Följ oss

Nyheter

80 dollar är det perfekta priset för ett oljebolag

Publicerat

den

Oljefat

Oljepriset går igenom ett ögonblick av enorm volatilitet. Rysslands krig i Ukraina har skapat ett osäkerhetsscenario, där marknaderna har gått från att köpa starkt till att sälja, på några dagar, vilket fått referensfatet i Europa, Brent, att röra sig i ett spann på mer än 30 dollar, mellan kl. 130 och 98, på bara en vecka.

Två fat olja

För de stora integrerade oljebolagen på marknaden är ökningarna av oljepriset fördelaktiga, men bara upp till en punkt. Den här typen av företag föredrar att se oljan handlas med en viss stabilitet, snarare än att behöva ta itu med de snabba sväningar som priset har drabbats av de senaste veckorna.

En knepig balans

Sanktionerna mot Ryssland för deras storskaliga krig i Ukraina har skapat en mycket komplicerad miljö för denna marknad. Om det redan var komplext att göra prognoser för oljepriserna verkar det med det nuvarande scenariot som ett omöjligt uppdrag.

Å ena sidan verkade investerare bortse från att en del av den ryska oljan skulle försvinna på grund av sanktioner (IEA, International Energy Agency, förväntar sig att 3 miljoner fat rysk råolja kommer att försvinna från marknaden från och med april), och där, de starka uppgångarna för oljan, som slutade med att priset på Brent nådde 127 dollar, den 8 mars, den högsta nivån sedan 2008.

Det finns dock andra producenter som kan komma in i spelet. Iran är det bästa exemplet. Landet har en produktionskapacitet på 3,83 miljoner fat per dag, enligt uppgifter publicerade av Bloomberg, och i februari pumpade landet upp 2,55 miljoner fat. Iransk olja kan komma tillbaka till marknaden när sanktionerna som USA återaktiverade 2018 hävs. Även om förhandlingarna verkade vara på rätt väg har en lösning ännu inte kommit till stånd, och det återstår att se om iransk råolja, och även från andra länder som Venezuela kommer tillbaka till marknaden.

Varför oljan föll 40 dollar på några dagar när kriget mellan Ryssland och Ukraina inte tar slut

En annan källa till volatilitet som har påverkat råoljepriserna är rädslan för att avmattningen i den globala tillväxten kommer att leda till en betydande försämring av efterfrågan på olja. ”Oljan nådde 140 dollar den 8 mars och har sedan dess sjunkit till runt 100 USD”, förklarar Energy Information Agency (IEA) i sin marsrapport.

”Priserna hade skjutit i höjden efter invasionen av Ukraina, av rädsla för ett försämrat utbud. Därefter har det skett fall, på grund av rädsla för ekonomisk tillväxt, ökningen av Covid-19-fall i Kina och minskningen av hausseartade positioner från råvaruhandlare, som har lämnat på grund av extrem volatilitet.”

IEA självt erkänner att nivåerna på oljelagren i OECD-länderna inte är direkt höga, och fortsätter att sjunka: ”Dessa länder har lager för att täcka 57,2 dagars konsumtion, 13,6 dagar under nivåerna som de hade ett år tidigare”, påpekar de. ut, och varnar också för att ”trots nedgången i efterfrågan är marknaderna fortfarande trånga och vi förväntar oss att lagren fortsätter att falla under hela året”.

Just nu reagerar inte Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) och dess externa partners, inklusive Ryssland, med en ökning av produktionen. ”Endast Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har fri produktionskapacitet med vilken de skulle kunna balansera försämringen av den ryska produktionen”, sa IEA.

Ett fat för 80 dollar

För integrerade företag är en topp i råoljepriset inte det ideala scenariot. Det är företag som har en del av sin verksamhet inom raffinering och försäljning av derivatprodukter, så marginalerna ökar inte med den dyrare oljan i denna del av sin verksamhet.

Källor från Repsol, ett av de största integrerade oljebolagen i Europa, förklarar att ”som ett integrerat företag har Repsol föredragit att priserna fungerar enligt marknadens regler. Det är inte bra att priset på råolja stiger överdrivet på grund av den nuvarande geopolitiska spänningen. Den här typen av störningar är inte bra, och även om de kan ha en mycket konkret positiv effekt på kort sikt, är överdriven spänning inte på något sätt positivt på lång sikt.”

Utvecklingen på marknaderna har alltså inte varit densamma för alla företag i branschen. Aktierna i de europeiska företagen har drabbats mer sedan Ryssland inledde sitt utökade krig, TotalEnergies aktie har minskat med 8 procent och brittiska BP ytterligare 6 procent. Mer blygsamma har fallen i Repsol varit, som tappat en procentenhet sedan den 23 februari förra året.

De nordamerikanska oljebolagens aktier har klarat situationen bättre, Chevron steg med mer än 20 procent och nästan 40 procent under hela 2022. Saudiska Aramco och norska Equinor har också utvecklats bra.

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Det talar för råvarusektorn framöver

Publicerat

den

Råvaruexperten Torbjörn Iwarson intervjuas av Placeras Pär Ståhl och Karl Lans om den nystartade råvarufonden Centaur Commodity, vilka råvaror han tror mest på och vad som talar för att investerare bör ha exponering mot sektorn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stockholm Exergi tecknar världens hittills största avtal med Microsoft för permanenta minusutsläpp

Publicerat

den

Stockholm Exergi ska fånga in koldioxid

Stockholm Exergi har skrivit avtal med Microsoft om 3,33 miljoner ton permanenta minusutsläpp från Stockholm Exergis planerade bio-CCS-anläggning vid Värtan i Stockholm. Det är världens hittills största avtal för permanenta minusutsläpp. Leveranserna planeras att inledas 2028 och kommer att pågå under tio år.

– Avtalet med Microsoft är ett stort steg framåt för vårt bio-CCS-projekt, för Stockholm Exergi och för klimatet. Det är det bästa möjliga erkännandet av både betydelsen, kvaliteten samt inte minst hållbarheten i vårt projekt. Avtalet tar oss ett stort steg närmare vårt investeringsbeslut det fjärde kvartalet i år. Jag tror att avtalet kommer att inspirera företag med ambitiösa klimatmål och vi siktar på att tillkännage fler avtal med andra banbrytande företag under de kommande månaderna, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Genom att åta sig ambitiösa och frivilliga klimatmål hoppas Microsoft och Stockholm Exergi att kunna bidra till branschens tillväxt för att göra det möjligt för företag att uppnå sina netto-nollmål och för länder att uppfylla målen i Parisavtalet. Nästa steg för Stockholm Exergi är att söka kompletterande statligt stöd och teckna ytterligare avtal på den frivilliga marknaden, vilka båda är förutsättningar för företagets investeringsbeslut senare i år.

Sedan 2020 har Microsoft strävat efter att vara koldioxidnegativa 2030 med strategin att utsläppsminskningar kommer först och kompletteras med en portfölj av avtal för minusutsläpp. Microsoft har offentligt fastställt sina kriterier för minusutsläpp av hög kvalitet, eftersträvat finansieringsbara leveransavtal, förmedlat lärdomar och årligen rapporterat om sina framsteg.

– Vi är mycket stolta över att kunna tillkännage detta avtal mellan oss och Stockholm Exergi för minusutsläpp från deras ledande bio-CCS-projekt vid Värtan i Stockholm. Att utnyttja befintliga biokraftverk är ett viktigt första steg för att bygga upp en global kapacitet för minusutsläpp. I det här fallet är vi nöjda med effektiviteten som uppnås genom att återvinna värme från koldioxidinfångningen till fjärrvärmenäten. Slutligen är det avgörande att biobränslet för bio-CCS-projekt kommer från hållbara källor och vi är imponerade av Stockholm Exergis åtagande på denna punkt, säger Brian Marrs, Senior Director, Energy & Carbon Removal på Microsoft.    

Enligt avtalet med Microsoft, kommer Stockholm Exergi att leverera minusutsläpp enligt strikta kvalitetskrav. Detta inkluderar kriterier för hållbar anskaffning av biobränsle som har utvecklats tillsammans med Microsoft, konservativ kvantifiering av nettomängden minusutsläpp och omfattande övervakning, rapportering och verifiering (MRV).

I linje med den svenska regeringens politik kommer de permanenta minusutsläppen i detta avtal att användas av Microsoft för att motverka egna utsläpp och det kommer transparent att redovisas att de hör till nationen Sveriges klimatmål, på samma sätt som företags utsläppsminskningar bidrar till nationella klimatmål.

Om bio-CCS-anläggningen

När Stockholm Exergis anläggning är i drift kommer den att permanent avlägsna upp till 800 000 ton koldioxid från atmosfären varje år.

Stockholm Exergi fick den 28 mars i år miljötillstånd för den fullskaliga anläggningen. Byggnationen av koldioxidavskiljningen, förvätskningen och mellanlagringen planeras att starta 2025 och kommer att utgöra ett tillägg till Stockholm Exergis befintliga biokraftvärmeverk som har varit i drift sedan 2016. Biobränsleråvaran för projektet kommer likt idag fortsätta vara kontrollerad så att hållbar skogsförvaltning, skydd av känsliga områden och stabila kollager säkerställs. Dessutom kontrolleras att råvaran inte kommer från rundvirke som annars skulle användas för långlivade träprodukter. Den permanenta geologiska lagringen kommer att ske i Norden.

Leveransen av de permanenta minusutsläppen är beroende av Stockholm Exergis slutliga investeringsbeslut, som planeras till fjärde kvartalet i år. För att kunna fatta investeringsbeslut planerar Stockholm Exergi att delta i det svenska stödprogrammet för bio-CCS, som förväntas slutföras före årets slut, samt att teckna ytterligare avtal på den frivilliga marknaden. Finansieringen av projektet bygger också på redan beviljade medel från EU:s innovationsfond. Trots statligt stöd och EU-medel krävs ytterligare intäkter från försäljning av Carbon Removal Certificates (CRC) på den frivilliga marknaden för att investeringsbeslutet ska kunna fattas. Denna affärsmodell, som kommer att kombinera avtalet med Microsoft (och andra privata köpare) med EU-finansiering och statligt stöd, är en stark validering av hur offentlig-privat samfinansiering kan maximera mängden permanenta minusutsläpp och projekt som kan realiseras inom en nations budget för klimatåtgärder.

Fortsätt läsa

Populära