Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 23 2012

Publicerat

den

Sammanfattning:

 • Analyser - Prognos på priser för råvarorBrett råvaruindex: + 0,35 %
  UBS Bloomberg CMCI TR Index
 • Energi: – 1,02 %
  UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index
 • Ädelmetaller: – 2,85%
  UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index
 • Industrimetaller: – 0,47 %
  UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index
 • Jordbruk: +3,13 %
  UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index

Kortsiktig marknadsvy:

 • Guld: Neutral
 • Olja: Neutral/sälj
 • Koppar: Sälj
 • Majs: Sälj
 • Vete: Neutral

Guld

Guldkurs - Utveckling januari 2011 - juni 2012

Guldpriset steg som en reaktion på ökade QE3-förväntningar p.g.a. svaghet i den amerikanska arbetsmarknaden. Dollarn försvagades också efter fredagens dåliga jobbsiffror.

Igår, torsdag, talade Bernanke inför den amerikanska kongressen och marknaden lyssnade lyhört efter tecken på kvantitativa lättnader dvs. mera pengar i omlopp. Inget konkret kom ur mötet mer än att Fed står redo att stimulera om så krävs vilket fick guldet att falla tre procent.

En ökad penningmängd driver på guldpriset men även andra ”risky assets” såsom råvaror generellt och aktier. Idag faller guldet p.g.a. bristen på antydningar om kvantitativa lättnader och vi fortsätter ha en försiktig hållning till guldet efter den snabba rekylen efter förra veckans rally.

Oron kring den spanska ekonomin ökar. Landets tioårsränta har legat fem procent över den tyska motsvarigheten i nio dagar nu. Igår sålde spanska staten obligationer för två miljarder euro. Den 10-åriga stadsobligationen gav en ränta på 6,044 procent. Oron för Europa och Spanien ger stöd åt guldpriset.

Europeiska centralbanken lämnade på onsdagen styrräntan oförändrad på en procent. Draghis kommentarer efter beskedet tydde på att europeiska centralbanken önskar politiska initiativ för att möta de problem som eurozonen står inför.

Teknisk analys: I en kraftig uppgångsfas. Den större bilden har blivit ytterligare stärkt av den kraftiga uppgång som noterades i förra veckan. Viss respekt visas den över delen av 55- dagars bandet, men en rörelse ner mot 1609/1599 ska ses som korrektiv och ska köpas. En dagsstängning över bandet, nu vid 1634 och brott över en projektionsnivå vid 1648 skulle höja ribban för ett test också in i 233-dagars bandet som just nu börjar vid 1666.

Prognos på guldpriset den 8 juni 2012

Olja

Utveckling på oljepriset januari 2011 till juni 2012

Fallande råvarupriser inledde veckan efter fredagens svaga jobbsiffror från USA. Oljepriset, vilket fallit cirka tio procent den senaste veckan, drogs även ned av skuldoro i Europa och tecken på konjunkturavmattning i Kina.

Opec-länderna håller möte den 14 juni och på agendan kan förväntas en diskussion kring produktionsnivåer. Opec:s kvoter tillåter idag en produktion på 30 miljoner fat per dag men Opec:s medlemmar producerar runt 31,5 miljoner fat per dag. Saudiarabien som länge önskat ett oljepris på100 dollar har producerat mer än man gjort på decennier, detta i avsikt att få bättre effekt av sanktionerna mot Iran.

FN:s säkerhetsråd + Tyskland möter Iran igen den 18-19 juni och förhoppningarna är stora att man ska finna en lösning på den rådande konflikt som bottnar i misstankar om att Iran tillverkar anrikat uran i kärnvapensyfte.

American Petroleum Institute (API) redovisade på tisdagen att råoljelager sjönk ~1,2 miljoner fat förra veckan, vilket är fem procent högre jämfört med föregående år. Siffror från DOE visade att råoljelager sjönk marginellt samtidigt som lager för oljeprodukter steg.

Driving season i USA startade officiellt i samband med Memorial Day förra veckan och man kan nu förväntas se en ökning i efterfrågan av oljerelaterade produkter. Vi har svårt att se ett mycket högre oljepris på kort sikt man har man en något längre tidshorisont kan nuvarande nivåer vara intressanta att gå in på.

Teknisk analys: Korrektiv rörelse högre att vänta Även ett fritt fall tar någon gång slut. Den kortsiktigt överdrivna rörelsen ner mot $95.60 i måndags korrigeras nu och detta kan fortsätta upp mot första korrektionsmålet (23.6%) vid $102.70, möjligen också mot den fallande motståndslinjen, nu vid $103.50, eller t.o.m. mot gamla stödet vid $105.15. Tillbaka under $97.70 skulle omintetgöra möjligheterna till vidare uppgång i ett kortsiktigt perspektiv, utan i stället ställa om siktet mot höstens botten vid $94.35.

Analys av oljepriset den 8 juni 2012

Koppar

Kopparpriset - Utveckling januari 2011 - juni 2012

London Metal Exchange (LME) var stängd måndag och tisdag p.g.a. helgdagar. Skuldoro i Europa och flera tecken på en konjunkturavmattning i Kina har länge lagt sordin på kopparpriset.

Kinesisk statistik har varit svag på sistone. Ökningen i industriproduktionen för april landade på drygt nio procent på årlig basis vilket är den sämsta siffran på tre år. Nyutlåningen till banker föll med 33 procent i april jämfört med mars i år. Mycket talar för att siffran blir ännu sämre för maj. Nyutlåningar är i nära kopplad till investeringar i fasta tillgångar som föll till ett 10-årslägsta i april.

För att möta inbromsningen sänkte igår kinesiska centralbanken räntan på ettåriga lån med 25 punkter, en sänkning som träder ikraft idag. Den ettåriga räntan ligger nu på 6,31 procent. Kopparpriset reagerade positivt på denna nyhet och steg med 1,20 procent på beskedet. Uppgången var kortvarit och hela uppgången från igår är idag borta. På kort sikt tror vi dock att vi kan se lägre priser.

Söndagen en 17:e juni går Grekland till val vilket handlar om huruvida det grekiska folket ska gå med på åtstramningar i utbyte mot nya krislån eller istället kräva att överenskommelsen med EU/IMF/ECB rivs upp. Det senare skulle med största sannolikhet leda till att Grekland tvingas lämna euron. Grekisk lag förbjuder publicering av opinionsmätningar två veckor före valdagen vilket ökar ovissheten.

HSBC:s index för tjänstesektorn steg till 54,7 i maj jämfört med 54,1 föregående månad och kinesiska företag är fortsatt optimistiska om framtidsutsikterna. Indexet är konstruerat så att värden över 50 innebär ekonomisk expansion. Index för tjänstesektorn står i skarp kontrast till motsvarande undersökningar för industrisektorn som visade att Kinas industri slog av på takten i maj. Kinas tjänstesektor står nu för hela 43 procent av ekonomin.

Teknisk analys: På väg mot $7174/7100. Den noterbara nedgången fortsätter med största sannolikhet ner mot nästa målområde som börjar med en projektionsnivå vid $7174, som sedan följs av botten som noterades i november förra året vid $7100 och därefter en mera långsiktig stigande stödlinje i $7000-området.

Dags att sälja koppar - Köp SEB Short KOPPA A S

Majs

Majspris (CME) - Diagram januari 2011 - juni 2012

Majspriset Priset på decembermajs har varit stabilt pga. oro över det ovanligt torra vädret i USA samt obekräftade uppgifter om inköp av majs från Kina. En förväntad rekordproduktion i Brasilien och fortsatt goda skördar i USA fick dock priset att falla tillbaka i början av veckan.

Marknaden förväntade sig en försämring av kvalitén på majsskörden i USA men måndagens rapport från USDA uppvisade inga förändringar från föregående vecka utan good/excellent kvarstår på 72 procent vilket är väldigt högt.

USA:s majsskörd förväntas bli god och förväntas fylla på lager vars nivåer varit låga p.g.a. dåliga skördar föregående år.

Konsumtionen av majs till etanol har fallit p.g.a. att subventioner på inblandning i bensinen tagits bort från årsskiftet, vilket ytterligare tynger majspriset. På tisdag, den 12 juni, kommer USDA´s viktiga WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) rapport: Prognoserna för utbud och efterfrågan på majs förväntas höjas.

Trots torka så har prognosen för Brasiliens majsproduktion reviderats upp till rekordhöga 67,79 miljoner ton, jämfört med 65,9 miljoner ton för en månad sedan. Stämmer siffrorna så kommer det att vara första gången på över 10 år som Brasilien skördar mer majs än sojabönor. Goda skördar och gynnsamt väder gör att vi är fortsatt negativa till majspriset.

Teknisk analys: Återtest av tidigare stöd. Marknaden har klättrat tillbaka in i det tidigare stödområdet (som nyligen penetrerades). Vidare uppgång möter sannolikt motstånd närmare den lägre delen av det fallande 55-dagars bandet, nu vid 604.

Säljs majs - Köp SEB råvarucertifikat SHORT Majs A S

Vete

Vetepris - Utveckling mars 2011 - juni 2012

Det europeiska Matifvetet med novemberleverans föll tillbaka i fredags och bröt igenom stödnivån på 210 EUR. Förbättrade väderutsikter i Europa och Svartahavsområdet tillsammans med svag makrostatistik drog ned priset på kvarnvetet som sedan dess har pendlat mellan stödnivån 205 EUR och 208 EUR.

Kontrasterna i Europa har varit stora veckan som gått med varmt torrt väder i de västra delarna och kallt och regnigt i öster. I Frankrike och England har den senaste tidens regn främjat höstgrödornas utveckling, men också gett upphov till ökad risk för sjukdomar. Även Tyskland, Polen och norra Balkan har fått välbehövligt regn (10-35 mm) medan det torra och varma vädret i Italien och Spanien har gynnat skörden av vete.

Måttliga regnskurar har förbättrat utsikterna i de veteproducerande områdena i södra Ukraina och i de södra delarna av Rysslands södra distrikt.

Prognosen för veteproduktionen inom EU-27 har reviderats ned med 200 000 ton till 126,5 miljoner ton, främst på grund av lägre förväntad avkastning i Tyskland, Bulgarien och Rumänien. Tyska lantbrukarna har återigen fått uppleva en torr vår, efter förra årets vår med extremt låg nederbörd. Tysklands spannmålsskörd förväntas i detta skede att hamna under landets genomsnittliga årliga produktion men rikliga regn under de kommande dagarna och veckorna kan fortfarande bidra till en positiv utveckling.

Crop condition för vintervetet i USA, som rapporterades i måndagskväll ligger nu på 52 procent good/excellent och det är TVÅ procent lägre än förra veckan. Nivån är emellertid bra och jämfört med förra året är den t.o.m. mycket bra. Skörden av vintervete i USA går betydligt fortare fram än vanligt. Utsikterna för veteskörden ser fortsatt bra ut och vi behåller vår neurala syn.

Teknisk analys: Utdragen korrektion Den pågående korrektionen lägre har tagit en djupare bana och kan möjligtvis bli mer komplicerad än vad som tidigare varit antaget. Stöd återfinns dock i 55-dagars bandet (€205.80/202.30), vid en projektionsnivå vid €202.50 och vid den tidigare brutna (fallande) motståndslinjen, nu vid €201.50. Under den senare skulle ifrågasätta om det bara är en korrektion eller om det är något större i görningen (då det skulle öppna också för ~€195). Tillbaka över €209.50 skulle minska trycket på nedsidan.

Analys av pris på vete - 8 juni 2012

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Not below USD 70/b and aiming for USD 80/b

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Saudi Arabia again reminded the global oil market who is king. Oil price is ticking carefully upwards today as investors are cautious after having burned their fingers in the production cut induced rally to (almost) USD 90/b which later faltered. We expect more upside price action later today in the US session. The 1 m b/d Saudi cut in July is a good tactic for the OPEC+ meeting on 4-6 July. Unwind if not needed or force all of OPEC+ to formal cut or else….Saudi could unwind in August. The cut will unite Saudi/Russia and open for joint cuts if needed. I.e. it could move Russia from involuntary reductions to deliberate reductions

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Adjusting base-lines and formalizing and extending May cuts to end of 2024. OPEC+ this weekend decided to extend and formalize the voluntary agreement of cuts in May. These cuts will now be and overall obligation for the group to produce 40.5 m b/d  on average in 2024 (not including natural gas liquids). There were some adjustments to reference production levels where African members got lower references as they have been unable to fill their quotas. UAE on the other hand got a 200 k b/d increase in its reference production level to match actual capacity increases. It was also a discussion of whether to change the baseline for Russia’s production. But these changes in baselines won’t make any immediate changes to production.

Unilateral cut of 1 m b/d by Saudi in July. The big surprise to the market was the unilateral 1 m b/d cut of Saudi Arabia for July. To start with it is for July only though it could be extended. The additional cut will 

1) Make sure the oil price won’t fall below 70
2) Prevent inventories from rising
3) Help prevent capex spending in upstream oil and gas globally is not getting yet another trough
4) Make for a great tactical negotiation setup for next OPEC+ meeting on 4-6 July
       a) If the 1 m b/d July cut is unnecessary, then it will be un-winded for August
       b) If it indeed was needed then Saudi can strong-arm rest of OPEC+ to make a combined cut from August. Else Saudi could revive production by 1 m b/d from August and price will fall.
5) It is roughly aligning actual production by Russia and Saudi Arabia. Actually it is placing Saudi production below Russian production. But basically it is again placing the two core OPEC+ members on equal footing. Thus opening the door for combined Saudi/Russia cuts going forward if needed.

Saudi produced / will produce /Normal production:
April: 10.5
May: 10.0
June: 10.0
July: 9.0
Normal prod: 10.1

Oil price to strengthen further. Especially into the US session today. We expect crude oil prices to strengthen further and especially into the US session today. Price action has been quite careful in response to the surprise 1 m b/d cut by Saudi Arabia so far today. Maybe it is because it is only for one month. But mostly it is probably because the market in recent memory experienced that the surprise cut for May sent the Dated Brent oil price to USD 88.6/b in mid-April before it again trailed down to almost USD 70/b. So those who joined the rally last time got burned. They are much more careful this time around.

USD 80/b is the new USD 60/b and that is probably what Saudi Arabia is aiming for. Not just because that is what Saudi Arabia needs but also because that is what the market needs. We have seen a sharp decline in US oil rig count since early December last year and that has taken place at an average WTI price of USD 76/b and Brent average of USD 81/b. Previously the US oil rig count used to expand strongly with oil prices north of USD 45/b. Now instead it is declining at prices of USD 75-80/b. Big difference. Another aspect is of course inflation. US M2 has expanded by 35% since Dec 2019 and so far US CPI has increased by 17% since Dec 2019. Assume that it will rise altogether by 30% before all the stimulus money has been digested. If the old oil price normal was USD 60/b then the new should be closer to USD 80/b if adjusting for a cumulative inflation increase of 30%. But even if we just look at nominal average prices we still have USD 80/b as a nominal average from 2007-2019. But that is of course partially playing with numbers.

Still lots of concerns for a global recession, weakening oil demand and lower oil prices due to the extremely large and sharp rate hikes over the past year. That is the reason for bearish speculators. But OPEC+ has the upper hand. This is what we wrote recently on that note: ”A recession is no match for OPEC+”

Aligning Saudi production with Russia. Russian production has suffered due to sanctions. With a 1 m b/d cut in July Saudi will be below Russia for the first time since late 2021. Russia and Saudi will again be equal partners. This opens up for common agreements of cuts. Reduced production by Russia since the invasion has been involuntary. Going forward Russia could make deliberate cuts together with Saudi.

Graph over Russia and Saudi oil production
Source: Rystad data

Short specs in Brent and WTI at 205 m barrels as of Tuesday last week. They will likely exit shorts and force the oil price higher.

Short specs in Brent and WTI
Source: Blberg data

Long vs. Short specs in Brent and WTI at very low level as of Tuesday last week. Will probably bounce back up.

Long vs. Short specs in Brent and WTI
Source: Blbrg data

US oil rig count has declined significantly since early Dec-2022 at WTI prices of USD 76/b and Brent of USD 81/b (average since Dec-2022).

US oil rig count
Source: Blbrg data

Historical oil prices in nominal and CPI adjusted terms. Recent market memory is USD 57.5/b average from 2015-2019. But that was an extremely bearish period with booming US shale oil production.

Historical oil prices in nominal and CPI adjusted terms.
Source: Blberg data. SEB graph and calculations
Förstsätt läsa

Analys

A recession is no match for OPEC+

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

History shows that OPEC cuts work wonderfully. When OPEC acts it changes the market no matter how deep the crisis. Massive 9.7 m b/d in May 2020. Large cuts in Dec 2008. And opposite: No-cuts in 2014 crashed the price. OPEC used to be slow and re-active. Now they are fast and re-active. Latest cut indicates a ”reaction-function” with a floor price of USD 70/b. Price could move lower than that in May, but JMMC meeting on 4 June and full OPEC+ meeting on 5-6 July would then change the course. Fresh cuts now in May will likely drive market into deficit, inventory draws, stronger prices. Sell-offs in May should be a good buying opportunities

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Production cuts by OPEC+ do work. They work wonderfully. Deep cuts announced by OPEC in December 2008 made the oil price bottom at USD 33.8/b on Christmas Eve. That is USD 48.3/b adj. for CPI. The oil price then collapsed in 2014 when it became increasingly clear during the autumn that OPEC would NOT defend the oil price with confirmation of no-cuts in December that year.  The creation of OPEC+ in the autumn of 2016 then managed to drive the oil price higher despite booming US shale oil production. A massive 9.7 m b/d cut in production in May 2020 onward made the oil price shoot higher after the trough in April 2020. 

Historical sequence pattern is first a price-trough, then cuts, then rebound. This history however points to a typical sequence of events. First we have a trough in prices. Then we get cuts by OPEC(+) and then the oil price shoots back up. This probably creates an anticipation by the market of a likewise sequence this time. I.e. that the oil price first is going to head to USD 40/b, then deep cuts by OPEC+ and then the rebound. If we get an ugly recession.

But OPEC+ is faster and much more vigilant today. Historically OPEC met every half year. Assessed the situation and made cuts or no cuts in a very reactive fashion. That always gave the market a long lead-time both in terms of a financial sell-off and a potential physical deterioration before OPEC would react.

But markets are faster today as well with new information spreading to the world almost immediately. Impact of that is both financial and physical. The financial sell-off part is easy to understand. The physical part can be a bit more intricate. Fear itself of a recession can lead to a de-stocking of the oil supply chain where everyone suddenly starts to draw down their local inventories of crude and products with no wish to buy new supplies as demand and prices may be lower down the road. This can then lead to a rapid build-up of crude stocks in the hubs and create a sense of very weak physical demand for oil even if it is still steady.

Deep trough in prices is possible but would not last long. Faster markets and faster OPEC+ action means we could still have a deep trough in prices but they would not last very long. Oil inventories previously had time to build up significantly when OPEC acted slowly. When OPEC then finally made the cuts it would take some time to reverse the inventory build-up. So prices would stay lower for longer. Rapid action by OPEC+ today means that inventories won’t have time to build up to the same degree if everything goes wrong with the economy. Thus leading to much briefer sell-offs and sharper and faster re-bounds.

OPEC+ hasn’t really even started cutting yet. Yes, we have had some cuts announced with 1.5 m b/d reduction starting now in May. But this is only bringing Saudi Arabia’s oil production back to roughly its normal level around 10 m b/d following unusually high production of 11 m b/d in Sep 2022. So OPEC+ has lots of ”dry powder” for further cuts if needed.

OPEC reaction function: ”USD 70/b is the floor”. The most recent announced production cut gave a lot of information. It was announced on 2nd of April and super-fast following the 20th of March when Dated Brent traded to an intraday low of USD 69.27/b.

JMMC on 4 June and OPEC+ meeting on 5-6 July. Will cut if needed. OPEC+ will now spend the month of May to assess the effects of the newest cuts. The Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) will then meet on 4 June and make a recommendation to the group. If it becomes clear at that time that further cuts are needed then we’ll likely get verbal intervention during June in the run-up to 5-6 July and then fresh cuts if needed.

Oil man Biden wants a price floor of USD 70/b as well. The US wants to rebuild its Strategic Petroleum Reserves (SPR) which now has been drawn down to about 50%. It stated in late 2022 that it wanted to buy if the oil price fell down to USD 67 – 72/b. Reason for this price level is of course that if it falls below that then US shale oil production would/could start to decline with deteriorating energy security for the US. Latest signals from the US administration is that the rebuilding of the SPR could start in Q3-23.

A note on shale oil activity vs. oil price. The US oil rig count has been falling since early December 2022 and has been doing so during a period when the Dated Brent price has been trading around USD 80/b.

IMF estimated social cost-break-even oil price for the different Middle East countries. As long as US shale oil production is not booming there should be lots of support within OPEC+ to cut production in order to maintain the oil price above USD 70/b. Thus the ”OPEC+ reaction-function” of a USD 70/b floor price. But USD 80/b would even satisfy Saudi Arabia.

IMF estimated social cost-break-even oil price for the different Middle East countries
Source: SEB graph, Bloomberg, IMF

US implied demand and products delivered is holding up nicely YoY and on par with 2019. So far at least. Seen from an aggregated level.

US implied demand and products delivered
Source: SEB graph and calculations, Blberg, US DOE

Total US crude and product stocks including SPR. Ticking lower. Could fall faster from May onward due to fresh cuts by OPEC+ of 1.5 m b/d

Total US crude and product stocks including SPR.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg, DOE

An oil price of USD 95/b in 2023 would place cost of oil to the global economy at 3.3% of Global GDP which is equal to the 2000 – 2019 average.

Oil cost as share of global economy
Source: SEB calculations and graph, Statista, BP
Förstsätt läsa

Analys

Mixed signals on demand but world will need more oil from OPEC but the group is cutting

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

A world where OPEC(+) is in charge is a very different world than we are used to during the ultra-bearish 2015-19 period where US shale AND offshore non-OPEC production both were booming. Brent averaged USD 58/b nominal and USD 70/b in real terms that period. The Brent 5yr contract is trading at USD 66/b nominal or USD 58.6/b in real-terms assuming no market power to OPEC+ in 2028. Could be, but we don’t think so as US Permian shale is projected by major players to peak next 5yrs. When OPEC(+) is in charge the group will cut according to needs. For Saudi that is around USD 85/b but maybe as high as USD 97/b if budget costs rise with inflation

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

No major revisions to outlook by the IEA last week in its monthly Oil Market Report.

Total demand to rise 2 m b/d, 90% of demand growth from non-OECD and 57% from Jet fuel. Total demand to rise by 2 m b/d YoY to 101.9 m b/d where 90% of the gain is non-OECD. Jet fuel demand to account for 57% of demand growth as global aviation continues to normalize post Covid-19. Demand for 2022 revised down by 0.1 m b/d and as a result so was the 2023 outlook (to 101.9 m b/d). Non-OPEC supply for 2023 was revised up by 0.1 m b/d. Call-on-OPEC 2023 was reduced by 0.2 m b/d as a result to 29.5 m b/d. Call-on-OPEC was 28.8 m b/d in Q4-22. The group produced 28.94 m b/d in Mar (Argus).

World will need more oil from OPEC. Call-on-OPEC to rise 1.6 m b/d from Q4-22 to Q4-23. IEA is forecasting a call-on-OPEC in Q4-23 of 30.4 m b/d. The world will thus need 1.6 m b/d more oil from OPEC YoY in Q4-23 and 0.46 m b/d more than it produced in March. Counter to this though the OPEC group decided to cut production by 1 m b/d from May to the end of the year. So from May onward the group will produce around 28 m b/d while call-on-OPEC will be 29.1 m b/d, 30.3 m b/d and 30.4 m b/d in Q2,3,4-23.

If the IEA is right about demand then the coming OPEC cuts  should drive inventories significantly lower and oil prices higher.

But the market doesn’t quite seem to buy into this outlook. If it had then prices would have moved higher. Prices bumped up to USD 87.49/b intraday on 12 April but have since fallen back and Brent is falling back half a percent today to USD 85.9/b.

Market is concerned for declining OECD manufacturing PMI’s. It is of course the darkening clouds on the macro-sky which is making investors concerned about the outlook for oil products demand and thus crude oil demand. Cross-currents in global oil product demand is making the situation difficult to assess. On the one hand there are significant weakening signals in global diesel demand along with falling manufacturing PMIs. The stuff which makes the industrial world go round. Manufacturing, trucking, mining and heavy duty vehicles all need diesel. (Great Blbrg story on diesel here.) Historically recessions implies a cyclical trough in manufacturing activity, softer diesel demand and falling oil prices. So oil investors are naturally cautious about buying into the bull-story based on OPEC cuts alone.

Cross-currents is making demand growth hard to assess. But the circumstances are much more confusing this time around than in normal recession cycles because: 1) Global Jet fuel demand is reviving/recovering post Covid-19 and along with China’s recent reopening. IEA’s assessment is that 57% of global demand growth this year will be from Jet fuel. And 2) Manufacturing PMIs in China and India are rising while OECD PMIs are falling.

These cross-currents in the demand picture is what makes the current oil market so difficult to assess for everyone and why oil prices are not rallying directly to + USD 100/b. Investors are cautious. Though net-long specs have rallied 137 m b to 509 m b since the recent OPEC cuts were announced.

The world will need more oil from OPEC in 2023 but OPEC is cutting. The IEA is projecting that non-OPEC+ supply will grow by 1.9 m b/d YoY and OPEC+ will decline by 0.8 m b/d and in total that global supply will rise 1.2 m b/d in 2023. In comparison  global demand will rise by 2.0 m b/d. At the outset this is a very bullish outlook but the global macro-backdrop could of course deteriorate further thus eroding the current projected demand growth of 2 m b/d. But OPEC can cut more if needed since latest cuts have only brought Saudi Arabia’s production down to its normal level.

OPEC has good reasons to cut production if it can. IEA expects global oil demand to rise 2 m b/d YoY in 2023 and that call-on-OPEC will lift 1.6 m b/d from Q4-22 to Q4-23. I.e. the world needs more oil from OPEC in 2023. But OPEC will likely produce closer to 28 m b/d from May to Dec following latest announced production cuts

Source: SEB graph, IEA, Argus

Market has tightened with stronger backwardation and investors have increased their long positions

Source: SEB calculations and graphs. Blbrg data

Net long specs in Brent + WTI has bounced since OPEC announcement on coming cuts.

Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Saudi Arabia’s fiscal cost-break-even was USD 85/b in 2021 projected the IMF earlier. Don’t know when it was projected, but looks like it was before 2020 and thus before the strong rise in inflation. If we add 15% US inflation to the 2021 number we get USD 97/b. Inflation should lift budget costs in Saudi Arabia as it is largely a USD based economy. Though Saudi Arabia’s inflation since Q4-19 is reported as 8% to data while Saudi cost-of-living-index is up by 11%. Good reason for Saudi Arabia to cut if it can cut without loosing market share to US shale.

Source: SEB graph, IMF data

Adjusting for inflation both on a backward and forward basis. The 5yr Brent price is today at USD 66.3/b but if we adjust for US 5yr inflation it is USD 58.6/b in real terms. That is basically equal to the average Brent spot price from 2015-2019 which was very bearish with booming shale and booming offshore non-OPEC. Market is basically currently pricing that Brent oil market in 5yrs time will be just as bearish as the ultra-bearish period from 2015-2019. It won’t take a lot to beat that when it comes to actual delivery in 2028.

Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Nominal Brent oil prices and 5yr Brent adj. for 5yr forward inflation expectations only

Source: SEB claculations and graph, Blbrg data

ARA Diesel cracks to Brent were exceptionally low in 2020/21 and exceptionally high in 2022. Now they are normalizing. Large additions to refining capacity through 2023 will increase competition in refining and reduce margins. Cuts by OPEC+ will at the same time make crude oil expensive. But diesel cracks are still significantly higher than normal. So more downside before back to normal is achieved.

Source: SEB graph and calculations. Blbrg data
Förstsätt läsa

Populära