptera de reformer som långivarna kräver skall införas, men det verkar sitta långt inne. I förrgår kväll tog förhandlingarna slut redan efter 45 minuter och läget verkar vara helt låst och konkursen kommer närmare. Under tiden rör sig euron slagigt mot de flesta andra valutor.

Vår idé bygger på att guldpriset fortsatt kommer att stärkas genom att euron försvagas och volatiliteten ökar – oavsett om dollarn skulle stärkas. Dock är sannolikt en stor del av kommande förbättringar i amerikansk ekonomi, liksom en räntehöjning senare i år, redan inprisade. Vidare ser vi att korrelationen mellan US-dollarindex och euro-index, det vill säga hur valutorna har samvarierat, har minskat sedan finanskrisens utbrott under mitten av 2008. Ur ett kortare tidsperspektiv kan dock valutorna mycket väl samvariera starkt. Oavsett tror vi på en förstärkning av guldpriset i och med att investerare hellre investerar i guld än drabbas av en allt volatilare och svagare euro för varje deadline avseende sin skuld som Grekland närmar sig.

Senaste tiden har priset varierat en del, men under maj såg vi att US-dollarindex stärktes med ca 1,7 procent och guldpriset med cirka 1 procent. Således stärktes guldet fundamentalt egentligen nästan 3 procent.

Tanken är att man tar en lång position i guld fram till den sista juni; tidpunkten för slutet på Greklands bail out-program. Fram till dess kan guldet absolut variera i pris, men sannolikt stärkas.

TREND

  • Grekland skapar volatilitet i och försvagar euron
  • Investerare ser guld som säker investering
  • Vi tror att guldet kommer att stärkas fram till slutet på Greklands bail out-program sista juni.

REKOMMENDATION

  • GULD S – men håll koll på volatiliteten!

ALUMINIUM

Aluminium, rullande 3-månaderstermin (USD/ton)Rörelsen i aluminiumpriset under april och maj var verkligen häftig, men i stort spekulativ. Sedan slutet av maj har priset rört sig i stort sidledes. Det förväntade säljtrycket har tidigare uteblivit, vilket till viss del kan förklara den något slagiga handeln och att priset under någon vecka gick mer eller mindre sidledes. Det falska brottet genom stödet vid 1731 blev alltså då inte början till en fortsättning nedåt, men i gårdagen, måndagens, handel bröt marknaden igenom och tekniskt fokuserar man nu på nivåer kortsiktigt kring 1690. Vi såg en slagig handel under måndagen men med ett övervägande säljtryck. Denna vecka öppnade metaller generellt också svagt, vilket också var i linje med det allmänna sentimentet på finansmarknaderna.

Kina fortsätter att exportera sitt stora överskott, som till allra största delen beror på vikande inhemsk efterfrågan samt ytterligare högre produktion. Landets produktion av primärt aluminium ökade med 16 procent under förra månaden. Alumina, vilket är vad man direkt gör aluminium av, har hittills i år fallit 13 procent i pris. Samtidigt har den kinesiska regeringen sänkt priset på elektricitet för att hjälpa producenterna då aluminiumpriset sjunker. Dock har vinstmarginalerna hos en del smältfabriker i Kina faktiskt ökat, vilket ytterligare spär på produktionen. Samtidigt kämpar producenter i andra delar av världen för att stänga ned så mycket produktionskapacitet man rimligtvis kan i försök att hålla priserna uppe.

Från olika håll i världen rapporterar man om fallande premier för direktleverans och för inte så länge sedan annonserade London Metal Exchange (LME) att man i augusti kommer införa nya regler som tvingar de lagerhus med längst köer att halvera sina kötider för att leverera lagrat aluminium. Det ger knappast stöd för priset.

Sammantaget ser vi ett fortsatt nedåttryck på aluminiumpriset, även om den närmaste tidens utveckling säkerligen kommer att vara slagig. Vi ligger kvar i vår bear-rekommendation. Sedan den initierades i slutet av maj har aluminiumpriset gått ned cirka 5 procent.

TREND

  • Veckan öppnade med ett klart säljtryck
  • Aluminiumpriset bröt igenom stödet vid 1730
  • Nytt stöd kortsiktigt vid 1690
  • Vi tror att priset kommer att fortsätta nedåt och ligger kvar i vår bear-rekommendation

REKOMMENDATION

  • BEAR ALUMIN X1 S

EL

El, kvartalskontraktet Q4 2015, EUR/MWhElpriset fortsätter sin resa nedåt och sedan slutet av mars har den fallande trenden accelererat. I och med juni månads inträde växlades det underliggande kontraktet till kvartal fyra, men mönstret ser likadant ut som för det tidigare Q3-kontraktet. Nedåtpressen fortsätter och det är svårt att se vad som egentligen skulle ge stöd för priset då de flesta fundamentala faktorerna pekar nedåt.

Den hydrologiska balansen är i ett överskott om cirka 15 TWh och vädret i fjällkedjan fortsätter att vara instabilt och har länge varit kallare än normalt med stor nederbörd. Detta är litet tveeggat, så en kall temperatur om sommaren innebär att man inte riktigt vet när snön faktiskt smälter eller i vilken utsträckning. Risken är också att vatten från årets snölager förs med in i nästa års cykel. Priset på kol har länge trendat nedåt men har till viss del rört sig sidledes senaste tiden. Priset på utsläppsrätter är förvisso i en uppåtgående längre trend och påverkar direkt priset på el. För att priset på utsläppsrätter verkligen skall ändra om prisbilden på el behöver det dock ändras flera euro, vilket i sig kanske inte är så troligt.

Sammantaget kvarstår nedåttrycket, men frågan är hur långt det kan gå? Förvisso kvarstår det fundamentala nedåttrycket men nivåerna vi ser är verkligen mycket låga. Nog för att det kan krypa lägre, men vi vill ändå inte ge en säljrekommendation. Den aktive investeraren kan dock, vilket vi har konstaterat tidigare, hitta intressanta möjligheter i marknadens rörelser.

TREND

  • Fortsatt trend nedåt
  • Hydrologisk balans i klart överskott
  • Flertalet fundamentala faktorer också nedåt
  • Vi återupprepar vad vi tidigare har konstaterat: Onekligen verkar nedåtpressen på elpriset fortfarande vara tydlig. Vi avvaktar dock med en skarp rekommendation. En aktiv investerare kan fortfarande köpa bear-certifikat på lokala toppar och bull-certifikat i lokala dalar.

AKTUELLA REKOMMENDATIONER

SEB rekommenderar

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Diesel concerns drags Brent lower but OPEC+ will still get the price it wants in Q3

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 2.5% last week on bullish inventories and bullish backdrop. Brent crude gained 2.5% last week with a close of the week of USD 89.5/b which also was the highest close of the week. The bullish drivers were: 1) Commercial crude and product stocks declined 3.8 m b versus a normal seasonal rise of 4.4 m b, 2) Solid gains in front-end Brent crude time-spreads indicating a tight crude market, and 3) A positive backdrop of a 2.7% gain in US S&P 500 index.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent falling back 1% on diesel concerns this morning. But positive backdrop may counter it later. This morning Brent crude is pulling back 0.9% to USD 88.7/b counter to the fact that the general backdrop is positive with a weaker USD, equity gains both in Asia and in European and US futures and not the least also positive gains in industrial metals with copper trading up 0.4% at USD 10 009/ton. This overall positive market backdrop clearly has the potential to reverse the initial bearish start of the week as we get a little further into the Monday trading session.

Diesel concerns at center stage. The bearish angle on oil this morning is weak diesel demand with diesel forward curves in front-end contango and predictions for lower refinery runs in response this down the road. I.e. that the current front-end strength in crude curves (elevated backwardation) reflecting a current tight crude market will dissipate in not too long due to likely lower refinery runs. 

But gasoline cracks have rallied. Diesel weakness is normal this time of year. Overall refining margin still strong. Lots of focus on weakness in diesel demand and cracks. But we need to remember that we saw the same weakness last spring in April and May before the diesel cracks rallied into the rest of the year. Diesel cracks are also very seasonal with natural winter-strength and likewise natural summer weakness. What matters for refineries is of course the overall refining margin reflecting demand for all products. Gasoline cracks have rallied to close to USD 24/b in ARA for the front-month contract. If we compute a proxy ARA refining margin consisting of 40% diesel, 40% gasoline and 20% bunkeroil we get a refining margin of USD 14/b which is way above the 2015-19 average of only USD 6.5/b. This does not take into account the now much higher costs to EU refineries of carbon prices and nat gas prices. So the picture is a little less rosy than what the USD 14/b may look like.

The Russia/Ukraine oil product shock has not yet fully dissipated. What stands out though is that the oil product shock from the Russian war on Ukraine has dissipated significantly, but it is still clearly there. Looking at below graphs on oil product cracks the Russian attack on Ukraine stands out like day and night in February 2022 and oil product markets have still not fully normalized.

Oil market gazing towards OPEC+ meeting in June. OPEC+ will adjust to get the price they want. Oil markets are increasingly gazing towards the OPEC+ meeting in June when the group will decide what to do with production in Q3-24. Our view is that the group will adjust production as needed to gain the oil price it wants which typically is USD 85/b or higher. This is probably also the general view in the market.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data, US EIA

Crude oil time-spreads strengthened last week

Crude oil time-spreads strengthened last week
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ICE gasoil forward curve has shifted from solid backwardation to front-end contango signaling diesel demand weakness. Leading to concerns for lower refinery runs and softer crude oil demand by refineries down the road.

ICE gasoil forward curve
Source: Blbrg

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ARA diesel cracks saw the exact same pattern last year. Dipping low in April and May before rallying into the second half of the year. Diesel cracks have fallen back but are still clearly above normal levels both in spot and on the forward curve. I.e. the ”Russian diesel stress” hasn’t fully dissipated quite yet.

ARA diesel cracks
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Net long specs fell back a little last week.

Net long specs fell back a little last week.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära