Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 21 2012

Publicerat

den

Sammanfattning: Föregående vecka

 • Analyser - Prognos på priser för råvarorBrett råvaruindex: -1,75 %
  UBS Bloomberg CMCI TR Index
 • Energi: -1,12 %
  UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index
 • Ädelmetaller: -2,22%
  UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index
 • Industrimetaller: -0,98 %
  UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index
 • Jordbruk: -3,09 %
  UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index

Kortsiktig marknadsvy:

 • Guld: Neutral/köp
 • Olja: Sälj
 • Koppar: Sälj
 • Majs: Sälj
 • Vete: Neutral

Guld

Guldpriset - Utveckling januari 2011 till maj 2012

Guldet föll 1,9 procent under veckan. För första gången på länge ser vi ett betydande utflöde ur fysiska guld ETF: er. Samtidigt kan nämnas att under samma period som guldpriset sjunkit 20 procent sedan toppen 2011 har innehaven i världens största ETF, SPDR, stigit med tre procent.

Efterfrågan på guldsmycken i Indien förväntas sjunka för tredje kvartalet i rad efter att rupien försvagats till rekordlåg nivå mot dollarn.

Greklands f.d. premiärminister Papademos sa i veckan att det finns en betydande risk för att landet kommer att lämna euro-samarbetet. EU:s ledare blir allt mer medvetna om att försöken att rädda kvar Grekland i euron håller på att misslyckas. Helst ser man att Grekland behåller euron, så den politiska viljan finns, men fortsatt stöd förutsätter att Grekland följer överenskommelser om budgetmål. Allt görs nu för att få de grekiska väljarna att förstå att de i valet den 17 juni i praktiken kommer att rösta om euromedlemskapet snarare än om fortsatta åtstramningar. Guldet har alltså fortsatt stöd av Eurozon stress.

Skolbokens gamla ”sanningen ”ökad finansiell oro – guldpriset stiger”, ter sig alltmer avlägsen.

Den starkare dollarn har också bidragit till prisfallet i guld. Euron har letat sig ned mot den svagaste nivån mot dollarn sedan sommaren 2010.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Teknisk analys: Som tidigare gäller att så länge inte C vågens botten, 1521, bryts ligger vi i startblocken för nästa uppgångsfas. Givet närheten till huvudstödet krävs en noggrannare bevakning. Dessutom anser vi att nuvarande läge är ett intressant köptillfälle för den mer spekulativt lagde. Ett köp på nuvarande nivå med en stopp loss under 1521 ger också en angenäm chans/riskprofil, om man är positiv till guldet dvs.

Analys av guldpriset den 25 maj 2012

Olja

Oljepriset - Utveckling januari 2011 till maj 2012

Oljan backade 0,29 procent och spekulativa långa positioner föll till fyra månaders lägsta. Oljan befinner sig fortfarande i en ”soft spot” pga. överproduktion (Saudiarabien försöker pressa ner oljepriset för att öka trycket på Iran) och ett negativt makrosentiment.

Chefen för International Atomic Energy Agency (IAEA) har sagt att han förväntar sig att teckna ett avtal med Iran om att få inspektera landets kärnenergianläggningar. Onsdagens möte i Bagdad där Iran och FN:s sex permanenta medlemmar i säkerhetsrådet + Tyskland möttes blev tämligen resultatlöst och resulterade främst i en sammanfattning av läget och inget nytt för framtiden. Förhoppningar fanns om en lösning på Irankonflikten efter mötet i Bagdad. Enlig API steg råoljelager med 1,5 miljoner fat och är nu på den högsta nivån sedan 1990.

Enligt onsdagens statistik från DOE steg råoljelagren med 0,8 miljoner fat.

Enligt SEB:s analytiker kommer överskottet på olja att minska redan under det tredje kvartalet i år när efterfrågan ökar säsongsmässigt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Orkansäsongen i USA börjar nu återigen utgöra ett hot mot oljeproduktionen i Mexikanska golfen.

I USA är det långhelg och Memorial Day firas på måndag och inleder amerikanska ”driving season” vilket vanligtvis leder till en ökad efterfrågan på drivmedel. På kort sikt anser vi emellertid att mycket talar för ett fallande oljepris.

Teknisk analys: I och med brottet av 233dagars medelvärdet utlöstes en ny medelsiktig säljsignal. Sedan dess har marknaden fortsatt att falla ned till 105.15-stödet där i alla fall en mindre rekyl bör uppkomma. Väl avklarad (sälj tillfälle) ska marknaden fortsätta falla ned emot 100/101 området där nästa huvudstöd återfinnes.

Analys av framtida oljepris den 25 maj 2012

Koppar

Kopparpriset - Utveckling från januari 2011 till maj 2012

Kopparpriset föll 0,44 procent under veckan och handlade som lägst på 7500 dollar. Spekulativa långa positioner föll till ringa fem tusen kontrakt. Positiva data från amerikansk husförsäljning påverkade inte kopparpriset. Försäljningen steg till en säsongsjusterad pristakt på 343 000 enheter vilken var mer än vad analytiker räknat med.

Igår påvisade kinesiskt preliminärt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin för maj, ett index som HSBC publicerar, en kontraktion till 48,7 från 49,3 i april. Tillverkningsindustrin gick tillbaka mot bakgrund av svagare export. Kopparn faller i takt med den europeiska krisen eftersom Europa är Kinas största handelspartner

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I Kina fortsätter fastighetspriser att falla. Enligt premiärminister Wen Jiabao kommer Kina fokusera framöver på att öka fokus på tillväxt igen. Detta skulle innebära en lättad penningpolitik, något som är positivt för koppar men på kortsikt är osäkerheten stor och vi tror att priserna kan sjunka något ytterligare.

Världsbanken sänkte utsikterna för Kinas BNP till 8,2 procent 2012 från 9,2 procent 2011. Siffran är högre än Kinas egen prognos som hamnade på 7,5 procent. Landet är nu på väg mot ett sjätte kvartal med fallande tillväxt.

Kopparn har fått visst stöd av uttalande från Codelco, som bekräftade att produktionen under första kvartalet är 10 procent lägre jämfört med förra året p.g.a. låga metallhalter i malmen.

Rykten säger att JP Morgan ska lansera en ETC med fysiskt koppar som underliggande vilket skulle kunna driva upp priset. Samtidigt har vi noterat att produkter med fysiska industrimetaller (alltså inte terminskontrakt) inte varit en kommersiell framgång än så länge.

Teknisk analys: Marknaden har nu också brutit under 7885 stödet och därigenom utlöst ytterligare försäljningar. Vi kan inte se annat än att fortsatt nedgång är att vänta och att vi härnäst tar sikte på nacklinjen, 6940, på den stora huvud skuldra topp formationen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Koppar - Analys den 25 maj 2012

Majs

Majs - Prisutveckling januari 2011 till maj 2012

Även jordbruksprodukterna drogs med ner av det negativa marknadssentimentet och krisen i Europa.

Majspriset föll 7,5 procent under veckan efter prognoser om nederbörd vilka gett förhoppningar om att den nyplanterade amerikanska skörden kommer att bli god. USA är världens största producent och konsument av majs.

Fokus är på väderförhållanden de närmaste veckorna och enligt Global Weather Monitoring förväntas regn i flera amerikanska delstater där man odlar majs vilket alltså är behövligt och positivt för skörden.

Enligt USDA var 77 procent av amerikansk majs i ”good or excellent condition” den 20:e maj vilket är den högsta nivån sedan 2007. Sådden i USA är nu i princip avklarad, rekordtidigt. Kortsiktigt står vi fast vid vår negativa syn men skulle torkan istället hålla i sig är det onekligen ett riskmoment.

Teknisk analys: Reaktionen från botten in kanalen renderade en mycket kraftig studs, vilken, i alla fall kortsiktigt, förhindrat det potentiella ras vi tidigare varnat för. Dock gäller även framgent att dessa kraftiga svängningar gör kortsiktiga vyer utmanande varför vi rekommenderar stor försiktighet och en mer eller mindre neutral vy.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys pris på majs den 25 maj 2012

Vete

Prisutveckling på vete - mars 2011 till maj 2012

Vi har sett stora rörelser i vetemarknaden och vetepriset föll 1,16 procent under veckan som gått.

Föregående veckas prisuppgång berodde på torrt väder i Ryssland och USA. Det är även torrt i Kina, Europa och Ukraina. Den långdragna torka som varit hotar att orsaka en sämre skörd än förväntat. Matifvetet med novemberleverans steg med tio procent på rapporterna.

Nu innehåller nya prognoser regn i USA och Europa (även om t ex Tyskland, utom de södra delarna, blir utan regn) vilket fått vetepriset att falla tillbaka. Egentligen borde risken för torka avta eftersom omfattande väderstörningar (ENSO) är neutrala och onormala väderförhållanden (La Niña- Sydostasien och Oceanien får betydligt mer nederbörd än vanligt medan delar av Sydamerika får torka) borde klinga av.

Regn förväntas nu även i Ryssland och Ukraina vilket förbättrar förutsättningarna för skörden även där.

Kvalitén för höstvetet i USA, som rapporterades i måndags, ligger på 58 procent “good /excellent” och det är två procent lägre än förra veckan. Kvalitén har alltså fallit under 60 procent “good/excellent”. Det är en nedrevidering på veckobasis men betydligt bättre än förra årets siffror.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Skörden av höstvete är nu redan klar i Louisiana, vilket är rekordtidigt. Skörden är väsentligt mindre än förväntat.

Frågan är om priset på Matif vetet kommer att falla tillbaka i spåren av mer nederbörd, eller kommer nya rapporter om torka att få priset att vända uppåt. Vi förhåller oss neutrala till vetet under kommande vecka.

Teknisk analys: Den senaste uppgången (som tog sin början ifrån strax ovanför 233dagars bandet) gick lite väl fort varför vi nu befinner oss i en kortare konsolidering. Väl avslutad, vilket vi tror att den redan kan vara, bör vi se marknaden åter stiga upp till nya toppar (och till slut också kliva upp över toppen från förra våren).

Analys på vetepriset den 25 maj 2012

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Metals rallied ahead of spot fundamentals, but better times are indeed ahead

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Industrial metals rallied close to 25% from 1 Dec-2023 to 20 May-2024 as marginal optimism replaced recession fears. But prices have pulled back a bit since then as economic growth optimism has run ahead of spot fundamentals. Industrial metals prices rallied close to 25% from 1 Dec-2023 to 20 May-2024. A solid gain on the back of reviving optimism as global manufacturing PMI’s rose from depressed levels in December to now just above the 50-line. Speculative money rolled into the space to catch a ride on economic revival as well as wanting to hold commodities as a sort of protection against inflation. But the actual state of the global economy isn’t all that strong yet.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Rather it is quite weak in absolute terms with the global manufacturing PMI barely just above the 50-line and barely in expansionary territory. Thus, prompt weaknesses can be seen in many places in both metals and energy with rising inventories and weakening curve structures and premiums. The price rally has thus been on a collision course with spot fundamentals. And that eventually helped to bring metals prices back down a bit since 20 May.

That said we do hold the view that there are better times ahead. Consumer prices are cooling, Covid-19 induced inflation is fading and central banks across the world are set to lower policy rates over the coming year. The ECB just cut its policy rate by 0.25% which is the first cut in 5 years. We think other central banks will follow suite as inflation cools around the world. And that is the real start of economic revival. The global economy will then shift from current patchy growth here and there to a more broad-based upturn. And as such the investors who have driven the bull-train so far will likely be right in the end. It is just a bit early.

Brent Crude. Steady as we go: OPEC+ keeps on holding large volumes off market to support prices. The group has flagged that it wants to return volumes to market but is in no hurry to do so. Fading shale oil growth is shifting market power back to OPEC+.

Nat gas TTF. Crisis behind us but still some tightness. The crisis is now clearly behind us, but the market is still on the tight side with some need for demand destruction as the global LNG market has not yet fully managed to compensate lost Russian gas.

EUA carbon. The trough is behind us. Back to EUR 100/ton in 2025. The EUA price crashed to EUR 49.54/ton intraday on 23 Feb depressed by a crash in nat gas prices, low emissions and front-loading of supply. Prepare for EUR 100/ton or more in 2025.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Aluminum 3mth. Too far, too fast. Back to USD 2400/ton before gains in 2025. Aluminum has rallied more than USD 400/ton since February to now USD 2613/ton without support from a comparable gain in coal prices or drawdown in inventories. Helped higher by speculative appetite and increased friction in global trade flows due to new sanctions on Russian metals.

Copper 3mth. Prompt market not that tight. Back above USD 10,000/ton in 2025. The LME 3mth rallied to USD 10,889/ton (LME 3mth) and US Comex copper rallied to USD 11,285/ton. Rally was driven by tightness in the US (IRA++) and speculators frontrunning economic acceleration and global copper deficit. But signs of physical weaknesses many places to be seen in premiums and curves. Flat price now coming back off.  But back up above USD 10,000/ton in 2025 and later as market tightens.

Nickel 3mth. Dragged along with the copper rally but Indonesia still looking to grab more market share. The LME 3mth nickel price rallied to USD 21,615/ton in May, dragged along with the industrial metals rally. But decline has been sharp since then. We are not very bullish on Nickel going forward as Indonesia seems to focus on growing market share rather than profits.

Zinc: Joined the rally. Now back down to USD 2800/ton which could be fair price nearest years. The zinc price spent a long time around USD 2500/ton before rallying to USD 3139/ton. But USD 2800/ton will likely be a fair price for zinc the nearest years.

SEB commodities price outlook
Fortsätt läsa

Analys

ECB rate cut and assurances from OPEC+ lifts Brent back to 80

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Back up to the 80-line. Brent crude rose to a close of  USD 79.87/b yesterday and recovered another 1.9% of its recent losses. This morning Brent crude is trading just above the 80-line (+0.2%) aligning well with some smaller gains in industrial metals as well as gains in Asian equities. Market focusing on US payrolls later today. Too hot or too cold?

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Reassurances from OPEC+ helps to drive Brent back up. Brent dropped to USD 76.76/b (intraday) on Tuesday following the OPEC+ meeting last Sunday. That was the lowest since early February this year. Shocked by the price drop, OPEC+ was propelled to issue statements with assurances that they didn’t really mean what they said or say what they meant and that they in no way is shifting away from ”price over volume” with a shift to an aggressive claw-back of market shares. At least not yet. And yes, the group did state explicitly last Sunday that they would only put the 2 m b/d of voluntary cuts back into the market from Q4-24 to Q3-25 if market circumstances would allow it. And no one really believes that there will be room for the return of that volume to the market in that period. So basically it won’t happen. But the issued statements last Sunday still rings very clear to the market: The current production cuts by OPEC+ are not forever. So to all non-OPEC+ producers: Do prepare, do make room, for the return of these volumes. in the years to come. The frustration among the member states of the cartel must be rising steadily as quarter after quarter is passing by and yet again there is no room to return their cuts back into the market. 

ECB rate cuts gives hopes for economic acceleration and oil demand growth. ECB yesterday reduced its policy rate for the first time since 2016 as inflation is coming under control. The hope is that this is the beginning of further rate cuts across many central banks around the world as inflation is coming under control not just in Europe but also across most of the world. And of course further that this will be the start of a more broad based economic acceleration and thus stronger oil demand growth. That is for sure what OPEC+ is hoping for. That stronger oil demand growth will make room for a return of the group’s cuts.

US crude oil production rises to 13.18 m b/d in March, a mere 77 k b/d MoM gain. The US EIA projected in its May report that US crude oil production will continue to rise to 13.9 m b/d by Dec-2025. A slower, but still steady going growth in supply. The latest gains could however indicate that US crude production may flatten totally rather than rise further as current oil prices have done nothing to stimulate further drilling activity in US oil production since November last year. The official monthly US crude oil production for March came in at 13.18 m b/d. It is a recovery following a hard winter with difficult drilling conditions. But it is still below the Dec production level. Nothing would be sweeter news for OPEC+ than seeing US crude production fully flatten here onward. And it would indeed be the correct choice of action by US shale oil producers given that non-OPEC+ producers now has gotten notice: Cuts are not forever.

US crude oil production rises to 13.18 m b/d in March and a mere gain of 77 k b/d MoM and still below Dec-2025.

US crude oil production rises to 13.18 m b/d in March and a mere gain of 77 k b/d MoM and still below Dec-2025.
Source: SEB graph, Blbrg data feed, US EIA data

US EIA is projecting that US crude production will continue to rise and rise though more gradually

US EIA is projecting that US crude production will continue to rise and rise though more gradually
Source: SEB graph, Blbrg data feed, US EIA data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Fundamentals are key – more volatility ahead

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent Crude prices have declined by USD 2.5 per barrel (3%) since the market opened on Monday. The key driver behind this movement was the OPEC+ meeting last Sunday. Initially, prices fell sharply, with Brent touching USD 76.76 per barrel on Tuesday (June 4th); however, there has been a slight recovery since, with current trading around USD 78.5/bl.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Despite ongoing macroeconomic concerns, price movements have been relatively subdued in the first half of 2024, largely driven by fundamental factors—specifically, concerns around supply and demand, where US DOE data and OPEC+ strategy, remain central to price dynamics.

The US inventory report on Wednesday contributed to bearish market sentiment due to an overall increase in commercial inventories. Following the report, prices dipped approximately USD 1/bl before returning to earlier levels in the week.

According to the US DOE, there was a build in US crude inventories of 1.2 million barrels last week, totaling 455.9 million barrels—around 4% below the five-year average for this period, yet significantly less than the 4.1 million barrels anticipated by the API on Tuesday (see page 11 attached). Gasoline inventories also rose by 2.1 million barrels, slightly less than API’s 4 million barrel expectation, and remain about 1% below the five-year average. Meanwhile, distillate (diesel) inventories saw a substantial increase of 3.2 million barrels, maintaining a position 7% under the five-year average but exceeding the expected 2 million barrels projected by API.

Globally, bearish to sideways price movements during May can be attributed to a healthy build in global crude inventories coupled with stagnant demand. US DOE data exemplifies this with both an increase in commercial crude inventories and rising crude oil imports, which averaged 7.1 million barrels per day last week—a 300k barrel increase from the previous week. Over the past four weeks, crude oil imports averaged 6.8 million barrels per day, reflecting a 3.5% increase compared to the same period last year.

Product demand shows signs of weakening. Gasoline products supplied to the US market averaged 9.1 million barrels a day, a 1% decrease from the previous year, while distillate supplied averaged 3.7 million barrels a day, down a significant 3.4% from last year. In contrast, jet fuel supply has increased by 13% compared to the same four-week period last year.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

OPEC+ Strategic Shifts

OPEC+ has markedly shifted its strategy from focusing solely on price stability to a dual emphasis on price and volume (more in yesterday’s crude oil comment). Since the COVID-19-induced demand collapse in May 2020, OPEC+ has adeptly managed supply levels to stabilize the market. This dynamic is evolving; OPEC+ no longer adjusts supplies solely based on global demand shifts or non-OPEC+ production changes.

Echoing a strategic move similar to Saudi Arabia’s in 2014, OPEC+ has signaled a nuanced approach. The alliance has planned no production changes for Q3-24 to align supply with expected seasonal demand increases, aiming to maintain market balance. Beyond that, there’s a plan to gradually reintroduce 2 million barrels per day from Q4-24 to Q3-25, with an initial increase of 750,000 barrels per day by January 2025. However, this plan is flexible and subject to adjustment depending on market conditions.

The IEA’s May report forecasts a decrease in OPEC’s call by 0.5 million barrels per day by 2025—a potential loss in market share, which OPEC+ finds unacceptable. The group has openly rejected further cuts, signaling an end to its willingness to lose market share to maintain price stability.

This stance serves as a clear warning to non-OPEC+ producers, particularly US shale operators, that the market shares gained since 2020 are not theirs to keep indefinitely. OPEC+ is determined to reclaim its volumes, potentially influencing future production decisions across the global oil industry. Producers now face the strategic decision to potentially scale back on production increases for 2025.

The confluence of a continuing build in US inventories and OPEC+’s strategic shifts has led to market reactions. In the wake of OPEC+ rhetoric, evaluating the fundamentals is now more important than ever, and increased volatility is expected.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Even though OPEC+ has signaled its intention to reclaim market share, it plans to maintain current production levels for the next three months while continuously evaluating the situation. Today, Prince Abdulaziz bin Salman, the Saudi Energy Minister, spoke at the International Economic Forum in St. Petersburg. He highlighted that Sunday’s agreement, like many before it, retains the option to ’pause or reverse’ production changes if deemed necessary. This statement subtly emphasizes that maintaining oil price stability and market balance remains a primary focus for OPEC+. Such rhetoric introduces a new dimension of uncertainty that market participants will need to consider going forward.

If the price continues to fall, OPEC+ remains intent on reclaiming ’their volumes,’ betting on a decrease in non-OPEC supply later this year and into 2025. A potentially weaker oil price, within the USD 70-80/bl range for the remainder of 2024, could help alleviate current inflationary pressures. This in turn may lead to earlier central bank rate cuts and a quicker economic recovery in 2025, thereby reviving global oil demand to the benefit of OPEC+.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära