Smörbrist i Japan på grund av politisk inblandning

Det råder bris på smör i Japan. Många stormarknader har infört begränsningar så att kunderna bara får köpa 1 paket smör och ett konditori har inför en begränsning så att kunderna bara får köpa 5 kakor som innehåller mycket smör.

Orsaken är att många mjölkbönder i Japan går i pension vilket gör att mjölkproduktionen sjunker. Och den mjölk som produceras går främst till att säljas som mjölk eller grädde, vilket gör att det blir brist på smör.

Den verkliga orsaken till problemen är dock att japanska politiker skyddar den inhemska produktionen genom att begränsa importen. En viss mängd smör importeras varje år av en statlig organisation, under 2014 var det 13200 ton. Men om någon vill importera smör utöver det så tillkommer väldigt höga tariffavgifter, vilket i praktiken gör det omöjligt att importera.

Flera länder runt om i världen trycker på för att Japan ska öppna upp mejerimarknanden, men ännu så länge är den stängd, och den japanska staten hanterar krisen genom att krisimportera lite mer smör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top