Analys
SEB – Råvarukommentarer, 14 januari 2013
Sammanfattning av rekommendationer
Inledning
Råvaruindex var oförändrat i veckan som gick. Till vinnarna hörde platina, el, majs och kaffe. De som föll mest var utsläppsrätter för CO2 och kol (som båda används för att producera el) och zink. På grund av diskrepansen mellan elpris och kostnaden för att producera el, går vi över till neutral rekommendation på el. I fredags kväll publicerade det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) också sina månatliga estimat på jordbruksprodukter, samt höstsådd av vete och lager per 1 december. Efter att ha analyserat den statistiken ändrar vi också säljrekommendationerna för majs och vete till neutral rekommendation. Socker och i synnerhet kaffe ser ut att bilda en botten efter en lång tid av fallande pristrend. För kaffe går vi över till en köprekommendation av KAFFE S, men avvaktar med socker i neutralt läge.
Råolja – Brent
Priset på råolja föll kraftigt i fredags, vilket vi ser som en några dagar försenad nedgång. På den positiva sidan meddelade Saudiarabien att de sänker sin produktion med 4.9% till 9.025 miljoner fat om dagen från december för att undvika ”överproduktion” under det första halvåret i år. Det visar en påtaglig vilja att hålla priset stabilt på den här nivån.
Oljemarknaden ter sig väldigt tråkig, eftersom det är näst intill inga kursrörelser. Däremot ger den en ganska attraktiv avkastning för den som bara vill äga OLJA S. I diagrammet nedan ser vi prisskillnaden mellan det 12 månader långa terminskontraktet och det kortaste (”spotkontraktet”). Den visar att den som på årsbasis äger oljeterminer tjänar 6% utöver spotprisförändringen. Det är en ganska god avkastning, även om spotpriset inte rör sig.
Den senaste veckan har skillnaden mellan 12-månaders terminskontrakt och spotkontraktet fallit. Det innebär att marknaden tycker att det blivit mindre brist på spotmarknaden, vilket rimmar illa med att Saudiarabien har strypt sin produktion.
Nedan ser vi den veckovisa lagerstatistiken från USA. Den visade på en ökning av råoljelagren i linje med förväntningarna, men en ökning av bensin och destillatlagren som var större än väntat.
Sammanfattningsvis, råolja har blivit en lite tråkig marknad, men den erbjuder en stabil extraintjäning, utöver räntan (som i och för sig just nu är noll i dollar), som är attraktiv, samtidigt som man äger en råvara som har en chans att stiga om värre oro uppstår i t ex Mellanöstern. Detta brukar vara negativt för aktiemarknaden, så olja har alltid varit en bra råvara att vara investerad i. Vi rekommenderar alltså köp av OLJA S.
Elektricitet
Elpriset, som ”gappade” upp över motståndslinjen (nu stödlinjen) på 36.75 euro per MWh, har stabiliserats kring 38 euro. Det vanliga är att ”gap” fylls. Det skulle innebära att vi får se en rekyl ner mot stödlinjen. Fundamenta talar också för lägre pris. Vi rekommenderar alltså att man kortsiktigt tar hem vinster på långa positioner.
Nedan ser vi terminspriset för andra kvartalet och marginalkostnaden för att producera elektricitet med kol, i euro per MWh. På lång sikt är det marginalkostnaden för kolkraft som styr elpriset i Sverige. Vatten- och kärnkraft räcker inte till och då är det kol som styr vid den konsumtion vi ligger på idag (och konsumtionen har varit ungefär på konstant nivå de senaste åren).
Det är naturligtvis orimligt att priset ska stiga samtidigt som kostnaden faller. Anledningen till avvikelsen kan möjligtvis finns i förändringar i den hydrologiska balansen.
Markedskraft publicerar statistik på den hydrologiska balansen för Norge och Sverige. Den anges i TWh kraft som finns lagrat i vatten som kan passera ett vattenkraftverk. I diagrammet nedan visas hur mycket mer / mindre som finns i förhållande till vad som är normalt. Och med normalt avses genomsnittet för respektive dag på året mellan 1962 och 2006. Vi ser i diagrammet att den hydrologiska balansen gått från ett överskott på ca 10 TWh till ett litet underskott. Detta har skett på bara lite drygt en månad.
December och januari är de månader när vattenkraftverken producerar mest elektricitet, men vi kan se skillnaden på utvecklingen i år jämfört med årsskiftet mellan år 2011 och 2012, när den hydrologiska balansen ökade.
Sammantaget tror vi ändå att elpriset rusat iväg lite för fort på tekniska faktorer och att fundamenta kommer att dra ner priset igen, åtminstone på kort sikt. Vi rekommenderar därför att man går ur långa positioner.
Naturgas
Naturgasterminen på NYMEX (mars 2013) steg med 2.6% i fredags upp från stödnivåerna vi skrev om i förra veckobrevet. Tekniskt ser marknaden ut att vilja rekylera uppåt efter att ha varit i fallande trend sedan oktober-november. Prisuppgången var en reaktion på att USA:s Energy Information Administration (EIA) rapporterade den största lagerminskningen på veckobasis sedan februari för två år sedan. Lagren minskade med 201 miljarder kubikfot, betydligt mer än väntade 191 miljarder kubikfot.
Men ovanligt varmt väder är på väg in över USA och prognosen är att det ska hänga sig kvar i veckan. Temperaturen spelar stor roll, eftersom 50% av amerikanska hem använder gas för uppvärmning. I fredags publicerade Bloomberg en sammanställning av 14 tillfrågade gasmarknadsanalytiker. Den visade att 10 av dem (71%) förutspådde lägre priser på naturgas i veckan som kommer, pga det varmare vädret. Å andra sidan var visserligen temperaturen ovanligt hög (den högsta de senaste fem åren) i Chicago i fredags, men hade i går (söndags) fallit abrupt ner till för årstiden normala nivåer igen.
Nedan ser vi ett kursdiagram på mars-kontraktet på NYMEX-börsen. Det är detta kontrakt som just nu är underliggande i BULL NATGAS X4 S och BEAR NATGAS X4 S. Vi ser att det finns starka stöd precis under dagens kursnivå. Det ger i sig ingen anledning att rekommendera köp, men man bör i vart fall inte vara köpt BEAR NATGAS X4 S, så länge stödnivåerna håller
Guld och Silver
Guldpriset har fortsatt att handlas i fallande trend. Det tekniska stödet på strax över 1625 höll när det testades tidigare i år. Det talas i USA om behov av ännu mer monetär stimulans (ökning av penningmängden). Det tynger dollarn och stärker därmed guldpriset (som noteras i dollar).
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Situationen är snarlik den för guld. Vi tror att de senaste veckornas rekyl uppåt är just det, en rekyl. Trenden nedåt pekar mot 28 dollar per troy uns.
Platina
Platina, vår favorit bland de tre ädelmetallerna, har gått upp rejält i veckan som gick. Marknaden testar nu en kortsiktig motståndsnivå på 1646.70. Bryts den, är det fritt upp till 1730 dollar.
Nedan ser vi priset på platina i termer av guld, eller ”växelkursen” mellan XPT och XAU, valutakoderna för de två ädelmetallerna. Vi ser att platina har passerat en viss motståndsnivå i relationen. Platina har nu mindre än 2% kvar till att handlas på par till guld. Platina har historiskt varit dyrare än guld. Det har varit det ”normala” och situationen kan vara på väg att ”normaliseras” igen.
Vi tror alltså på att priset på platina ska gå upp och på att platina ska ge bättre avkastning än guld och silver. Vi rekommenderar köp av PLATINA S eller BULL PLATIN X2/X4 S för den som vill ha högre utväxling.
Basmetaller
Efter årets starka inledning med uppgångar på 3-4 % under den första handelsdagen har optimismen avtagit. Priserna har successivt fallit tillbaka, men är ändå upp på året efter 1,5 veckas handel mellan 1 och 3 %. Undantaget är zink som föll tillbaka relativt kraftigt under den senare delen av den gångna veckan. Zink är nu ned 3 % under årets inledning. Till detta finns en möjlig förklaring (som delas av andra aktörer): omviktning av två av de största råvaruindexen under perioden 8-15 januari. Uppgifterna varierar något men klart står att de behövt sälja mycket aluminium och zink, det ryktas om 13,000 LME-poster vardera under perioden. Inte så mycket likviditetsmässing för aluminium, men desto svårare för zink att ta emot.
Kinesisk statistik kommer in fortsatt starkt. I veckan var det handelsbalansen som inger förtroende med ökad export och import. Det senare avspeglas i fortsatt bra efterfrågan på metaller, framför allt koppar och järnmalm. Samtidigt ökade inflationen lite mer än väntat (2,5 %) vilket påverkade marknaden lite negativt under fredagen. Oro för amerikanska budgetförhandlingar kommer prägla marknaden de närmsta veckorna, men viktigast är ändå signalerna från Kina. Det blir nog lite avvaktande inför det kinesiska nyåret (med början 10 feb) och utvecklingen i början av Ormens år. Vi kvarstår med vår bedömning om fortsatta stimulanser vilket ger stöd till markanden och reducerar risken på nedsidan. Positiva överraskningar från övriga världen kommer kunna ge styrka till de basmetaller som enligt vår mening har störst potential på uppsidan ur ett fundamentalt perspektiv (nickel och zink).
Koppar
Kinas handelssiffror uppfattades som positiva, framför allt då exporten ökade (bra efterfrågan i omvärlden). Kopparimporten var dock något av en besvikelse. Den föll från 365 tton i november till 341 tton i december. Toppmånaderna brukar ligga kring 450 tton. Det är fortsatt höga siffror och trenden är ökande, kanske inte i den takt som kan förväntas den här tiden på året.
Den tekniska bilden är relativt neutral för tillfället. Om LME-noteringen (3 månaders) kommer ned mot $7800 är det ett köp. Alternativet är att avvakta ett brott på uppsidan, vilket skulle vara definitivt över $8400.
Aluminium
En positiv kvartalsrapport från en väldens största aluminiumproducenter, amerikanska Alcoa, påverkade alla finansiella marknaden under veckans inledning. Resultatet kom in som väntat, men det var framför allt framtidsutsikterna som blev tongivande. Bolaget tror på en stark efterfrågan som väntas växa klart över trend på 7 %, och föga förvånade, främst drivet från Kina. Vi har nämnt tidigare att aluminium tar marknadsandelar från andra material och har därmed väldigt ljusa utsikter.
”Problemet” är utbudet som är överhängande. Alcoa tror på ett fortsatt överskott som tar tid att beta av. Den starka efterfrågan begränsar nedsidan, samtidigt som utbudet har motsvarande effekt på uppsidan. Terminsmarknaden har lugnat ned sig efter turbulensen i december då skillnaden mellan spotpriser och terminspriser var negativ (backwardation).
Tekniskt sett ligger priset och balanserar på trendlinjen, men tenderar att vilja bryta uppåt. Vi är fortsatt lite avvaktande men utesluter inte nya test upp mot motståndsnivån $2200.
Zink
Som vi nämnde i ingressen led zinken av veckans omviktning av råvaruindexen. Stora volymer skulle säljas (enligt rykten ca 13 000 LME-kontrakt, vilket är ganska mycket för zink). Detta är av tillfällig karaktär och således bör trycket av den orsaken minska i veckan.
Som vi skrivit tidigare är de största användningsområdena för zink bygg- och transportindustrin. Två områden som nu gynnas av en mer positivt syn på tillväxten i Kina och USA. Zink ligger väl placerad i det scenariot. De kommande årens begränsningar av utbudet talar också för en starkare zinkmarknad. Hotet är, som vi också nämnt tidigare, kortsiktigt överskott p.g.a. ökad gruvproduktion i Kina. Enligt bedömare avtar tillväxten nu av det kinesiska utbudet. Zinkpriset är fortfarande lågt ur ett produktionskostnadsperspektiv och lönsamheten är svag i smältverksledet. Överskottet har också byggt stora lager som måste betas av. Ett troligt scenario är samma utveckling som för aluminium, d.v.s. att lagret knyts upp i finansieringsupplägg (se tidigare beskrivningar kring aluminiummarknaden) som kommer att undanhålla material från konsumenter, vilket framför allt gynnar de fysiska premierna, men också sannolikt zinkpriset. Omsvängningen av stämningsläget gör att vi nu bedömer att marknaden kommer diskontera starkare fundamental balans, vilket ofta innebär att investerare köper i ”förtid”.
Veckan före jul rekommenderade vi att ta vinst kring motståndet vid 2150. Priset bröt ur kanalen och tillfälligtvis upp till ca2190 under årets första handelsdag. Vinsthemtagningarna har varit kraftiga och i kombination med omviktningen av råvaruindex (se ovan) blev pressen stor. Ur ett tekniskt perspektiv bör man stå vid sidlinjen för tillfället. Vi tror emellertid på en större potential på 2-3 månaders sikt på nivåer upp mot $2400.
Vi rekommenderar köp av ZINK S eller BULL ZINK X2 / X4 S för den som vill ta mer risk. Man bör gå ur positionen om priset faller genom 1930 dollar per ton, som är stödet i den konsolideringsfas som varit rådande sedan prisfallet slutade i slutet av maj. Kortsiktigt bör man ta hem vinst vid motståndsnivån $2150. På lite längre sikt är potentialen större. Nästa motståndsnivå kommer in vid $2200, men målet är $2400 på 2- 3 månaders sikt.
Nickel
Rapporter från den rostfria stålindustrin tyder på en försenad lagerbyggnadscykel. Industrifolk säger fortfarande att det släpar efter något, men det finns ett uppdämt köpbehov ute i industrin. Det är nog till stor del det vi ser nu, även om den inte är så kraftig. Priset ligger väldigt ”fast” i intervallet mellan $17000 och $18000. Positiva signaler från Kina och produktionen av rostfritt stål kan i kombination med det uppdämda köpbehovet i industrin snabbt leda till en starkare marknad.
Två saker håller tillbaka: överkapaciteten i Europa inom den rostfria stålindustrin i kombination med förväntningar om ökat utbud. Det senare är dock som vanligt en joker i leken. En stor del av ökningarna kommer från ny teknik som tidigare år överraskat negativt. Nickelmarknaden är känslig. Positiva signaler från Kina och ett tightare utbud än väntat kan ge en kraftig uppgång. Men det är som sagt lite osäkert.
En tänkbar strategi är att handla metallen i intervallet $17000-$18000. Potentialen är dock stor på uppsidan och om faktorerna ovan slår in kan priset lätt ta sig upp till $22000 senare under året.
Vi rekommenderar köp av NICKEL S eller BULL NICKEL X2 / X4 S för den som vill ta mer risk. Man bör gå ur positionen om priset faller genom 15,800 dollar per ton, som är stödet i den konsolideringsfas som varit rådande sedan prisfallet slutade i slutet av oktober. Kortsiktigt bör man ta hem vinst vid moståndsnivån $18000. På lite längre sikt är potentialen större. Nästa motståndsnivå kommer in strax under $19000.
Kaffe
Kaffepriset (mars 2013) tycks ha etablerat en botten, åtminstone för den här nedgångscykeln. Priset bröt 55-dagars glidande medelvärde i fredags, under gott momentum. En ovanligt stor skörd i Brasilien har fått priset på kaffe att falla med 35% det senaste året. Kaffe är en ”vartannat-års-gröda”. Enligt Conab kan årets skörd överträffa förra årens rekord. Enligt Conab kommer skörden att uppgå till 50.83 miljoner säckar. År 2012 skördades 43.5 miljoner säckar och året innan 48 miljoner. En säck väger 60 kg. Skörden sker i april. Av skörden väntas 37.5 miljoner säckar vara av arabica-sorten och 12.7 miljoner säckar vara av robusta-sorten.
I en sammanställning i den senaste månadsrapporten från International Coffee Organisation kan vi se att global skörd i är väntas bli 144 miljoner säckar, vilket är en ökning med 7% från förra årets 134 miljoner. Året innan producerades 133 miljoner säckar.
Från Vietnam rapporterades däremot i fredags att skörden kan bli 40% lägre än förra året. Vietnam har blivit världens största robusta-producent. Brasilien är störst på arabica och totalt sett störst. Kvaliteten har också förbättrats och gott om Colombias.
ICO avslutar sin månadsrapport, publicerad i förra veckan, med att säga
“costs of production continue to increase, reducing good agricultural practices in a number of exporting countries. Vietnam is unlikely to repeat its record crop of 2011/12 this year and Colombia is also yet to recover to its previous production levels. Consumption remains reasonably resilient to macroeconomic concerns, and there is strong potential for growth in exporting countries and emerging markets. With certified stocks and inventories at relatively low historical levels, there seems to be limited potential for further downwards price corrections.”
Det tror vi också och tycker att man ska vara köpt KAFFE S. Eventuellt kan man ta hem vinster vi motståndet på 157.35, men skulle den nivån brytas, finns ännu bättre motiv att köpa ännu mer KAFFE S där.
Socker
Sockerpriset (mars 2013) vände upp förra veckan efter att rekylen nedåt blev förvånande liten när priset vände på 18.52 som lägst. Det ser ut som om marknaden håller på att konsolidera sig, liksom för kaffemarknaden ovan. I två månader har priserna inte varit i fallande trend längre, utan rört sig sidledes. Det är vanligt att detta föregår en trendvändning. Vi förbereder oss därför på att gå över från neutral rekommendation till köprekommendation. Den som vill gå lång socker köper certifikatet SOCKER S.
För analyser på övriga jordbruksprodukter se dagens veckobrev, SEB Jordruksprodukter.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Whipping quota cheaters into line is still the most likely explanation

Strong rebound yesterday with further gains today. Brent crude rallied 3.2% with a close of USD 62.15/b yesterday and a high of the day of USD 62.8/b. This morning it is gaining another 0.9% to USD 62.7/b with signs that US and China may move towards trade talks.

Brent went lower on 9 April than on Monday. Looking back at the latest trough on Monday it traded to an intraday low of USD 58.5/b. In comparison it traded to an intraday low of USD 58.4/b on 9 April. While markets were in shock following 2 April (’Liberation Day’) one should think that the announcement from OPEC+ this weekend of a production increase of some 400 kb/d also in June would have chilled the oil market even more. But no.
’ Technically overbought’ may be the explanation. ’Technically overbought’ has been the main explanation for the rebound since Monday. Maybe so. But the fact that it went lower on 9 April than on Monday this week must imply that markets aren’t totally clear over what OPEC+ is currently doing and is planning to do. Is it the start of a flood or a brief period where disorderly members need to be whipped into line?
The official message is that this is punishment versus quota cheaters Iraq, UAE and Kazakhstan. Makes a lot of sense since it is hard to play as a team if the team strategy is not followed by all players. If the May and June hikes is punishment to force the cheaters into line, then there is very real possibility that they actually will fall in line. And voila. The May and June 4x jumps is what we got and then we are back to increases of 137 kb/d per month. Or we could even see a period with no increase at all or even reversals and cuts.
OPEC+ has after all not officially abandoned cooperation. It has not abandoned quotas. It is still an overall orderly agenda and message to the market. This isn’t like 2014/15 with ’no quotas’. Or like full throttle in spring 2020. The latter was resolved very quickly along with producer pain from very low prices. It is quite clear that Saudi Arabia was very angry with the quota cheaters when the production for May was discussed at the end of March. And that led to the 4x hike in May. And the same again this weekend as quota offenders couldn’t prove good behavior in April. But if the offenders now prove good behavior in May, then the message for July production could prove a very different message than the 4x for May and June.
Trade talk hopes, declining US crude stocks, backwardated Brent curve and shale oil pain lifts price. If so, then we are left with the risk for a US tariff war induced global recession. And with some glimmers of hope now that US and China will start to talk trade, we see Brent crude lifting higher today. Add in that US crude stocks indicatively fell 4.5 mb last week (actual data later today), that the Brent crude forward curve is still in front-end backwardation (no surplus quite yet) and that US shale oil production is starting to show signs of pain with cuts to capex spending and lowering of production estimates.
Analys
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?

Rebounding from the sub-60-line for a second time. Following a low of USD 59.3/b, the Brent July contract rebounded and closed up 1.8% at USD 62.13/b. This was the second test of the 60-line with the previous on 9 April when it traded to a low of USD 58.4/b. But yet again it defied a close below the 60-line. US ISM Manufacturing fell to 48.7 in April from 49 in March. It was still better than the feared 47.9 consensus. Other oil supportive elements for oil yesterday were signs that there are movements towards tariff negotiations between the US and China, US crude oil production in February was down 279 kb/d versus December and that production by OPEC+ was down 200 kb/d in April rather than up as expected by the market and planned by the group.

All eyes on OPEC+ when they meet on Monday 5 May. What will they decide to do in June? Production declined by 200 kb/d in April (to 27.24 mb/d) rather than rising as the group had signaled and the market had expected. Half of it was Venezuela where Chevron reduced activity due to US sanctions. Report by Bloomberg here. Saudi Arabia added only 20 kb/d in April. The plan is for the group to lift production by 411 kb/d in May which is close to 3 times the monthly planned increases. But the actual increase will be much smaller if the previous quota offenders, Kazakhstan, Iraq and UAE restrain their production to compensate for previous offences.
The limited production increase from Saudi Arabia is confusing as it gives a flavor that the country deliberately aimed to support the price rather than to revive the planned supply. Recent statements from Saudi officials that the country is ready and able to sustain lower prices for an extended period instead is a message that reviving supply has priority versus the price.
OPEC+ will meet on Monday 5 May to decide what to do with production in June. The general expectation is that the group will lift quotas according to plans with 137 kb/d. But recent developments add a lot of uncertainty to what they will decide. Another triple quota increase as in May or none at all. Most likely they will stick to the original plan and decide lift by 137 kb/d in June.
US production surprised on the downside in February. Are prices starting to bite? US crude oil production fell sharply in January, but that is often quite normal due to winter hampering production. What was more surprising was that production only revived by 29 kb/d from January to February. Weekly data which are much more unreliable and approximate have indicated that production rebounded to 13.44 mb/d after the dip in January. The official February production of 13.159 mb/d is only 165 kb/d higher than the previous peak from November/December 2019. The US oil drilling rig count has however not change much since July last year and has been steady around 480 rigs in operation. Our bet is that the weaker than expected US production in February is mostly linked to weather and that it will converge to the weekly data in March and April.
Where is the new US shale oil price pain point? At USD 50/b or USD 65/b? The WTI price is now at USD 59.2/b and the average 13 to 24 mth forward WTI price has averaged USD 61.1/b over the past 30 days. The US oil industry has said that the average cost break even in US shale oil has increased from previous USD 50/b to now USD 65/b with that there is no free cashflow today for reinvestments if the WTI oil price is USD 50/b. Estimates from BNEF are however that the cost-break-even for US shale oil is from USD 40/b to US 60/b with a volume weighted average of around USD 50/b. The proof will be in the pudding. I.e. we will just have to wait and see where the new US shale oil ”price pain point” really is. At what price will we start to see US shale oil rig count starting to decline. We have not seen any decline yet. But if the WTI price stays sub-60, we should start to see a decline in the US rig count.
US crude oil production. Monthly and weekly production in kb/d.

Analys
Unusual strong bearish market conviction but OPEC+ market strategy is always a wildcard

Brent crude falls with strong conviction that trade war will hurt demand for oil. Brent crude sold off 2.4% yesterday to USD 64.25/b along with rising concerns that the US trade war with China will soon start to visibly hurt oil demand or that it has already started to happen. Tariffs between the two are currently at 145% and 125% in the US and China respectively which implies a sharp decline in trade between the two if at all. This morning Brent crude (June contract) is trading down another 1.2% to USD 63.3/b. The June contract is rolling off today and a big question is how that will leave the shape of the Brent crude forward curve. Will the front-end backwardation in the curve evaporate further or will the July contract, now at USD 62.35/b, move up to where the June contract is today?

The unusual ”weird smile” of Brent forward curve implies unusual strong bearish conviction amid current prompt tightness. the The Brent crude oil forward curve has displayed a very unusual shape lately with front-end backwardation combined with deferred contango. Market pricing tightness today but weakness tomorrow. We have commented on this several times lately and Morgan Stanly highlighted how unusual historically this shape is. The reason why it is unusual is probably because markets in general have a hard time pricing a future which is very different from the present. Bearishness in the oil market when it is shifting from tight to soft balance usually comes creeping in at the front-end of the curve. A slight contango at the front-end in combination with an overall backwardated curve. Then this slight contango widens and in the end the whole curve flips to full contango. The current shape of the forward curve implies a very, very strong conviction by the market that softness and surplus is coming. A conviction so strong that it overrules the present tightness. This conviction flows from the fundamental understanding that ongoing trade war is bad for the global economy, for oil demand and for the oil price.
Will OPEC+ switch to cuts or will it leave balancing to a lower price driving US production lower? Add of course also in that OPEC+ has signaled that it will lift production more rapidly and is currently no longer in the mode of holding back to keep Brent at USD 75/b due to an internal quarrel over quotas. That stand can of course change from one day to the next. That is a very clear risk to the upside and oil consumers around should keep that in the back of their minds that this could happen. Though we are not utterly convinced of the imminent risk of this. Before such a pivot happens, Iraq and Kazakhstan probably have to prove that they can live up to their promised cuts. And that will take a few months. Also, OPEC+ might also like to see where the pain-point for US shale oil producers’ price-vise really is today. So far, we have seen no decline in the number of US oil drilling rigs in operation which have steadily been running at around 480 rigs.
With a surplus oil market on the horizon, OPEC+ will have to make a choice. How shale this coming surplus be resolved? Shall OPEC+ cut in order to balance the market or shall lower oil prices drive pain and lower production in the US which then will result in a balanced market? Maybe it is the first or maybe the latter. The group currently has a bloated surplus balance which it needs to slim down at some point. And maybe now is the time. Allowing the oil price to slide. Economic pain for US shale oil producers to rise and US oil production to fall in order to balance the market and make room OPEC+ to redeploy its previous cuts back into the market.
Surplus is not yet here. US oil inventories likely fell close to 2 mb last week. US API yesterday released indications that US crude and product inventories fell 1.8 mb last week with crude up 3.8 mb, gasoline down 3.1 mb and distillates down 2.5 mb. So, in terms of a crude oil contango market (= surplus and rising inventories) we have not yet moved to the point where US inventories are showing that the global oil market now indeed is in surplus. Though Chinese purchases to build stocks may have helped to keep the market tight. Indications that Saudi Arabia may lift June Official Selling Prices is a signal that the oil market may not be all that close to unraveling in surplus.
The low point of the Brent crude oil curve is shifting closer to present. A sign that the current front-end backwardation of the Brent crude oil curve is about to evaporate.

Brent crude versus US Russel 2000 equity index. Is the equity market too optimistic or the oil market too bearish?

-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt