Connect with us

Nyheter

Värmebölja hotar Kinas skördar

Published

on

Risodling i Kina

Risodling i KinaKina är inte bara världens största producent av ris, utan även av bomull, men i år kan landet få se sina skördar minska kraftigt som följd av den värmebölja som drabbat stora delar av landet enligt en nyligen publicerad rapport från analysföretaget Shanghai JC Intelligence Co.

Hangzhou, Chongqing och Fuzhou, samtliga provinser i Kinas mitt står inför årets varmaste dagar där temperaturen förväntas nå 40 grader celsius. Redan i början av augusti 2013 hade minst 11 människor dött av denna värmebölja.

Regnbrist hotar risskördarna

Risskördarna längs nedre Yangtzefloden och i sydvästra Kina hotas av brist på regn, samtidigt som torkan gjort att bomullsplantorna i samma region torkar och börjar knoppa.

Effekten på risskördarna kommer att bli betydande då torkan drabbat några av de viktigaste odlingsregionerna, men det är ännu för tidigt att sia om exakt hur pass negativt det blir. I Kina skördas ris framförallt i slutet av september till början av oktober och fortsätter värmeböljan i provinserna Hunan, Hubei, Jiangxi och Anhui så riskerar Kina att stå utan 40 procent av sin risskörd i år.

Bomull är värmetåligare men…

Bomull är en gröda som i allmänhet betraktas som en ganska värmetolerant växt. Även om torkan kommer att drabba Kinas bomullsskörd detta år så kommer inte effekterna att bli lika allvarliga då Kina redan har ett stort överutbud av bomull.

Tidigare prognoser visar på ökade skördar

I den prognos som CNGOIC presenterade under juli 2013 förväntades produktionen av oskalat ris öka med 1,2 procent, till 206,7 miljoner ton, främst beroende på utökade arealer och förbättrad avkastning.

Kinas bomullsproduktion spås stiga till 7,22 miljoner ton i år enligt den rapport som Cotlook Ltd presenterade den 25 juli 2013, en uppgång från tidigare prognostiserade 7,05 miljoner ton.

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära