Connect with us

Nyheter

Svårt att investera i diamanter

Published

on

Hur investera i diamanterI förra veckan skrev vi om att efterfrågan på diamanter i världen är stor. Ett par läsare hörde av sig och frågade om det går att investera i diamanter. Vi har inte själva någon djupare kunskap i ämnet, men passande nog hade Affärsvärlden Platinum nyligen en artikel som ledde oss till att hitta mer information i frågan. Det visar sig inte vara helt enkelt att investera i diamanter.

Amerikanen Martin Rapaport arbetar för att diamanter ska kunna handlas som vilken råvara som helst. Personer i branschen hävdar dock att det inte låter sig göras och pekar på varje diamants unika kvaliteter. Å andra sidan talar de i eget intresse, då en börshandel skulle göra att de lukrativa marginalerna försvinner. Han har dock kommit så pass långt att The Rapaport Group sedan 1978 dagligen listar priser på diamanter.

Prisutveckling på diamanter - Index

Prisutveckling på diamanter - PolishedDiamonds

Det är dock möjligt att vi kommer att få se diamant-derivat i framtiden. År 2001 lanserades informationstjänsten PolishedPrices dit diamantgrossister rapporterar in priser, som sedan sammanställs och publiceras, bland annat via Bloomberg (PLPR) och Reuters (<DIAMONDS/PP>).

PolishedPrices har sedan dess samarbetat med stora banker och aktörer i råvarubranschen med målet att det ska skapas diamant-derivat med både fysisk leverans och settlement mot PolishedPrices index. I december 2006 publicerades en första rapport och flera sammankomster har hållits. Ett intresse finns alltså för att skapa en börshandel för diamanter.

I dagsläget är det dock en marknad reserverad för branschaktörer och privatpersoner med ovanligt stor kunskap. Men för den som ändå vill ha någon form av exponering mot diamanter finns Lundin-företaget Lucara Diamond sedan november 2011 listat på First North.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    12 maj, 2013 at 16:56

    Det finns någonting spännande över diamanter, så det vore intressant att kunna investera. Men när det handlar om att investera direkt i råvaran så tror jag det mest blir en kul grej för mig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *