Följ oss

Nyheter

USA passerade Saudiarabien som världens största oljeproducent

Publicerat

den

Flagga för USA - Amerika

Olja i SaudiarabienUnder november 2012 passerade USA Saudiarabien och blev världens största producent av råolja. Det är första gången på tio år som USAs produktion överstiger Saudiarabiens.

Energy Information Administration rapporterar att ”Saudiarabien var världens största producent och exportör av olja under 2012, med en genomsnittlig produktion på 11,6 miljoner fat olja per dag och att landet exporterade uppskattningsvis 8,6 miljoner fat/dag netto”.

USA var världens näst största petroleumproducerande land under 2012 med en genomsnittlig produktion om 11 miljoner fat per dygn (se det nedre diagrammet).

Total petroleumproduktion i USA och Saudiarabien

Total petroleumproduktion per land i världen

Siffrorna bygger emellertid på den internationella månadsstatistiken över den globala oljeproduktionen som EIA tillhandahåller. Under november 2012 översteg USAs oljeproduktion Saudiarabiens (se det övre diagrammet).

Tack vare de betydande ökningarna i skifferoljeproduktionen i North Dakota och Texas, ökade USAs totala oljeproduktion med mer än 7 procent under perioden augusti till november 2012, medan produktionen i Saudiarabien minskade med 4 procent under samma period. Detta gjorde att USAs oljeproduktion under november kom att uppgå till 11,65 miljoner fat per dygn att jämföra med Saudiarabiens produktion om 11,25 miljoner fat per dygn. Därmed är detta den första gången på mer än tio år, sedan augusti 2002, som USA har producerat mer petroleumprodukter än Saudiarabien.

Även om det finns variationer i oljeproduktionen som kan innebära att USA inte kommer att kunna fortsätta att producera mer olja än Saudiarabien varje månad, kommer den uppåtgående trenden i den amerikanska oljeproduktionen att fortsätta. EIB förutspår att USA kommer att bli världens största petroleumproducent inom de närmaste åren. EIB förutspår att den amerikanska oljeproduktionen kommer att fortsätta att öka från dagens nivå på 11,65 miljoner fat per dag, och stiga med ytterligare 11,5 % till cirka 13,0 miljoner fat per dag fram till 2020.

Nyheten att USA blev världens största petroleumproducent i november är en annan viktig milstolpe i USA:s nya energiera, och speglar vikten av genombrottet för de revolutionära utvinningsteknikerna som används för skifferolja, hydraulisk spräckning (fracking) och horisontell borrning.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära