Vårens frost skapar brist på äpplen

Äpplen som klarat frostenEn av de jordbruksprodukter som råvaruhandlare sällan lägger större vikt vid, i alla fall inte annat än till lunch, är äpplen. Varje år odlas mellan 17.000 och 20.000 ton äpplen och päron av svenska odlare, och av fruktodlingarnas produktion är det cirka 95 procent som utgörs av just äpplen.

Det märkliga klimatet som vi såg i Sverige under våren 2012 har nu lett till att vi ser en betydande nedgång av skörden av denna frukt. Värmen i mars ledde till att blomknoppningen satte fart, men redan månaden efter, april 2012, så slog frosten till med temperaturer ned mot minus åtta grader vilket gjort att skörden på sina ställen har halverats, och att det på andra blivit så pass dålig kvalitet på äpplena att de endast kan komma att användas som mos eller must.

De äppelsorter som har drabbats värst är Aroma och Discovery, medan Ingrid Marie har klarat sig betydligt bättre. Notabelt är även att äppelodlarna i västra Skåne mer eller mindre helt sluppit undan frostens skador och kan hoppas på en normal skörd till skillnad från de stora odlingarna på Österlen som räknar med en produktionsminskning på upp till en fjärdedel under 2012.

Minneapolis Grain Exchange, MGE, tar den 13 augusti upp frusen koncentrerad äppeljuice till handel, men vi har ännu inte tagit del av uppgifter om att svenska äppelodlare planerar att använda den marknaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Top