Följ oss

Nyheter

Oljeindustrin håller ögonen på Texas

Publicerat

den

Rörledning för att transportera olja

Just nu håller ojeindustrin ögonen på Texas, närmare bestämt den lilla collagestaden Denton utanför Dallas. Denton är känt för tre saker, dels är det hem för den fyndighet som kallas för Barnett Shale. Det var också här som hydraulisk fracking förekom första gången. Det som gör att alla nu håller ögonen denna stad är att det också kan komma att bli den stad där frackningens framtida öde avgörs.

Den fjärde november i år kommer invånarna i Denton att genomföra en lokal omröstning om huruvida frackning skall tillåtas innanför stadsgränserna eller inte. Det finns i dag ett stort antal olika aktivister som är verksamma på detta slagfält så det är inte sannolikt att den lokala omröstningen kommer att vara det sista vi hör om detta. Sannolikt är att det kommer att hamna i olika typer av domstolar i framtiden, speciellt då det sägs förekomma ryssar som skall infiltrera valen.

Varför är detta så viktigt?

Denton är en småstad, visserligen med ett collage, vilket gör det till en stad som periodvis uppmärksammas. Det är emellertid viktigt att förstå att omröstningen som hålls i denna småstad kan få betydande konsekvenser. Om Texas förbjuder fracking, även i liten skala, kan detta leda till snöbollseeffekter och ge anti-fracking-lägret ett betydande stöd i sina krav på andra ställen.

Det lokala kommunfullmäktige har rätt att åberopa regler som ger kommunen möjlighet att lägga ett veto mot förordningar och zonindelningar, och därmed kan åsidosätta statliga regler. Detta är vad olje- och gasindustrin är orolig för, eftersom det hotar att omforma den landsomfattande fracking-diskussionen.

Kampanjen för en folkomröstning om förbud mot fracking initierades av Denton Drilling Awareness Group, vars ansökan om ett förbud samlade precis tillräckligt med stöd för att tvinga kommunfullmäktige att hålla en omröstning i juli, som slutade med rösterna 5-2 mot förbudet. Förbudet gick inte igenom men det beslutades om att det skulle hållas en allmän folkomröstning i november.

I juli, när saker började koka kom den ryska konspirationsteorin in i ekvationen. Denna spreds först av järnvägskommissionen. Kampen har blivit smutsig, som det ibland kan bli i olje- och gasbranschen, och nu tar den geopolitiska proportioner. Denna lilla Texasstad har fått en ny sorts berömmelse som den inte kommer att återhämta sig från på ett bra tag.

Pro-fracking-grupper hakade snabbt på den ryska konspirationsteorin, något som gynnade dem i en tid av spänningar och sanktioner mot ryska olje- och gasintressen, som i det förflutna har anklagats att stödja västerländska anti-fracking-grupper för att bromsa skifferboomen.

Anti-fracking supportrarna i sin tur i hänvisar till taktik som utvecklades under”McCarthy-eran” och säger att pro-frackingkampanjs anhängare listar att alla som stödjer Rysslands president Vladimir Putin.

En rapport från Perryman Group menar att ett förbud mot fracking Inom Dentons stadsgränser kommer att kosta staden miljontals dollar, medan anhängare av förbudet hävdar att frackingens fördelar ligger utanför stadens gränser samt att endast 0,2 procent av stadens arbetstillfällen är relaterade till olje-och gasindustrin. Rapporten visar också att det är stadens förtroendevalda och industriledare, inte Denton som drar nytta av frackningen. Texans for Public hävdar att stadens ledare fått drygt 12 MUSD i politiska bidrag sedan januari 2011.

Samma sak har skett på andra håll men Texas är viktigast

Det har funnits andra spända omröstningar om fracking i USA. North Carolina hade ett moratorium för fracking i två år, men tog bort detta tidigare i år. New Jersey, som inte är könt för några större skifferfyndigheter, vill emellertid inte behöva ställas inför hotet att behöva hantera avfall från det skifferrika Pennsylvania. Culver City i Kalifornien, överväger ett förbud mot fracking, men rörelsen mot detta har-varit långsamma. Colorado avvärjde en anti-fracking omröstning i september.

De enda riktigt framgångsrika förbud mot fracking ha varit i New York, som har ett moratorium på plats sedan 2010, Pittsburgh, som var den första staden i USA att förbjuda fracking under 2010, och Mora County, New Mexico. I Texas förbjöd Dallas kommunfullmäktige förbjöd fracking i december 2013, men det finns ett överklagande mot detta inlämnat av Trinity East Energy LLC.

Valet i Denton är emellertid det absolut farligaste för industrin, eftersom det omfattar politik och geopolitik, dess läge i hjärtat av staten där skifferrevolutionen startade. När oljevänliga Texas intresserar sig för något som fungerar mot olje- och gasindustrin lyssnar resten av landet -och det är vad som oroar olje- och gasindustrin. Branschen spekulerar just nu i att om det blir ett förbud i Denton så kan delstaten Texas komma att upphäva förbudet.

Nyheter

Ytterligare tolv stora industriföretag ansluter till Industrikraft för bygga ny elproduktion i Sverige

Publicerat

den

Nya delägare i Industrikraft

I slutet av augusti meddelades att Vattenfall och Industrikraft, en sammanslutning av industriföretag i Sverige, ska utvärdera förutsättningar för ny fossilfri kraft. Industrikraft grundades av ett mindre antal, men stora, industriföretag, med planen att låta ytterligare industriföretag ansluta.

Idag har nya delägare i Industrikraft tillkommit. Det är ABB, AFRY, Alleima, Billerud, Epiroc, Hitachi Energy, Höganäs AB, Saab, SSAB, Södra, Vectura och Volvo Cars, alla likvärdiga aktieägare. När Industrikraft grundades innan sommaren av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen stod det klart att gruppen samtidigt förde långtgångna delägardialoger med andra industribolag. Industrikraft tillförs dessutom särskild expertis och erfarenhet genom samarbete med Robert Andrén, tills nyligen generaldirektör för Energimyndigheten.

– Genom i nuläget 17 delägare får samtliga industrisektorer en god representation i Industrikraft och vi blir en tydligare part i fortsatta dialoger om hur det svenska energisystemet bör finansieras, säkras och byggas ut. Industrikrafts position kommer ta sin utgångspunkt i en energisystemanalys som Robert Andrén med sin djupa expertis håller ihop. Den analysen blir inte minst viktig i kontexten kring investeringar i kärnkraft, kommenterar Tom Erixon, ordförande i Industrikraft.

 Jag ser mycket fram emot att arbeta med ett samlande perspektiv för industrins elektrifiering och ambitioner att nå fossilfrihet. Det kommer bl.a. att handla om att stärka verifieringen av industrins elbehov idag och de kommande decennierna men också tydliggöra vad industrin själva kan göra här och nu och vad som kan behöva ändras i regelverken för att industrin ska kunna vara mer aktiv i utvecklingen av elsystemet. Vi kommer luta oss på den expertis och kunskap som delägarna besitter och nyttja mycket av den kunskap som redan har tagits fram i olika rapporter och statliga utredningar, säger Robert Andrén.

Företagen bakom Industrikraft anser att samtliga fossilfria energikällor behövs och de är djupt involverade i den industriella omställningen som krävs för att Sverige ska kunna nå klimatmålen. Elektrifieringen är en avgörande komponent i den processen och tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser är en avgörande fråga för svensk industris konkurrenskraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

VD för Svemin om Sveriges starka gruvarv och centrala roll i den gröna omställningen

Publicerat

den

Medlemmar i Svemin

Maria Sunér, vd för den svenska gruvföreningen Svemin, berättar om Sveriges starka gruvarv och dess centrala roll i den gröna omställningen. Sunér lyfter fram regionens rika tillgång på kritiska mineraler, statligt stöd och strävan efter hållbara gruvmetoder, och beskriver Sveriges potential att leda den globala gruvindustrin trots utmaningar som energikostnader och konkurrens.

Maria Sunér, vd för den svenska gruvföreningen Svemin
Fortsätt läsa

Nyheter

Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion

Publicerat

den

Gabriel och Thina pratar olja

En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära