Connect with us

Nyheter

Winnipeg Commodity Exchange blev ICE Futures Canada

Published

on

Raps för Winnipeg Commodity Exchange

Raps för Winnipeg Commodity ExchangeWinnipeg Commodity Exchange är det tidigare namnet på den kanadensiska derivatmarknaden som är baserad i Winnipeg, Manitoba, Kanada. Verksamheten kallas nu ICE Futures Canada och det är i huvudsak elektroniska termins- och optionskontrakt på korn och raps som handlas på denna marknad.

WCE började sin verksamhet under namnet Winnipeg Grain & Produce Exchange 1887 i samband med att allt fler jordbruksmarknader växte upp runt om i den nordamerikanska mellanvästern. Så småningom kom dessa verksamheter att centraliseras till Chicago och i mindre utsträckning Kansas City, Minneapolis och Winnipeg, som alla arbetade med ”trading pits”. Winnepeg Commodity Exchange behöll detta system ända till 2004 då WCE blev den första terminsbörsen att bli helt elektronisk. Samtliga kontrakt handlades på Chicago Board of Trades elektroniska plattform.

Under 2007 kom Winnipeg Commodity Exchange att köpas upp av Intercontinental Exchange, ICE; och de befintliga kontrakten som handlades på WCE, som korn och raps, togs upp till handel på ICE plattform. Under en kort period i början av 1900-talet var Winnipeg Commodity Exchange tillräckligt stor för att i vissa avseende kunna konkurrera med de stora råvarubörserna i Chicago. Från slutet av Andra Världskriget tillkom emellertid Candian Wheat Board, och efter detta blev Winnipeg aldrig mer en stor marknad, framförallt beroende på att alla kanadensiska jordbrukare måste sälja allt sitt vete till Canadian Wheat Board som sedan marknadsförde allt spannmål som en enda pool.

Nedan är några levande actionbilder från Winnipegs handelsgropar från en äldre nyhetssändning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära