Följ oss

Nyheter

Svårt att investera i diamanter

Publicerat

den

Hur investera i diamanterI förra veckan skrev vi om att efterfrågan på diamanter i världen är stor. Ett par läsare hörde av sig och frågade om det går att investera i diamanter. Vi har inte själva någon djupare kunskap i ämnet, men passande nog hade Affärsvärlden Platinum nyligen en artikel som ledde oss till att hitta mer information i frågan. Det visar sig inte vara helt enkelt att investera i diamanter.

Amerikanen Martin Rapaport arbetar för att diamanter ska kunna handlas som vilken råvara som helst. Personer i branschen hävdar dock att det inte låter sig göras och pekar på varje diamants unika kvaliteter. Å andra sidan talar de i eget intresse, då en börshandel skulle göra att de lukrativa marginalerna försvinner. Han har dock kommit så pass långt att The Rapaport Group sedan 1978 dagligen listar priser på diamanter.

Prisutveckling på diamanter - Index

Prisutveckling på diamanter - PolishedDiamonds

Det är dock möjligt att vi kommer att få se diamant-derivat i framtiden. År 2001 lanserades informationstjänsten PolishedPrices dit diamantgrossister rapporterar in priser, som sedan sammanställs och publiceras, bland annat via Bloomberg (PLPR) och Reuters (<DIAMONDS/PP>).

PolishedPrices har sedan dess samarbetat med stora banker och aktörer i råvarubranschen med målet att det ska skapas diamant-derivat med både fysisk leverans och settlement mot PolishedPrices index. I december 2006 publicerades en första rapport och flera sammankomster har hållits. Ett intresse finns alltså för att skapa en börshandel för diamanter.

I dagsläget är det dock en marknad reserverad för branschaktörer och privatpersoner med ovanligt stor kunskap. Men för den som ändå vill ha någon form av exponering mot diamanter finns Lundin-företaget Lucara Diamond sedan november 2011 listat på First North.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    12 maj, 2013 vid 16:56

    Det finns någonting spännande över diamanter, så det vore intressant att kunna investera. Men när det handlar om att investera direkt i råvaran så tror jag det mest blir en kul grej för mig.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära