Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 13 september 2012

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysUSDA släppte sin WASDE-rapport för september igår. Den var bearish för vete och majs och bullish för sojabönor. Om man tar siffrorna som de står vill säga.

Själva rapporten innehåller en hel del märkligheter. Medan hela världen ställt in sig på en skörd av vete i Australien på 22.5 mt, låter USDA bli att justera ner den från 26 mt. När det gäller majs gör man något så märkligt som att låta det som är skördat före 1 september hamna på utgående lager för förra året, men man ser inte riktigt effekten av detta på innevarande års utgående lager. För att lyckas med det här tycks man t ex ha låtit EU:s husdjur konsumera 4 mt mindre spannmål i år, och lämna EU med tre veckors lager av vete den sista juni nästa år.

Den oberoende (?) ryska analysfirman IKAR rapporterade igår också att skörden i Ryssland bara ger ett exportutrymme på 2 – 6 mt vete. Inte 12 som Kreml meddelade för en vecka sedan.

Vi väljer dock på tekniska grunder att rekommendera neutral position i vete och majs, men risken är på uppsidan om det skulle (be)visa sig att USDA varit allt för optimistiska. Sojabönor är vi positiva till, liksom raps. Socker kan ha funnit en botten.

Odlingsväder

ENSO har minskat tendensen till El Niño den senaste veckan. Vi ser att Southern Oscillation Index har fortsatt att stiga och ligger på +1.2 nu. Ett värde under -8 indikerar El Niño-förhållanden. Molnighet och vindar stämmer överens med neutrala ENSO-förhållanden.

Southern Oscillation Index tom september 2012

Bureau of Meteorology har också publicerat en ny ensembleprognos för ENSO och den ser vi nedan.

Ensembleprognos för ENSO

Vi ser att prognosen ligger nära El Niño-förhållanden, men nu lite lägre (lite mindre El Niño) än i förra prognosen som kom för en månad sedan.

Tendens för råvarupriserVete

Tekniskt har Matif:s novemberkontrakt brutit nedåt, men stödet på 260 verkar ännu vara obrutet. Den tekniska bilden är otydlig, men man kan ändå säga att marknaden ur ett tekniskt perspektiv ser betydligt mindre positiv ut än förra veckan. Vi väljer därför att gå över till en neutral rekommendation.

Som vi ska se nedan tror vi svagheten i priset beror på att marknaden tog fasta på att WASDE-rapporten var mer rosenröd än befarat. Vi ska också visa att det finns en hel del svagheter bakom den rosigheten och vad gäller den fundamentala utbuds- och efterfrågesituationen, att läget kan vara väsentligt mörkare än vad USDA:s WASDE-rapport ger sken av.

Det kom dock igår också data från Frankrikes FranceAgriMer, som förutspådde att Frankrikes veteexport, som är den största bland de europeiska länderna, kommer att uppgå till 17.1 mt under marknadsföringsåret som slutar i juni nästa år. Året innan var exporten 16 mt. Exporten väntas öka till Spanien, UK och Egypten. Matif kan ha tyngts av detta också (mer än Chicago).

Prisutveckling på vete (Matif) tom september 2012

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Den tekniska bilden här visar inte på samma svaghet – och här har priset under kvällen hunnit vända upp från dagens bottennivåer.

Chicagovete - Prisutveckling och prognos septemer 2012

I diagrammet nedan ser vi terminspriserna framåt i tiden för Chicago och Matif och förändringen från 7 dagar sedan.

Terminspriset på vete (Chicago och Matif) - Framtida pris

Nedan ser vi produktionsestimaten för de största producentländerna i världen från onsdagens WASDE-rapport.

Prognos för produktion av vete säsongen 2012/2013

Vi ser att man bara justerat ner Rysslands produktion. Och den har man bara justerat ner med 4 mt, vilket är mindre än vad ryssarna själva gjorde. Märkligt nog har man inte justerat Australiens, trots att ABARES i Australien själva säger att veteskörden kommer att bli 22.5 mt. Profarmer skriver att de flesta analytiker estimerar att skörden hamnar på 22.5 mt. Det är i linje med vad vi själva räknade ut genom att utgå från förändringen i skörd som normalt sker när det blir ett El Niño-år. Vi kan inte tro annat än att USDA mer eller mindre medvetet har kablat ut en felaktig siffra, eller så är man så tvärsäker på att man vet bäst, bättre än alla andra. Australien har varit utsedd till världens näst största exportör av vete efter USA och det kanske landet blir, men med största sannolikhet med 3.5 mt mindre än vad som sägs här.

Lager av vete 2012/2013

Utgående lager förändras inte i USDA:s rapport. Man sänker användningen av vete som foder, huvudsakligen i Ryssland. Notera att fd Sovjetunionen väntas ha högre utgående lager jämfört med vad man trodde i augusti!

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För EU-27 har man sänkt skörden och ökat exporten, så att bara tre veckors konsumtion återstår den sista juni nästa år. Hur sannolikt är det?

Det här är en skum rapport för vete och utbuds/efterfrågebalansen är så ”tunn” att om det visar sig (som det har stor sannolikhet att göra) att något land bluffar, inför exportstopp eller vad som helst, som kan hända, då borde folk vara beredda att betala en hel del mer för det lilla som kommer att finnas på världsmarknaden.

När det gäller exportstopp hörde en uppmärksam läsare av veckobrevet av sig förra veckan och berättade att det lilla landet Kroatien redan infört exportstopp. Ukraina har gjort en frivillig uppgörelse med exportörerna som i praktiken innebär exportstopp. Exporten lär ta slut inom kort i alla fall, när majs fyller exportsilona i hamnarna. Rysslands ministrar ska snart träffas igen och kanske då sänka produktionen ytterligare, med följande minskning av ”exportpotentialen”.

Och visst finns det fristående analysfirmor som är dissidenter med såväl USDA som den officiella ryska rapporteringen och de finns i Moskva. Igår publicerade the Institute for Agricultural Market Studies (”IKAR” på ryska), avvikande data. De sade att per den första augusti var lagren av spannmål i Ryssland 10 mt lägre än de var i torkåret 2010 och faktiskt lägre än de varit något av de senaste fem åren. Vetelagren är 15-17% lägre än de var 2010. IKAR förutstår att spannmålsproduktionen hamnar på 69 – 72 mt. De förutspår att inhemsk konsumtion blir 66-67 mt. Exportpotentialen är alltså bara 2 – 6 mt, enligt IKAR. Inte 12 mt som Rysslands AgMin sade den 6 september.

Vi väljer alltså på tekniska grunder att förhålla oss neutrala till marknaden, men risken är allt jämt på uppsidan. Mot slutet av september ska USDA berätta om lagren av spannmål, t ex majs, per 1 september. Eftersom WASDE för majs målades i lika rosa skimmer, är det möjligt att det blir en trigger, eller så hinner något land införa exportbegräsningar innan.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn ligger kvar kring 260 euro per ton och vi väntar oss sidledes rörelse i veckan som kommer.

2012 - Novemberkontrakt på maltkorn - Pris förväntas gå i sidled

Potatis

Förra veckan skrev vi att priset verkar ha stabiliserat sig mellan 20 och 24 euro per deciton och så ser det ut. Får vi se priser över 24 euro, kan det vara början på en ny prisuppgångsfas, ett pris under 22 kan å andra sidan signalera säljtryck.

Prisutveckling på potatis tom september 2012

Majs

För två veckor sedan skrev vi att ett brott nedåt inte skulle vara bra och skulle innebära att vi skulle gå ur alla positioner och rentav kanske gå kort. Förra veckan skrev vi att detta just hänt. Nu kan vi följa upp och konstatera att priset fallit relativt ordentligt. Prisfallet har också accelererat, såsom det ofta gör när det går upp för marknaden att priset är för högt och att fallet kan bli djupt.

Majs har fallit i pris - Diagram

USDA justerade ner global produktion i gårdagens WASDE-rapport. Fristående analytiker som t ex Noel Fryer har dock sågat WASDE vid fotknölarna för den mycket blygsamma nedjusteringen av USA:s produktion. Han kallade det för ”impressive crap”.

Prognos för produktion av majs 2012/2013

Nedan ser vi USDA:s tankar kring utgående lager.

USDA-prognos för majslager 2012/2013

Notera den märkliga höjningen av utgående lager för 2011/12 i USA. Det här kommer från den tidiga skörden, där 11% av amerikansk majs är skördat före den 1 september. De skriver så här: “150 Mbu old crop corn displaced from feed due to early new crop, which will also boost old crop stocks”. Men vänta lite… borde inte detta på något sätt ha påverkat 2012/13? 11% mindre hamnar trots allt på 2012/13.

För EU-27 sänkte man konsumtionen av majs med 4 mt. Men man justerade inte foderåtgången i EU med korn eller vete. Det är svångremstider även för djuren i Euroland.

En sälj-trigger vore om majs till etanol begränsades, men tiden rinner ut för att ta detta före valet i USA i november. Kongressen har misslyckats med att behandla och fatta beslut om den nya ”Farm bill” som ska gälla i de kommande fem åren. Den gamla går ut den sista september och då återvänder USA till den lag som stiftades 1949. Det mesta som är väsentligt som t ex crop insurance och food stamps (USDA:s största utgiftspost) styrs dock av andra lagar idag. Den republikanska majoriteten i Kongressen väntas faktiskt vilja vänta med förslaget till efter presidentvalet. Man kan tolka detta som att sannolikheten för att det ska hända något med majs-etanol-frågan är ganska liten i år.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sojabönor

Sojabönsrapporten från USDA var tycks till skillnad från vete och majs, vara ganska genomtänkt. Den var ”bullish” för sojabönor och priset, som handlades ner innan, fick ny skjuts uppåt på rapporten.

Teknisk prognos för pris på sojabönor - 12 september 2012

Nedan ser vi WASDE-rapportens produktionsestimat för olika länder och totalt i världen.

Prognos på världsproduktion av sojabönor 2012/2013

USA:s produktion väntas falla till den lägsta nivån på nio år. Den har fallit tre år i rad. USDA nämner den varmaste och torraste perioden juni-juli på 76 år som orsak. Skörden väntas bli 71.69 mt, vilket är lägre än vad analytiker tillfrågade av Bloomberg innan rapporten trodde. Skörden per acre väntas uppgå till 35.3 bushels, den lägsta nivån sedan 2008. I augusti trodde USDA att skörden skulle bli 36.1 bu/acre. Förra året låg den på 41.5 bu/acre.

Prognos på lager av sojabönor 2012/2013

Ovanför ser vi globala utgående lager. USDA gör ett litet trick här för att lämna utgående lager 2012/13 nästan oförändrade. Man höjer utgående lager i Argentina och Brasilien och Kina med nästan 2 mt. Det verkar nästan för bra för att vara sant.

Det är, även utan att ifrågasätta hur man så lägligt kunde hitta mer sojabönor i Kina, en bullish rapport, som borde ta upp priset.

Det finns börsnoterade företag i USA som köper sojamjöl och producerar kött. Ett sådant bolag är Smithfield Foods. Ett annat är Tyson Foods. Nedan kan du se kursutvecklingen för den aktien. Notera hur tvärt kursuppgången, baserad på förhoppningar om mer helikopterpengar från Benny Bernanke, vände ner idag när WASDE-rapporten kom.

Kursutveckling för Smithfield Foods aktie

Raps

”Tryckkokaren” har fortsatt och ett utbrott uppåt rycker allt närmare. Vi rekommenderar att man behåller sin långa (köpta) position i rapsfrö. Om priset skulle gå under 497 bör man börja lätta på positionen, men priset kan faktiskt gå ända ner till bottennoteringen i augusti utan att den uppåtriktade trenden är bruten.

Prisutveckling på raps tom september 2012

Gris

Grispriset befinner sig i en tydlig bear market. Men tycks ha kommit till en konsolideringsfas. 70 cent per pund ser ut att vara golvet på konsolideringsområdet.

Grispriset befinner sig i en tydlig bear market

Mjölk

Priset på mjölkpulver i Nordeuropa ligger på samma prisnivå som förra veckan. Det är den andra veckan sedan juli när priset inte har stigit. Priset på smör ligger också oförändrat på 3300 euro per ton. Jag hade tänkt gå lite djupare i analysen av mjölkmarknaden den här veckan, men fokus hamnade på WASDE-rapportens spannmålsdelar.

Diagram på mjölkpris för 2011 tom september 2012

Nedan ser vi priset på smör, också oktoberkontraktet såsom handlat på EUREX. Priset är angivet i euro per ton.

Pris på smör tom september 2012

På den amerikanska börsen CME i Chicago rekylerade priset upp efter WASDE-rapporten och det högre sojapriset. Att mjölkpriset följt sojapriset så väl den senaste tiden – och det faktum att sojan ser ut att gå mot högre höjder – gör att vi tror på ett nytt test av 20 cent per pund mjölk igen.

Prisutveckling för termin på mjölk

Vad säger då marknaden just nu om priserna för leverans av mjölk i USA i framtiden? Nedan ser vi terminspriserna som kurva som de ser ut idag och hur de såg ut för 7 dagar sedan. Alla priser är i euro per ton. Notera att jag också lagt in terminskurvorna idag och för 7 dagar sedan på Matifs kvarnvete.

Framtida mjölkpris enligt terminsmarknaden

Förra veckan berättade vi om det nya vasslepulverkontrakt som noteras på Eurex den 28 september. Det är ytterligare en viktig del för att prissätta mjölkprodukterna. Råolja prissätter man genom ”netback pricing”. Dvs genom att prissätta raffinaderiernas produkter, kan man räkna bakåt till vad ett fat råolja ”borde” vara värt. På samma sätt gör man med råvaran mjölk. Dvs man utgår från vad skummjölkspulver är värt och vad smör är värt och räknar bakåt till mjölken. Om man har ostpriser och lägger till vasslepulver, kan man räkna bakåt även för de produkterna. För att tillverka skummjölkspulver åtgår energi och tar man hänsyn till energikomponenten också kan man simulera ett mejeris marginal-ekonomi.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Socker

Priset på socker, tycks ha funnit ett stöd. Priset vände upp på samma nivå som i juni. Det skulle inte förvåna om priset nu steg upp mot motståndslinjen, dvs till 21 – 22 cent per pund.

Sockerpriset har funnit ett stöd - Prognos september 2012

EURSEK

EURSEK har nått så långt upp som den borde enligt teknisk analys. Tekniskt pekar det nedåt nu och vi har säljrekommendation på euro mot kronor.

EURSEK teknisk prognos den 12 september 2012

USDSEK

Dollarn befinner sig på en kursnivå med gott om stöd, historiskt. Vi tror därför på ”sidledes rörelse”.

Diagram över USDSEK med teknisk prognos den 12 september 2012

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have remained stable since the sharp price surge on Monday afternoon, when the price jumped from USD 71.5 per barrel to USD 73.5 per barrel – close to current levels (now trading at USD 73.45 per barrel). The initial price spike was triggered by short-term supply disruptions at Norway’s Johan Sverdrup field and Kazakhstan’s Tengiz field.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

While the disruptions in Norway have been resolved and production at Tengiz is expected to return to full capacity by the weekend, elevated prices have persisted. The market’s focus has now shifted to heightened concerns about an escalation in the war in Ukraine. This geopolitical uncertainty continues to support safe-haven assets, including gold and government bonds. Consequently, safe-haven currencies such as the U.S. dollar, Japanese yen, and Swiss franc have also strengthened.

U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) increased by 0.5 million barrels last week, according to U.S DOE. This build contrasts with expectations, as consensus had predicted no change (0.0 million barrels), and the API forecast projected a much larger increase of 4.8 million barrels. With last week’s build, crude oil inventories now stand at 430.3 million barrels, yet down 18 million barrels(!) compared to the same week last year and ish 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories rose by 2.1 million barrels (still 4% below their five-year average), defying consensus expectations of a slight draw of 0.1 million barrels. Distillate (diesel) inventories, on the other hand, fell by 0.1 million barrels, aligning closely with expectations of no change (0.0 million barrels) but also remain 4% below their five-year average. In total, combined stocks of crude, gasoline, and distillates increased by 2.5 million barrels last week.

U.S. demand data showed mixed trends. Over the past four weeks, total petroleum products supplied averaged 20.7 million barrels per day, representing a 1.2% increase compared to the same period last year. Motor gasoline demand remained relatively stable at 8.9 million barrels per day, a 0.5% rise year-over-year. In contrast, distillate fuel demand continued to weaken, averaging 3.8 million barrels per day, down 6.4% from a year ago. Jet fuel demand also softened, falling 1.3% compared to the same four-week period in 2023.

Fortsätt läsa

Analys

China is turning the corner and oil sentiment will likely turn with it

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude is maintaining its gains from Monday and ticking yet higher. Brent crude made a jump of 3.2% on Monday to USD 73.5/b and has managed to maintain the gain since then. Virtually no price change yesterday and opening this morning at USD 73.3/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Emerging positive signs from the Chinese economy may lift oil market sentiment. Chinese economic weakness in general and shockingly weak oil demand there has been pestering the oil price since its peak of USD 92.2/b in mid-April. Net Chinese crude and product imports has been negative since May as measured by 3mth y/y changes. This measure reached minus 10% in July and was still minus 3% in September. And on a year to Sep, y/y it is down 2%. Chinese oil demand growth has been a cornerstone of global oil demand over the past decades accounting for a growth of around half a million barrels per day per year or around 40% of yearly global oil demand growth. Electrification and gassification (LNG HDTrucking) of transportation is part of the reason, but that should only have weakened China’s oil demand growth and not turned it abruptly negative. Historically it has been running at around +3-4% pa.

With a sense of ’no end in sight’ for China’ ills and with a trade war rapidly approaching with Trump in charge next year, the oil bears have been in charge of the oil market. Oil prices have moved lower and lower since April. Refinery margins have also fallen sharply along with weaker oil products demand. The front-month gasoil crack to Brent peaked this year at USD 34.4/b (premium to Brent) in February and fell all the way to USD 14.4/b in mid October. Several dollar below its normal seasonal level. Now however it has recovered to a more normal, healthy seasonal level of USD 18.2/b. 

But Chinese stimulus measures are already working. The best immediate measure of that is the China surprise index which has rallied from -40 at the end of September to now +20. This is probably starting to filter in to the oil market sentiment.

The market has for quite some time now been staring down towards the USD 60/b. But this may now start to change with a bit more optimistic tones emerging from the Chinese economy.

China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)

China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)
Source: Bloomberg graph and data. SEB selection and highlights

The IEA could be too bearish by up to 0.8 mb/d. IEA’s calculations for Q3-24 are off by 0.8 mb/d. OECD inventories fell by 1.16 mb/d in Q3 according to the IEA’s latest OMR. But according to the IEA’s supply/demand balance the decline should only have been 0.38 mb/d. I.e. the supply/demand balance of IEA for Q3-24 was much less bullish than how the inventories actually developed by a full 0.8 mb/d. If we assume that the OECD inventory changes in Q3-24 is the ”proof of the pudding”, then IEA’s estimated supply/demand balance was off by a full 0.8 mb/d. That is a lot. It could have a significant consequence for 2025 where the IEA is estimating that call-on-OPEC will decline by 0.9 mb/d y/y according to its estimated supply/demand balance. But if the IEA is off by 0.8 mb/d in Q3-24, it could be equally off by 0.8 mb/d for 2025 as a whole as well. Leading to a change in the call-on-OPEC of only 0.1 mb/d y/y instead. Story by Bloomberg: {NSN SMXSUYT1UM0W <GO>}. And looking at US oil inventories they have consistently fallen significantly more than normal since June this year. See below.

Later today at 16:30 CET we’ll have the US oil inventory data. Bearish indic by API, but could be a bullish surprise yet again. Last night the US API indicated that US crude stocks rose by 4.8 mb, gasoline stocks fell by 2.5 mb and distillates fell by 0.7 mb. In total a gain of 1.6 mb. Total US crude and product stocks normally decline by 3.7 mb for week 46.

The trend since June has been that US oil inventories have been falling significantly versus normal seasonal trends. US oil inventories stood 16 mb above the seasonal 2015-19 average on 21 June. In week 45 they ended 34 mb below their 2015-19 seasonal average. Recent news is that US Gulf refineries are running close to max in order to satisfy Lat Am demand for oil products.

US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.

US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed, US EIA data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since market opening on Monday, November 18, Brent crude prices have climbed steadily. Starting the week at approximately USD 70.7 per barrel, prices rose to USD 71.5 per barrel by noon yesterday. However, in the afternoon, Brent crude surged by nearly USD 2 per barrel, reaching USD 73.5 per barrel, which is close to where we are currently trading.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

This sharp price increase has been driven by supply disruptions at two major oil fields: Norway’s Johan Sverdrup and Kazakhstan’s Tengiz. The Brent benchmark is now continuing to trade above USD 73 per barrel as the market reacts to heightened concerns about short-term supply tightness.

Norway’s Johan Sverdrup field, Europe’s largest and one of the top 10 globally in terms of estimated recoverable reserves, temporarily halted production on Monday afternoon due to an onshore power outage. According to Equinor, the issue was quickly identified but resulted in a complete shutdown of the field. Restoration efforts are underway. With a production capacity of 755,000 barrels per day, Sverdrup accounts for approximately 36% of Norway’s total oil output, making it a critical player in the country’s production. The unexpected outage has significantly supported Brent prices as the market evaluates its impact on overall supply.

Adding to the bullish momentum, supply constraints at Kazakhstan’s Tengiz field have further intensified concerns. Tengiz, with a production capacity of around 700,000 barrels per day, has seen output cut by approximately 30% this month due to ongoing repairs, exceeding earlier estimates of a 20% reduction. Repairs are expected to conclude by November 23, but in the meantime, supply tightness persists, amplifying market vol.

On a broader scale, a pullback in the U.S. dollar yesterday (down 0.15%) provided additional tailwinds for crude prices, making oil more attractive to international buyers. However, over the past few weeks, Brent crude has alternated between gains and losses as market participants juggle multiple factors, including U.S. monetary policy, concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+.

The latter remains a critical factor, as unused production capacity within OPEC continues to exert downward pressure on prices. An acceleration in the global economy will be crucial to improving demand fundamentals.

Despite these short-term fluctuations, we see encouraging signs of a recovering global economy and remain moderately bullish. We are holding to our price forecast of USD 75 per barrel in 2025, followed by USD 87.5 in 2026.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära