Connect with us

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 21 2012

Published

on

Sammanfattning: Föregående vecka

 • Analyser - Prognos på priser för råvarorBrett råvaruindex: -1,75 %
  UBS Bloomberg CMCI TR Index
 • Energi: -1,12 %
  UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index
 • Ädelmetaller: -2,22%
  UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index
 • Industrimetaller: -0,98 %
  UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index
 • Jordbruk: -3,09 %
  UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index

Kortsiktig marknadsvy:

 • Guld: Neutral/köp
 • Olja: Sälj
 • Koppar: Sälj
 • Majs: Sälj
 • Vete: Neutral

Guld

Guldpriset - Utveckling januari 2011 till maj 2012

Guldet föll 1,9 procent under veckan. För första gången på länge ser vi ett betydande utflöde ur fysiska guld ETF: er. Samtidigt kan nämnas att under samma period som guldpriset sjunkit 20 procent sedan toppen 2011 har innehaven i världens största ETF, SPDR, stigit med tre procent.

Efterfrågan på guldsmycken i Indien förväntas sjunka för tredje kvartalet i rad efter att rupien försvagats till rekordlåg nivå mot dollarn.

Greklands f.d. premiärminister Papademos sa i veckan att det finns en betydande risk för att landet kommer att lämna euro-samarbetet. EU:s ledare blir allt mer medvetna om att försöken att rädda kvar Grekland i euron håller på att misslyckas. Helst ser man att Grekland behåller euron, så den politiska viljan finns, men fortsatt stöd förutsätter att Grekland följer överenskommelser om budgetmål. Allt görs nu för att få de grekiska väljarna att förstå att de i valet den 17 juni i praktiken kommer att rösta om euromedlemskapet snarare än om fortsatta åtstramningar. Guldet har alltså fortsatt stöd av Eurozon stress.

Skolbokens gamla ”sanningen ”ökad finansiell oro – guldpriset stiger”, ter sig alltmer avlägsen.

Den starkare dollarn har också bidragit till prisfallet i guld. Euron har letat sig ned mot den svagaste nivån mot dollarn sedan sommaren 2010.

Teknisk analys: Som tidigare gäller att så länge inte C vågens botten, 1521, bryts ligger vi i startblocken för nästa uppgångsfas. Givet närheten till huvudstödet krävs en noggrannare bevakning. Dessutom anser vi att nuvarande läge är ett intressant köptillfälle för den mer spekulativt lagde. Ett köp på nuvarande nivå med en stopp loss under 1521 ger också en angenäm chans/riskprofil, om man är positiv till guldet dvs.

Analys av guldpriset den 25 maj 2012

Olja

Oljepriset - Utveckling januari 2011 till maj 2012

Oljan backade 0,29 procent och spekulativa långa positioner föll till fyra månaders lägsta. Oljan befinner sig fortfarande i en ”soft spot” pga. överproduktion (Saudiarabien försöker pressa ner oljepriset för att öka trycket på Iran) och ett negativt makrosentiment.

Chefen för International Atomic Energy Agency (IAEA) har sagt att han förväntar sig att teckna ett avtal med Iran om att få inspektera landets kärnenergianläggningar. Onsdagens möte i Bagdad där Iran och FN:s sex permanenta medlemmar i säkerhetsrådet + Tyskland möttes blev tämligen resultatlöst och resulterade främst i en sammanfattning av läget och inget nytt för framtiden. Förhoppningar fanns om en lösning på Irankonflikten efter mötet i Bagdad. Enlig API steg råoljelager med 1,5 miljoner fat och är nu på den högsta nivån sedan 1990.

Enligt onsdagens statistik från DOE steg råoljelagren med 0,8 miljoner fat.

Enligt SEB:s analytiker kommer överskottet på olja att minska redan under det tredje kvartalet i år när efterfrågan ökar säsongsmässigt.

Orkansäsongen i USA börjar nu återigen utgöra ett hot mot oljeproduktionen i Mexikanska golfen.

I USA är det långhelg och Memorial Day firas på måndag och inleder amerikanska ”driving season” vilket vanligtvis leder till en ökad efterfrågan på drivmedel. På kort sikt anser vi emellertid att mycket talar för ett fallande oljepris.

Teknisk analys: I och med brottet av 233dagars medelvärdet utlöstes en ny medelsiktig säljsignal. Sedan dess har marknaden fortsatt att falla ned till 105.15-stödet där i alla fall en mindre rekyl bör uppkomma. Väl avklarad (sälj tillfälle) ska marknaden fortsätta falla ned emot 100/101 området där nästa huvudstöd återfinnes.

Analys av framtida oljepris den 25 maj 2012

Koppar

Kopparpriset - Utveckling från januari 2011 till maj 2012

Kopparpriset föll 0,44 procent under veckan och handlade som lägst på 7500 dollar. Spekulativa långa positioner föll till ringa fem tusen kontrakt. Positiva data från amerikansk husförsäljning påverkade inte kopparpriset. Försäljningen steg till en säsongsjusterad pristakt på 343 000 enheter vilken var mer än vad analytiker räknat med.

Igår påvisade kinesiskt preliminärt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin för maj, ett index som HSBC publicerar, en kontraktion till 48,7 från 49,3 i april. Tillverkningsindustrin gick tillbaka mot bakgrund av svagare export. Kopparn faller i takt med den europeiska krisen eftersom Europa är Kinas största handelspartner

I Kina fortsätter fastighetspriser att falla. Enligt premiärminister Wen Jiabao kommer Kina fokusera framöver på att öka fokus på tillväxt igen. Detta skulle innebära en lättad penningpolitik, något som är positivt för koppar men på kortsikt är osäkerheten stor och vi tror att priserna kan sjunka något ytterligare.

Världsbanken sänkte utsikterna för Kinas BNP till 8,2 procent 2012 från 9,2 procent 2011. Siffran är högre än Kinas egen prognos som hamnade på 7,5 procent. Landet är nu på väg mot ett sjätte kvartal med fallande tillväxt.

Kopparn har fått visst stöd av uttalande från Codelco, som bekräftade att produktionen under första kvartalet är 10 procent lägre jämfört med förra året p.g.a. låga metallhalter i malmen.

Rykten säger att JP Morgan ska lansera en ETC med fysiskt koppar som underliggande vilket skulle kunna driva upp priset. Samtidigt har vi noterat att produkter med fysiska industrimetaller (alltså inte terminskontrakt) inte varit en kommersiell framgång än så länge.

Teknisk analys: Marknaden har nu också brutit under 7885 stödet och därigenom utlöst ytterligare försäljningar. Vi kan inte se annat än att fortsatt nedgång är att vänta och att vi härnäst tar sikte på nacklinjen, 6940, på den stora huvud skuldra topp formationen.

Koppar - Analys den 25 maj 2012

Majs

Majs - Prisutveckling januari 2011 till maj 2012

Även jordbruksprodukterna drogs med ner av det negativa marknadssentimentet och krisen i Europa.

Majspriset föll 7,5 procent under veckan efter prognoser om nederbörd vilka gett förhoppningar om att den nyplanterade amerikanska skörden kommer att bli god. USA är världens största producent och konsument av majs.

Fokus är på väderförhållanden de närmaste veckorna och enligt Global Weather Monitoring förväntas regn i flera amerikanska delstater där man odlar majs vilket alltså är behövligt och positivt för skörden.

Enligt USDA var 77 procent av amerikansk majs i ”good or excellent condition” den 20:e maj vilket är den högsta nivån sedan 2007. Sådden i USA är nu i princip avklarad, rekordtidigt. Kortsiktigt står vi fast vid vår negativa syn men skulle torkan istället hålla i sig är det onekligen ett riskmoment.

Teknisk analys: Reaktionen från botten in kanalen renderade en mycket kraftig studs, vilken, i alla fall kortsiktigt, förhindrat det potentiella ras vi tidigare varnat för. Dock gäller även framgent att dessa kraftiga svängningar gör kortsiktiga vyer utmanande varför vi rekommenderar stor försiktighet och en mer eller mindre neutral vy.

Analys pris på majs den 25 maj 2012

Vete

Prisutveckling på vete - mars 2011 till maj 2012

Vi har sett stora rörelser i vetemarknaden och vetepriset föll 1,16 procent under veckan som gått.

Föregående veckas prisuppgång berodde på torrt väder i Ryssland och USA. Det är även torrt i Kina, Europa och Ukraina. Den långdragna torka som varit hotar att orsaka en sämre skörd än förväntat. Matifvetet med novemberleverans steg med tio procent på rapporterna.

Nu innehåller nya prognoser regn i USA och Europa (även om t ex Tyskland, utom de södra delarna, blir utan regn) vilket fått vetepriset att falla tillbaka. Egentligen borde risken för torka avta eftersom omfattande väderstörningar (ENSO) är neutrala och onormala väderförhållanden (La Niña- Sydostasien och Oceanien får betydligt mer nederbörd än vanligt medan delar av Sydamerika får torka) borde klinga av.

Regn förväntas nu även i Ryssland och Ukraina vilket förbättrar förutsättningarna för skörden även där.

Kvalitén för höstvetet i USA, som rapporterades i måndags, ligger på 58 procent “good /excellent” och det är två procent lägre än förra veckan. Kvalitén har alltså fallit under 60 procent “good/excellent”. Det är en nedrevidering på veckobasis men betydligt bättre än förra årets siffror.

Skörden av höstvete är nu redan klar i Louisiana, vilket är rekordtidigt. Skörden är väsentligt mindre än förväntat.

Frågan är om priset på Matif vetet kommer att falla tillbaka i spåren av mer nederbörd, eller kommer nya rapporter om torka att få priset att vända uppåt. Vi förhåller oss neutrala till vetet under kommande vecka.

Teknisk analys: Den senaste uppgången (som tog sin början ifrån strax ovanför 233dagars bandet) gick lite väl fort varför vi nu befinner oss i en kortare konsolidering. Väl avslutad, vilket vi tror att den redan kan vara, bör vi se marknaden åter stiga upp till nya toppar (och till slut också kliva upp över toppen från förra våren).

Analys på vetepriset den 25 maj 2012

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *