Analys
SEB – Råvarukommentarer, 4 november 2013

Rekommendationer
*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.
Inledning
Vi har haft fel i att rekommendera köp efter bara en liten rekyl nedåt på elpriset för två veckor sedan. Rekylen från uppgången till 44.75 trodde vi skulle stanna på över 42, men priset fortsatte falla ner till 39. Fredagens stängningspris på 39.32 ligger faktiskt bara en hårsmån över den absoluta bottennoteringen på 38.24 euro som noterades den 21 juni. Rimligtvis måste det vara ett bra pris att köpa på. Trots att vi haft fel, måste vi återigen rekommendera köp av el på kort sikt. På en sikt av ett par år tror vi att konjunkturuppgången i världen har bidragit till att höja elpriset betydligt.
Priset på socker har fallit tillbaka till den tekniska utbrottsnivån och vi anser att detta är ett tillfälle att köpa SOCKER S eller BULL SOCKER X4 S (för den som vill ta mer risk).
Vi gör inga rekommendationsförändringar i raps förutom att vi går tillbaka till neutral rekommendation efter att i förra veckobrevet gjort en försiktig höjning till köp.
På fredag publicerar USDA sin första WASDE-rapport på två månader. Den väntas innehålla en stor uppjustering av hektarskörden för amerikansk majs. Förväntningarna om det har fått majspriset att gå ner den senaste tiden.
Råolja – Brent
Oljepriset backade med 1% i veckan, det mesta i fredags, som vi ser i diagrammet nedan. En viktig bidragande orsak bakom prisfallet på oljan var att dollarn stärktes mot europeiska valutor. Kursuppgången mot kronan är 3% sedan förra veckan. Tillsammans med andra faktorer som t ex intjänad rabatt på terminer, steg SEB:s certfikat på olja (OLJA S) med 4% i veckan.
Nedanför ser vi kursutvecklingen på dollar mot kronor. Notera att hela kursfallet efter budgetbråket i USA är återhämtat. Orsakerna bakom dollarns styrka (och de europeiska valutornas svaghet) är att inköpschefsindex för USA kom in på 56.4 för oktober. Månaden innan låg indexet på 56.2, men analytiker hade väntat sig ett ISM på 55. Det skapades också förväntningar på att ECB ska sänka sin styrränta i veckan som kommer, då en rapport visade att EU närmast har deflation.
Onsdagens lagerstatistik från DOE i USA visade att råoljelagren i Cushing ökat med 2.18 miljoner fat till 35.5 miljoner. USA:s totala lager ökade med 4.09 miljoner fat till 383.9. Det är den högsta nivån sedan i juni.
Det finns flera tecken på ökat utbud av råolja. Alla känner till den ökade produktionen av olja med hjälp av horisontell borrning och hydraulisk sprängning, kallad ”fracking”. Vi har skrivit om Mexikos betydelsefulla kursändring vad gäller det nationella oljebolaget PEMEX. Nyheter om liberalisering av den Mexikanska marknaden fortsätter att komma.
Libyens produktion låg i slutet av veckan på 400,000 fat, rapporterade OPEC. Det är ca 100,000 fat mer än förra veckan och detta är ett tecken på att landet börjar få igång sin kapacitet, som före inbördeskriget var 1.5 – 2 miljoner fat.
Även Irak exporterar nu över 2 miljoner fat om dagen. Landet bör kunna fördubbla den volymen.
En majoritet av analytikerkåren tror på ett fallande oljepris i veckan som kommer, enligt en frågeundersökning gjord av Bloomberg.
Då rabatten på terminer alltjämt fortsätter att erbjuda en hög riskpremie på att äga oljeterminer via SEB:s certifikat OLJA S, är det en placering vi gillar, men den som är intresserad kanske bör avvakta med köp ifall priset faller i veckan.
Elektricitet
Elpriset lämnade tillbaka hela uppgången från botten. Vi hade inte väntat oss en så pass grundlig rekyl och beklagar att vi haft fel om djupet på rekylen. Eftersom vi anser att elpriset på en sikt av ett till två år bör vara betydligt högre därför att priset på kol är nedtryckt under en nivå där gruvbolagen långsiktigt kan täcka kostnaderna (95 dollar / ton) och priset på utsläppsrätter bör kunna återhämta sig väsentligt.
Vädret har varit onormalt blött i hela Europa, men nu på måndagsmorgonen kunde vi läsa om torrare prognoser. Det bör ge stöd för elmarknaden.
Nedan ser vi prisdiagrammet för det första kvartalet 2014:s kontrakt, uppdaterat till i fredags.
Nedan ser vi priset på energikol, den närmaste månadens leveranstermin. Priset föll kraftigt med fem dollar per ton i slutet av förra veckan. Trenden är dock fortfarande uppåtgående och då måste man betrakta nedgången som en rekyl. 55-dagars glidande medelvärde pekar uppåt och marknaden har senast noterat en ny topp och en ny högre botten. 80 dollar per ton är ett tekniskt stöd, bevisat både i mars och i oktober.
Även årskontraktet på kol har stigit från 80 dollar till 83.70, som vi ser i diagrammet nedan.
Priset på utsläppsrätter föll tillbaka förra veckan. Trenden, given av 55-dagars glidande medelvärde, är dock fortfarande uppåtriktad. Köpintressen vid 4.50 euro har tidigare hejdat prisnedgångar under den nivån.
Vi rekommenderar alltså köp av EL S eller BULL EL X4 S.
Naturgas
Naturgaspriset föll kraftigt i veckan som gick, minus 5%. Det gör amerikansk naturgas till förloraren bland de råvaror som man kan placera i. BEAR NATGAS X4 S steg med 30% förra veckan och blev därmed det certifikat som ökade mest i värde förra veckan.
Vi har ingen insyn i den amerikanska marknaden för naturgas, en marknad som är strikt lokal till sin natur, men noterar att priset nu ligger nära bottennoteringen från augusti. En tidigare bottennotering brukar kunna utgöra en teknisk stödnivå, en prisnivå där en rekyl uppåt eventuellt kan ta sin utgångspunkt.
Guld & Silver
Guldpriset (i dollar) orkade inte över motståndet vid 1350 dollar.
Våra vänner på Guldcentralen säger att det är stark efterfrågan på fysiskt investeringsguld och att leveranstiderna från grossisterna i utlandet har blivit längre – ett tecken på att det är allmänt stark efterfrågan. Samtidigt kan vi läsa att efterfrågan i Kina och Indien visar tecken på mättnad vid den här prisnivån efter att priset legat under 1400 dollar sedan i våras. När folk köper fysiskt guld gör man det med en lång eller mycket lång tidshorisont.
Tekniskt har priset som ovan nämnt vänt ner efter motståndet vid 1350 dollar. Sedan slutet av juni har den fallande trenden övergått i en konsolideringsfas. I det här läget går inte att säga om denna kommer att följas av en fortsättning på prisfallet eller om trenden kommer att vändas uppåt.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Vi noterar att den fallande trendlinjen / motståndet från toppen för ett år sedan, inte har brutits ännu, även om det var nära förra veckan. Priset föll tillbaka till 22 dollar. I det här läget skulle en uppgång över 23 dollar signalera att den fallande trenden är bruten. I annat fall är den intakt.
Vi fortsätter att vara neutrala guld och silver. Silverprisets utveckling är särskilt intressant att följa nu, med tanke på att det är så nära till ett trendbrott uppåt.
Platina & Palladium
SEB:s certifikat PLATINA S steg med 3% den senaste veckan och PALLADIUM S med 2%. I dollartermer föll priset något, men eftersom dollarn stärktes, blev slutresultatet en uppgång.
Man kan se av CFTC:statistiken av non-commercials positioner att, dessa (hedgefonder) köper platina-terminer vid priser under 1500 dollar per troy uns. Smyckesefterfrågan anses avta vid priser över 1500 dollar.
Det är gruvarbetarkonflikt i luften i Sydafrika. Det finns två betydelsefulla fackföreningar: ACMU (Association of Miners and Construction Workers Union) och National Union of Mineworkers (NUM).
ACMU hotar att börja strejka vid Implats gruvor, vilket skulle kunna sprida sig till Amplats. Förhandlingar pågår med Lonmin.
NUM leder just nu kampviljan. I veckan som gick varslades om strejk vid Northam-Platinum i Limpopo. Från Johannesburg rapporterades på söndagskvällen att förhandlingar inte kommit igång. NUM:s chefsförhandlare Ecliff Tantsi sade på söndagseftermiddagen att gruvarbetarna inte kommer att gå på när nattskiftet börjar klockan 20:00 på söndagskvällen och att ingen kommer att komma till gruvan när dagskiftet börjar klockan 05:00 på måndagsmorgonen. Tantsi sade att de 7000 NUM-medlemmarna utgjorde 80% av arbetsstyrkan vid gruvan. Lönekravet är en höjning på mellan 22 och 43%, beroende på kategori. Bolaget meddelade förra månaden, i samband med samtal med ”the Commission for Conciliation Mediation and Arbitration” att man planerar för en lönehöjning med 7 – 8% för år 2014
Analytiker som studerat leveranserna från Sydafrika till Schweiz hävdar att gruvbolagen har lager motsvarande en månads efterfrågan, som en buffert för eventuella strejker. Det krävs därför en långvarig konflikt för att påverka utbudet. Ju längre konflikten pågår, desto större effekt kan den alltså få på priset, i synnerhet om ACMU förverkligar sitt hot om strejk vid Implats gruvor.
Ingen av gruvorna går med vinst vid dagens lönenivå och prisnivå på platina.
Nedan ser vi frontmånadskontraktet på palladium. Palladium ligger fortfarande i en slags sidledes rörelse, utan trend.
Platina är vår favorit, inte minst med tanke på att strejksäsongen har börjat i Sydafrika. Vi rekommenderar köp av PLATINA S. Vi går också över till köp för palladium, som vi tycker att man kan försöka köpa vid nivåer vid 725 dollar per uns.
Koppar
Koppar har fortfarande inte brutit sig ur den triangelformation, som syns tydligt i kursdiagrammet. Kanske händer ingenting innan november månads prompt-dag, den tredje onsdagen i månaden. Med fallande lagernivåer och stigande ekonomisk aktivitet tror vi att brottet blir på uppsidan. Tekniskt motstånd finns vid 7500 dollar per ton. Vi fortsätter därför att rekommendera en köpt position i KOPPAR S.
Aluminium
Aluminiummarknaden tog sig upp till 1900 dollar per ton. Det är den övre delen av det intervall om 1800 – 1900 dollar, som vi tror att priset kommer att ligga inom. Mot slutet av förra veckan föll priset ner till 1843 dollar. Fundamentalt har inget hänt den senaste tiden. Vi tror att marknaden kommer att fortsätta handla inom intervallet 1800 – 1900 dollar.
Vi har neutral rekommendation.
Zink
Zink gick upp till motstånden vid 1975 och föll därefter tillbaka mot slutet av förra veckan. Marknaden befinner sig fortfarande i konsolidering inför vad vi tror är en prisuppgång. Sedan i våras har zink handlats inom ett konsolideringsintervall på mellan 1825 – 2000 dollar per ton. Kan man komma in i ZINK S när zinkpriset är i den nedre halvan av det intervallet tror vi att man har goda chanser att göra en bra affär. Vi fortsätter att rekommendera köp av ZINK S (med det förbehållet).
Nickel
Nickelmarknaden sätter sitt hopp till att Indonesien genomför sitt exportstopp av nickelmalm. Konsultfirman Wood MacKenzie estimerar att 40% av nickelindustrin går med förlust vid dagens priser. Priset passerade marginalkostnaden på uppskattningsvis 17000 dollar per ton under 2012. Det är av den här anledningen som Glencore Xstrata stängde sin Focandogruva i Dominikanska Republiken och det brasilianska bolaget Votoratim stängde sin gruva utanför Fortaleza. Samtidigt expanderar Vale sin produktion med sina nya projekt VNC, Koniambo, Abatovy, Ramu och Ravensthorpe. Alla utom Ravensthorpe är flera år försenade, men kommer nu alltså igång, vilket är oturligt med tanke på priset. De totalt sju projekt som nu successivt kommer igång tillför 275,000 ton nickel till marknaden per år med fullt genomslag 2017 – 2018. Det ska jämföras med överskottet i marknaden under 2008 – 2012 som uppgick till 319,000 ton.
Indonesien antog redan år 2009 en lag om att sluta exportera laterit nickel-malm, som försett Kinas verk med råvaran för att tillverka Nickel Pig Iron (NPI). Indonesien vill att malmen förädlas inom landet. Om Indonesien inte exporterat sin malm (och inte gjort något annat med den heller), skulle marknaden istället för ett överskott av nickel på 319,000 ton ha haft ett underskott på 221,000 ton. Priset på nickel hade då utvecklat sig helt annorlunda än det gjort. Ett dussintal kinesiska företag håller på att bygga fabriker i Indonesien för att på plats förädla malmen. Nickeljärn kommer sedan troligtvis att exporteras till Kina. Man kan därför inte bara hoppas att utbudet ska försvinna i och med Indonesiens exportförbud mot malm. Metallen kommer att komma ut ändå, givet att den inhemska produktionen kommer igång. Just nu ser det ut att det kommer att ta ett tag innan full kapacitet är på plats inom landet.
Till saken hör att Indonesien har ett stort underskott i bytesbalansen och verkligen behöver exportinkomsterna från malmen. Om den inhemska förädlingsindustrin inte finns på plats, ska man inte utesluta att exportstoppets startdatum (början på 2014) kan skjutas upp. Det kan knappast vara i landets intressen att få själva gruvorna att gå i konkurs.
Vi avråder bestämt från att köpa nickel med förhoppningen om att Indonesiens nickelkälla ska försvinna från marknaden. Det är rent önsketänkande. Samtidigt har vi en gruvindustri som går med förlust pga det låga priset. Man kan kanske tro att det är en situation som nickelmarknaden inte kan tolerera. En stor del av 1980-talet rådde emellertid just den situationen. Producenter drog sig för att stänga nya och moderna gruvor, trots att de gjorde förlust, med vissheten att nickel är en lyxprodukt, som allt rikare befolkningar gärna konsumerar mer av. Förr eller senare kommer efterfrågan ikapp. Dagens situation är snarlik, men miljökraven vid stängning av nickelgruvor är ännu mer kostsam. Någon återgång till 50,000 dollar per ton tror vi är helt uteslutet och vi tror att risken för besvikelser pga grund av Indonesiens aviserade exportstopp av malm är uppenbar.
Med det sagt, tror vi ändå, att nickelpriset har en botten etablerad vid 13,500 dollar per ton. En övre gräns är just nu 15,000 dollar per ton. Det krävs ytterligare drag i den globala ekonomin för att få priset att gå över den nivån. Det tror vi kommer att ske, men kanske inte just nu, när risken för besvikelse pga att Indonesiens regering kompromissar om exportstoppet till dess den inhemska produktionen är på plats, får priset att rekylera ner igen. Men den som köper nickel (NICKEL S) vid ett pris vid eller under 14,000 dollar per ton, gör sannolikt en god affär på sikt.
Med varning för att priset just nu är högt, är vår grundsyn att man bör försöka köpa nickel och rekommenderar köp av NICKEL S mot ovanstående bakgrund.
Kaffe
Kaffepriset föll 10% från drygt 115 cent till 105 cent sedan det förra veckobrevet. I Vietnam skördar kaffebönderna sin robusta just nu. Skörden väntas uppgå till rekordhöga 28 miljoner säckar (60 Kg), 10% mer än förra året.
USA:s jordbruksattaché i Bogota höjde skördeestimatet i landet med 1.5 miljoner säckar till 10.5 miljoner för 2013-14. Landets kaffeproduktion återhämtar sig alltså i snabbare takt än räknat med efter bladmögelangreppen.
Det finns alltså mycket gott om kaffe i världen, även om lagren av robusta är låga.
Priset är dock så lågt att det inte täcker kostnaderna. Vad som måste till, är att priset påverkar produktionen. Tvyärr har nu även Vietnam bestämt sig för att låta staten köpa upp kaffe till interventionslager. Detta kaffe utbud är dock bara lagrat och kommer ut på marknaden förr eller senare. Det är en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem – att det produceras för mycket kaffe i världen för att det ska vara en långsiktigt lönsam verksamhet. Kaffepriset är för lågt i ett långsiktigt perspektiv, men vändpunkten skjuts fram på grund av att marknadskrafterna sätts ur spel av stödprogram. I och för sig innebär detta att priset på världsmarknaden har potential att fall ännu längre ner från det långsiktiga jämviktspriset (där producenter långsiktigt får en rimlig vinst på produktionen.)
Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Not below USD 70/b and aiming for USD 80/b

Saudi Arabia again reminded the global oil market who is king. Oil price is ticking carefully upwards today as investors are cautious after having burned their fingers in the production cut induced rally to (almost) USD 90/b which later faltered. We expect more upside price action later today in the US session. The 1 m b/d Saudi cut in July is a good tactic for the OPEC+ meeting on 4-6 July. Unwind if not needed or force all of OPEC+ to formal cut or else….Saudi could unwind in August. The cut will unite Saudi/Russia and open for joint cuts if needed. I.e. it could move Russia from involuntary reductions to deliberate reductions

Adjusting base-lines and formalizing and extending May cuts to end of 2024. OPEC+ this weekend decided to extend and formalize the voluntary agreement of cuts in May. These cuts will now be and overall obligation for the group to produce 40.5 m b/d on average in 2024 (not including natural gas liquids). There were some adjustments to reference production levels where African members got lower references as they have been unable to fill their quotas. UAE on the other hand got a 200 k b/d increase in its reference production level to match actual capacity increases. It was also a discussion of whether to change the baseline for Russia’s production. But these changes in baselines won’t make any immediate changes to production.
Unilateral cut of 1 m b/d by Saudi in July. The big surprise to the market was the unilateral 1 m b/d cut of Saudi Arabia for July. To start with it is for July only though it could be extended. The additional cut will
1) Make sure the oil price won’t fall below 70
2) Prevent inventories from rising
3) Help prevent capex spending in upstream oil and gas globally is not getting yet another trough
4) Make for a great tactical negotiation setup for next OPEC+ meeting on 4-6 July
a) If the 1 m b/d July cut is unnecessary, then it will be un-winded for August
b) If it indeed was needed then Saudi can strong-arm rest of OPEC+ to make a combined cut from August. Else Saudi could revive production by 1 m b/d from August and price will fall.
5) It is roughly aligning actual production by Russia and Saudi Arabia. Actually it is placing Saudi production below Russian production. But basically it is again placing the two core OPEC+ members on equal footing. Thus opening the door for combined Saudi/Russia cuts going forward if needed.
Saudi produced / will produce /Normal production:
April: 10.5
May: 10.0
June: 10.0
July: 9.0
Normal prod: 10.1
Oil price to strengthen further. Especially into the US session today. We expect crude oil prices to strengthen further and especially into the US session today. Price action has been quite careful in response to the surprise 1 m b/d cut by Saudi Arabia so far today. Maybe it is because it is only for one month. But mostly it is probably because the market in recent memory experienced that the surprise cut for May sent the Dated Brent oil price to USD 88.6/b in mid-April before it again trailed down to almost USD 70/b. So those who joined the rally last time got burned. They are much more careful this time around.
USD 80/b is the new USD 60/b and that is probably what Saudi Arabia is aiming for. Not just because that is what Saudi Arabia needs but also because that is what the market needs. We have seen a sharp decline in US oil rig count since early December last year and that has taken place at an average WTI price of USD 76/b and Brent average of USD 81/b. Previously the US oil rig count used to expand strongly with oil prices north of USD 45/b. Now instead it is declining at prices of USD 75-80/b. Big difference. Another aspect is of course inflation. US M2 has expanded by 35% since Dec 2019 and so far US CPI has increased by 17% since Dec 2019. Assume that it will rise altogether by 30% before all the stimulus money has been digested. If the old oil price normal was USD 60/b then the new should be closer to USD 80/b if adjusting for a cumulative inflation increase of 30%. But even if we just look at nominal average prices we still have USD 80/b as a nominal average from 2007-2019. But that is of course partially playing with numbers.
Still lots of concerns for a global recession, weakening oil demand and lower oil prices due to the extremely large and sharp rate hikes over the past year. That is the reason for bearish speculators. But OPEC+ has the upper hand. This is what we wrote recently on that note: ”A recession is no match for OPEC+”
Aligning Saudi production with Russia. Russian production has suffered due to sanctions. With a 1 m b/d cut in July Saudi will be below Russia for the first time since late 2021. Russia and Saudi will again be equal partners. This opens up for common agreements of cuts. Reduced production by Russia since the invasion has been involuntary. Going forward Russia could make deliberate cuts together with Saudi.

Short specs in Brent and WTI at 205 m barrels as of Tuesday last week. They will likely exit shorts and force the oil price higher.

Long vs. Short specs in Brent and WTI at very low level as of Tuesday last week. Will probably bounce back up.

US oil rig count has declined significantly since early Dec-2022 at WTI prices of USD 76/b and Brent of USD 81/b (average since Dec-2022).

Historical oil prices in nominal and CPI adjusted terms. Recent market memory is USD 57.5/b average from 2015-2019. But that was an extremely bearish period with booming US shale oil production.

Analys
A recession is no match for OPEC+

History shows that OPEC cuts work wonderfully. When OPEC acts it changes the market no matter how deep the crisis. Massive 9.7 m b/d in May 2020. Large cuts in Dec 2008. And opposite: No-cuts in 2014 crashed the price. OPEC used to be slow and re-active. Now they are fast and re-active. Latest cut indicates a ”reaction-function” with a floor price of USD 70/b. Price could move lower than that in May, but JMMC meeting on 4 June and full OPEC+ meeting on 5-6 July would then change the course. Fresh cuts now in May will likely drive market into deficit, inventory draws, stronger prices. Sell-offs in May should be a good buying opportunities

Production cuts by OPEC+ do work. They work wonderfully. Deep cuts announced by OPEC in December 2008 made the oil price bottom at USD 33.8/b on Christmas Eve. That is USD 48.3/b adj. for CPI. The oil price then collapsed in 2014 when it became increasingly clear during the autumn that OPEC would NOT defend the oil price with confirmation of no-cuts in December that year. The creation of OPEC+ in the autumn of 2016 then managed to drive the oil price higher despite booming US shale oil production. A massive 9.7 m b/d cut in production in May 2020 onward made the oil price shoot higher after the trough in April 2020.
Historical sequence pattern is first a price-trough, then cuts, then rebound. This history however points to a typical sequence of events. First we have a trough in prices. Then we get cuts by OPEC(+) and then the oil price shoots back up. This probably creates an anticipation by the market of a likewise sequence this time. I.e. that the oil price first is going to head to USD 40/b, then deep cuts by OPEC+ and then the rebound. If we get an ugly recession.
But OPEC+ is faster and much more vigilant today. Historically OPEC met every half year. Assessed the situation and made cuts or no cuts in a very reactive fashion. That always gave the market a long lead-time both in terms of a financial sell-off and a potential physical deterioration before OPEC would react.
But markets are faster today as well with new information spreading to the world almost immediately. Impact of that is both financial and physical. The financial sell-off part is easy to understand. The physical part can be a bit more intricate. Fear itself of a recession can lead to a de-stocking of the oil supply chain where everyone suddenly starts to draw down their local inventories of crude and products with no wish to buy new supplies as demand and prices may be lower down the road. This can then lead to a rapid build-up of crude stocks in the hubs and create a sense of very weak physical demand for oil even if it is still steady.
Deep trough in prices is possible but would not last long. Faster markets and faster OPEC+ action means we could still have a deep trough in prices but they would not last very long. Oil inventories previously had time to build up significantly when OPEC acted slowly. When OPEC then finally made the cuts it would take some time to reverse the inventory build-up. So prices would stay lower for longer. Rapid action by OPEC+ today means that inventories won’t have time to build up to the same degree if everything goes wrong with the economy. Thus leading to much briefer sell-offs and sharper and faster re-bounds.
OPEC+ hasn’t really even started cutting yet. Yes, we have had some cuts announced with 1.5 m b/d reduction starting now in May. But this is only bringing Saudi Arabia’s oil production back to roughly its normal level around 10 m b/d following unusually high production of 11 m b/d in Sep 2022. So OPEC+ has lots of ”dry powder” for further cuts if needed.
OPEC reaction function: ”USD 70/b is the floor”. The most recent announced production cut gave a lot of information. It was announced on 2nd of April and super-fast following the 20th of March when Dated Brent traded to an intraday low of USD 69.27/b.
JMMC on 4 June and OPEC+ meeting on 5-6 July. Will cut if needed. OPEC+ will now spend the month of May to assess the effects of the newest cuts. The Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) will then meet on 4 June and make a recommendation to the group. If it becomes clear at that time that further cuts are needed then we’ll likely get verbal intervention during June in the run-up to 5-6 July and then fresh cuts if needed.
Oil man Biden wants a price floor of USD 70/b as well. The US wants to rebuild its Strategic Petroleum Reserves (SPR) which now has been drawn down to about 50%. It stated in late 2022 that it wanted to buy if the oil price fell down to USD 67 – 72/b. Reason for this price level is of course that if it falls below that then US shale oil production would/could start to decline with deteriorating energy security for the US. Latest signals from the US administration is that the rebuilding of the SPR could start in Q3-23.
A note on shale oil activity vs. oil price. The US oil rig count has been falling since early December 2022 and has been doing so during a period when the Dated Brent price has been trading around USD 80/b.
IMF estimated social cost-break-even oil price for the different Middle East countries. As long as US shale oil production is not booming there should be lots of support within OPEC+ to cut production in order to maintain the oil price above USD 70/b. Thus the ”OPEC+ reaction-function” of a USD 70/b floor price. But USD 80/b would even satisfy Saudi Arabia.

US implied demand and products delivered is holding up nicely YoY and on par with 2019. So far at least. Seen from an aggregated level.

Total US crude and product stocks including SPR. Ticking lower. Could fall faster from May onward due to fresh cuts by OPEC+ of 1.5 m b/d

An oil price of USD 95/b in 2023 would place cost of oil to the global economy at 3.3% of Global GDP which is equal to the 2000 – 2019 average.

Analys
Mixed signals on demand but world will need more oil from OPEC but the group is cutting

A world where OPEC(+) is in charge is a very different world than we are used to during the ultra-bearish 2015-19 period where US shale AND offshore non-OPEC production both were booming. Brent averaged USD 58/b nominal and USD 70/b in real terms that period. The Brent 5yr contract is trading at USD 66/b nominal or USD 58.6/b in real-terms assuming no market power to OPEC+ in 2028. Could be, but we don’t think so as US Permian shale is projected by major players to peak next 5yrs. When OPEC(+) is in charge the group will cut according to needs. For Saudi that is around USD 85/b but maybe as high as USD 97/b if budget costs rise with inflation

No major revisions to outlook by the IEA last week in its monthly Oil Market Report.
Total demand to rise 2 m b/d, 90% of demand growth from non-OECD and 57% from Jet fuel. Total demand to rise by 2 m b/d YoY to 101.9 m b/d where 90% of the gain is non-OECD. Jet fuel demand to account for 57% of demand growth as global aviation continues to normalize post Covid-19. Demand for 2022 revised down by 0.1 m b/d and as a result so was the 2023 outlook (to 101.9 m b/d). Non-OPEC supply for 2023 was revised up by 0.1 m b/d. Call-on-OPEC 2023 was reduced by 0.2 m b/d as a result to 29.5 m b/d. Call-on-OPEC was 28.8 m b/d in Q4-22. The group produced 28.94 m b/d in Mar (Argus).
World will need more oil from OPEC. Call-on-OPEC to rise 1.6 m b/d from Q4-22 to Q4-23. IEA is forecasting a call-on-OPEC in Q4-23 of 30.4 m b/d. The world will thus need 1.6 m b/d more oil from OPEC YoY in Q4-23 and 0.46 m b/d more than it produced in March. Counter to this though the OPEC group decided to cut production by 1 m b/d from May to the end of the year. So from May onward the group will produce around 28 m b/d while call-on-OPEC will be 29.1 m b/d, 30.3 m b/d and 30.4 m b/d in Q2,3,4-23.
If the IEA is right about demand then the coming OPEC cuts should drive inventories significantly lower and oil prices higher.
But the market doesn’t quite seem to buy into this outlook. If it had then prices would have moved higher. Prices bumped up to USD 87.49/b intraday on 12 April but have since fallen back and Brent is falling back half a percent today to USD 85.9/b.
Market is concerned for declining OECD manufacturing PMI’s. It is of course the darkening clouds on the macro-sky which is making investors concerned about the outlook for oil products demand and thus crude oil demand. Cross-currents in global oil product demand is making the situation difficult to assess. On the one hand there are significant weakening signals in global diesel demand along with falling manufacturing PMIs. The stuff which makes the industrial world go round. Manufacturing, trucking, mining and heavy duty vehicles all need diesel. (Great Blbrg story on diesel here.) Historically recessions implies a cyclical trough in manufacturing activity, softer diesel demand and falling oil prices. So oil investors are naturally cautious about buying into the bull-story based on OPEC cuts alone.
Cross-currents is making demand growth hard to assess. But the circumstances are much more confusing this time around than in normal recession cycles because: 1) Global Jet fuel demand is reviving/recovering post Covid-19 and along with China’s recent reopening. IEA’s assessment is that 57% of global demand growth this year will be from Jet fuel. And 2) Manufacturing PMIs in China and India are rising while OECD PMIs are falling.
These cross-currents in the demand picture is what makes the current oil market so difficult to assess for everyone and why oil prices are not rallying directly to + USD 100/b. Investors are cautious. Though net-long specs have rallied 137 m b to 509 m b since the recent OPEC cuts were announced.
The world will need more oil from OPEC in 2023 but OPEC is cutting. The IEA is projecting that non-OPEC+ supply will grow by 1.9 m b/d YoY and OPEC+ will decline by 0.8 m b/d and in total that global supply will rise 1.2 m b/d in 2023. In comparison global demand will rise by 2.0 m b/d. At the outset this is a very bullish outlook but the global macro-backdrop could of course deteriorate further thus eroding the current projected demand growth of 2 m b/d. But OPEC can cut more if needed since latest cuts have only brought Saudi Arabia’s production down to its normal level.
OPEC has good reasons to cut production if it can. IEA expects global oil demand to rise 2 m b/d YoY in 2023 and that call-on-OPEC will lift 1.6 m b/d from Q4-22 to Q4-23. I.e. the world needs more oil from OPEC in 2023. But OPEC will likely produce closer to 28 m b/d from May to Dec following latest announced production cuts

Market has tightened with stronger backwardation and investors have increased their long positions

Net long specs in Brent + WTI has bounced since OPEC announcement on coming cuts.

Saudi Arabia’s fiscal cost-break-even was USD 85/b in 2021 projected the IMF earlier. Don’t know when it was projected, but looks like it was before 2020 and thus before the strong rise in inflation. If we add 15% US inflation to the 2021 number we get USD 97/b. Inflation should lift budget costs in Saudi Arabia as it is largely a USD based economy. Though Saudi Arabia’s inflation since Q4-19 is reported as 8% to data while Saudi cost-of-living-index is up by 11%. Good reason for Saudi Arabia to cut if it can cut without loosing market share to US shale.

Adjusting for inflation both on a backward and forward basis. The 5yr Brent price is today at USD 66.3/b but if we adjust for US 5yr inflation it is USD 58.6/b in real terms. That is basically equal to the average Brent spot price from 2015-2019 which was very bearish with booming shale and booming offshore non-OPEC. Market is basically currently pricing that Brent oil market in 5yrs time will be just as bearish as the ultra-bearish period from 2015-2019. It won’t take a lot to beat that when it comes to actual delivery in 2028.

Nominal Brent oil prices and 5yr Brent adj. for 5yr forward inflation expectations only

ARA Diesel cracks to Brent were exceptionally low in 2020/21 and exceptionally high in 2022. Now they are normalizing. Large additions to refining capacity through 2023 will increase competition in refining and reduce margins. Cuts by OPEC+ will at the same time make crude oil expensive. But diesel cracks are still significantly higher than normal. So more downside before back to normal is achieved.

-
Nyheter3 veckor sedan
Lundin-familjen har sålt allt i Africa Oil
-
Nyheter3 veckor sedan
Dansk kärnkraft ska producera 1 miljon ton koldioxidfritt gödningsmedel per år i Indonesien
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset nära sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
Koppar gynnas av den gröna omställningen
-
Nyheter2 veckor sedan
Ryssland förstör Saudiarabiens oljeförsäljning i Asien
-
Nyheter3 dagar sedan
Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på olivolja det högsta någonsin
-
Nyheter1 vecka sedan
Hedgefonder satsar mot koppar
BLDGR
4 november, 2013 vid 12:22
”Trots att vi haft fel, måste vi återigen rekommendera köp av el på kort sikt.”
Vad räknar ni som kort sikt? Till februari-mars?
Torbjörn
4 november, 2013 vid 20:04
Jag menade en till två veckor. Vi har en långsiktigt positiv syn på el (1 till 2 år) också. I fredags stängde priset på terminen för det första kvartalet bara en hårsmån över sommarens bottennotering och det kändes som en överreaktion på nedsidan, som borde föranleda en snabb prisuppgång ”på kort sikt”, på någon vecka, eller två, högst.
BLDGR
12 november, 2013 vid 13:10
Tack Torbjörn!