Följ oss

Nyheter

Spekulationer kring produktionsdata driver kaffepriset

Publicerat

den

Kaffebönor i kopp

Kaffebönor i koppPriset på arabicakaffe ser betydligt piggare ut, vilket bådar gott för de börshandlade produkterna på kaffe. Det är bland annat föregående års prisfall som kan ha avskräckt bönderna från att överproducera under 2014.

iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN (JO) steg under onsdagen med 3,2 procent och har därmed stigit över 7 procent under 2014, efter att ha fallit med 30,8 procent under 2013. Detta certifikat bröt sitt kortsiktiga 50-dagars glidande medelvärde under december 2013, och testar den kortsiktiga trendlinjen.

Kaffepriset på Intercontinental Exchange, ICE, som är det globala riktmärket för arabicakaffe håller sig nu kring 120,9 cent per pund, vilket gör att kaffepriset noterat en nästan tioprocentig uppgång under 2014.

Råvaruhandlarna spekulerar nu i om Brasilien som står för en tredjedel av världens kaffeproduktion kommer att kommer att trimma skörden och minska konstgödningen i ett försök att minska den kommande skörden. Enligt flera kaffeföretag är detta ett försök att se till att de brasilianska skördarna inte når sin fulla potential. De tror också att kaffepriset kommer att kunna överraska uppåt som en följd av detta.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Volcafe, en enhet inom råvaruhuset ED & F Man Holdings, sänkte under november sin prognos för den brasilianska kaffeskörden nästa säsong med 15 procent. Trots detta är mängder av kaffeanalytiker skeptiska till att världens största kaffeproducent avsiktligen skulle komma att minska sin produktion i den omfattningen. Det är tämligen osannolikt att någon odlare kommer att beskära den kommande skörden så pass kraftigt att det påverkar utfallet i större omfattning trots att priserna inte är gynnsamma för producenterna. För att detta skall ske kommer det att krävas att de erhåller subventioner som kompenserar. Flera kaffehandlare säger att de istället tror att vi kommer att få se den största kaffeskörden någonsin från Brasilien i år.

iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN

iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära