Följ oss

Nyheter

Nedskrivningar hos guldproducenterna?

Publicerat

den

Guldfärg

Den som har satsat på guld och guldproducerande företag kunde inte vänta på att 2013 skulle ta slut snabbt nog. 2013 var året då tolv års uppgång i guldkursen tog slut på ett minst sagt abrupt sätt.

Guldprisets utveckling år 2013 - London fixETF-fonden SPDR Gold Shares (GLD) har rasat med 27,7 procent och guldproducenterna har fallit betydligt mer än så, Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) har till exempel rasat med nästan 54 procent. Det stora raset har gjort att många investerare väljer att titta närmare på guldproducenterna eftersom de nu ser ut att vara billiga i förhållande till sina bokförda värden. Många contrarians väljer också att se närmare på de sektorer som rasat mest eftersom det inte är ovanligt att förra årets förlorare blir detta års kursvinnare.

Detta sätt att investera är inget som kan rekommenderas. En viss försiktighet är att föredra eftersom det fallande guldpriset har gjort att många redan tidigare hårt ansatta guldproducerande företag kan tvingas att tillgripa tillgångsnedskrivningar. Ett lägre guldpris slår också direkt mot sista raden i resultaträkningen hos de guldproducerande företagen. Världsmarknadspriset på guld styr också vilka fyndigheter och gruvor som kommer att bearbetas i framtiden, faller priset för lågt så finns det fyndigheter och gruvor som kommer att vara olönsamma. Detta fungerar även åt andra hållet, att vissa fyndigheter och gruvor kommer att bli mer intressanta när världsmarknadspriserna stiger.

Även om olika företag, fyndigheter och gruvor har olika lönsamhetsnivåer så kommer ett guldpris som faller under 1 200 USD per troy ounce att leda till att flera producenter tvingas minska eller stänga ned sin produktion.

Reserverna styr värderingen

Reserver utgör en inte obetydlig del av värdet för ett gruvföretag, oavsett om det är fråga om en guldproducent eller om det är frågan om en annan råvara. Om en råvaruproducent inte ersätter eller ökar de reserver som utvinns årligen så kommer de kvarvarande reserverna att minska och därmed den återstående tiden som företaget kan bedriva sin verksamhet.

I Financial Times kunde vi nyligen läsa att två av de största guldproducenterna, Barrick Gold (NYSE: ABX) och Newmont Mining (NYSE: NEM), baserade sina reservberäkningar på guldpriser på 1 500 respektive 1 600 USD per troy ounce, en bra bit högre än de cirka 1 200 USD som guldet handlas till i dag. Båda dessa aktier ingår som innehav i GLD, tillsammans utgör de nästan en fjärdedel av denna börshandlade fonds innehav.

Silverprisets utveckling år 2013, London FixFinancial Times förtäljer även att Kinross (NYSE: KGC) baserat sin senaste reservberäkning på en guldkurs om 1 200 USD per troy ounce. Kinross är det nionde största innehavet i GDX med en vikt på 4,2 procent.

Inte heller de företag som är verksamma inom silver är immuna mot kommande nedskrivningar, efter det senaste årets fall i silverpriset ligger även dessa företags reservberäkningar långt över gällande marknadspriser.

Den börshandlade fonden Global X Silver Miners ETF (SIL) har fallit med mer än femtio procent under 2013.

Nyheter

Guldpriset slår nytt rekord, är nu över 2600 USD

Publicerat

den

Guldpriset slog ett nytt rekord idag och handlas nu över 2600 USD per uns. Att amerikanska FED sänkte räntan i ett dubbelt steg, dvs 0,5 %, får nu genomslag.

”Priserna väntas få bra stöd under de kommande månaderna på grund av en svagare amerikansk dollar och lägre obligationsräntor, samt mot bakgrund av förhöjda geopolitiska spänningar” skriver BMI Research i en kommentar.

Spotpriset på guld
Spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Nyheter

Alight säkrar miljardfinansiering för att bygga solcellsparker på totalt 220 MW

Publicerat

den

Alight, en svensk solutvecklare och energiproducent, har säkrat finansiering till en portfölj av solparker i Sverige med den nederländska långivaren Rabobank. Finansieringen ger Alight upp till 110 miljoner euro för att bygga, äga och driva cirka 220 MW av små till medelstora solparker (upp till 50 MW) i Sverige, vilket ytterligare stärker bolagets position på marknaden.

Portföljfinansieringen tros vara den första av sitt slag i Norden. De tre första projekten som kommer att finansieras genom avtalet är ett 4 MW-projekt i Halland, ett 6 MW-projekt i Södermanland och ett 15 MW-projekt i Uppland. Resterande projekt kommer att realiseras inom de kommande två åren.

– Med detta kapital i ryggen får vi möjlighet att finansiera små till medelstora projekt och bidrar till att påskynda omställningen till förnybar energi i Sverige – i en tid när landets elbehov ökar kraftigt. Vi är stolta över att Rabobank visar på innovation genom detta partnerskap som gynnar hela landet, och vi hoppas att fler finansieringar följer, säger Harald Överholm, VD för Alight.

– Som finansiell partner vill vi stötta våra kunder på deras hållbara resa. Vi inspireras av Alights vision att accelerera omställningen till solkraft och imponeras av företagets förmåga att förverkliga lönsamma projekt. Denna finansiering är den första i sitt slag och möjliggör mer solkraft i Sverige. Vi är glada över att kunna vara en del av Alights resa för att ställa om samhället till förnybar energi, säger Marc Schmitz, chef för Project Finance Europe på Rabobank.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära