Socker kan vara den råvara som stiger under 2016

Småkakor fulla av socker

Foto: D Sharon Pruitt

Kinas ekonomi kanske har saktat ned sin tillväxt, men det har inte landets aptit för sötsaker. En starkare efterfrågan på socker har bidragit till att ge sockerpriset ett stöd och i dagsläget handlas sockerterminerna till cirka 0,145 USD per pound.

Sockerpriset har stigit på spekulationer om att den kinesiska efterfrågan på socker varit större än vad som tidigare prognosticerats och att det av den anledningen smugglats in mer socker till Kina än vad som tidigare trotts. Det fortsätter cirkulera rapporter om smuggling av vitsocker till Kina från Burma och Thailand. Med tanke på det höga inhemska sockerpriset i Kina, men även en minskad produktion i Indien och Brasilien, har detta kommit att hamna på löpsedlar världen över.

Ett lägre utbud

Sockerpriset har också fått ett stöd från utbudssidan eftersom en stor del av sockerrörsodlarna i Maharashtra, den största sockerrörsproducerande delstaten i Indien, räknar med att övergå till mindre vattenkrävande grödor på grund av en brännande torka.

Baserat på den nuvarande trenden ser det ut som arealerna där sockerrör odlas kommer att vara minst 35 procent lägre än förra säsongen. I slutet av mars är sockerrörsodlarna klara med årets plantering och det kommer ge marknaden en större kännedom om årets skörd.

Det globala sockerutbudet förväntas bli mindre som effekt av kombinationen högre konsumtion, en nedgång brasiliansk produktion, en minskad export från Indien och en svag skörd av sockerbetor i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top