Följ oss

Nyheter

70 procent av världens majs finns nu i Kina

Publicerat

den

Majs på fältet

Den globala majsmarknaden har upplevt en anmärkningsvärd förändring när Kinas intresse för majs växer. Med Kina som redan har 70 procent av världens majsförråd, väcker deras senaste storskaliga inköp frågor om deras avsikter och den potentiella inverkan på majsmarknaden.

Kinas majsköp

Kina köpte nyligen mer än 108 miljoner bushels majs från USA, vilket står för ungefär 6 procent av USA:s förväntade majsexport för året. Dessa betydande inköp har höjt ögonbryn, med tanke på att Kina redan har en enorm andel av den globala majsförsörjningen. Vissa experter spekulerar i att Kina kanske inte har så mycket majs som de hävdar, vilket kan driva dem att säkra fler lager.

Globala majstillgångar
Källa: Teucrium Funds

Prisskillnaden

Det är en betydande prisskillnad ’på 4 USD per bushel mellan kinesisk majs (prissatt i USD) och amerikansk majs, där den senare är billigare. Denna prisskillnad gör det attraktivt för kinesiska importörer att köpa amerikansk majs, vilket möjligen förklarar deras senaste inköp. Det får dock fortfarande marknadsaktörer att undra varför Kina behöver så mycket majs med tanke på landets redan stora lager.

Oavsett orsak bör ökningen av Kinas majsreserver i jämförelse med globala lager inte vara oväntad, eftersom detta mönster har varit konsekvent uppenbart under de senaste 15 åren.

Förhållandet mellan lager och användning

För att bättre förstå situationen är det värt att undersöka förhållandet mellan lager och användning. USA har ett 11 procent lager-till-användningsförhållande för majs, vilket beräknas genom att dela slutlagren med den förväntade användningen. I skarp kontrast ligger Kinas lager-till-användningsförhållande på häpnadsväckande 70 procent. Detta innebär att Kina har tillräckligt med majs i sitt lager för att täcka cirka 70 procent av nästa års efterfrågan, även utan att odla eller importera ytterligare majs. Samtidigt kan USA bara täcka 11 procent av sin majsefterfrågan med sina nuvarande lager. Den betydande skillnaden i dessa förhållanden väcker frågor om Kinas motiv för att samla ett så enormt majslager.

Källa: USDA, det amerikanska jordbruksdepartementet

Motstridiga marknadssignaler

Kinas senaste majsköp, tillsammans med uppkomsten av en kort nettoposition på majsterminsmarknaden under de senaste veckorna, skickar blandade signaler till marknadsaktörerna.

De med hausseartade utsikter kommer att leta efter en fortsatt ökning av majspriserna, potentiellt driven av Kinas pågående intresse för amerikansk majs. Ändå överensstämmer en kort nettoposition i majs med en grundläggande syn som överensstämmer med större utbud av majs i förhållande till efterfrågan. Tidiga prognoser som släpptes av USDA i februari visar förväntningar på en ökning med 40 procent i USAs majslager för skördeåret 2023/2024. De första officiella prognoserna för skördeåret 2023-2024 kommer att släppas i WASDE-rapporten i maj.

Källa: WASDE

Kommande rapporter och väderfaktorer

Investerare och handlare kommer noga att följa USDAs kommande Acreage-rapport, som kan ge mer insikt i majsmarknadens framtida riktning. Dessutom kommer väderförhållandena under planteringssäsongen att beaktas och kan påverka majspriserna. Gynnsamma planteringsförhållanden kan hjälpa till att minska utbudsproblemen, medan ogynnsamt väder kan leda till ökad marknadsvolatilitet.

Kinas aggressiva majsinköp har fått marknaden att spekulera om deras avsikter och de möjliga effekterna på majspriserna. Medan det lägre priset på amerikansk majs och den attraktiva importmarginalen erbjuder en delförklaring till Kinas agerande, väcker deras betydande befintliga lager fortfarande frågor om deras verkliga motiv. Marknadsdeltagare kommer att hålla ett öga på kommande rapporter och väderförhållanden när de navigerar i osäkerheterna på den globala majsmarknaden.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära