Winnipeg Commodity Exchange blev ICE Futures Canada

Raps för Winnipeg Commodity ExchangeWinnipeg Commodity Exchange är det tidigare namnet på den kanadensiska derivatmarknaden som är baserad i Winnipeg, Manitoba, Kanada. Verksamheten kallas nu ICE Futures Canada och det är i huvudsak elektroniska termins- och optionskontrakt på korn och raps som handlas på denna marknad.

WCE började sin verksamhet under namnet Winnipeg Grain & Produce Exchange 1887 i samband med att allt fler jordbruksmarknader växte upp runt om i den nordamerikanska mellanvästern. Så småningom kom dessa verksamheter att centraliseras till Chicago och i mindre utsträckning Kansas City, Minneapolis och Winnipeg, som alla arbetade med ”trading pits”. Winnepeg Commodity Exchange behöll detta system ända till 2004 då WCE blev den första terminsbörsen att bli helt elektronisk. Samtliga kontrakt handlades på Chicago Board of Trades elektroniska plattform.

Under 2007 kom Winnipeg Commodity Exchange att köpas upp av Intercontinental Exchange, ICE; och de befintliga kontrakten som handlades på WCE, som korn och raps, togs upp till handel på ICE plattform. Under en kort period i början av 1900-talet var Winnipeg Commodity Exchange tillräckligt stor för att i vissa avseende kunna konkurrera med de stora råvarubörserna i Chicago. Från slutet av Andra Världskriget tillkom emellertid Candian Wheat Board, och efter detta blev Winnipeg aldrig mer en stor marknad, framförallt beroende på att alla kanadensiska jordbrukare måste sälja allt sitt vete till Canadian Wheat Board som sedan marknadsförde allt spannmål som en enda pool.

Nedan är några levande actionbilder från Winnipegs handelsgropar från en äldre nyhetssändning.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top