Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTendens för pris på råvaror från jordbruket enligt SEBDet var en generellt lite svagare vecka för jordbruksprodukter förra veckan. De skiljde inte ut sig från resten av råvarumarknaden, som generellt sett utvecklades svagt. Bland jordbruksprodukterna märktes särskilt stora prisfall för sojamjöl och smör. Dollarn steg och euron föll och det ganska mycket, 3%. Naturligtvis förklarar detta till stor del prisnedgångarna på de amerikanska terminsmarknaderna. Chicagovetet gick ner (i dollar räknat), men Matifvetet steg. Den svenska kronan följde i princip eurons rörelser mot dollarn. Förklaringen till valutakursförändringen var dels starkare inköpschefsindex i USA, som signalerar en snabb konjunkturåterhämtning, och en rapport om närmast deflation i Eurozonen. Förväntningar om att ECB ska sänka styrräntan i Eurozonen tändes omedelbart, vilket fick euron att falla.

Vi tror att prisuppgången i euro / svenska kronor – termer fortsätter för vete. För raps går vi tillbaka till neutral rekommendation från en (försiktig) köprekommendation för två veckor sedan. I övrigt gör vi inte heller några förändringar av rekommendationerna.

På fredag klockan 18 publicerar USDA sin första WASDE-rapport på två månader. Förra månadens frös inne på grund av budgetbråket i USA.

Odlingsväder

Väderprognoser för USA indikerar gynnsamt väder för sådden och utvecklingen av det amerikanska höstvetet. Det finns en del analytiker som redan nu säger att höstvetet kommer att vara i det bästa tillståndet sedan 2010 när det går in i vintervila.

Väderdiagram

Europa har som bekant varit ovanligt regnigt. Prognosen fram till mitten av månaden visar att detta väntas fortsätta med väsentligt mycket mer regn än normalt över norra Kontinentaleuropa. Södra Europa väntas däremot vara torrare än normalt.

Väder

Även i USA väntas det vara mer nederbörd än normalt, utom i områden som normalt är torra, som t ex New Mexico och Arizona.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

USA-väderkarta

Vete

November 2014 fann stöd i veckan och ser ut att vara på väg mot ett nytt test av 200 euro. Prisutvecklingen på Matif stöds av den svagare valutan. ECB väntas sänka sin viktigaste styrränta den kommande veckan. Inflationen i Eurozonen lyser med sin frånvaro och ekonomin är i behov av monetär stimulans.

Vetepriset

Decemberkontraktet 2014 på CBOT visar inte samma bild, därför att dollarn stärktes på eurons bekostnad. Priset i fredags stängde precis över det tekniska motståndet på 700 cent.

Vetepriset

Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif. Matif gick ännu mer in i backwardation för årets skörd, vilket visar på vilket akut behov det finns hos EU:s bönder att lära sig mer om terminer och affärsmässighet när det gäller marknadsföring av spannmål.

Veteterminer den 2 november 2013

IGC (International Grains Council) kom med sin rapport i förra veckan och har ökat sitt estimat för den globala spannmålsproduktionen 2013/14 med 10 mt till 1940 mt. Tack vare gynnsamma väderförhållanden hos de stora producenterna, framförallt i USA och OSS, så bidrar detta till en förväntad ökning med 8% på årsbasis från 2012 års produktion då torka drabbade stor del av grödorna. Utgående lager justeras upp sedan förra månaden med 7 mt till ett fyra-års-högsta på 367 mt.

Veteestimat

För vete indikeras en global produktion på 696 mt, vilket är en ökning med nästan 4 mt från förra månaden. Revideringen återspeglar framförallt en återhämtning av produktionen i OSS-länderna, vilket skulle ge en ökning med 6% på årsbasis.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Utgående lager förväntas öka med 7 mt på årsbasis till 182 mt som en följd av högre lager hos de stora exportländerna samt Kina.

Veteestimat från VGC

Måndagens Crop Progress från USDA – den andra efter att USDA återupptagit publiceringen efter ”the U.S. government shutdown” – visar att sådden av amerikanskt höstvete nu börjar närma sig sitt slut då 86% var avklarad per den 27 oktober vilket är i linje med förra årets 87% vid den här tiden liksom det femåriga genomsnittet på 85%.

Uppkomsten av höstvete ligger på 65% – vilket är något högre än förra årets 61% men i linke med det femåriga genomsnittet på 64%.

Intressant är också andelen grödor klassade som ”good/excellent”. Visserligen justeras siffran ner med 4% från veckan innan till 61%, men det är betydligt högre än förra årets 40% vid den här tiden.

Vi fortsätter att tro på högre pris på vete basis Matif och rekommenderar köp.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Optioner på vete

Nedan ser vi priserna på köpoptioner på Matif på November-2014 (Matif vete). Notera att volatiliteten 13% är ganska låg. Volatiliteten brukar vara låg när priserna är låga. Eftersom terminen gått upp lite har köpoptioner ökat lite i värde och säljoptioner fallit i värde.

Nedanstående optioner är köpoptioner, priser per stängning i fredags.

Köpoptioner på veteNedanstående är priser på säljoptioner.

Säljoptioner på vete

Maltkorn

Vi har nu gått över till att studera 2014 års terminskontrakt för vete och maltkorn. Prisutvecklingen på dessa kontrakt ser vi nedan. Notera hur kraftigt terminskontraktet på maltkorn har återhämtat sig i oktober! Priset har gått upp från 190 euro per ton till 226.75 euro. Som vi sagt tidigare ser det ut att kunna bli lönsamt att odla maltkorn nästa år. Den som tycker att det är ett vågspel kan alltid prissäkra till 226.75 euro.

Maltkornspriser 2 november 2013

Majs

Majspriset – och nu tittar vi på nästa års skörd, december 2014-kontraktet har återtagit sin fallande trend. Förväntningarna inför WASDE-rapporten som kommer i veckan är att avkastningen per acre ska vara högre än tidigare beräknat.

Majspriset analyserat

IGC rapporterade i veckan som gick. Den globala produktionen av majs beräknas uppgå till rekordhöga 948 mt, vilket är en ökning med 5 mt sedan IGC’s förra rapport vilket framförallt drivs av en återhämtning i USA. Detta göra också att utgående lager justeras upp med 4 mt jämfört med september och lagren hos de största exportörerna (Argentina, Brasilien, Ukraina och USA) estimeras till ett 26-års högsta.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Majsestimat

Måndagens Crop Progress från USDA visade ett rejält uppsving i skörden av majs från 39% per den 20 oktober till 59% en vecka senare. Marknadens förväntningar låg runt 50-55%. Tar man en närmare titt på ”Istaterna” så är skörden avklarad till 74% respektive 59% i Illinois och Indiana. Iowa ligger nu på 55%, vilket är strax under genomsnittet på 60% men visar på att lantbrukarna varit aktiva då detta trots allt är en ökning med 20% från veckan innan. Den största veckovisa ökningen står dock lantbrukare i Minnesota för, från 19% till 48%.

Tillståndet för den amerikanska majsen har också förbättrats i de flesta stater under veckan och andelen grödor klassade som ”good/excellent” justeras upp med 2% till 62%. Tillståndet för grödorna i Illinois lämnades oförändrat och andelen ”good/excellent” ligger på 68%. Tillståndet för grödorna i Indiana förbättrades marginellt med 1% till 74% medan Iowa ’s grödor klassade som ”godd/excellent” justerades upp med 4% till 49%.

Vi väljer att hålla fast vid köprekommendationen.

Sojabönor

Marskontraktet 2014 föll i fredags under det tekniska stödet på 1250, vilket ger möjlighet till fritt fall ner till 1200.

Sojabönor

Vi ser också att November 2014 bröt under sitt tekniska stöd på 1150.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Terminspris på soja

IGC rapporterade i veckan som gick. För sojabönor förväntas den globala produktionen att stiga för andra året i rad till rekordhöga 282 mt för 2013/14, en ökning med 4% på årsbasis, framförallt tack vare estimerade jätteskördar i Sydamerika. Globala utgående lager lämnas oförändrade från förra månaden på 29 mt men beräknas öka med 12% på årsbasis med de stora exportörerna Argentina och Brasilien i täten. Den globala handeln med sojabönor väntas öka med 10% på årsbasis drivet av en fortsatt stark efterfrågan från Kina med en ökad import.

Sojaestimat

Måndagens Crop Progress från USDA visar att skörden av sojabönor i USA avancerar och nu ligger i linje med det femåriga genomsnittet på 77%, en ökning från 63% veckan innan. Minnesota och South Dakota ligger strax över genomsnittet liksom Iowa och Illinois med 87% respektive 85% av skörden avklarad.

Förra veckans Crop Progress rapport var också den sista som visade tillståndet för sojabönorna där USDA avslutade säsongen med att konstatera att 57% klassades som ”good/excellent”, vilket var något lägre än snittet på 61% vid samma tid.

62% av grödorna i Illinois klassades som ”good/excellent” och för Indiana låg siffran på 68%. För Iowa stannade siffran på blygsamma 42%.

Vi behåller säljrekommendation.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Raps

Rapspriset (februari 2014) gick inte under det tekniska stödet på 360 euro i början av oktober och har sedan dess stigit på ett sätt som inte riktigt kan förväntas av en marknad som ska vara i fallande trend. Priset ligger nu strax under 380 euro. Om priset går över 380 euro förändras bilden ytterligare. Det kan vara en trendvändning uppåt på gång. Det återstår att se.

Rapspriset (februari 2014)

November 2014-kontraktet uppvisar liksom februarikontraktet en formation som inom den tekniska analysen kallas för en triangelformation. Sådana karaktäriseras av lägre toppar och högre bottnar. Utbrott ur ”triangeln” brukar följas av ytterligare rörelse i utbrottets riktning. I skrivande stund finns inget annat att göra än att avvakta och se åt vilket håll utbrottet sker.

Rapsterminen

För två veckor sedan gick vi över till en försiktig köprekommendation, men som läget är nu tycker vi det är bättre att avvakta med en neutral position.

Potatis

Potatispriset av årets skörd, föll tillbaka från toppnoteringen 24 euro och stängde förra veckan på 21.20 euro per deciton.

Potatispris

Gris

Lean hogs gick upp till ny toppnotering på 92.3 cent per pund innan priset föll tillbaka och stängde veckan på 88.35.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Grispris

Mjölk

Terminerna på smör och skummjölkspulver vid Eurex-börsen var påtagligt svaga under veckan. Terminerna på smör föll med 3% för det kortaste kontraktet och med 2% för de lite längre. Priset på skummjölkspulver backade även det, men lite mindre.

Mjölkpriser

Om vi utgår från terminspriserna på smör och SMP och aktuell växelkurs eursek, får vi följande terminskurva i kronor per kilo svensk mjölkråvara. Notera dock att dessa priser alltid bör ligga över ett pris för råvaran i Sverige (och på andra ställen också) eftersom SMP och smör är produkter och inte råvaror.

Kilopris

Socker

Marskontraktet på råsocker har rekylerat tillbaka till en teknisk stödnivå. Det är en nivå där en vändning uppåt skulle kunna ske. Vi upprepar därför vår köprekommendation på socker.

Sockerpriset

Det råder inget tvivel om att trenden för sockerpriset har vänts från att vara fallande de senaste åren, till att bli stigande.

Gödsel

Priset på kväve / urea steg i veckan som gick och ligger nu på 303 dollar per ton. Botten noterades den 4 september på 276.50 dollar per ton. Priset ligger ändå en bra bid under förra årets toppnotering på 441.50.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Gödselpriset

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Anticipated demand weakness sends chills

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude stabilized around USD 73 per barrel yesterday and this morning, following U.S. inventory data that showed significant draws for yet another week, along with OPEC’s decision to delay output hikes for two months. However, the shift in OPEC+ strategy wasn’t enough to offset the sharp losses in crude prices witnessed over the past few weeks, with Brent falling by USD 8.5 per barrel (10.3%) since late August. This recent decline has largely been driven by concerns over fragile demand.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Looking ahead, despite the bullish U.S. inventory report (detailed below), the market’s focus remains on the anticipated weakness in crude and product demand, which is overshadowing positive signals. Deep concerns persist, especially regarding China, which typically accounts for roughly 40% of annual global demand growth.

Moreover, the current change in OPEC+ strategy does not guarantee stability moving forward. There is still uncertainty around how OPEC+ will proceed: whether it will continue to delay production or release more volumes to the market. Historically, OPEC+ has maintained a ”price floor” at USD 80+ per barrel, stepping in to support prices. However, this floor may now be shifting. Lastly, the Russia-Ukraine diesel shock has mostly dissipated, leading to a decline in the diesel crack and global diesel prices, which in turn is reducing stress on crude markets.

U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day last week, reflecting a slight increase from the prior week, with refineries operating at 93.3% capacity. U.S. commercial crude inventories dropped by 6.9 million barrels, bringing the total to 418.3 million barrels—about 5% below the five-year average for this time of year, signaling a clear tightness in supply.

Since June, U.S. crude inventories have consistently shown substantial draws (see page 12), underscoring strong implied demand (see page 15) and slower-than-expected production growth. U.S. crude production appears to have plateaued, and its trajectory for the rest of the year will be crucial to monitor.

Gasoline inventories rose by 0.8 million barrels but remained 2% below the five-year average, while distillate (diesel) inventories fell by 0.4 million barrels, standing a significant 10% below their historical average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

On the import side, U.S. crude oil imports averaged 5.8 million barrels per day last week, down by 768,000 barrels from the previous week, further contributing to the supply draw. With China’s weakening economy now a focal point for commodities markets, pushing industrial commodities lower, the energy sector remains vulnerable but resilient for now.

Gasoline production reached 9.7 million barrels per day, and diesel production hit 5.2 million barrels per day, both reflecting steady output. Additionally, overall petroleum inventories fell by 8.0 million barrels (see page 14).

Earlier this week, we released our updated Oil and Gas Price Outlook, which provides detailed projections and insights into market trends through 2027. In the report, we forecast lower oil prices in 2025 as the market shifts to surplus, driven by tepid demand growth – particularly from China – and rising production both within and outside of OPEC+. We expect OPEC+ to tolerate some price declines in exchange for higher volumes, which could lead to increased price volatility. Yet, a market deficit is likely to return in 2026, setting the stage for a price rebound. In the natural gas market, tight LNG supply conditions are expected to sustain upward price pressure through 2024 and 2025, despite high EU inventories, with relief coming in late 2026 as new production capacity becomes available.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude will fluctuate more as OPEC+ loosens market control

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Market focuses on China weakness and more supply from OPEC+ while the sound of Israeli rockets in Lebanon one weak ago are fading. Following a high of USD 80.53/b on Monday last week (following Lebanon – Israel rocket exchange on Sunday 25 Aug.) the Brent November contract traded downhill and ended the week at USD 76.93/b. On a Friday to Friday basis however, the November contract was down by only 1.6%. So not at all a total route. This morning the Brent Nov. contract is down 0.7% at USD 76.4/b on combined concerns for the Chinese economy and increasing signs that OPEC+ will indeed lift production in Q4-24 as earlier signaled. The current disturbances in Libya’s oil production could provide room for added supply from OPEC+. But fluctuations in Libya’s oil production has become quite normal over the latest years and any outages will probably be short lived. And to what we can understand from the news flow there has been given signals for restart of production already.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Softer towards the end of the year? The Brent crude oil price has a historical tendency for weakness in the latter part of the year. With continued deterioration in China and added barrels from OPEC+ in Q4-24 this could very well be the case also this year.

Brent will likely move over a wider range with softer market control by OPEC+. OPEC+ looks set to move to a softer price control regime. Shifting from a strict ”price” focus regime to some kind of hybrid ”price/volume” market control. This should allow the Brent crude oil price to fluctuate more. The difference between the highest and the lowest Brent crude oil price over the past 400 days is only USD 27.6/b. The median since 2009 is USD 50/b.

Bearish concerns for the future. But market looks tight here and now and Mid-East is very unstable. Lots of bearish talk and concerns, but physical signals are still tight. US oil inventories have been falling steadily and counter seasonally over the past 6 weeks and floating global crude stocks have fallen sharply and by more than 50 m barrels since a peak in June. Combine this with the very unstable situation in the Middle East and it is not so easy to sit with large short positions in oil.

The Brent crude November contract in USD/b

The Brent crude November contract in USD/b
Source: Bloomberg

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Net long spec for Brent + WTI in million barrels

Net long spec for Brent + WTI in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Total US commercial crude and product stocks in million barrels

Total US commercial crude and product stocks in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed, US EIA data

Global, floating crude oil stocks in million barrels.

Global, floating crude oil stocks in million barrels.
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.
Fortsätt läsa

Analys

Fear of coming weakness trumps current tightness

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has continued its decline from earlier this week, dropping USD 2 per barrel since yesterday’s high in the afternoon, a decline of approximately 2.6%. It is currently trading at USD 75.9 per barrel, nearing its lowest level since early August and approaching the yearly low of USD 74.8 per barrel from early January.

Looking ahead, despite a bullish U.S. inventory report (detailed below), the fear of future weakness is overshadowing this positive news.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

As highlighted in Tuesday’s crude oil comment, at the top of our “worry list” is the deteriorating economic outlook in China, which is worsening more rapidly than previously anticipated. Recent data from July indicates that bank loans to the real economy contracted for the first time in 19 years. Despite lower interest rates, corporations are not borrowing due to a loss of confidence. Fewer loans equate to reduced economic activity, which is evident in the decline in factory output. This situation intensifies concerns about Chinese oil demand, as the market increasingly believes that the weakness in Chinese oil imports may not be a temporary blip but a more sustained issue.

Additionally, yesterday’s sharp crude sell-off was influenced by the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) adjustment, which revealed 818,000 fewer jobs than expected—the largest downward revision since 2009. While the Fed’s July meeting minutes had already reflected doubts about previous job data, making the revision less surprising, it nonetheless reinforces the view that the labor market is cooling, strengthening the case for a potential rate cut in September.

It is also worth noting that when crude oil prices were at current levels earlier in the year, the ’dated to front’ line was negative, whereas it is now positive. This shift suggests a fairly tight physical market, further evidenced by continuous inventory drawdowns.

U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) dropped by 4.6 million barrels, bringing the total to 426 million barrels, which is approximately 5% below the five-year average for this time of year. Gasoline inventories fell by 1.6 million barrels and are 3% below the five-year average. Distillate (diesel) inventories also saw a drawdown of 3.3 million barrels, leaving them 10% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories declined by 5.9 million barrels last week—a clear indication of current market tightness.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Looking ahead to other potential weaknesses, the normalization of refinery margins suggests significantly less demand from refineries compared to the very strong margins seen in 2022, most of 2023, and the beginning of 2024. Consequently, we can expect reduced crude demand for refining in the future, reinforcing the expectation of “coming weaknesses.” Against this backdrop, a retest of the yearly low remains a possibility.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära