Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 23 2012

Publicerat

den

Sammanfattning:

 • Analyser - Prognos på priser för råvarorBrett råvaruindex: + 0,35 %
  UBS Bloomberg CMCI TR Index
 • Energi: – 1,02 %
  UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index
 • Ädelmetaller: – 2,85%
  UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index
 • Industrimetaller: – 0,47 %
  UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index
 • Jordbruk: +3,13 %
  UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index

Kortsiktig marknadsvy:

 • Guld: Neutral
 • Olja: Neutral/sälj
 • Koppar: Sälj
 • Majs: Sälj
 • Vete: Neutral

Guld

Guldkurs - Utveckling januari 2011 - juni 2012

Guldpriset steg som en reaktion på ökade QE3-förväntningar p.g.a. svaghet i den amerikanska arbetsmarknaden. Dollarn försvagades också efter fredagens dåliga jobbsiffror.

Igår, torsdag, talade Bernanke inför den amerikanska kongressen och marknaden lyssnade lyhört efter tecken på kvantitativa lättnader dvs. mera pengar i omlopp. Inget konkret kom ur mötet mer än att Fed står redo att stimulera om så krävs vilket fick guldet att falla tre procent.

En ökad penningmängd driver på guldpriset men även andra ”risky assets” såsom råvaror generellt och aktier. Idag faller guldet p.g.a. bristen på antydningar om kvantitativa lättnader och vi fortsätter ha en försiktig hållning till guldet efter den snabba rekylen efter förra veckans rally.

Oron kring den spanska ekonomin ökar. Landets tioårsränta har legat fem procent över den tyska motsvarigheten i nio dagar nu. Igår sålde spanska staten obligationer för två miljarder euro. Den 10-åriga stadsobligationen gav en ränta på 6,044 procent. Oron för Europa och Spanien ger stöd åt guldpriset.

Europeiska centralbanken lämnade på onsdagen styrräntan oförändrad på en procent. Draghis kommentarer efter beskedet tydde på att europeiska centralbanken önskar politiska initiativ för att möta de problem som eurozonen står inför.

Teknisk analys: I en kraftig uppgångsfas. Den större bilden har blivit ytterligare stärkt av den kraftiga uppgång som noterades i förra veckan. Viss respekt visas den över delen av 55- dagars bandet, men en rörelse ner mot 1609/1599 ska ses som korrektiv och ska köpas. En dagsstängning över bandet, nu vid 1634 och brott över en projektionsnivå vid 1648 skulle höja ribban för ett test också in i 233-dagars bandet som just nu börjar vid 1666.

Prognos på guldpriset den 8 juni 2012

Olja

Utveckling på oljepriset januari 2011 till juni 2012

Fallande råvarupriser inledde veckan efter fredagens svaga jobbsiffror från USA. Oljepriset, vilket fallit cirka tio procent den senaste veckan, drogs även ned av skuldoro i Europa och tecken på konjunkturavmattning i Kina.

Opec-länderna håller möte den 14 juni och på agendan kan förväntas en diskussion kring produktionsnivåer. Opec:s kvoter tillåter idag en produktion på 30 miljoner fat per dag men Opec:s medlemmar producerar runt 31,5 miljoner fat per dag. Saudiarabien som länge önskat ett oljepris på100 dollar har producerat mer än man gjort på decennier, detta i avsikt att få bättre effekt av sanktionerna mot Iran.

FN:s säkerhetsråd + Tyskland möter Iran igen den 18-19 juni och förhoppningarna är stora att man ska finna en lösning på den rådande konflikt som bottnar i misstankar om att Iran tillverkar anrikat uran i kärnvapensyfte.

American Petroleum Institute (API) redovisade på tisdagen att råoljelager sjönk ~1,2 miljoner fat förra veckan, vilket är fem procent högre jämfört med föregående år. Siffror från DOE visade att råoljelager sjönk marginellt samtidigt som lager för oljeprodukter steg.

Driving season i USA startade officiellt i samband med Memorial Day förra veckan och man kan nu förväntas se en ökning i efterfrågan av oljerelaterade produkter. Vi har svårt att se ett mycket högre oljepris på kort sikt man har man en något längre tidshorisont kan nuvarande nivåer vara intressanta att gå in på.

Teknisk analys: Korrektiv rörelse högre att vänta Även ett fritt fall tar någon gång slut. Den kortsiktigt överdrivna rörelsen ner mot $95.60 i måndags korrigeras nu och detta kan fortsätta upp mot första korrektionsmålet (23.6%) vid $102.70, möjligen också mot den fallande motståndslinjen, nu vid $103.50, eller t.o.m. mot gamla stödet vid $105.15. Tillbaka under $97.70 skulle omintetgöra möjligheterna till vidare uppgång i ett kortsiktigt perspektiv, utan i stället ställa om siktet mot höstens botten vid $94.35.

Analys av oljepriset den 8 juni 2012

Koppar

Kopparpriset - Utveckling januari 2011 - juni 2012

London Metal Exchange (LME) var stängd måndag och tisdag p.g.a. helgdagar. Skuldoro i Europa och flera tecken på en konjunkturavmattning i Kina har länge lagt sordin på kopparpriset.

Kinesisk statistik har varit svag på sistone. Ökningen i industriproduktionen för april landade på drygt nio procent på årlig basis vilket är den sämsta siffran på tre år. Nyutlåningen till banker föll med 33 procent i april jämfört med mars i år. Mycket talar för att siffran blir ännu sämre för maj. Nyutlåningar är i nära kopplad till investeringar i fasta tillgångar som föll till ett 10-årslägsta i april.

För att möta inbromsningen sänkte igår kinesiska centralbanken räntan på ettåriga lån med 25 punkter, en sänkning som träder ikraft idag. Den ettåriga räntan ligger nu på 6,31 procent. Kopparpriset reagerade positivt på denna nyhet och steg med 1,20 procent på beskedet. Uppgången var kortvarit och hela uppgången från igår är idag borta. På kort sikt tror vi dock att vi kan se lägre priser.

Söndagen en 17:e juni går Grekland till val vilket handlar om huruvida det grekiska folket ska gå med på åtstramningar i utbyte mot nya krislån eller istället kräva att överenskommelsen med EU/IMF/ECB rivs upp. Det senare skulle med största sannolikhet leda till att Grekland tvingas lämna euron. Grekisk lag förbjuder publicering av opinionsmätningar två veckor före valdagen vilket ökar ovissheten.

HSBC:s index för tjänstesektorn steg till 54,7 i maj jämfört med 54,1 föregående månad och kinesiska företag är fortsatt optimistiska om framtidsutsikterna. Indexet är konstruerat så att värden över 50 innebär ekonomisk expansion. Index för tjänstesektorn står i skarp kontrast till motsvarande undersökningar för industrisektorn som visade att Kinas industri slog av på takten i maj. Kinas tjänstesektor står nu för hela 43 procent av ekonomin.

Teknisk analys: På väg mot $7174/7100. Den noterbara nedgången fortsätter med största sannolikhet ner mot nästa målområde som börjar med en projektionsnivå vid $7174, som sedan följs av botten som noterades i november förra året vid $7100 och därefter en mera långsiktig stigande stödlinje i $7000-området.

Dags att sälja koppar - Köp SEB Short KOPPA A S

Majs

Majspris (CME) - Diagram januari 2011 - juni 2012

Majspriset Priset på decembermajs har varit stabilt pga. oro över det ovanligt torra vädret i USA samt obekräftade uppgifter om inköp av majs från Kina. En förväntad rekordproduktion i Brasilien och fortsatt goda skördar i USA fick dock priset att falla tillbaka i början av veckan.

Marknaden förväntade sig en försämring av kvalitén på majsskörden i USA men måndagens rapport från USDA uppvisade inga förändringar från föregående vecka utan good/excellent kvarstår på 72 procent vilket är väldigt högt.

USA:s majsskörd förväntas bli god och förväntas fylla på lager vars nivåer varit låga p.g.a. dåliga skördar föregående år.

Konsumtionen av majs till etanol har fallit p.g.a. att subventioner på inblandning i bensinen tagits bort från årsskiftet, vilket ytterligare tynger majspriset. På tisdag, den 12 juni, kommer USDA´s viktiga WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) rapport: Prognoserna för utbud och efterfrågan på majs förväntas höjas.

Trots torka så har prognosen för Brasiliens majsproduktion reviderats upp till rekordhöga 67,79 miljoner ton, jämfört med 65,9 miljoner ton för en månad sedan. Stämmer siffrorna så kommer det att vara första gången på över 10 år som Brasilien skördar mer majs än sojabönor. Goda skördar och gynnsamt väder gör att vi är fortsatt negativa till majspriset.

Teknisk analys: Återtest av tidigare stöd. Marknaden har klättrat tillbaka in i det tidigare stödområdet (som nyligen penetrerades). Vidare uppgång möter sannolikt motstånd närmare den lägre delen av det fallande 55-dagars bandet, nu vid 604.

Säljs majs - Köp SEB råvarucertifikat SHORT Majs A S

Vete

Vetepris - Utveckling mars 2011 - juni 2012

Det europeiska Matifvetet med novemberleverans föll tillbaka i fredags och bröt igenom stödnivån på 210 EUR. Förbättrade väderutsikter i Europa och Svartahavsområdet tillsammans med svag makrostatistik drog ned priset på kvarnvetet som sedan dess har pendlat mellan stödnivån 205 EUR och 208 EUR.

Kontrasterna i Europa har varit stora veckan som gått med varmt torrt väder i de västra delarna och kallt och regnigt i öster. I Frankrike och England har den senaste tidens regn främjat höstgrödornas utveckling, men också gett upphov till ökad risk för sjukdomar. Även Tyskland, Polen och norra Balkan har fått välbehövligt regn (10-35 mm) medan det torra och varma vädret i Italien och Spanien har gynnat skörden av vete.

Måttliga regnskurar har förbättrat utsikterna i de veteproducerande områdena i södra Ukraina och i de södra delarna av Rysslands södra distrikt.

Prognosen för veteproduktionen inom EU-27 har reviderats ned med 200 000 ton till 126,5 miljoner ton, främst på grund av lägre förväntad avkastning i Tyskland, Bulgarien och Rumänien. Tyska lantbrukarna har återigen fått uppleva en torr vår, efter förra årets vår med extremt låg nederbörd. Tysklands spannmålsskörd förväntas i detta skede att hamna under landets genomsnittliga årliga produktion men rikliga regn under de kommande dagarna och veckorna kan fortfarande bidra till en positiv utveckling.

Crop condition för vintervetet i USA, som rapporterades i måndagskväll ligger nu på 52 procent good/excellent och det är TVÅ procent lägre än förra veckan. Nivån är emellertid bra och jämfört med förra året är den t.o.m. mycket bra. Skörden av vintervete i USA går betydligt fortare fram än vanligt. Utsikterna för veteskörden ser fortsatt bra ut och vi behåller vår neurala syn.

Teknisk analys: Utdragen korrektion Den pågående korrektionen lägre har tagit en djupare bana och kan möjligtvis bli mer komplicerad än vad som tidigare varit antaget. Stöd återfinns dock i 55-dagars bandet (€205.80/202.30), vid en projektionsnivå vid €202.50 och vid den tidigare brutna (fallande) motståndslinjen, nu vid €201.50. Under den senare skulle ifrågasätta om det bara är en korrektion eller om det är något större i görningen (då det skulle öppna också för ~€195). Tillbaka över €209.50 skulle minska trycket på nedsidan.

Analys av pris på vete - 8 juni 2012

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

The cuts are for real and are already bullishly impacting the market

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Thumbs down was first reaction by financial market. The market gave the decision from the latest OPEC+ meeting an unexpectedly bearish reception. Yes, it was an unusual type of decision as well as the form of the communication. It was individual, ’voluntary’ cuts rather than a wide OPEC+ based decision with cuts divided pro-rate across the group. The communication of these cuts were not done by the OPEC secretariat as is usual but rather by the individual energy ministers who committed to cuts. All this gave the decision an airy feel with the sense that ’voluntary’ meant kind of ’maybe’ instead of real commitments. Further that the group is no longer tied properly together with no solid unanimous decision. It all summed up to ’thumbs down’ by the financial market and the price fell.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The cuts are real and ’voluntary’ doesn’t mean ’maybe’. These ’voluntary’ committed cuts are no less firm commitments and no less real than the current voluntary cut by Saudi Arabia which continues to hold its production at 9.0 m b/d vs a normal 10 m b/d. These are real cuts: Russia -200 k b/d, Iraq: 223 k b/d, UAE 163 k b/d, Kuwait 135 k b/d, Kazakhstan 82 k b/d, Algeria 51 k b/d and Oman 42 k b/d. Total 896 k b/d. Compliance is of course always an issue. But broadly we expect these cuts to be delivered.

US oil inventories may continue to show marginal, bearish tendencies in December. These cuts will kick in from January 2024 and as such they will not impact oil inventories before then. So weekly US oil inventory data can continue to deliver marginally bearish data points through December along a trend for a while now where we have seen that total commercial crude and product stocks inches closer and closer towards the 2015-19 seasonal average.

The new cuts by OPEC+ is already physically impacting the market with tighter availability of crude cargoes for January programs. But that doesn’t mean that the new committed cuts by OPEC+ from January 2024 isn’t already impacting the physical oil market and oil prices. They are. Sales of physical oil cargoes by OPEC+ for January crude shipment programs are already in full swing. Refineries around the world are already now in the process of purchasing physical crude cargoes for Q1-24. Offerings of crude cargoes for Q1-24 by OPEC+ were immediately reduced the moment OPEC+ decided to reduce supply by 900 k b/d from January onward. Forward physical crude buyers are thus already experiencing a tighter supply in their forward purchases. And as such oil prices are already impacted.

Cuts are a backstop against deteriorating crude prices sub-USD 80/b and not a recipe for USD 100/b. The fresh 900 k b/d cut is not a recipe to drive the oil price to USD 100/b. In our eyes it is more of an effort to prevent the oil price from deteriorating further below USD 80/b. It is a backstop. And as such we think it is probably a sufficient backstop.

The bottoming of the global manufacturing cycle will be the ’big, fat cigar’ for OPEC+. It is pointless for OPEC+ to try to drive the oil price to USD 100/b without a solid tailwind from an accelerating global economy. Their best option is to try to stabilize the oil price around USD 80/b and then savor the joyride once the global economic cycle bottoms out and starts to accelerate. Long positions in oil will then rise rapidly and physical demand (oil demand growth) will accelerate. Both underpinning oil prices. OPEC+ can then lean back and smoke a big, fat cigar! The big, big question is of course when that will happen? Will we first have an ugly, economic setback in 2024/25 due to the strong rise in interest rates over the past 1-2 years? Or will inflation evaporate completely over the coming quarters because it is a complete creation of the exceptional Covid-19 events which are now reversing back towards normal? Financial markets are struggling to decide which one of these it will be. Ugly trough before global acceleration of global acceleration right away if inflation evaporates completely?

A macro economist I worked with during the global financial crises argued strongly then that the first sign of bottoming and acceleration would be found by looking at the manufacturing PMI of South Korea since they produce a swath of industrial sub-components which the global industrial engine needs. Much has changed since 2008/09 and true or false I don’t know as I’m not a macro economist. But here it is:

Manufacturing PMIs. South Korea has bottomed and lifted to the 50-line

Manufacturing PMIs. South Korea has bottomed and lifted to the 50-line
Source: SEB graph, Data from Blbrg
Fortsätt läsa

Analys

SEB Metals price forecast update

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Softer economic growth in 2024 calls for somewhat softer metals prices in 2024. Industrial metals prices as well as other commodity prices exploded during Covid-19 as governments around the world unleashed stimuli in the magnitude of 10x of what was done during the global financial crisis in 2008/09. Consumers shifting spending from services to consumer goods added to the boom. Bloomberg’s industrial metals price index was up 91% in March 2022 versus January 2020 because of this. Global manufacturing PMI peaked in May 2021 and has been fading since and below the 50-line from September 2022 with latest reading at 48.8. Industrial metals prices have faded since their peak in March 2022 but are still 30% higher than they were in January 2020. Even zinc, the worst performing metal, is still 9% above where it was in January 2020. As such one could possibly argue that industrial metals have not yet fully faded from their Covid-19 stimulus boom. One possible explanation could be inflation where US inflation is up 19% over the period. But this still leaves industrial metals up 11% in real terms. Another possible explanation is the big jump in energy prices over the period. While coal and gas prices have fallen back a lot, they are still quite high. The coal price in western Europe is 110% above where it was at the start 2020 and 50% above its 2010-2019 average. Most industrial metals are highly energy intensive to produce with digging and crushing of rocks, smelting, and refining of ore. The current aluminium price of USD 2215/ton is for example well aligned with coal prices. In addition to this there has also been significant closures of zinc and aluminium smelting capacity in Europe which probably have supported prices for these metals.

Global economic growth is forecasted to slow from 3.5% in 2022, to 3.0% in 2023 and then again to 2.9% in 2024 as the big jump in interest rates induce economic pain with a lag. Aligned with this we expect lower industrial metals prices in 2024 than in 2023 though only marginally lower for most of the metals. But the field of metals is wide, and the price action is thus adverse. Copper is likely the metal with the most strained supply and with huge needs in the global energy transition. 

Aluminium: Prices will likely be depressed versus marginal costs in 2024. Aluminium from Russia is flowing unhindered to the market. Most is going to China for reprocessing and potentially re-exported while some is going to Turkey and Italy. It is all flowing into the global pool of aluminium and as such impacting the global market balance. The LME 3mth aluminium price is currently well aligned with coal prices and both have traded mostly sideways since June this year. Aluminium premiums in the EU have however fallen 30-40% since mid-June in a sign of weakness there. The global market will likely run a surplus in 2024 with depressed prices versus the marginal cost of production.

Copper: Softer fundamentals in 2024 but with accelerating tightness on the horizon. Copper is currently trading at USD 8470/ton and close to 37% above its early Jan 2020 level. The market is expected to run a slight surplus in 2024 followed by accelerating tightness the following years. Downside price risk for 2024 is thus warranted along with softer global growth. The power of Unions is however getting stronger in Latin America with demands for higher salaries. Strikes have broken out in Peru with production at the Las Bambas copper mine at only 20%. Further strikes and disruptions could quickly put the market into deficit also in 2024.

Nickel: Indonesia pursuing market share over price pushing the price down the cost curve. Indonesia’s nickel production is growing rapidly. Its production reached 1.6 million ton in 2022 (+54% YoY) and accounted for close to 50% of total global supply in 2022. Its share looks set to reach 70% by 2030. Lower prices will stimulate demand and will also force higher cost producers to shut down thus making room for the wave of new supply from Indonesia. Prices will be sluggis the nearest years as Indonesia aims for market share over price.

Zinc: Price has stabilized around USD 2500/t. Weakness in global construction will drive prices lower at times in 2024. The 3mth LME zinc price has fallen from a peak of USD 4499/ton in April 2022 to only USD 2248/ton in May 2023. Since then, it has recovered steadily to USD 2500/ton.  Demand could struggle in 2024 as construction globally will likely struggle with high interest rates. But mine closures is a natural counter effect of low prices and will put a floor under prices.

Price outlook

SEB Commodities price outlook
Source: Historical values from Bloomberg, Price forecast by SEB


Bjarne Schieldrop
Cheif Commodities Analyst
SEB Commodity Research

Fortsätt läsa

Analys

Now it’s up to OPEC+

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

All eyes are now back at OPEC+ after the recent fall in oil prices along with weakening crude curve structures and weakening economic statistics. OPEC+ will have to step up the game and give solid guidance of what it intends to do in 2024. If Saudi Arabia is to carry the burden alone (with only a little help from Russia) it will likely need to keep its production at around 9.0 m b/d on average for 2024 and drop it down towards 8.5 m b/d in Q1-24. This may be too much to ask from Saudi Arabia and it may demand some of the other OPEC members to step up and join in on the task to regulate the market in 2024. More specifically this means Iraq, Kuwait and UAE. The oil market will likely be quite nervous until a firm message from Saudi/Russia/OPEC+ is delivered to the market some time in December.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Saudi Arabia may get some help from President Joe Biden though as his energy secretary adviser, Amos Hochstein, has stated that the US will enforce sanctions on Iran on more than 1 m b/d. 

Brent crude fell 4.6% ydy to USD 77.4/b and over the last three trading sessions it has lost USD 5.1/b. This morning it is trading only marginally higher at USD 77.6/b which is no vote of confidence. A good dose of rebound this morning would have been a signal that the sell-off yesterday possibly was exaggerated and solely driven by investors with long positions flocking to the exit. So there’s likely more downside to come.

In general there is a quite good relationship between net long speculative positions in Brent crude and WTI versus the global manufacturing cycle. Oil investors overall typically have an aversion of holding long positions in oil when the global economy is slowing down. As of yet there are few signs that the global economic cycle is about to turn. Rather the opposite seems to be the case. Global manufacturing fell in October and yesterday we saw US industrial production fall 0.6% MoM while continued jobless claims rose more than expected and to the highest level in two years. This matches well with the logic that the strong rise in interest rates since March 2022 is inflicting pain on the economy with more pain ahead as the effect comes with a lag.

Most estimates are that the global oil market is running a solid deficit in Q4-23. The IEA has an implied deficit in the global oil market of 1 m b/d in Q4-23 if we assume that OPEC will produce 28 m b/d vs. a call-on-OPEC at 29 m b/d. But prices in the oil market is telling a different story with weakening crude curves, weakening refining margins and a sharp sell-off in oil prices.

For 2024 the general forecasts are that global economic growth will slow, global oil demand growth will slow and also that the need for oil from OPEC will fall from 28.7 m b/d to 28.4 m b/d (IEA). This is a bearish environment for oil. The average Brent crude oil price so far this year is about USD 83/b. It should essentially be expected to deliver lower in 2024 with the negatives mentioned above.

Two things however will likely counter this and they are interconnected. US shale oil activity has been slowing with falling drilling rig count since early December 2022 and that has been happening at an average WTI price of USD 78/b. The result is that total US liquids production is set to grow by only 0.3 m b/d YoY in Q4-24. This allows OPEC+ to support the oil price at USD 80-90/b through 2024 without fear of loosing a significant market share to US oil production. Thus slowing US liquids production and active price management by OPEC+ goes hand in hand. As such we do expect OPEC+ to step up to the task.

So far it has predominantly been Saudi Arabia with a little help from Russia which together proactively have managed the oil market and the oil price through significant cuts. Saudi Arabia produced 10.5 m b/d in April but then cut production rapidly to only 9.0 m b/d which is what it still produces. Its normal production is about 10 m b/d.

What has made the situation more difficult for Saudi Arabia is the combination of solid growth in non-OPEC supply in 2023 (+2.1 m b/d YoY; IEA) but also a substantial revival in production by Venezuela and Iran. The two produced 660 k b/d more in October than they on average did in 2022. So the need for oil from Saudi Arabia is squeezed from both sides.

All eyes are now back at OPEC+ after the recent fall in oil prices along with weakening crude curve structures and weakening economic statistics.

OPEC+ will have to step up the game and give solid guidance of what it intends to do in 2024. If Saudi Arabia is to carry the burden alone (with only a little help from Russia) then it will likely need to keep its production at around 9.0 m b/d on average for 2024 and drop it down towards 8.5 m b/d in Q1-24. This may be too much to ask from Saudi Arabia and it may demand some of the other OPEC members to step up and join in on the task to regulate the market in 2024. More specifically this means Iraq, Kuwait and UAE.

The oil market will likely be quite nervous until a firm message from Saudi/Russia/OPEC+ is delivered to the market some time in December.

Saudi Arabia may get some help from President Joe Biden though as his energy secretary adviser, Amos Hochstein, has stated that the US will enforce sanctions on Iran on more than 1 m b/d.

Fortsätt läsa

Populära