Analys
SEB – Råvarukommentarer, 12 november 2012
Sammanfattning av rekommendationer
Råolja – Brent
Den gångna veckan har varit dramatisk i oljemarknaden. Brent har handlats, upp och ned, mellan 104.76 och 111.64 USD/fat. Flera olika faktorer har bidragit till volatiliteten,
- Stormen Sandy gjorde att stora delar av den amerikanska östkustens raffinaderier stängde. Efterfrågan på råolja sjönk tillfälligt medan efterfrågan på drivmedel sköt i höjden .
- Svag tysk ekonomisk statistik och oro över skuldkrisen i Europa pressade priset.
- Förnyade utbudsstörningar i Nordsjöfälten följer upp en höst med rekordlåg produktionsnivå.
- Geopolitisk oro i Mellanöstern med nya bombattentat i Damaskus och attentat och skador på viktiga oljeledningar.
- Presidentvalet i USA. När Barack Obama utropades till segrare utbröt ett veritabelt rally i de flesta tillgångsslag, inte minst olja. Effekten blev mycket kortlivad och redan samma dag följde ett lika kraftigt fall.
- Positiv ekonomisk data från USA och Kina. 7. Ledarskiftet i Kina väcker förhoppningar om utökade stimulanser.
Trots en oroväckande teknisk formation, se graf, där en stängning under 104.76 öppnar för ytterligare fall, så tycker vi att den nedre delen av veckans handelsintervall, kring 105-106 nivån, är köpvärd, då;
- Vi det bedömer det som osannolikt att priset på råolja, varaktigt, kommer att falla under 105-nivån, såvida inte tillväxtprognoserna skrivs ned väsentligt. Den senaste statistiken från både Kina och USA indikerar att det värsta kanske ligger bakom oss. Samtidigt är situationen i Europa fortfarande illavarslande.
- Oljepriset kommer att fortsätta vara väl understött av stora geopolitiska risker.
- Det krävs ett högt oljepris för att stimulera tillräckliga investeringar i ny kapacitet.
- Många producentländer behöver ett högt pris för att balansera budgeten.
- Brent lämpar sig väl för produktion av mellandestillat som bensin och diesel. Lagren av mellandestillat är historiskt låga och den kommande vintern riskerar att urholka lagren ytterligare.
- Produktionen i Nordsjön har, under hösten, varit kraftigt begränsad. Problemen skulle nu ha varit lösta men istället meddelas nu ytterligare störningar och förseningar.
Elektricitet
Q1-2013 terminen på Nord Pool har sedan början av juni handlats i ett intervall mellan 39.60 och 44 EUR/MWh. God tillgång på vatten och lägre bränslepriser har pressat priset lägre.
I grafen är marginalkostnaden för kolkraft, blå linje, justerad. Verklig marginalkostnad är lägre.
Nu pekar ett antal faktorer mot en uppgång;
Kostnaden mellan att producera el i kolkraftverk vilket oftast är marginalprissättande och elterminerna, har under en tid varit ovanligt stor, se graf ovan. Därmed har det, tidigare, funnits mer fallhöjd i elterminerna. Sedan mitten av oktober har differensen successivt minskat, eftersom
- Elpriset har fallit
- Det europeiska priset på kol och utsläppsrätter har stigit.
Vid nuvarande differens ser vi potential för högre elterminspriser. Den utlösande faktorn för högre elpriser kommer sannolikt vara ett väderskifte. Sommaren och hösten har varit nederbördsrik. Blötvädret är redan inprisat, varför ett skifte till kallare och torrare väder bäddar för snabb uppgång. De båda uppgångar som skedde i oktober följde båda på moderata väderleksskiften, vilket visar på potentialen. Vår rekommendation är att ligga steget före, alltså att köpa innan ett eventuellt väderskifte, då det med stor sannolik kommer vara försent att agera när skiftet väl bekräftas.
Då utfallsrummet är begränsat (vi tror inte på priser över 44, så rekommenderar vi certifikatet Bull El X2 S, för att erhålla god utväxling på prisrörelsen.
SEB har följande börshandlade certifikat kopplade till elterminer på Nasdaq OMX.
Lång position — Kort position
EL S – – – – – – – Bear El X2 S
Bull El X2 S — Bear El X4 S
Bull El X4 S
Väderprognoserna är, i högsta grad, fortsatt blöta och milda men vi tror att nästa skifte till torrare, kallare väder, kortsiktigt kommer skicka marknaden högre. Inte minst om det kombineras med högre kol och CO2 priser, där det nu alltså finns tecken på att marknaden kanske har vänt. Vi rekommenderar därför att man agerar på det.
Guld och Silver
Guld har rekylerat upp. Marknaden tolkar valet av en fortsättning av ”change” i USA, som mer pengar i systemet, vilket talar för guld. Tekniskt ser diagrammet nedan dock inte fullt så positivt ut. 55-dagars glidande medelvärde fungerar då och då som ett motstånd och det ser ut att göra det nu. 1750, en nivå strax ovanför dagens kursnivå ser också ut att vara ett visst tekniskt motstånd. Vi rekommenderar dock köp av guld och silver, men vill då också gärna ha en stop-loss. En nivå man skulle kunna lägga en sådan är vid 1670, som markerar botten vid nedgången i början av november.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Situationen är identisk med den för guld.
Platina
Platina har fallit tillbaka med övriga metaller. Vi bedömer att dagens kursnivå är ett köptillfälle. Men de senaste dagarnas sidledes rörelse kan också vara en teknisk flagga, halvvägs ner från toppnoteringen i oktober. 1530 är en nivå som om den bryts, signalerar ytterligare nedgång. Det är därmed en nivå man bör ha sin stop-loss på.
Vi tror på ädelmetaller som placering i nuvarande makromiljö. Den oroliga utvecklingen i Sydafrika har redan påverkat utbudet märkbart. Vi tror att platina priset kommer att utmana igen och återgå till ”normaltillståndet”, d.v.s. att vara dyrare än guld.
Basmetaller
I marknadsbrevet kommer vi från och med nu följa fler metaller: koppar, aluminium, zink och nickel. På London Metal Exchange (LME) handlas också traditionellt bly och tenn, vilka än så länge röner begränsat intresse i vår del av världen, både från industri och investerare. LME har relativt nyligen introducerat molybden och kobolt (s.k. minor metals) efter stor efterfrågan från industrin, men den finansiella handeln har inte riktigt kommit igång ännu. Situationen är liknande för LME:s stålkontrakt för Steel Billets.
Tillbaka till de stora kontrakten. Koppar är ”flaggskeppet” och har handlats sedan LME:s begynnelse för 130 år sedan. Aluminium, nickel och zink är nyare kontrakt som introducerades först på 70 och 80-talen. Alla fyra är nu helt accepterade av den globala metallindustrin, och LME:s officiella noteringar är prisbas för all fysisk handel, både primärt, i halvfabrikat och på återvunnen råvara (skrot i dagligt tal).
Den fundamentala och trendmässiga situationen varierar lite mellan metallerna. Vi har tidigare skrivit om koppar, vilken generellt bedöms ha den mest positiva fundamentala situationen, med stark underliggande efterfrågan i kombination med eftersläpande utbud. Det har lett till en nästan kroniskt tight marknad.
Aluminium drivs av stark efterfrågan. Ännu starkare än för koppar då metallen konstant hittar nya användningsområden. Aluminiums egenskaper bl.a. när det gäller vikt, gör att den tar marknadsandelar. Produktionen ökar också i hög takt. Tillgången på råvaran bauxit är mer eller mindre obegränsad (och billig) vilket borgar för ett stabilt utbud. Den trånga sektorn är energi, den största kostnaden vid framställning av aluminium.
Det största användningsområdet för zink är ytbehandling av stål, som drivs av tillväxtmarknadernas starka efterfrågan. Utbudet har kommit ikapp de senaste åren med följd att lagren ökat kraftigt. De är snart färdigbrutet i flera stora gruvor världen över. Ny kapacitet släpar efter, så zinken kan hamna i ett betydligt stramare läge de kommande åren.
60 % av allt nickel går till produktion rostfritt stål, vars marknad i genomsnitt vuxit med 5 % de senaste 25-30 åren. Utbudet av nickel har traditionellt hållits i några få händer varför det ofta uppstår brist (och höga priser). Produktionen ökar, delvis via produktion av tackjärn i Kina med högt nickelinnehåll, s.k. Nickel Pig Iron, som används vid som substitut till skrot.
Priserna ligger nu vid produktionskostnadsnivå
Aluminium, zink och nickel handlas, ur ett produktionskostnadsperspektiv, till väldigt låga nivåer. Priserna ”tuggar sig” ner i marginalkostnadskurvan. Ur det perspektivet talar mycket för en ytterst begränsad nedsida. Starkare konjunktur kan snabbt vända trenderna. Timingen beror mycket på lagersituationen, som varierar mellan metallerna. P.g.a. koppars, sedan många år, väldigt tighta läge har priset aldrig fallit tillbaka till marginalkostnadsnivå, av fundamentala skäl. Det finns en ”inbyggd” premie p.g.a. Kinas stora behov (geologiska förutsättningar saknas för tillräckligt stor inhemsk produktion), i kombination med minskande kopparhalter i de Chilenska gruvorna (landet står för 20-25 % av världsutbudet).
Vi följer upp kopparn i detta brev, och återkommer med löpande kommentarer på övriga metaller i kommande marknadsbrev.
Först vår generella syn på basmetaller just nu som sammanfattas nedan:
- Stimulanspaketen startade septemberrallyt (QE3, ECB obligationsköp, infrastrukturinvesteringar i Kina 157 Mdr USD). Priserna steg 15-25 %.
- Marknaden diskonterade ökad industriell efterfrågan som ännu inte har materialiserats.
- Amerikansk statistik starkare än väntat de senaste veckorna (husmarknad, industriproduktion, arbetsmarknad). Marknaden har tolkat detta som att sannolikheten för ytterligare stimulanser minskar. Dessutom var ett presidentbyte en möjlighet vilket marknaden tolkade som risk för ny centralbankschef och därmed mindre monetära stimulanser.
- Fonder likviderade – priserna tillbaka på ”ruta ett”.
Vart går marknaden härifrån?
- Förväntade konsumtionsinriktade stimulanser i Kina.
- Stora nya infrastrukturinvesteringar är också en möjlighet efter maktskiftet i Kina.
- Fortsatt hög sannolikhet för penningpolitiska stimulanser i USA, Japan och Europa
- Låga lager i industrin. Ett ”hand to mouth” beteende bland metallinköpare. Lagerbyggnad (ökad efterfrågan) förväntas nu när osäkerheten inför det amerikanska valet är över.
- Många basmetaller är på historiskt på låga nivåer (nickel, aluminium och zink), på eller nära marginalkostnaden.
- Vi tror på en positiv pristrend på 12 månaders sikt, med möjliga uppgångar på minst 25 %. Priserna kan vända redan före årsskiftet, men kommer troligtvis att accelerera först under Q1 och Q2 2013.
Koppar
Kopparn följde i mångt och mycket börserna och övriga finansiella marknader under veckan. Onsdagens kraftiga uppgång efter det amerikanska valet kom av sig i takt med att börserna föll tillbaka. LME-koppar noterades som högst i $7800 efter att börjat veckan på $7700, men stänger ned 1,6 % på nivåer kring $7600. Veckans lägsta såg vi på $7500. Vi varnade för den tekniska bilden som för tillfället har överhanden. Det påtalades då att ett brott av 7600 kan signalera ytterligare nedgång till den stora stödnivån 7400. Vi får inte räkna bort den risken.
Fundamentalt kvarstår vi med bedömningen att potentialen är större på uppsidan, och att vi snart kan komma i riktigt bra köplägen. Fler tecken i veckan tyder på vändning i Kina. Industriproduktion, detaljhandel och inflation kom in bättre än väntat. Inköpsindex har etablerat sig över 50 igen. Prisskillnaden mellan LME och Shanghai har nu, i och med LME:s nedgång, krympt varför fysiska aktörer tror på ökad import, kommande månader. Lagret om ca 700 tton, som enligt uppgift finns i kinesiska frihamnslager (det globala lagret av koppar beräknas till ca 1 Mton, ca 5 % av världsproduktionen), bedöms sitta på relativt fasta händer (som säkerhet för olika finansieringslösningar). Maktskiftet i Kina kan skapa ett visst vakuum den närmsta tiden då många aktörer väntar på finansiering för redan beslutade infrastrukturprojekt. Det som verkligen talar för koppar i detta sammanhang är det stora behovet av kapacitetsutbyggnad för elöverföring (kablar). Kina använder traditionellt mycket kopparkabel (en tendens i övriga världen är annars ökad användning av aluminium i kablar av kostnadsskäl).
Rapporter gör gällande att Kinas ”National Development and Reform Commission” som har ett mandat för strategiska råvaruinköp, har utrymme för, och planerar nya inköp av basmetaller. När det gäller koppar ryktas det om ca 200 tton. Historiskt sett har detta skett från tid till annan och det får utan tvekan stor prispåverkan. När och om Kina köper strategiskt, är naturligtvis omöjligt att sia om. Men bara ryktesspridningen och marknadens tidigare erfarenhet av dessa köp, kommer enligt vår uppfattning (i kombination med ovanstående faktorer) att ge stöd till kopparmarknaden.
Den tekniska bilden gör oss fortsatt avvaktande, men det letas köplägen, i synnerhet vid en fortsatt rörelse ned mot nivån $7400.
Kaffe
Kaffepriset (mars 2013) har konsoliderat sig strax under ett motstånd. Det ser onekligen ut som om marknaden gärna ”vill” handla upp priset, men det finns som vi ser ett starkt motstånd precis på den nivå som priset ligger nu. 160 cent per pund borde också vara ett starkt motstånd.
För spannmål och övriga jordbruksprodukter hänvisas till veckans nyhetsbrev om jordbruksprodukter.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
How renewable fuels are accelerating the decarbonisation of transport

On 16 November 2022, UK’s Royal Air Force (RAF) Voyager aircraft, the military variant of the Airbus A330, took to the skies for 90 minutes over Oxfordshire. What looked like a routine test flight in its outward appearance was ultimately deemed ground-breaking. Why? It was a world-first military transporter aircraft flight, and the first of any aircraft type in the UK to be completed using 100% sustainable jet fuel.

What are renewable fuels?
Renewable hydrocarbon biofuels (also called green or drop-in biofuels) are fuels produced from biomass sources through a variety of biological, thermal, and chemical processes. These products are chemically identical to petroleum gasoline, diesel, or jet fuel.
In other words, renewable fuels are sources of energy chemically identical to fossil fuels but produced from domestic, commercial, or agricultural waste (see Figure 1 below).
Figure 1: Converting waste into energy

Why the excitement?
Renewable fuels, like renewable diesel and sustainable jet fuel, can reduce greenhouse gas emissions by around 80-90% compared to fossil fuels. And because they burn much cleaner, engine filters remain cleaner for longer reducing the need for maintenance. Furthermore, given used cooking oil, vegetable oil, processing waste, and animal fat waste are used as inputs, the production of these fuels reduces biowaste, thereby cutting emissions from landfills.
This makes renewable fuels a key component of the circular economy. Humans have largely operated on the linear model historically when it comes to utilising natural resources. The circular model, in contrast, is much less wasteful and seeks to recycle as much as possible (see Figure 2 below).
Figure 2: The Circular Economy

The most exciting thing about renewable fuels is the immediacy with which they can make an impact. The reason why they are referred to as drop-in fuels is that they can replace fossil fuels in internal combustion engines with little or no modification required. So, if supply was abundant enough, forms of transport which cannot be electrified easily like heavy duty trucks, ships, and aeroplanes can be switched across to renewable fuels making a significant improvement to the environmental footprint. According to BP, “A return flight between London and San Francisco has a carbon footprint per economy ticket of nearly 1 tonne of CO2 equivalent. With the aviation industry expected to double to over 8 billion passengers by 2050, it is essential that we act to reduce aviation’s carbon emissions.”
The challenge
Renewable fuels or biofuels are still in their infancy. This means the obvious hurdle to overcome is cost competitiveness with fossil fuels. Cost estimates vary, but figures from the International Air Transport Association (IATA) provide a useful sense for the ballpark. In May 2022, IATA stated that the average worldwide price of jet fuel is about $4.15 per gallon compared to the US average price of a gallon of sustainable aviation fuel, which is about $8.67.
So, roughly double the price of the incumbent polluting technology. This is not a bad starting point at all. Considering how rapidly the cost of energy storage in batteries has fallen in the last decade, renewable fuels could become competitive quite soon if sufficient investment is made and economies of scale are achieved. IATA also predicts that renewable fuels could make up 2% of all aviation fuels by 2025, which could become a tipping point in their competitiveness.
Businesses are acting
Businesses pursuing their own net zero targets have already started exploring renewable fuels to minimise their waste. Darling Ingredients Inc, which produces its trademark Diamond Green Diesel from recycled animal fats, inedible corn oil, and used cooking oil, was chosen by fast food chain Chick-fil-A in March 2022 to turn its used cooking oil into clean transportation fuel.
Similarly, McDonald’s entered into a partnership with Neste Corporation in 2020 to convert its used vegetable oil into renewable diesel and fuel the trucks that make deliveries to its restaurants. According to TortoiseEcofin, both Darling Ingredients and Neste have a net negative carbon footprint given emissions produced by these businesses are lower that the emissions avoided because of their renewable fuels.
A final word
Renewable fuels alone will not tackle climate change. No single solution can. But they can help us make meaningful progress. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) emphasises how crucial it is for the world to halve its greenhouse gas emissions this decade to at least have a chance of limiting global warming to 1.5oC. This means that solutions with an immediate effect have an important role to play. Biofuels can cut emissions from waste in landfills and provide much cleaner alternatives to fossil fuels to help accelerate the world’s decarbonisation efforts. They don’t require different engines to be of use. They just need funding to reach scale.
Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree
Analys
SEB Metals Weekly: China Covid exit is bullish for metals

China Covid exit is bullish for metals
Softer inflation, slight macro-optimism, and China taking a rapid exit from Covid restrictions. Markets have become more optimistic. Inflation indices have eased and that has created some hopes that central banks won’t lift interest to a level that will kill the economy in 2023. Natural gas prices in Europe have fallen sharply. This has suddenly reduced energy-inflationary pressure and removed the direst downside economic risks for the region. But general market optimism is far from super-strong yet. The S&P 500 index has only gained 1.9% since our previous forecast on 1 Nov 2021, and oil prices are down nearly 10% in a reflection of concerns for global growth. China has however removed all Covid-restrictions almost overnight. It is now set to move out of its three years of Covid-19 isolation and lockdowns at record speed. Industrial metals are up 20% and the Hong Kong equity index is up 40% as a result (since 1 Nov-22). China’s sudden and rapid Covid-19 exit is plain and simply bullish for the Chinese economy to the point that mobility indices are already rebounding quickly. SEB’s general view is that inflation impulses will fade quickly. No need then for central banks across the world to kill the global economy with further extreme rate hikes. These developments have removed much of the downside price risks for metals in 2023 and we have to a large degree shifted our 2024 forecast to 2023.
Lower transparency, more geopolitics, more borders, and higher prices and exponential spikes. The first decade of this century was about emerging markets, the BRICs, the commodity price boom, the commodity investment boom, and free markets with free flow of commodities and labor with China and Russia hand in hand with western countries walking towards the future. High capex spending in the first decade led to plentiful supply and low prices for commodities from 2011 to 2020. A world of plenty, friends everywhere, free flow of everything, and no need to worry. The coming decade will likely be very different. Supply growth will struggle due to mediocre capex spending over the past 10 years. Prices will on average be significantly higher. There will be frequent exponential price spikes whenever demand hits supply barriers. Price transparency will be significantly reduced due to borders, taxes, sanctions, geopolitical alignments, and carbon intensities. Prices will be much less homogenous. Aluminium will no longer be just one price and one quality. Who made it, where was it made, where will it be consumed and what the carbon content will create a range of prices. Same for most other metals.
Copper: Struggling supply and China revival propel copper prices higher. Unrest in Peru is creating significant supply risks for copper as the country accounts for 10% of the global supply. Chile accounts for 27% of global production. Production there is disappointing with Codelco, the Chilean state-owned copper mining company, struggling to hit production targets. The Cobre Panama mine in Panama is at risk of being closed over a tax dispute between Quantum and the government. Cobre Panama is one of the biggest new mines globally over the past 10 years. The rapid exit from Covid restrictions in China is bullish for the Chinese economy and thus for copper demand and it has helped to propel prices higher along with the mentioned supply issues. The Chinese property market will continue to struggle, and it normally accounts for 20% of global copper demand while China accounted for 55% of global copper demand in 2021. While China is no longer prioritizing the housing market it is full speed ahead for solar, wind, EVs, and electrification in general. So, weakening Chinese copper demand from housing will likely be replaced by the new prioritized growth sectors. Global supply growth is likely going to be muted in the decade to come while demand growth will be somewhere between a normal 3% pa. to a strong 4% pa. to a very strong 5% pa. Copper prices will be high, and demand will hit the supply barrier repeatedly with exponential spikes as the world is working hard to accelerate the energy transition. Copper prices could easily spike to USD 15-16,000/ton nearest years.
Nickel: Tight high-quality nickel market but a surplus for a low-quality nickel. Nickel production is growing aggressively in Indonesia. The country is projected to account for 60-70% of global supply in 2030. This will become a huge and extremely concentrated geopolitical risk for the world’s consumers of nickel. Indonesia has an abundance of low-grade C2 nickel. The challenge is to convert low-quality C2 nickel to high-quality C1. We are set for a surplus of C2 nickel but the market for C1 nickel will depend strongly on the conversion capacity for C2 to C1. Low price transparency will also help to send prices flying between USD 20,000/ton and USD 30,000/ton. Strong growth in nickel production in Indonesia should initially call for prices down to USD 20,000/ton. But Indonesia is a price setter. It will account for 50% of global supply in 2023. It doesn’t make sense for Indonesia to kill the nickel price. If the nickel price drops, then Indonesia could quickly regulate supply. There should be a premium to nickel due to this. As a result, we expect the nickel price to average USD 24,000/ton in 2023. C2 to C1 conversion capacity may be strained and there should also be a monopoly premium due to the size of Indonesia. Converting C2 to C1 is however extremely carbon intensive and that could be an increasing issue in the years to come.
Zinc: Super-tight global market. European LME inventories are ZERO and zinc smelters there are still closed. European zinc smelters account for 16% of global zinc smelter capacity. Most of this was closed over the past year due to extremely high energy prices. European LME zinc stockpiles are now down to a stunning zero! The global zinc market is extremely tight. Reopening of European zinc smelting seems unlikely in H1-23 with a continued super-tight market as a result both in Europe and globally.
Aluminium: Price likely to be in the range of USD 2400 – 3200/ton and line with coal prices in China. Aluminium prices have historically been tightly tied to the price of coal. But coal prices have been all over the place since the start of 2021 with huge price differences between Amsterdam, Australia, and domestic Chinese coal prices which are now largely state-controlled. China banning imports of Australian coal, the Chinese energy crisis in 2021, and Russia’s invasion of Ukraine in 2022 are ingredients here. This sent aluminium prices flying high and low. Coal prices in China today imply a price of aluminium between USD 2400/ton and 3150/ton with the LME 3mth aluminium price nicely in between at USD 2590/ton. The global coal market should now become more orderly as China now again is accepting Australian coal. Energy costs have fallen sharply in Europe and some producers in the Netherlands have talked about possible restarts of production. China is likely to reduce its exports of primary aluminium. Energy security of supply is high on the agenda in China, and it makes no sense to emit lots of CO2 in China and indirectly export energy in the form of primary aluminium. Growth in non-China aluminium demand in the years to come will have to be covered by non-China producers which have the potential to force prices higher and away from coal as the price driver. While LME has one price for the 3mth aluminium price we’ll likely get larger and larger price differences across the world in the form of possibly extreme price premiums for example in the EU and the US.

Analys
Solid demand growth and strained supply to push Brent above USD 100/b


Brent crude had a strong end of the year as it traded at the highest level since 1 December. It is a slow start to the new year due to bank holidays and Dated Brent trades close to USD 85/b. It averaged USD 99.9/b in 2022. We expect it to average more than USD 100/b on average for the coming year amid strained supply and rebounding demand. Chinese oil demand is set to recover strongly along with re-openings while non-OECD will continue to move higher. At the moment oil looks absurdly cheap as it is cheaper than natural gas in both EU and Japan and also cheaper than coal in Australia.
Some price strength at the end of the year. The Dated Brent crude oil price index gained 2.3% on Friday with a close at USD 84.97/b. It was the highest close since 1 December. This morning it is trading slightly lower at USD 84.8/b but the market is basically void of action due to bank holidays.

Gloom and doom but IEA, OPEC and US EIA project global crude oil demand to rise between 1 m b/d and 2.2 m b/d YoY in 2023. They also expect call-on-OPEC to rise between 0.3 m b/d and 1.0 m b/d. The US EIA projects demand to increase 1 m b/d in 2023 on the back of a growth of 1.3 m b/d in non-OECD where demand in India rises by 0.2 m b/d and China by 0.6 m b/d. In China this is of course to a large degree due to re-opening after Covid-19 lock-downs. But it is still a good reminder of the low base of oil demand in non-OECD versus OECD. India last year consumed 5 m b/d which only amounts to 1.3 b/capita/year versus a world average of 4.5 b/capita/year and European demand of 10 b/capita/year. Even China is still below the world average as its demand in 2022 stood at 15.2 m b/d or 4.0 b/capita/yr. Non-OECD oil demand thus still has a long way to go in terms of oil demand and that is probably one of the things we’ll be reminded of in 2023 as Covid-19 lock-downs disappear entirely.
Solid demand growth in the face of strained supply. Important to remember is that the world has lost a huge amount of fossil supply from Russia due to the war in Ukraine. First in terms of natural gas where supply to the EU and thus to the world has declined by some 2.5 m boe/d versus pre-war levels. Secondly in terms of crude and products. The latter is of course a constant guessing game in terms of how much Russian crude and product exports has declined. The US EIA however projects that crude oil production in the Former Soviet Union will be down 2 m b/d in 2023 versus pre-Covid levels and down 1.3 m b/d YoY from 2022 to 2023. We are thus talking up to 4.5 m boe/d of lost supply from Russia/FSU. That is a huge loss. It is the reason why coal prices are still trading at USD 200 – 400/ton versus normal USD 85/ton as coal is an alternative to very expensive natural gas.
Overall for 2023 we are looking at a market where we’ll have huge losses in supply of fossil energy supply from Russia while demand for oil is set to rebound solidly (+1.0 – 2.2 m b/d) along with steady demand growth in non-OECD plus a jump in demand from China due to Covid-19 reopening. Need for oil from OPEC is set to rise by up to 1.0 m b/d YoY while the group’s spare capacity is close to exhausted.
We expect Brent crude to average more than USD 100/b in 2023. Despite all the macro economic gloom and doom due to inflation and rising interest rates we cannot help having a positive view for crude oil prices for the year to come due to the above reasons. The Dated Brent crude oil price index averaged USD 99.9/b in 2022. We think Brent crude will average more than USD 100/b in 2023. Oil is today absurdly cheap at USD 85/b. It is cheaper than both coal in Australia and natural gas both in Japan and the EU. This is something you hardly ever see. The energy market will work hard to consume more what is cheap (oil) and less of what is expensive (nat gas and coal).
Latest forecasts by IEA, OPEC and US EIA for oil demand growth and call-on-OPEC YoY for 2023. Solid demand growth and rising need for oil from OPEC.

Oil demand projections from the main agencies and estimated call-on-OPEC. More demand and higher need for oil from OPEC

EIA STEO projected change in oil demand for different countries and regions YoY to 2023

US EIA Dec STEO forecast for FSU oil production. Solid decline projected for 2023.

US commercial crude and product stocks still below normal

Total US crude and product stocks including SPR. Declining, declining, declining.

US crude and product inventories both excluding and including Strategic Petroleum Reserves

US oil sales from US SPR is now coming to an end. Will make the market feel much tighter as it really is.

Brent crude oil is absurdly cheap as it today trades below both Australian coal and natural gas in both Japan and the EU. Coal and natural gas prices should trade lower while oil should trade higher.

EU diesel prices versus natural gas prices. Could start to move towards a more natural price-balance in terms of substitution.

-
Nyheter4 veckor ago
Oljepriset ser ut att vända uppåt i mars-april
-
Nyheter1 vecka ago
Oljepriset lägre än intervallet där USA ska köpa tillbaka olja – över hela terminskurvan
-
Nyheter5 dagar ago
Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år
-
Nyheter4 veckor ago
Ryssland har stoppat oljeleveranserna till Polen via Druzhba-ledningen
-
Nyheter7 dagar ago
Oman tar ett stort steg i att bli en stor producent av vätgas
-
Nyheter3 veckor ago
Den sämsta apelsinskörden på 90 år i Florida
-
Nyheter1 vecka ago
Företagare kan säkra kassan genom att köpa fysiskt guld
-
Nyheter4 veckor ago
USA inför en enorm tull på rysk aluminium