Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 23 2012

Publicerat

den

Sammanfattning:

 • Analyser - Prognos på priser för råvarorBrett råvaruindex: + 0,35 %
  UBS Bloomberg CMCI TR Index
 • Energi: – 1,02 %
  UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index
 • Ädelmetaller: – 2,85%
  UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index
 • Industrimetaller: – 0,47 %
  UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index
 • Jordbruk: +3,13 %
  UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index

Kortsiktig marknadsvy:

 • Guld: Neutral
 • Olja: Neutral/sälj
 • Koppar: Sälj
 • Majs: Sälj
 • Vete: Neutral

Guld

Guldkurs - Utveckling januari 2011 - juni 2012

Guldpriset steg som en reaktion på ökade QE3-förväntningar p.g.a. svaghet i den amerikanska arbetsmarknaden. Dollarn försvagades också efter fredagens dåliga jobbsiffror.

Igår, torsdag, talade Bernanke inför den amerikanska kongressen och marknaden lyssnade lyhört efter tecken på kvantitativa lättnader dvs. mera pengar i omlopp. Inget konkret kom ur mötet mer än att Fed står redo att stimulera om så krävs vilket fick guldet att falla tre procent.

En ökad penningmängd driver på guldpriset men även andra ”risky assets” såsom råvaror generellt och aktier. Idag faller guldet p.g.a. bristen på antydningar om kvantitativa lättnader och vi fortsätter ha en försiktig hållning till guldet efter den snabba rekylen efter förra veckans rally.

Oron kring den spanska ekonomin ökar. Landets tioårsränta har legat fem procent över den tyska motsvarigheten i nio dagar nu. Igår sålde spanska staten obligationer för två miljarder euro. Den 10-åriga stadsobligationen gav en ränta på 6,044 procent. Oron för Europa och Spanien ger stöd åt guldpriset.

Europeiska centralbanken lämnade på onsdagen styrräntan oförändrad på en procent. Draghis kommentarer efter beskedet tydde på att europeiska centralbanken önskar politiska initiativ för att möta de problem som eurozonen står inför.

Teknisk analys: I en kraftig uppgångsfas. Den större bilden har blivit ytterligare stärkt av den kraftiga uppgång som noterades i förra veckan. Viss respekt visas den över delen av 55- dagars bandet, men en rörelse ner mot 1609/1599 ska ses som korrektiv och ska köpas. En dagsstängning över bandet, nu vid 1634 och brott över en projektionsnivå vid 1648 skulle höja ribban för ett test också in i 233-dagars bandet som just nu börjar vid 1666.

Prognos på guldpriset den 8 juni 2012

Olja

Utveckling på oljepriset januari 2011 till juni 2012

Fallande råvarupriser inledde veckan efter fredagens svaga jobbsiffror från USA. Oljepriset, vilket fallit cirka tio procent den senaste veckan, drogs även ned av skuldoro i Europa och tecken på konjunkturavmattning i Kina.

Opec-länderna håller möte den 14 juni och på agendan kan förväntas en diskussion kring produktionsnivåer. Opec:s kvoter tillåter idag en produktion på 30 miljoner fat per dag men Opec:s medlemmar producerar runt 31,5 miljoner fat per dag. Saudiarabien som länge önskat ett oljepris på100 dollar har producerat mer än man gjort på decennier, detta i avsikt att få bättre effekt av sanktionerna mot Iran.

FN:s säkerhetsråd + Tyskland möter Iran igen den 18-19 juni och förhoppningarna är stora att man ska finna en lösning på den rådande konflikt som bottnar i misstankar om att Iran tillverkar anrikat uran i kärnvapensyfte.

American Petroleum Institute (API) redovisade på tisdagen att råoljelager sjönk ~1,2 miljoner fat förra veckan, vilket är fem procent högre jämfört med föregående år. Siffror från DOE visade att råoljelager sjönk marginellt samtidigt som lager för oljeprodukter steg.

Driving season i USA startade officiellt i samband med Memorial Day förra veckan och man kan nu förväntas se en ökning i efterfrågan av oljerelaterade produkter. Vi har svårt att se ett mycket högre oljepris på kort sikt man har man en något längre tidshorisont kan nuvarande nivåer vara intressanta att gå in på.

Teknisk analys: Korrektiv rörelse högre att vänta Även ett fritt fall tar någon gång slut. Den kortsiktigt överdrivna rörelsen ner mot $95.60 i måndags korrigeras nu och detta kan fortsätta upp mot första korrektionsmålet (23.6%) vid $102.70, möjligen också mot den fallande motståndslinjen, nu vid $103.50, eller t.o.m. mot gamla stödet vid $105.15. Tillbaka under $97.70 skulle omintetgöra möjligheterna till vidare uppgång i ett kortsiktigt perspektiv, utan i stället ställa om siktet mot höstens botten vid $94.35.

Analys av oljepriset den 8 juni 2012

Koppar

Kopparpriset - Utveckling januari 2011 - juni 2012

London Metal Exchange (LME) var stängd måndag och tisdag p.g.a. helgdagar. Skuldoro i Europa och flera tecken på en konjunkturavmattning i Kina har länge lagt sordin på kopparpriset.

Kinesisk statistik har varit svag på sistone. Ökningen i industriproduktionen för april landade på drygt nio procent på årlig basis vilket är den sämsta siffran på tre år. Nyutlåningen till banker föll med 33 procent i april jämfört med mars i år. Mycket talar för att siffran blir ännu sämre för maj. Nyutlåningar är i nära kopplad till investeringar i fasta tillgångar som föll till ett 10-årslägsta i april.

För att möta inbromsningen sänkte igår kinesiska centralbanken räntan på ettåriga lån med 25 punkter, en sänkning som träder ikraft idag. Den ettåriga räntan ligger nu på 6,31 procent. Kopparpriset reagerade positivt på denna nyhet och steg med 1,20 procent på beskedet. Uppgången var kortvarit och hela uppgången från igår är idag borta. På kort sikt tror vi dock att vi kan se lägre priser.

Söndagen en 17:e juni går Grekland till val vilket handlar om huruvida det grekiska folket ska gå med på åtstramningar i utbyte mot nya krislån eller istället kräva att överenskommelsen med EU/IMF/ECB rivs upp. Det senare skulle med största sannolikhet leda till att Grekland tvingas lämna euron. Grekisk lag förbjuder publicering av opinionsmätningar två veckor före valdagen vilket ökar ovissheten.

HSBC:s index för tjänstesektorn steg till 54,7 i maj jämfört med 54,1 föregående månad och kinesiska företag är fortsatt optimistiska om framtidsutsikterna. Indexet är konstruerat så att värden över 50 innebär ekonomisk expansion. Index för tjänstesektorn står i skarp kontrast till motsvarande undersökningar för industrisektorn som visade att Kinas industri slog av på takten i maj. Kinas tjänstesektor står nu för hela 43 procent av ekonomin.

Teknisk analys: På väg mot $7174/7100. Den noterbara nedgången fortsätter med största sannolikhet ner mot nästa målområde som börjar med en projektionsnivå vid $7174, som sedan följs av botten som noterades i november förra året vid $7100 och därefter en mera långsiktig stigande stödlinje i $7000-området.

Dags att sälja koppar - Köp SEB Short KOPPA A S

Majs

Majspris (CME) - Diagram januari 2011 - juni 2012

Majspriset Priset på decembermajs har varit stabilt pga. oro över det ovanligt torra vädret i USA samt obekräftade uppgifter om inköp av majs från Kina. En förväntad rekordproduktion i Brasilien och fortsatt goda skördar i USA fick dock priset att falla tillbaka i början av veckan.

Marknaden förväntade sig en försämring av kvalitén på majsskörden i USA men måndagens rapport från USDA uppvisade inga förändringar från föregående vecka utan good/excellent kvarstår på 72 procent vilket är väldigt högt.

USA:s majsskörd förväntas bli god och förväntas fylla på lager vars nivåer varit låga p.g.a. dåliga skördar föregående år.

Konsumtionen av majs till etanol har fallit p.g.a. att subventioner på inblandning i bensinen tagits bort från årsskiftet, vilket ytterligare tynger majspriset. På tisdag, den 12 juni, kommer USDA´s viktiga WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) rapport: Prognoserna för utbud och efterfrågan på majs förväntas höjas.

Trots torka så har prognosen för Brasiliens majsproduktion reviderats upp till rekordhöga 67,79 miljoner ton, jämfört med 65,9 miljoner ton för en månad sedan. Stämmer siffrorna så kommer det att vara första gången på över 10 år som Brasilien skördar mer majs än sojabönor. Goda skördar och gynnsamt väder gör att vi är fortsatt negativa till majspriset.

Teknisk analys: Återtest av tidigare stöd. Marknaden har klättrat tillbaka in i det tidigare stödområdet (som nyligen penetrerades). Vidare uppgång möter sannolikt motstånd närmare den lägre delen av det fallande 55-dagars bandet, nu vid 604.

Säljs majs - Köp SEB råvarucertifikat SHORT Majs A S

Vete

Vetepris - Utveckling mars 2011 - juni 2012

Det europeiska Matifvetet med novemberleverans föll tillbaka i fredags och bröt igenom stödnivån på 210 EUR. Förbättrade väderutsikter i Europa och Svartahavsområdet tillsammans med svag makrostatistik drog ned priset på kvarnvetet som sedan dess har pendlat mellan stödnivån 205 EUR och 208 EUR.

Kontrasterna i Europa har varit stora veckan som gått med varmt torrt väder i de västra delarna och kallt och regnigt i öster. I Frankrike och England har den senaste tidens regn främjat höstgrödornas utveckling, men också gett upphov till ökad risk för sjukdomar. Även Tyskland, Polen och norra Balkan har fått välbehövligt regn (10-35 mm) medan det torra och varma vädret i Italien och Spanien har gynnat skörden av vete.

Måttliga regnskurar har förbättrat utsikterna i de veteproducerande områdena i södra Ukraina och i de södra delarna av Rysslands södra distrikt.

Prognosen för veteproduktionen inom EU-27 har reviderats ned med 200 000 ton till 126,5 miljoner ton, främst på grund av lägre förväntad avkastning i Tyskland, Bulgarien och Rumänien. Tyska lantbrukarna har återigen fått uppleva en torr vår, efter förra årets vår med extremt låg nederbörd. Tysklands spannmålsskörd förväntas i detta skede att hamna under landets genomsnittliga årliga produktion men rikliga regn under de kommande dagarna och veckorna kan fortfarande bidra till en positiv utveckling.

Crop condition för vintervetet i USA, som rapporterades i måndagskväll ligger nu på 52 procent good/excellent och det är TVÅ procent lägre än förra veckan. Nivån är emellertid bra och jämfört med förra året är den t.o.m. mycket bra. Skörden av vintervete i USA går betydligt fortare fram än vanligt. Utsikterna för veteskörden ser fortsatt bra ut och vi behåller vår neurala syn.

Teknisk analys: Utdragen korrektion Den pågående korrektionen lägre har tagit en djupare bana och kan möjligtvis bli mer komplicerad än vad som tidigare varit antaget. Stöd återfinns dock i 55-dagars bandet (€205.80/202.30), vid en projektionsnivå vid €202.50 och vid den tidigare brutna (fallande) motståndslinjen, nu vid €201.50. Under den senare skulle ifrågasätta om det bara är en korrektion eller om det är något större i görningen (då det skulle öppna också för ~€195). Tillbaka över €209.50 skulle minska trycket på nedsidan.

Analys av pris på vete - 8 juni 2012

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Populära