Connect with us

Video

Utlåning av guld orsakade raset

Published

on

Lagrade tackor av guld

Chris Martenson pratar i nedanstående video med Mike Maloney och förklarar varför guldpriset rasade. Orsaken är enligt honom sättet som guld lånas ut, så kallad gold lease, och hur detta redovisas. Han baserar sin argumentation på publik guldstatistik.

Det är upp till dig som läsare att avgöra om hans argumentation håller. Råvarorna guld och silver har en tendens att locka fram teorier som inte alla håller med om. En av dem nådde sin höjdpunkt i Den Stora Silverdebatten.

För en mer traditionell förklaring så se den video vi publicerade tidigare i veckan om vad som händer med guldpriset, där Michael Hewson, Senior Market Analyst på CMC Markets, går igenom faktorerna.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hansson

    9 maj, 2013 at 00:06

    Skulle vilja lära mig mer om detta med gold lease. Låter i grunden vettigt, att kunna få ”ränta” på sitt fysiska guld, men redovisningen borde vara transparent.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Video

Sju stadier av ett imperium

Published

on

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Continue Reading

Video

Valuta vs pengar

Published

on

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Continue Reading

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Published

on

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Continue Reading

Populära