Connect with us

Nyheter

28 tankfartyg kan få oljepriset att krascha i maj

Published

on

Olja i tankfartyg ankrad i USA

Med Covid-19-pandemin som minskar den globala efterfrågan på olja, fylls oljelagren snabbt i USA och tvingar producenterna att börja stänga av produktionen i landet. Det skapar en stor trafikstockning av tankfartyg vid landets kuster. En Rystad Energy-analys avslöjar att 28 tankfartyg med saudisk olja, inklusive 14 VLCC:er, som transporterar totalt 43 miljoner fat, kommer att anlända till den amerikanska viken och västkusten mellan 24 april och 24 maj.

Den saudiska flottan, med olja från Ras Tanura, kommer att hamna i den befintlig trängsel av 76 tankfartyg som för närvarande väntar på att lossas i amerikanska hamnar. De flesta av dessa tankfartyg ligger på västkusten, där 34 tankfartyg väntar på att få lossa cirka 25 miljoner fat råolja. Dessutom väntar ungefär 31 tankfartyg, som har en liknande last, vid den amerikanska Gulfkusten.

Trafikstockningen har ökat de senaste dagarna eftersom raffinaderier avbryter eller skjuter upp sina inköp. Detta eftersom de justerar utnyttjandegraden för att matcha den branta nedgången i efterfrågan på bensin, diesel och jetbränsle.

”De totala volymerna som beräknas ankomma från Ras Tanura är fyra gånger högre än det föregående fyraveckorsgenomsnittet av importen från Saudiarabien. Med tanke på den nuvarande lagringssituationen och trängseln vid USAs kuster, anser vi det osannolikt att alla tankfartyg kommer att kunna lossas vid ankomst. Trängseln i de amerikanska hamnarna har nått nya höjder”, säger Paola Rodriguez-Masiu, Rystad Energys senioroljemarknadsanalytiker.

Grafer över hur mycket olja som finns i tankfartyg ankrade i USA

Motsvarar nästan produktionsminskningarna från mars

Om alla saudiska tankfartyg lossas, kommer denna råolja att kompensera nästan alla produktionsminskningar från mars månad, vilket effektivt upprätthåller de nuvarande höga lagringsgraderna.

Den begränsade lagringskapaciteten är ett växande problem på oljemarknaden och bland de viktigaste orsakerna till att priserna visat en kraftig nedgång de senaste veckorna.

”Samtidigt som raffinaderiefterfrågan i USA har sjunkit med över 3,0 miljoner fat under den senaste fyra veckorsperioden, rapporterade EIA att oljeproduktionen bara minskat med 800 000 fat. Vi räknar med att det kommer att falla med ytterligare 800 000 fat per vecka under de följande veckorna. Emellertid beräknas råoljeimporten ligga kvar på cirka 5,8 miljoner fat per dag under de kommande fyra veckorna på grund av de saudiska lastarna som snabbt närmar sig USAs stränder” avslutar Rodriguez-Masiu.

Den amerikanska oljeproduktionen stöder en kraftig produktionsnedgång i maj och juni då operatörerna stänger ned några av sina produktionsbrunnar på grund av lagringsbegränsningar och oljeprisekonomi. Enbart de operatörskommunicerade avstängningarna (från sex operatörer) beräknas uppgå till minst 300 000 fat per dag (bpd) i maj och april uppskattar Rystad Energy.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära