Följ oss

Nyheter

Världens rikaste kvinnor och råvaror

Publicerat

den

Rik på råvaror

Råvaror är grunden till många av världens rikaste personers förmögenheter och det är extra slående när vi tittar på världens rikaste kvinnor. Nedan är fyra kvinnor vars förmögenheter kommer från råvarumarknaden, samt två kvinnor som kommer att bli förmögna.

Iris Fontbona från Chile har en förmögenhet på 17,4 miljarder dollar. När hennes man Andronico Luksic gick bort år 2005 lämnade han sitt gruvföretag till sin fru Iris Fontbona och deras tre söner. Familjen kontrollerar Antofagasta, en av världens största gruvföretag inom koppar.

Rik på råvarorGeorgina Rinehart från Australien är god för 17 miljarder dollar och är fortfarande regionens rikaste kvinna, trots att järnmalmspriserna har filat på förmögenheten. Hon ärvde gruvimperiet, med bland annat Hancock Prospecting och HPPL- gruppen, av sin far och har sedan dess varit Australiens kraftfulla gruvdrottning.

Savitri Jindal från Indien är god för 7,6 miljarder dollar. Förmögenheten består av ägande i energi- och stål-konglomeratet OP Jindal Group, som hon ärvde när hennes man dog i en helikopterolycka år 2005.

Margarita Louis-Dreyfus är god för 6 miljarder dollar. Hon är från Ryssland, men är sedan länge medborgare och bosatt i Schweiz. Hennes man Robert Louis-Dreyfus kontrollerade det stora franska råvaruhandelsföretaget Louis Dreyfus Holdings. När han gick bort i cancer år 2009 tog hon över kontrollen och har sedan styrt företaget tillbaka mot att fokusera på spannmål.

Två kvinnor som kommer att bli förmögna

Julia Louis-DreyfusJulia Louis-Dreyfus är kusin till Margaritas bortgångne man Robert Louis-Dreyfus. Viktigare för hennes framtida förmögenhet är att hon är dotter till Gerard Louis-Dreyfus, ordförande för Louis-Dreyfus Group Energy Services. Hon brukar i skvallerpressen sägas vara god för 3 miljarder dollar. Men det är vad hennes far är god för, och ett framtida arv ska trots allt delas med hans nya fru och deras två barn. Varför är skvallerpressen en källa? Julia Louis-Dreyfus är nämligen en framgångsrik skådespelerska som har skrivit tv-historia. Du känner henne som Elaine i tv-serien Seinfeld. Hon har för övrigt också varit aktiv inom råvaror, fast då som stor motståndare till oljeledningen Keystone XL.

Sue Ann Arnall kommer snart att bli en av världens rikaste kvinnor. Hon har ansökt om skilsmässa från sin man Harold Hamm. Hamm är grundare och VD för Continental Resources, den ledande oljeproducenten i Bakken-regionen i USA. Hamm är god för upp till 17 miljarder dollar och det finns inget äktenskapsförord. Enligt media kan Arnalls andel bli 3 miljarder dollar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära