Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 1 december 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Veckans rekommendationer

SEB rekommenderar, 1 dec 2014

Råolja – Brent

OPEC beslutade sig för att inte ändra produktionsmålet på 30 mbpd, vilket läsare av det här veckobrevet inte bör ha blivit förvånade över. Medan det har funnits beskrivningar av beslutet som en blivande seger mot den amerikanska skifferrevolutionen, anser vi att det handlar mer om en klassisk pyrrhusseger.

Som vi har skrivit förut, beror det höga oljepriset på att det är ganska få länder som sitter på lejonparten av konventionella oljefyndigheter. Dessa har över tiden kunnat höja produktionsskatterna, ett bra exempel på economic rent. Skifferfyndigheterna är betydligt mer spridda i världen, vilket gör att föutsättningarna för att tillskansa sig en economic rent försvinner i samma takt som skiffertekniken sprider sig. Sammanhållningen inom OPEC bygger på att var och en håller igen sin produktion till det gemensamma bästa. Den som har fuskat har straffats, framförallt av Saudiarabien, eftersom Saudiarabien haft lediga produktionsresurser. Systemet håller inte när en främmande teknik fått systemet brista och förlora sin mening. Med insikten att det långsiktiga priset är väsentligt lägre, innebär det endast en förlust, utan vinst genom upprätthållande av kartellen, att hålla igen produktionen. Det innebär inte att skifferproducenterna är opåverkade, det är de inte. Men bara det faktum att tekniken finns, gör att OPEC har spelat ut sin roll.

Skiffertekniken är en ung teknik och den utvecklas med ca 30% per år. Nyligen rapporterades att fracking genomförts utan vatten. Istället användes gas, som också återvanns till 100% efter att tryckningen var klar. Invändningen att fracking begränsas pga vattenbrist på många ställen där skifferresurser finns, är alltså borta sedan förra veckan. Det gör att t ex Kina kan börja utvinna sina enorma resurser av skifferolja och skiffergas.

Oljepris

Lagren i USA ökade med 2 miljoner fat enligt DOE:s statistik i veckan.

Oljelager i USA

Nedan ser vi ett diagram på antalet oljeriggar i USA, enligt Baker Hughes statistik (svart). Antalet riggar i drift ökade minskade med 12 till 1917. Det ser ut som om det fallande oljepriset haft en effekt på entusiasmen att borra fler oljekällor i USA.

Oljeriggar i USA

Vi rekommenderar en kort position, t ex med BEAR OLJA X2 S.

Elektricitet

Priset på elektricitet föll mot slutet av veckan på den nordiska elbörsen Nasdaq Commodities. Varmare och blötare väder kom in i prognosfönstret.

Priset på elektricitet

Nedan ser vi kvoten mellan priset på terminen för tysk el under första kvartalet och terminen för nordisk el för samma kvartal. Tysk el har inte fallit i pris på samma sätt under hösten som nordisk el har gjort, utan snarare gått upp något lite.

Elpris

Hydrologisk balans har enligt 2-veckors prognosen stigit med 1 TWh.

Hydrologisk balans

Nedan ser vi terminskontraktet för leverans av kol under 2015, som sjunkit från 72.55 dollar per ton till 72.10 i fredags. Tendensen var svag när handeln stängde för veckan.

Terminskontraktet för leverans av kol under 2015

Priset på utsläppsrätter steg i veckan från 7 till 7.04, men var uppe på 7.14 som högst.

Priset på utsläppsrätter

Naturgas

Naturgaspriset föll kraftigt i fredags i samband med det stora prisfallet på råolja.

Naturgaspris

Koppar

Priset på koppar föll kraftigt i fredags. Dels påverkade prisfallet på olja negativt. Priset på olja (energi) är en stor del av produktionskostnaden för koppar. Dels visade ny statistik från Chile att produktionen i landet inte minskar, utan istället låg på den högsta nivån på fem månader under oktober.

Kopparpris

Chile rapporterade i fredags att landets kopparproduktion uppgick till 495,248 ton i oktober. Det är den högsta nivån på fem månader och visar inga tecken på att reagera på ett lägre kopparpris.

Koppar

Som vi ser i kursdiagrammet har 3-månadersterminen ännu inte brutit golvet vid 6300 dollar per ton. På COMEX handlas dock koppar lägre än den lägsta noteringen i mars månad, vilket kan utlösa ytterligare prisfall. Vi väljer därför att gå över till neutral rekommendation.

Aluminium

Aluminiumpriset var förbluffande stabilt i veckan, trots att energi är en så stor del av produktionskostnaden och priset på olja föll så kraftigt. Vi tror inte att prisfallet på olja kommer att gå helt obemärkt förbi och väljer därför att gå över till neutral rekommendation.

Aluminiumpris

Zink

Zink föll också pga det lägre oljepriset. Tekniskt har marknaden stöd precis där priset ligger och lagernivån fortsätter att sjunka vid LME. Därför behåller vi köprekommendationen på ZINK S.

Zinkpris

Nickel

Nickelpriset föll lav ganska kraftigt i veckan. Nickel används mycket i olje- och gasindustrin. Man kan tänka sig att olje- och gasindustrin i USA går in i ett lite lugnare skede efter oljeprisfallet och det bör tynga nickelpriset. Lagernivån vid LME fortsätter också att stiga, vilket gör att marknaden är känslig för negativa signaler. Vi väljer därför att gå över till neutral rekommendation på nickel.

Nickelpris

Guld

Guldpriset lyckades inte bryta 1200 dollar, en psykologiskt viktig nivå eftersom produktionskostnaden för många gruvbolag ligger ungefär där, som marknaden uppfattar genomsnittet för kostnaderna.

I Schweiz folkomröstning att återställa guldreserven i söndags blev det ett rungande ”nej”. Det var i och för sig väntat, men beskedet kan ändå tynga guldpriset lite ytterligare i veckan.

Guldpris

Chartet för guld i kronor visar också fallande pris på veckan.

Chartet för guld i kronor

Prisfallet på olja och det viktiga beslut som (inte) fattades vid OPEC-mötet, fick guldpriset att falla ytterligare. Det finns två anledningar till varför med anledning av oljepriset. För det första ger ett lägre oljepris en kraftig boost för ekonomierna i Tyskland, Frankrike och USA. Det är länder som använder olja för att tillverka andra varor och sälja dem. Vinsterna stiger i näringslivet i dessa länder och det minskar risken för att via inflation behöva inflatera bort skulder. För det andra är kostnaden för olja och annan energi en betydande andel av kostnaden för att producera guld i gruvdrift. Det är djupa gruvor och det är låga halter med mycket malm att krossa för att få fram metallen.

Vi ser kvoten mellan guld och olja nedan. Relationen har alltså stigit ganska kraftigt den senaste tiden och ligger i ett historiskt perspektiv ganska högt. Ytterligare oljeprisfall borde därför dra med sig guldpriset nedåt.

Kvoten mellan guld och olja

Institutionella investerare äger via ETF/ETC-er 51.96 miljoner uns guld och det är faktiskt mer än de gjorde för en vecka sedan, när de ägde 51.91 miljoner uns. Däremot har de faktiskt netto sålt lite silver.

ETF-fonders innehav av guld och silver

Vi väljer att gå över till neutral rekommendation på guld.

Silver

Silverpriset vände ner, precis där det i priset i kronor fanns ett starkt motstånd. Vi skrev om det som ett säljtillfälle förra veckan. Silverpriset kommer antagligen att falla ner till en ny årslägsta notering.

Silverpris

Silverpriset i kronor som vi nämnde ovan, vände ner precis vid motståndslinjen. En ny bottennotering är trolig.

Silverpriset i kronor

Silver nådde en ny bottennivå i relation till guld. Priset på guld i silvertermer nådde med andra ord en ny toppnivå.

Priset på guld i silvertermer

Platina & Palladium

Platina föll, liksom guld och silver kraftigt i veckan, ner till 1200 dollar, som för platina fortfarande är en teknisk stödnivå.

Platinapris

Palladiumpriset har stigit från 794.90 för en vecka sedan till 812.40 dollar per uns. Marknaden stängde precis på motståndet, som måste brytas för att marknaden ska få signalen att nästa nivå att testa är 900 dollar. Palladiummarknaden har ett mycket mer positivt beteende än guld, silver och platina och det är inte omöjligt att priset på palladium kan gå upp samtidigt som de andra faller.

Palladiumpris

Nedanför ser vi hur mycket metall som finns i börshandlade fonder för platina respektive palladium. Investerare har sålt platina och köpt palladium den senaste veckan.

Palladium och platina i ETF-fonder

Ris

Priset på ris sjönk i veckan till 12.335 cent per pund.

Rispris

Kaffe

Kaffepriset (mars) har backat med ett par cent sedan förra veckan. Den brasilianska valutan försvagades i spåren av oljeprisfallet. Djuphavsoljan som varit Brasiliens stora hopp, kostar ca 90 dollar per fat att få upp från 3 km djup under havsytan och den är värdelös vid dagens prisnivå – och den prisnivå som troligen kommer att råda under överskådlig framtid.

Det regnar som vi sett ovan, ganska rikligt över kaffeodlingsområdena i Brasilien. Även detta tynger priset på kaffe.

Kaffepris

Vi tror inte att priset går upp. Frågan är när priset börjar falla. Än så länge avvaktar vi med en neutral rekommendation.

Kakao

Kakaopriset rörde sig upp och ner ganska volatilt i veckan. Skörden börjar komma igång. International Cocoa Organization (ICCO) rapporterade i fredags att de väntar sig att överskottet i år blir ännu större än de trott tidigare. Fram till i somras trodde de att skörden skulle bli mindre än konsumtionen. Då ändrade de sig och trodde på ett överskott på 40,000 ton. I fredags justerade de upp överskottet till 53,000 ton.

ICCO estimerar produktionen till 4.37 mt, en höjning från tidigare estimatet 4.35 mt. Samtidigt justerar de konsumtionen till 4.27 mt, även det en höjning från tidigare 4.26 mt.

Skörden i Elfenbenskusten är emellertid långsammare än väntat.

Kakaopris

Vi behåller positionen i SHORT KAKAO A S. Nu finns även en BEAR KAKAO X1 S med 1 gånger negativ daglig hävstång och en BEAR KAKAO X4 S med fyra gångers negativ daglig hävstång.

För fler analyser på jordbruksråvaror se SEB jordbruksanalyser.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Diesel concerns drags Brent lower but OPEC+ will still get the price it wants in Q3

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 2.5% last week on bullish inventories and bullish backdrop. Brent crude gained 2.5% last week with a close of the week of USD 89.5/b which also was the highest close of the week. The bullish drivers were: 1) Commercial crude and product stocks declined 3.8 m b versus a normal seasonal rise of 4.4 m b, 2) Solid gains in front-end Brent crude time-spreads indicating a tight crude market, and 3) A positive backdrop of a 2.7% gain in US S&P 500 index.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent falling back 1% on diesel concerns this morning. But positive backdrop may counter it later. This morning Brent crude is pulling back 0.9% to USD 88.7/b counter to the fact that the general backdrop is positive with a weaker USD, equity gains both in Asia and in European and US futures and not the least also positive gains in industrial metals with copper trading up 0.4% at USD 10 009/ton. This overall positive market backdrop clearly has the potential to reverse the initial bearish start of the week as we get a little further into the Monday trading session.

Diesel concerns at center stage. The bearish angle on oil this morning is weak diesel demand with diesel forward curves in front-end contango and predictions for lower refinery runs in response this down the road. I.e. that the current front-end strength in crude curves (elevated backwardation) reflecting a current tight crude market will dissipate in not too long due to likely lower refinery runs. 

But gasoline cracks have rallied. Diesel weakness is normal this time of year. Overall refining margin still strong. Lots of focus on weakness in diesel demand and cracks. But we need to remember that we saw the same weakness last spring in April and May before the diesel cracks rallied into the rest of the year. Diesel cracks are also very seasonal with natural winter-strength and likewise natural summer weakness. What matters for refineries is of course the overall refining margin reflecting demand for all products. Gasoline cracks have rallied to close to USD 24/b in ARA for the front-month contract. If we compute a proxy ARA refining margin consisting of 40% diesel, 40% gasoline and 20% bunkeroil we get a refining margin of USD 14/b which is way above the 2015-19 average of only USD 6.5/b. This does not take into account the now much higher costs to EU refineries of carbon prices and nat gas prices. So the picture is a little less rosy than what the USD 14/b may look like.

The Russia/Ukraine oil product shock has not yet fully dissipated. What stands out though is that the oil product shock from the Russian war on Ukraine has dissipated significantly, but it is still clearly there. Looking at below graphs on oil product cracks the Russian attack on Ukraine stands out like day and night in February 2022 and oil product markets have still not fully normalized.

Oil market gazing towards OPEC+ meeting in June. OPEC+ will adjust to get the price they want. Oil markets are increasingly gazing towards the OPEC+ meeting in June when the group will decide what to do with production in Q3-24. Our view is that the group will adjust production as needed to gain the oil price it wants which typically is USD 85/b or higher. This is probably also the general view in the market.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data, US EIA

Crude oil time-spreads strengthened last week

Crude oil time-spreads strengthened last week
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ICE gasoil forward curve has shifted from solid backwardation to front-end contango signaling diesel demand weakness. Leading to concerns for lower refinery runs and softer crude oil demand by refineries down the road.

ICE gasoil forward curve
Source: Blbrg

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ARA diesel cracks saw the exact same pattern last year. Dipping low in April and May before rallying into the second half of the year. Diesel cracks have fallen back but are still clearly above normal levels both in spot and on the forward curve. I.e. the ”Russian diesel stress” hasn’t fully dissipated quite yet.

ARA diesel cracks
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Net long specs fell back a little last week.

Net long specs fell back a little last week.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära