Analys
SEB – Råvarukommentarer vecka 24 2012
Sammanfattning: Denna vecka
- Brett råvaruindex: +0,02 %
UBS Bloomberg CMCI TR Index - Energi: +0,45 %
UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index - Ädelmetaller:+ 2,06 %
UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index - Industrimetaller: +1,23 %
UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index - Jordbruk: -1,67 %
UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index
Kortsiktig marknadsvy:
- Guld: Neutral/köp
- Olja: Neutral/köp
- Koppar: Sälj
- Majs: Sälj
- Vete: Neutral
- Sojabönor: Sälj
Guld
Vi tycker att man ska vara köpt guld. Förra helgen fick Spanien det lån marknaden länge fruktat men samtidigt hoppats på för att stötta landets krisande banksektor. Lånet uppgick till 100 mdr euro. Guldet reagerade positivt på stimulanspaketet och har stigit två procent under veckan.
Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte betyget för 18 spanska banker och Moody´s sänkte landets långfristiga kreditbetyg till Baa3 från A3. Igår handlade landets räntor på de högsta nivåerna under euro-tiden. Tioårsräntan steg till 6,99 procent. Stigande räntor i Spanien ökar farhågan att Spanien måste söka ett mer omfattande stöd. Guldet steg åter något på torsdagen då både räntan på tysklands Bund (10-åriga statsobligation) och tyska CDS:er (säkerheter mot en statskonkurs) steg. Brist på förtroende för tyska statspapper är mycket oroande för marknaden.
Oroade blickar riktas även mot Italien som också tyngs att höga räntor. Italiens premiärminister deklarerade dock tydligt i veckan att Italien inte kommer att behöva något räddningspaket eftersom stimulans av tillväxten och ett minskat underskott finns på den italienska agendan.
Råvarubörsen CME minskade marginalkraven för guldterminer med 10 procent i slutet av maj. Sänkningen gav ett visst stöd åt guldpriset men var samtidigt förväntad eftersom marginalkraven är proportionella mot volatilitet och prisnivå. Ökar eller minskar de faktorerna ökar eller minska kraven.
Världens största fysiska guld ETF, SPDR, har sett utflöden för första gången på tre veckor och fonden innehåller nu 1 274,37 ton. Efterfrågan på US Mint coin är fortsatt svag med 53000 ozt i maj (1 troy ounce = ca 31 gram) mot 107 000 ozt i maj 2011.
”Ödesvalet” i Grekland på söndag är en stor osäkerhetsfaktor och vinner den koalition som önskar riva upp besparingskrav kan landet tvingas att lämna euron och osäkerheten om guldet kommer att regera med övriga risktillgångar eller snarare som en säker hamn i orostider är stor.
Teknisk analys: Stadigt högre, igen. Efter en lika oväntad som stor sättning från toppen den sjätte juni har marknaden så sakteliga envist arbetat sig tillbaka upp till de tidigare toppnivåerna. Detta visar med all tydlighet, tycker vi, att nedgången ska etiketteras korrektiv. Det underliggande vågmönstret är också fortsatt positivt varför vi räknar med ytterligare uppgång den närmaste tiden.
Olja
Opec´s 12 medlemsländer höll möte igår i Wien. Saudiarabien har inför mötet begärt en ökning av kartellens produktionsmål som i dagsläget motsvarar 30 miljoner fat per dag., något som går stick i stäv med Opec´s irakiske ordförandes önskningar. Saudiarabien har genom en rekordhög produktion (högsta sedan 1980-talet), verbala påtryckningar fått ner oljepriset till önskvärda100 dollar. Inför mötet har man emellertid taktiskt minskat oljeproduktionen för att undgå kritik för att man producerar mer än tilldelade kvoter. Fortsätter produktionen på aktuell nivå kommer marknaden ha ett överskott på olja under det tredje och fjärde kvartalet i år.
Oförändrade produktionskvoter ger stöd åt oljepriset vilket gynnar de mindre oljeproducerande länderna som haft inkomstbortfall p.g.a. det prisfall vi sett nyligen. Brentpriset föll i veckan till 97,14 dollar, den lägsta nivån sedan januari 2011.
Iran, Venezuela och Angola önskar se ett lägre tak för produktionskvoter. Många länder behöver ett pris på 100 dollar för att kunna balansera sina statsbudgetar.
Saudiarabien är mån om att undvika ett stigande oljepris från en högre säsongsrelaterad efterfrågan och ett från EU:s sida Iranskt embargo som träder ikraft den 1:a juli. Saudiarabien är mycket oroligt för Irans kärnvapenenergiprogram och man vill indirekt inte gynna landet med ett högre oljepris.
Opec behöll emellertid produktionstaket på 30 miljoner fat per dag
Spekulativa positioner i Brent har sjunkit till de lägsta nivåerna sedan november 2011. Efter gårdagen Opec möte är vi neutrala till svagt positiva till ett högre pris men helgens val i Grekland utgör även här en stor osäkerhet. Den tekniska bilden ser emellertid negativ ut.
Teknisk analys: Pass upp för falluckan! Efter en mindre korrektiv uppgång är vi nu redan på väg ner igen. Området runt 96 är av stor vikt och ett brott riskerar att utlösa ytterligare ett ras ned mot 80/85.
Koppar
Kopparpriset fann i bättre än förväntad japansk statistik där maskinordrar, d.v.s. beställningar av maskiner inom industrin, långt överträffade analytikers förväntningar. Kopparn fann även stöd i en ökad kinesisk kopparimport och Shanghaibörsens lager nu är på de lägsta nivåerna sedan januari.
Vi har sett bra statistik från Kina. Exporten för maj växte med 15,3 procent i årstakt vilket var mer än en fördubbling av analytikers förväntan och mer än tre gånger ökningstakten i april.
Kinesiskt konsumentprisindex (inflation) föll något mer än förväntat vilket öppnar upp för möjligheter till ytterligare stimulanser från kinesiska myndigheter vilket ger stöd åt kopparn. Fed ledamöter i USA inleder den 19:e juni ett tvådagarsmöte och skulle man ge marknaden förhoppningar om ytterligare stimulanser kommer detta att påverka kopparn positivt. USA är världens andra största kopparkonsument.
Efter att förra veckan ha varit nära sexmånaderslägsta har kopparpriset nu stigit med 2,6 procent. Framförallt har den positiva statistiken från Kina bidragit.
Valet i Grekland på söndag är en stor osäkerhetsfaktor även för kopparn och en eskalering av krisen i Europa med ett Grekiskt euroutträde kan avsevärt minska riskapptiten. Oron växer även kring Cypern vars ekonomi är tätt sammankopplad med den grekiska. Aktiviteten i marknaden är generellt låg inför valet.
Teknisk analys: På väg mot trend nacklinjen. Inte mycket har hänt sedan förra veckan. En viss stabilisering har dock inträtt men denna bör ses som temporär, en paus i nedåttrenden. Väl avklarad tar vi nästa steg ned emot nacklinjen (av den potentiella huvud skuldra toppformationen).
Majs
Priset på decembermajs fortsätter sin negativa trend som marknaden haft sedan september förra året. Vi fortsätter at räkna med lägre priser och tror att priset kommer att bryta 500 cent för att sedan fortsätta ner.
USDA höjde produktionsestimatet för 2012/13. Rapporten räknar även med att utgående majslager ökar. Efterfrågan från Kina och andra tillväxtländer samt efterfrågan på majs till etanoltillverkning har hållit lagren pressade. När det gäller etanol är ökningen i efterfrågan med största sannolikhet över.
USDA reviderar upp sin prognos för Rysslands majsproduktion 2012/13 och den beräknade produktionen slår därmed det tidigare produktionsrekordet från 2008/09 som även matchades 2011/12.
Majsproduktionen i Kina 2012/13 beräknas vara oförändrad jämfört med förra året. Lantbrukarna i landet förväntas öka majsarealen p.g.a. lägre vinstmarginaler för andra grödor.
Teknisk analys: Upp inom kanalen. Den övergripande bilden är fortfarande rätt svårtydd. Dock kan vi noterar att det falska brottet på nedsidan vid månadsskiftet har lett till ett normalt utfall, ett återtest av golvet med på följande uppgång. Troligtvis kommer kraften i studsen att räcka till ungefär 630. Faller vi under 575 ½ så är studsen redan över och ett nytt bottentest på väg.
Vete
Det USDA har publicerat juni månads WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) rapport för produktion, konsumtion och utgående lager. Prognosen för den globala veteproduktionen 2012/13 visar en nedjustering från förra säsongen till 680 ton, vilket dock är fem ton högre än tidigare prognos och fortfarande en bra bit över genomsnittet de senaste fem åren.
Det europeiska Matifvetet föll tillbaka efter Wasde-rapporten. Vi har en negativ grundsyn på prisutvecklingen.
Skicket (crop condition) på amerikanskt vintervete som rapporterade i måndags ligger på 53 % /good/excellent, vilket är en procent högre än förra veckan.
Globala vetelager är på en relativt låg nivå och förväntas inte stiga 2012/13. Nedsiderisken är alltså begränsad.
Ryssland som är en viktig veteproducent har haft problem med ihållande torka och varma temperaturer under april och större delen av maj vilket har hämmat grödornas utveckling.
Dessutom har ogynnsamma väderförhållanden i Centraleuropa gör att USDA reviderat ned produktionsestimat.
Vi fortsätter att ha en neutral syn på veteprisets utveckling på kort sikt.
Teknisk analys: Tillbaka i 55dagars bandet. Tanken om en fortsatt uppgång har, givet de senaste dagarnas nedgång, skjutits på framtiden. Återigen ligger fokus på huruvida köparna kommer, att som vanligt, återkomma i 55dagars bandet eller inte? Om vi följer det tidigare mönstret bör vi snart försöka högre igen.
Sojabönor
Nedan ser vi WASDE-rapportens produktionsestimat i miljoner ton, som publicerades i onsdags. Det är inga större förändringar för innevarande år, dock en liten uppjustering av Brasiliens skörd och en lika stor nedjustering av Argentinas. För 2012/13 justerades endast Kinas produktion nedåt.
Utgående lager ser vi nedan. Det är otroligt låga utgående lagerestimat för USA. Globalt är dock lagren på en hyggligt bra nivå.
Nedan ser vi nuvarande utgående lager i historiskt perspektiv. Lager som räcker i 59 dagar är en relativt hög nivå, trots allt.
Lägre ekonomisk tillväxt runtom i världen tynger sojabönorna. Vi ser ett lite längre prisdiagram på novemberkontraktet nedan. Så länge det inte blir någon störning av höstens sådd i Sydamerika bör priset kunna hålla sig under 1400 cent. Vi tycker att man ska vara såld sojabönor nu, med stop-loss på drygt 1400 cent. Det finns goda möjligheter till lägre priser framöver.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought
Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.
Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.
How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?
A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.
Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.
Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.
1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.
Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.
Analys
Brent crude rallies further as buyers look to the Middle East to replace Russian barrels
Brent advances yet further on new sanctions towards Russia. Brent made a big jump on Friday to an intraday high of USD 80.75/b and a close of USD 79.76/b and a gain over the week Friday to Friday of 4.25%. This morning it has traded as high as USD 81.49/b while currently at USD 81.2/b and up 1.9% since Friday.
It will take time for Donald Trump to reverse these sanctions. The new sanctions by Biden on Friday is the primary driver but they come on top of a longer period of falling crude inventories. And time-spreads have been tightening, and flat prices have been rising since early December last year. The new sanctions come under CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). As such they will be harder for Donald Trump to reverse as they require a 30-day Congressional review process to be changed. They will likely stay active for months. Donald Trump could also use them as leverage in the upcoming negotiations with Russia over Ukraine.
Trump could add new sanctions towards Iran and Venezuela to make room for more US crude. Donald Trump’s ambitions of 3 m b/d more US crude oil production will require lower production by someone else in the global market. Most likely Iran and/or Venezuela. So new sanctions may come in that direction as he takes charge. A higher oil price will also likely be necessary. But more importantly the US shale oil sector will likely need visibility that an additional 3 m b/d of crude is needed by the global market sustainably over the coming 3-4 years and not just for a brief period.
New sanctions are removing last loopholes and will likely stay in place for months. The new sanctions are removing the last loopholes in the existing US sanctions scheme towards Russia. All earlier waivers which have kept some of these open will be terminated on 12 March. 183 tankers and the lion’s share of Russia’s shadow fleet is targeted. Gazpromneft and Surgutneftegaz, the second and fourth biggest US oil producers are addressed as well as entities involved in producing and exporting Russian LNG. Western oil field providers won’t be allowed to operate in Russia after 27 February. Russia can still export crude and products on western tankers if the crude price at the origin is USD 60/b or lower with comparable sat levels for oil products.
Russian exports will likely decline with buyers looking to the Middle East instead. These new sanctions will for sure drive down Russian exports of crude, products and LNG. One of several effects is that it will reduce the supply of sour crude to the global market and thus tighten the sweet-sour crude spreads further as well as likely also strengthen high sulfur fuel oil prices relative to Brent crude oil prices. India, China and Turkey import most of Russia’s crude oil and will likely look to buy more oil from the Middle East instead. Chinese teapot refineries are increasingly saying no to crude cargoes on US sanctioned ships.
1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b which is consistent with Brent trading in the range of USD 80-90/b. 1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b this morning with average of Dubia, Brent crude and WTI at USD 2.3/b while the Dubai time-spread is the strongest at USD 2.58/b which is natural as China, India and Turkey are likely turning to the Middle East to replace lost Russian barrels. 1-3-month time-spreads at above USD 2/b looks nicely consistent with front-month flat prices in the range of USD 80-90/b. But Brent crude is also in solid ”overbought” territory, so pullbacks are likely to flush that out before Brent sustainably can trade in the USD 80-90/b range.
Brent crude is now well above the 200dma at USD 78.98/b. Brent crude has typically stayed above the 200dma line between one and three months at a time since early 2023.
The Dubai 1–3-month time-spread is shooting up to above USD 2/b as buyers of Russian crude oil are looking towards the Middle East instead of Russia.
Analys
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
Fueled higher with strength seemingly coming from Mid-East benchmarks. Following a setback on Wednesday, Brent crude gained 1% yesterday with a close at USD 76.92/b. This morning it is jumping up another 1.5% to USD 78.1/b. Strength looks like it continues to come from the Middle East where the 1-3 Dubai time-spread this morning has moved to USD 1.44/b and its highest level since late August. The strength in this measure looks like it is accelerating rather than fading and if so, it will likely drive flat prices for all crude grades yet higher.
The ”missing barrels” in Q3-24. Current strength could be reality rather than just a flash in the pan. One of the issues discussed in November was the ”missing barrels”. The IEAs supply/demand balance for Q3 didn’t match the visible, and measured changes in oil inventories. IEA’s supply/demand balance implied an inventory draw of 0.38 m b/d in Q3-24 while the observed draw was 1.16 m b/d. The actual data was 0.78 m b/d tighter than IEA’s estimates. The supply/demand balance of IEA is to a large degree and Excel exercise with large uncertainties as it is fed with data with considerable lags and revisions. If inventory changes in Q3-24 was telling the true story of the global supply/demand balance, then 2025 could be revised significantly tighter without any other changes in the fundamentals than revision of data. The current strength in crude oil could thus be the real face of the supply/demand balance in the global oil market rather than just a temporary flash in the pan. Here is the Bloomberg story on the topic from Nov.
Looks set to break above the 200dma for first time since July. Prices in the 80is then in the cards. The technical picture is still on the verge of overbought with the RSI at 67.6 this morning and quite close to the 70 overbought level. But if further gains are coming gradually rather than rapidly, then this measure could stay below the 70-line. The 200dma is getting closer and closer. With its value today at USD 79/b it won’t take much to jump above. If so, it will be the first move above since July last year and quite a bullish feat and price levels above USD 80/b should then probably be in play.
Brent crude front-month in USD/b versus the Dubai 1-3 month time-spread. The Dubai measure of tightness is accelerating.
Brent crude front-month technical picture. Getting close to break above the 200dma for first time since July last year. But RSI is getting pretty close to ”overbought” territory.
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
-
Nyheter3 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter4 veckor sedan
12 kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga
-
Nyheter4 veckor sedan
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
-
Nyheter3 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa