Connect with us

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 23 2012

Published

on

Sammanfattning:

 • Analyser - Prognos på priser för råvarorBrett råvaruindex: + 0,35 %
  UBS Bloomberg CMCI TR Index
 • Energi: – 1,02 %
  UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index
 • Ädelmetaller: – 2,85%
  UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index
 • Industrimetaller: – 0,47 %
  UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index
 • Jordbruk: +3,13 %
  UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index

Kortsiktig marknadsvy:

 • Guld: Neutral
 • Olja: Neutral/sälj
 • Koppar: Sälj
 • Majs: Sälj
 • Vete: Neutral

Guld

Guldkurs - Utveckling januari 2011 - juni 2012

Guldpriset steg som en reaktion på ökade QE3-förväntningar p.g.a. svaghet i den amerikanska arbetsmarknaden. Dollarn försvagades också efter fredagens dåliga jobbsiffror.

Igår, torsdag, talade Bernanke inför den amerikanska kongressen och marknaden lyssnade lyhört efter tecken på kvantitativa lättnader dvs. mera pengar i omlopp. Inget konkret kom ur mötet mer än att Fed står redo att stimulera om så krävs vilket fick guldet att falla tre procent.

En ökad penningmängd driver på guldpriset men även andra ”risky assets” såsom råvaror generellt och aktier. Idag faller guldet p.g.a. bristen på antydningar om kvantitativa lättnader och vi fortsätter ha en försiktig hållning till guldet efter den snabba rekylen efter förra veckans rally.

Oron kring den spanska ekonomin ökar. Landets tioårsränta har legat fem procent över den tyska motsvarigheten i nio dagar nu. Igår sålde spanska staten obligationer för två miljarder euro. Den 10-åriga stadsobligationen gav en ränta på 6,044 procent. Oron för Europa och Spanien ger stöd åt guldpriset.

Europeiska centralbanken lämnade på onsdagen styrräntan oförändrad på en procent. Draghis kommentarer efter beskedet tydde på att europeiska centralbanken önskar politiska initiativ för att möta de problem som eurozonen står inför.

Teknisk analys: I en kraftig uppgångsfas. Den större bilden har blivit ytterligare stärkt av den kraftiga uppgång som noterades i förra veckan. Viss respekt visas den över delen av 55- dagars bandet, men en rörelse ner mot 1609/1599 ska ses som korrektiv och ska köpas. En dagsstängning över bandet, nu vid 1634 och brott över en projektionsnivå vid 1648 skulle höja ribban för ett test också in i 233-dagars bandet som just nu börjar vid 1666.

Prognos på guldpriset den 8 juni 2012

Olja

Utveckling på oljepriset januari 2011 till juni 2012

Fallande råvarupriser inledde veckan efter fredagens svaga jobbsiffror från USA. Oljepriset, vilket fallit cirka tio procent den senaste veckan, drogs även ned av skuldoro i Europa och tecken på konjunkturavmattning i Kina.

Opec-länderna håller möte den 14 juni och på agendan kan förväntas en diskussion kring produktionsnivåer. Opec:s kvoter tillåter idag en produktion på 30 miljoner fat per dag men Opec:s medlemmar producerar runt 31,5 miljoner fat per dag. Saudiarabien som länge önskat ett oljepris på100 dollar har producerat mer än man gjort på decennier, detta i avsikt att få bättre effekt av sanktionerna mot Iran.

FN:s säkerhetsråd + Tyskland möter Iran igen den 18-19 juni och förhoppningarna är stora att man ska finna en lösning på den rådande konflikt som bottnar i misstankar om att Iran tillverkar anrikat uran i kärnvapensyfte.

American Petroleum Institute (API) redovisade på tisdagen att råoljelager sjönk ~1,2 miljoner fat förra veckan, vilket är fem procent högre jämfört med föregående år. Siffror från DOE visade att råoljelager sjönk marginellt samtidigt som lager för oljeprodukter steg.

Driving season i USA startade officiellt i samband med Memorial Day förra veckan och man kan nu förväntas se en ökning i efterfrågan av oljerelaterade produkter. Vi har svårt att se ett mycket högre oljepris på kort sikt man har man en något längre tidshorisont kan nuvarande nivåer vara intressanta att gå in på.

Teknisk analys: Korrektiv rörelse högre att vänta Även ett fritt fall tar någon gång slut. Den kortsiktigt överdrivna rörelsen ner mot $95.60 i måndags korrigeras nu och detta kan fortsätta upp mot första korrektionsmålet (23.6%) vid $102.70, möjligen också mot den fallande motståndslinjen, nu vid $103.50, eller t.o.m. mot gamla stödet vid $105.15. Tillbaka under $97.70 skulle omintetgöra möjligheterna till vidare uppgång i ett kortsiktigt perspektiv, utan i stället ställa om siktet mot höstens botten vid $94.35.

Analys av oljepriset den 8 juni 2012

Koppar

Kopparpriset - Utveckling januari 2011 - juni 2012

London Metal Exchange (LME) var stängd måndag och tisdag p.g.a. helgdagar. Skuldoro i Europa och flera tecken på en konjunkturavmattning i Kina har länge lagt sordin på kopparpriset.

Kinesisk statistik har varit svag på sistone. Ökningen i industriproduktionen för april landade på drygt nio procent på årlig basis vilket är den sämsta siffran på tre år. Nyutlåningen till banker föll med 33 procent i april jämfört med mars i år. Mycket talar för att siffran blir ännu sämre för maj. Nyutlåningar är i nära kopplad till investeringar i fasta tillgångar som föll till ett 10-årslägsta i april.

För att möta inbromsningen sänkte igår kinesiska centralbanken räntan på ettåriga lån med 25 punkter, en sänkning som träder ikraft idag. Den ettåriga räntan ligger nu på 6,31 procent. Kopparpriset reagerade positivt på denna nyhet och steg med 1,20 procent på beskedet. Uppgången var kortvarit och hela uppgången från igår är idag borta. På kort sikt tror vi dock att vi kan se lägre priser.

Söndagen en 17:e juni går Grekland till val vilket handlar om huruvida det grekiska folket ska gå med på åtstramningar i utbyte mot nya krislån eller istället kräva att överenskommelsen med EU/IMF/ECB rivs upp. Det senare skulle med största sannolikhet leda till att Grekland tvingas lämna euron. Grekisk lag förbjuder publicering av opinionsmätningar två veckor före valdagen vilket ökar ovissheten.

HSBC:s index för tjänstesektorn steg till 54,7 i maj jämfört med 54,1 föregående månad och kinesiska företag är fortsatt optimistiska om framtidsutsikterna. Indexet är konstruerat så att värden över 50 innebär ekonomisk expansion. Index för tjänstesektorn står i skarp kontrast till motsvarande undersökningar för industrisektorn som visade att Kinas industri slog av på takten i maj. Kinas tjänstesektor står nu för hela 43 procent av ekonomin.

Teknisk analys: På väg mot $7174/7100. Den noterbara nedgången fortsätter med största sannolikhet ner mot nästa målområde som börjar med en projektionsnivå vid $7174, som sedan följs av botten som noterades i november förra året vid $7100 och därefter en mera långsiktig stigande stödlinje i $7000-området.

Dags att sälja koppar - Köp SEB Short KOPPA A S

Majs

Majspris (CME) - Diagram januari 2011 - juni 2012

Majspriset Priset på decembermajs har varit stabilt pga. oro över det ovanligt torra vädret i USA samt obekräftade uppgifter om inköp av majs från Kina. En förväntad rekordproduktion i Brasilien och fortsatt goda skördar i USA fick dock priset att falla tillbaka i början av veckan.

Marknaden förväntade sig en försämring av kvalitén på majsskörden i USA men måndagens rapport från USDA uppvisade inga förändringar från föregående vecka utan good/excellent kvarstår på 72 procent vilket är väldigt högt.

USA:s majsskörd förväntas bli god och förväntas fylla på lager vars nivåer varit låga p.g.a. dåliga skördar föregående år.

Konsumtionen av majs till etanol har fallit p.g.a. att subventioner på inblandning i bensinen tagits bort från årsskiftet, vilket ytterligare tynger majspriset. På tisdag, den 12 juni, kommer USDA´s viktiga WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) rapport: Prognoserna för utbud och efterfrågan på majs förväntas höjas.

Trots torka så har prognosen för Brasiliens majsproduktion reviderats upp till rekordhöga 67,79 miljoner ton, jämfört med 65,9 miljoner ton för en månad sedan. Stämmer siffrorna så kommer det att vara första gången på över 10 år som Brasilien skördar mer majs än sojabönor. Goda skördar och gynnsamt väder gör att vi är fortsatt negativa till majspriset.

Teknisk analys: Återtest av tidigare stöd. Marknaden har klättrat tillbaka in i det tidigare stödområdet (som nyligen penetrerades). Vidare uppgång möter sannolikt motstånd närmare den lägre delen av det fallande 55-dagars bandet, nu vid 604.

Säljs majs - Köp SEB råvarucertifikat SHORT Majs A S

Vete

Vetepris - Utveckling mars 2011 - juni 2012

Det europeiska Matifvetet med novemberleverans föll tillbaka i fredags och bröt igenom stödnivån på 210 EUR. Förbättrade väderutsikter i Europa och Svartahavsområdet tillsammans med svag makrostatistik drog ned priset på kvarnvetet som sedan dess har pendlat mellan stödnivån 205 EUR och 208 EUR.

Kontrasterna i Europa har varit stora veckan som gått med varmt torrt väder i de västra delarna och kallt och regnigt i öster. I Frankrike och England har den senaste tidens regn främjat höstgrödornas utveckling, men också gett upphov till ökad risk för sjukdomar. Även Tyskland, Polen och norra Balkan har fått välbehövligt regn (10-35 mm) medan det torra och varma vädret i Italien och Spanien har gynnat skörden av vete.

Måttliga regnskurar har förbättrat utsikterna i de veteproducerande områdena i södra Ukraina och i de södra delarna av Rysslands södra distrikt.

Prognosen för veteproduktionen inom EU-27 har reviderats ned med 200 000 ton till 126,5 miljoner ton, främst på grund av lägre förväntad avkastning i Tyskland, Bulgarien och Rumänien. Tyska lantbrukarna har återigen fått uppleva en torr vår, efter förra årets vår med extremt låg nederbörd. Tysklands spannmålsskörd förväntas i detta skede att hamna under landets genomsnittliga årliga produktion men rikliga regn under de kommande dagarna och veckorna kan fortfarande bidra till en positiv utveckling.

Crop condition för vintervetet i USA, som rapporterades i måndagskväll ligger nu på 52 procent good/excellent och det är TVÅ procent lägre än förra veckan. Nivån är emellertid bra och jämfört med förra året är den t.o.m. mycket bra. Skörden av vintervete i USA går betydligt fortare fram än vanligt. Utsikterna för veteskörden ser fortsatt bra ut och vi behåller vår neurala syn.

Teknisk analys: Utdragen korrektion Den pågående korrektionen lägre har tagit en djupare bana och kan möjligtvis bli mer komplicerad än vad som tidigare varit antaget. Stöd återfinns dock i 55-dagars bandet (€205.80/202.30), vid en projektionsnivå vid €202.50 och vid den tidigare brutna (fallande) motståndslinjen, nu vid €201.50. Under den senare skulle ifrågasätta om det bara är en korrektion eller om det är något större i görningen (då det skulle öppna också för ~€195). Tillbaka över €209.50 skulle minska trycket på nedsidan.

Analys av pris på vete - 8 juni 2012

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *