Analys
SEB Jordbruksprodukter, 1 september 2014
Vetepriserna på termin var oförändrade i veckan som gick både i Chicago och i Paris, jämfört med veckan innan. Majs och sojabönor gick ner i pris, soja mer än majs. Smör och skummjölkspulver fortsatte falla i pris i Frankfurt, medan de steg i Chicago. Smörpriset nådde faktiskt en ny rekordnivå i Chicago. Grispriset rekylerade uppåt i USA, men höll sig stabilt i Frankfurt. IGC rapporterade i fredags och det tyngde marknaden mot slutet av veckan.
Rysslands invasion av Ukraina oroar och påverkar marknaderna: stödjande för spannmål och negativt för de varor som Ryssland bojkottar. EU har fått en ny ordförande i Polens president, Tusk, och en nyskapad utrikestaleskvinna. Taleskvinnan är en rysslandsvän medan Tusk är betydligt mer vaksam. Både USA och Storbritannien har föreslagit nya, upptrappade sanktioner mot Ryssland efter deras aggression mot Ukraina. Frankrike och Tyskland håller dock emot.
Nu på måndag är det stängt i USA.
Odlingsväder
Det ihållande regnet som varit och som just nu faller extra mycket över södra Sverige, väntas som vi ser av prognosbilden nedan, vändas i motsatsen. Det fortsätter att regna endast längs gränsen mellan Tyskland och Polen, i Tjeckien, Österrike och i Italien. Italien har fått ovanligt mycket regn i år.
Prognoskartan för nederbörden i USA de kommande två veckorna ser fortsatt ”bearish” ut för majs och sojabönor: Det allra mest ihållande regnet på norra Prärien väntas lugna sig, men fortfarande väntas mer nederbörd än normalt. Det har varit torrt och detta är välkommet.
Prognosen för Ryssland och Ukraina har svängt om och visar nu onormalt lite regn de kommande två veckorna. Det kan bli ett problem för majsen där.
Torkan i centrala Brasilien tilltar enligt den senaste prognoskartan. Stora delar av Mato Grosso väntas få mindre än 1/5 av normal nederbörd de kommande två veckorna. Detta kommer efter en lång period av nästan lika lite nederbörd.
I Argentina väntas dock mer än normal nederbörd och det är ovälkommet. Det talas om översvämningar där.
Indiens monsun väntas ge betydligt mycket mer än normal nederbörd de kommande två veckorna, som vi ser av prognoskartan nedan. Nu får även den nordvästra delen av landet mer nederbörd än normalt.
Vete
Vetepriset var väl understött hela veckan och mest i torsdags, pga oro för hur Rysslands invasion av Ukraina och hotfulla beteende mot andra Europeiska länder ska utveckla sig. På fredagen föll dock priserna tillbaka efter IGC:s rapport flyttat fokus till den stora skörden globalt.
International Grains Council rapporterade i fredags. De höjde sitt estimat för veteskörden till rekordhöga 713.4 mt för 2014/15 mot 712.5 estimerat för en månad sedan. IGC pekar på högre skörd i EU, Kina och i Ryssland. Den totala spannmålsskörden hamnar nära rekordnivån på 1976 mt enligt IGC. Utgående lager av vete justeras dock bara upp marginellt, till 195 mt (+2 mt).
Ryska Grain Union väntar sig att Ryssland får den största skörden sedan Sovjetunionen föll ihop för drygt nästan 23 år sedan. De väntar sig en spannmålsskörd på 104 mt och en export på över 30 mt. Förra året var produktionen 92.4 mt. Veteskörden i Sibirien sker huvudsakligen i september och majsskörden i södra Ryssland likaså. Vi har sett att det varit torrt i södra Ryssland i juli, men regn kan nu reparera en del av skadan.
Produktionen fördelar sig på bland annat 59.5 mt vete, 20 mt korn och 12 mt majs.
Spannmålsexporten väntas fördela sig på bland annat 23 mt vete, 4 mt majs och 3 mt korn.
Skillnaden mellan ”London-vete” (foder) och Matif (kvarnvete) har ökat minskade faktiskt med 1% till 13% sedan förra veckan.
Chicagovetet (december) steg i torsdags och större delen av fredagen efter att det stått klart att Ryssland de facto invaderar Ukraina och Storbritannien föreslagit att Ryssland ska kopplas bort från SWIFT-systemet. SWIFT-systemet är själva infrastukturen för (internationella betalningar).
Non-commercials i CFTC:s rapport har köpt tillbaka ytterligare 2000 kontrakt och är nu nettosålda 66167 kontrakt.
Som vi ser det har läget inte förändrats sedan förra veckan. Vi tror att det på kort sikt finns en uppenbar uppsidesrisk i vetepriset. Regnen minskar i EU och enligt prognosen kommer Indien att få mer än normal monsun. Däremot oroar den upptrappning som Ryssland gör i sitt krig med Ukraina. Igår, söndag, sänkte ryskt stridsflyg två ukrainska kustbevakningsfartyg och en separatistledare sade att Ryssland ska skapa en korridor till Odessa (på frågan om det var till Mariupol man ville skapa en korridor). Detta hände efter att EU fattat beslut om att införa nya sanktioner mot Rysssland. Det är dock oklart vad dessa ska bestå av och flera EU-länder är helt beroende av rysk gas till vintern. Möjligtvis förbereder Ryssland en landstigning i södra Ukraina och om detta sker är exporten från Ukraina och i förlängningen från Ryssland i fara. Det kommer då bara att gå att exportera via Östersjön. Ett scenario där globala balanser beräknas utan rysk och ukrainsk export har inte noll i sannolikhet.
Majs
IGC höjde i torsdagens rapport sitt estimat för majsproduktionen från 969 mt till 973 mt (982 mt förra året enligt IGC). Utgående lager stiger till 190 mt för 2014/15. Det är en höjning med 3 mt sedan deras juli-rapport.
Tekniskt är priset på majs (CZ4) i en konsolideringsfas med golv på 542 cent. Motståndsnivåer finns vid ca 580 cent, vid 600 cent och vid 617 cent.
Crop condition steg 1% till 73% good/excellent i måndags.
Non-commercials ökade oväntat på den korta positionen i veckan som slutade i tisdags förra veckan. Det var dock inte mycket och positionen är fortfarande mycket nära nollan, netto.
Etanolproduktionen i USA minskade från 937,000 fat per dag till 913,000 fat per dag i veckans rapport från US DOE.
Liksom för vetet tror vi att risken är på uppsidan på kort sikt, pga att vi inte tror att Rysslands aggression mot Ukraina kommer att minska och inte påverkas av EU:s och USA:s kommande sanktioner.
Sojabönor
Sojabönorna gick ner 1% i veckan. Det var återigen sojaoljan som tyngde. Sojamjölet (SX4) håller sig fortfarande över den tekniska stödnivån.
Priset på sojamjöl steg kraftigt i fredags på Rysslands-oro (igen). Det börjar bli förutsägbart med prisuppgång på rysslandsoro mot slutet av veckan. Det verkar som om Ryssland gör nya drag inför varje helg och det är inte svårt att tänka sig att detta är en medveten strategi. Under helgen är det färre som följer nyhetsflödet.
Terminskurvan för sojamjöl kan vara bra att känna till. Nedan ser vi priset i kronor per ton för sojamjöl, enligt CBOT:s terminskurva. Givet att inget händer, kommer priset att vara väsentligt lägre efter skörden i USA, än det är nu. Kilopriset faller från dagens 3.40 Kr / Kg till 2.70 Kr / Kg.
Sojaoljan föll ytterligare i fredags och nådde nu ner till 32, som vi skrev om härom veckan. Målkursen för rörelsen ser ur tekniskt perspektiv ut att vara 30 dollar.
Svagheten i sojaoljan hänger ihop med svagheten för palmoljan, utan att för den skull säga något om vad det är som driver på prisfallet på vegetabilisk olja. Sannolikt är det ett allmänt överskott på vegetabilisk olja. I förhållande till sojaoljan är palmoljan fortfarande förhållandevis dyr. Sojaoljan och palmoljan har som vi ser rasat kraftigt i pris, men palmoljan har potential att rasa ännu mer!
Crop condition för sojabönor sjönk 1% till 70% good/excellent i måndagens rapport.
Non-commmercials sålde återigen terminer ,10,000 kontrakt, enligt fredagens rapport, som visar ställningen per i tisdags. De är nu sålda netto 63,996 kontrakt.
Vi fortsätter med neutral rekommendation tills vidare.
Raps
Novemberkontraktet på raps steg under hela veckan, men föll i fredags. Priset har hållit sig över 320 euro per ton.
Vi behåller säljrekommendationen på rapsfröterminer.
Potatis
Potatispriset inledde veckan med en nedgång. När den tidigare lägstanoteringen passerades i fredags föll priset till en ny botten på 6.50 euro, där priset stannade.
Gris
Lean hogs fortsatte upp efter att nästan ha rört vid 90 cent per pund för två veckor sedan. Priset på oktoberkontraktet stängde i fredags på 98.125 cent. Nästa motstånd ligger vid 100 cent och det är möjligt att säljarna kommer att tycka att det är ett tillräckligt bra pris och att det ska räcka för att hejda rekylen uppåt.
Septemberkontraktet på EUREX Hogs har efter kursfallet efter Rysslands importembargo pendlat mellan 1.60 som lägst och 1.65 som högst. Sedan förra veckan har priset sjunkit med 1 cent till 1.63.
Mjölk
I torsdags meddelade EU Kommissionen att man inför stöd för privat lagring av smör, SMP och vissa ostsorter. Stödet består av ersättning för lagringskostnaden och ska vara i drift i 90 till 120 dagar. Jordbrukskommissionären Dacian Ciolos meddelade också att han kommer att förse medlemsländerna och MEPs med en fullständig analys av de kort- och medellångsiktiga effekterna av Rysslands importembargo.
Priset på smör vände ner på EUREX i veckan, efter en liten rekyl uppåt. SMP föll också, för korta löptider, båda.
I USA noterar smörterminer all-time-high, paradoxalt nog. Priset har stigit med 62% i år. Efterfrågan på smör har ökat fem år i rad, samtidigt som efterfrågan på margarin har fallit lika länge. Enligt USDA var lagret av smör i USA hela 42% lägre i år än samma månad förra året.
Nedan ser vi terminspriset på smör i Chicago (blå kurva) omräknat till euro per ton. Grön kurva är terminspriset på EUREX i euro per ton. USA har varit en betydande exportör av smör. Det borde gå att exportera smör från EU till de länder som köpt amerikanskt smör.
Arla sänkte aktuellt pris till 3.166 Kr / Kg för september, jämfört med 3.296 Kr / Kg i augusti, en sänkning med nästan 4% på en månad. Med normal skillnad mot EUREX-marknaden borde avräkningspriset ligga under 3 kr och om det inte blir en tvärvändning uppåt i EU-marknaden kommer prissänkningen dit att komma de närmaste månaderna.
Nedan ser vi terminspriserna för mjölkråvara basis köpkurserna på terminerna för smör och SMP på EUREX, omräknat till kronor per kilo. Spotkontrakten har fallit ner till motsvarande 3.10 kr / Kg, medan de lägre faktiskt stigit lite sedan förra veckan.
Socker
Priset på socker fortsatte falla i veckan och är nu nere på bottennivåerna som registrerades i början av året. De senaste två veckorna har priset legat mellan 15.50 och 16, i princip. Det är i nivå med botten från januari och en nivå som det är svårt att långsiktigt nå lönsamhet vid.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter1 vecka sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter1 vecka sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining