Största produktionsunderskottet på kakao på 50 år

En skopa kakaoBörshandlade certifikat kopplade till kakao har haft en god utveckling under 2013 eftersom ett uppsving i den asiatiska efterfrågan lett till det största produktionsunderskottet på 50 år. iPath DJ-UBS Cocoa TR Sub-Index ETN (NYSEArca: NIB) har till exempel stigit med 22 procent under året, i stort sett lika mycket som iPath Pure Beta Cocoa ETN (NYSEArca: CHOC) som har stigit med 22,3 procent under samma period.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att efterfrågan kommer att överstiga utbudet med 70 000 ton under den tolvmånadersperiod som började den 1 oktober och att underskottet kommer att fortsätta minst 2018 ut.

Råvaruhandlarna räknar i genomsnitt med att kakaopriset kommer att stiga med 15 procent till 3 200 USD per ton under slutet av 2014. På ICE handlas kakao för närvarande strax under 2 800 USD per ton efter en uppgång om cirka 24 procent under året. Denna uppgång gör att kakao haft den näst bästa kursutvecklingen av de 24 mest omsatta råvaror som ingår i det index som heter Standard & Poor’s GSCI.

Euromonitor spår att den globala chokladkonfektyrförsäljningen kommer att stiga med 2,1 procent till rekordhöga 7,3 miljoner ton under 2014, efter en uppgång på 2 procent under 2013. Kina leder utvecklingen med en fördubblad försäljning under de senaste tio åren, vilket är en högre takt än i något av länderna i Västeuropa, där konsumtionen emellertid fortfarande är störst.

Stark efterfrågan på kakao

En stor del av världens befolkning flyttar upp i medelklassen och får därmed mer kapital till konsumtion, något som i synnerhet gäller tillväxtmarknader och Asien. Kina är fortfarande en marknad med en relativt låg chokladkonsumtion, men stiger denna kan det komma att leda till en brist på kakao.

Tidigare i år ledde torrt väder över hela Elfenbenskusten och Ghana, de största kakaoodlarna i världen, till prishöjningar.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top