Följ oss

Nyheter

2013 års fem bästa råvaror

Publicerat

den

Naturgasens prisutveckling

Även om 2013 var ett dåligt år för många råvaror så fanns det några som stack ut litet extra. Nedan har vi listat 2013 års fem bästa råvaror som alla steg med tio procent eller mer. Det var emellertid bara en råvara som outperformade S&P 500 (riktmärket för den amerikanska aktiemarknaden).

5. Bomull,10,1 procent

Prisutveckling på bomull år 2013

Även om bomullspriset rusade i år, förväntas bomullsmarknaden vara relativt balanserad framöver enligt US Department of Agriculture.

4. Palmolja, 12,2 procent

Prisutveckling på palmolja år 2013

Lagren av palmolja i Indonesien, världens största producent, sjönk kraftigt under 2013 som en följd av en kombination av fallande produktion och växande konsumtion. Landets produktion väntas ha minskat för första gången sedan 1998.

3. Apelsinjuice, 15,9 procent

Prisutveckling på apelsinjuice år 2013

Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka är alla namn för den sjukdom som på allvar slog till mot Floridas apelsinodlingar under 2013. Sjukdomen gjorde att delstatens apelsinproduktion drabbades extra hårt under året. Som världens näst största producent efter Brasilien är Florida en viktig aktör på marknaden för apelsinjuice.

2. Kakao, 26,7 procent

Prisutveckling på kakao år 2013

Ett minskat utbud och en ökad efterfrågan drev upp priset på kakao under 2013. Uppgången gjorde att kakao var den råvara som utvecklades näst bäst under 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ogynnsamma väderförhållanden hos världens största producenter – Elfenbenskusten och Ghana – gjorde att produktionen föll, medan rekordförsäljning i Asien ökade konsumtionen. Den asiatisk efterfrågan på kakaoprodukter har fördubblats under de senaste tio åren, men är fortfarande långt under nivåerna i väst något som lämnar gott om utrymme för tillväxt, enligt den internationella kakaoorganisationen ICO, som spår att efterfrågan på kakao ökar snabbare än utbudet under de kommande sex åren.

1. Naturgas, 32,1 procent

Prisutveckling på naturgas år 2013

Med den starka utvecklingen under 2013 var naturgas den enda råvaran som överträffade utvecklingen för S&P 500, indexet som speglar den amerikanska aktiemarknaden, som ”endast” presterade 28 procent under året. Det kalla vädret under december var den största bidragande orsaken till att priset på naturgas drog så starkt. Fram till i november var priset på denna råvara som oftast används för uppvärmning i det närmaste oförändrat, men då det kalla klimatet slog till minskade lagren till långt under sina normala nivåer.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära