Följ oss

Nyheter

Turkiets geniala guldregel för banker

Publicerat

den

Turkiets flagga

Den turkiska flagganJeff Christian från CPM Group på blir intervjuad om guld på PDAC-konferensen. Han tar upp en mycket intressant sak vad gäller det stora guldköparlandet Turkiet. Precis som centralbankerna i Kina, Ryssland och flera andra länder har Turkiets centralbank seglat upp som stor köpare av fysiskt guld i statistiken under senare år.

Till skillnad från övriga länder så har faktiskt Turkiets centralbank inte köpt guld, i alla fall inte så mycket som statistiken visar. Däremot har något betydligt intressantare hänt. I september 2011 började den turkiska centralbanken tillåta banker att använda guld som en del av sin kapitalreserv. Till att börja med kunde 10 % av en banks kapitalreserv utgöras av guld, något som sedan höjdes till 30 %.

Det vill säga, den turkiska centralbanken började i praktiken likställa guld med vilken annan valuta som helst, vilket gjorde att guld kom in i det finansiella systemet. Banker i Turkiet är alltså inte längre enbart hänvisade till amerikanska dollar och andra traditionella valutor för sin kapitalreserv, utan de kan nu även använda guld. Något som självklart gör det betydligt intressantare för banker i Turkiet att köpa guld.

Ovanstående och flera andra saker tar Jeff Christian upp i nedanstående intervju.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära