Följ oss

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 49

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysIdag träffas EU-ledarna och besked väntas imorgon. Troligtvis blir det mer av pompa och mindre av en lösning, även om de alltså kommer att påstå det. Den politiska debatten är inriktad på sparande i statsbudgetarna i problemländerna. Problemet är dock ett klassiskt fall av för dålig konkurrenskraft för Spanien, Italien, Grekland, Portugal, delvis Frankrike, pga att lönerna och kostnaderna är för höga i förhållande eurons växelkurs för dessa länder i förhållande till andra länder.

Dessa länder borde antingen göra en ”intern devalvering”, som Estland gjorde, eller en devalvering som Sverige tvingades till 1992. Att fortsätta att ha kvar en fast växelkurs (euron) dödar ekonomin i dessa länder, som gör det än mer akut att devalvera (dvs lämna euron eller sänka lönerna). Hade Bengt Dennis fått hållas med 500% ränta i Sverige hade det inte funnits ett enda företag kvar 1992- 1993. Och konkursade företag återuppstår inte. Alltså, eftersom politikerna inte insett vad som är problemet och försöker ”spara” sig ur detta – alltså slå ut ekonomin ännu fortare, skyndar man bara på den totala kollapsen.

Till slut kommer inget alternativ återstå förutom att trycka pengar och inflatera bort skulderna, men än så länge kommer det bara att blir värre. Missförstå mig inte, inflation är ingen bra lösning, något av en katastrof för ekonomisk hälsa, men skulder måste betalas och det enklaste sättet är att trycka upp pengarna för det.

USDA:s WASDE-rapport imorgon är inte komplett och brukar inte ge någon effekt alls på marknaden.

Globalt väder

Nedan ser vi ensembleprognosen för La Niña från den 5 december och framåt. Ensembleprognosen är den streckade svarta linjen och den antyder att La Niña ska fortsätta att stärkas under våren 2012 och att den hänger kvar under sommaren.

Ensembleprognos för väderfenomenet La Niña

Nedan ser vi markfuktigheten på 0 – 10 cm djup. Vi ser att det är torrt i Argentina och i södra Brasilien.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Markfuktighet i Brasilien och Argentina

Vete

Terminspriset på Matif-vete (mars) har handlats i spannet 174.75 eur – 179.00 eur sedan förra veckan. Viss fundamenta har angett riktning för priset men marknaden påverkas också i nuläget av den oro som råder över den ekonomiska krisen i Europa. Aktiviteten har dock varit låg i avvaktan på fredagens WASDE rapport och utgången av EU-toppmötet.

SEB Tendens / Vy för priser på jordbruksprodukterDet ukrainska jordbruksministeriet gick i fredags ut och meddelande att för nästa års veteskörd, 2012/13, så kommer produktionen endast att uppgå till 8.5 MT till skillnad mot 22.2 MT för 2011/12.

Man ska dock ta dessa uppgifter med en nypa salt då det fortfarande är tidigt att sia om nästa års skörd men OM de skulle stämma så skulle det vara vara ett stort bortfall för landet och det fick också terminspriserna att stiga ordentligt.

Sedan tog den ekonomiska oron över igen och terminspriserna föll tillbaka under måndag kväll efter att ratinginstitutet Standard & Poors beslutat att sätta 15 av de 17 euroländerna under bevakning med negativa utsikter.

Svartahavs-ländernas dominans på exportmarknaden av vete till Egypten bröts i tisdags då Argentina klev in på scenen och tog hem försäljningen av 180 000 ton (den första för den här säsongen).

Ryssland gick dock inte helt lottlösa i denna budgivning men bidrar med en ”mindre” del denna gång, 60 000 ton. Priserna på det europeiska vetet är fortfarande inte konkurrenskraftiga nog mot länderna ovan och Frankrike räknar med ett bortfall i sin export till Egypten på ca 90 % för 2011/12.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

USA var inte med denna gång heller.

Vintertid brukar betyda logistikproblem för FSU-länderna. Kazakhstan hyrde in 5000 godsvagnar från Ryssland i ett försök att underlätta logistiken av sin rekordskörd, men har istället fått problem med åtkomsten till exporthamnar eftersom dessa ligger hos Ryssland och Ukraina som själva har fullt upp med att få ut sitt spannmål på marknaden. I väntan på att grannarna ska bli klara med sin export används godsvagnarna istället till lagring av spannmål.

Australien håller som bäst på att skörda det som som enligt ABARES förväntas bli en rekordsköd.

Även om regnet har ställt till det en del vad gäller kvalitén så finns det gott om köpare i Asien som ser fram emot att ersätta dyr majs med billigare vete från ”down under” till lägre kostnader och i försök att stävja de stigande matpriserna.

Även kanadensiska StatCan rapporterar om ökad veteproduktion för året med en uppgång på 9% eller 2.1 MT från 2010 och där framförallt durumvetet står för en stor del av ökningen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Alexander Solovyev, vice jordbruksminister i Ryssland sade igår att den ryska exporten under marknadsföringsåret kan nå minst 25 mt. USDA väntar sig 19 mt enligt den senaste WASDErapporten.

Detta var alltså negativa nyheter för priset.

Solovyev menade också att exporten kan fördubblas de kommande 15 – 20 åren pga högre skörd per hektar och ökad areal. Allt tyder på att vetepriset ska ner.

Graf - Prognos på vetepriset

Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans. Matif är nästan inte förändrat alls, medan priserna gått upp i Chicago – för längre löptider. Bakom ligger oro för kommande skörd pga La Niña kanske och förmodligen också för att räntorna (som man kan låna till) är högre.

Terminskurva för Chicagovete och Matif - Diagram

Högproteinvete har blivit allt mer av en bristvara. Det vete som handlas på terminsbörser är det amerikanska vårvetet ”Red Spring” på Minneapolis Grain Exchange. Priset på det har dragit iväg i förhållande till ”kak-vetet” som handlas på Chicago Board of Trade. Nedan ser vi att spotkontraktet på MGX handlas 45% högre än CBOT:s.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Jämförelse mellan spotkontrakt på MGX och CBOT för vete

Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån.

Maltkorn

Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.

Teknisk analys för priset på maltkorn

Potatis

Priset på potatis av årets skörd fortsatte stiga i veckan, ännu en vecka. Rapporten kom från Jordbruksverket tidigare i veckan om en betydligt högre skörd av matpotatis i Sverige, men informationen nådde alltså marknaden redan på försommaren, när priserna började falla.
Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.

Kursdiagram för pris på europeisk potatis - Eurex

Majs

Majspriset har hållit sig kvar vid stödet på 600 cent för mars-kontraktet. Väderleksrapporten för Argentina och södra Brasilien för de närmaste två veckorna innehåller väldigt lite regn och det gör, tillsammans med en oro för La Niña som verkar stärkas, att majsmarknaden fått stöd.
Kopplingen till etanol och oron kring Irans kärnvapenprogram och dess potentiellt explosiva effekt på oljepriset gör majshandlare oroliga att sälja, fast mycket annat tyder på att priset borde vara lägre.

Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset ligger på den nivå vid 600 cent där marknaden funnit stöd flera gånger. Den svagare dollarn gav ytterligare stöd för majspriset idag. Priset föll dock av ändå och stängde lågt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prisutveckling för majs (CBOT) under 2011 - Diagram

Etanolmarginalen för amerikanska brännerier har säckat ihop och det beror på att etanolpriset handlas betydligt lägre för leverans nästa år jämfört med i år. Skatterabatten för att blanda etanol i bränsle försvinner, som bekant. Nedan ser vi terminspriserna framåt i tiden, där den nedre, lite kraftigare linjen är terminskurvan från onsdagskvällen (igår), medan den smalare är terminskurvan för 7 dagar sedan (den första av de terminerna har hunnit förfalla till idag).

Graf över terminskurvan på etanol

Etanolefterfrågan har hållit majspriset uppe och nu ”borde” majspriset kunna falla under 600 cent / bu. WASDE imorgon fredag innehåller ingen statistik på produktion och marknadspåverkan blir därför väldigt liten. Decemberrapporterna brukar inte påverka marknaden.

Sojabönor

Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Priset har rekylerat upp lite den senaste veckan och det torde vara ett bra säljtillfälle.

Prisdiagram över sojabönor

Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.

Raps

Priset på raps har gått upp något sedan förra veckan och funnit stöd både från energimarknaden (råolja WTI som påverkas av det spända läget I Mellanöstern) och den vegetabiliska oljemarknaden (palmolja).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

StatCan rapporterar att produktionen av raps (canola) slog nytt rekord under 2011 enligt deras sista prognos för året. Prognosen är 14.2 mt, en höjning sedan senast från 12.9 mt. Förra årets skörd var 12.8 mt.

ABARES i Australien höjde prognosen för rapsskörden med 200 kt. Nedan ser vi priset på februariterminen på Matif.

Prisutveckling för raps (matif) - Diagram över år 2010 - 2011

Matifraps är ovanligt dyrt i förhållande till canola i Kanada, som vi ser i nedanstående diagram. Ett premium på 13% är ovanligt högt.

Diagram över pris på majs, IJG2 och RSF2

Vi har en negativ vy på Matif raps.

Mjölk

Nedan ser vi priset på januarikontraktet på flytande mjölk (kontakt avräknat mot USDA:s prisindex). Priset har varit väldigt rörligt den senaste tiden. Trenden är uppåtriktad, men hög prisosäkerhet som vi ser nu, uppstår ibland i slutet av trender.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Trend för priset på mjölk - Diagram

Gris

Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena. Att priset ligger över gör att trenden är uppåtriktad. Det har inte kommit några nämnvärda nyheter sedan förra veckan. Tekniskt är bilden väldigt otydlig.

Prisutveckling på lean hogs (gris)

Valutor

EURSEK har handlats ner till den psykologiskt viktiga nivån 9 kr. Spänningen är stor inför fredagens EU-toppmöte.

Digram med teknisk analys på valutaparet EURUSD

EURUSD är i en tydlig negativ trend.

Diagram för valutaparet USDSEK

USDSEK har en stigande trend. Just nu vilar priset på 55-dagars glidande medelvärde, och det ger stöd (många tittar på den tekniska indikatorn).

Teknisk analys USDSEK

Gödsel

Kväve

Nedan ser vi 1 månads terminspris på Urea fob Uyzhnyy. Priset har fallit kraftigt under hösten.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Terminspris för Urea FOB Uyzhnyy

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Anticipated demand weakness sends chills

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude stabilized around USD 73 per barrel yesterday and this morning, following U.S. inventory data that showed significant draws for yet another week, along with OPEC’s decision to delay output hikes for two months. However, the shift in OPEC+ strategy wasn’t enough to offset the sharp losses in crude prices witnessed over the past few weeks, with Brent falling by USD 8.5 per barrel (10.3%) since late August. This recent decline has largely been driven by concerns over fragile demand.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Looking ahead, despite the bullish U.S. inventory report (detailed below), the market’s focus remains on the anticipated weakness in crude and product demand, which is overshadowing positive signals. Deep concerns persist, especially regarding China, which typically accounts for roughly 40% of annual global demand growth.

Moreover, the current change in OPEC+ strategy does not guarantee stability moving forward. There is still uncertainty around how OPEC+ will proceed: whether it will continue to delay production or release more volumes to the market. Historically, OPEC+ has maintained a ”price floor” at USD 80+ per barrel, stepping in to support prices. However, this floor may now be shifting. Lastly, the Russia-Ukraine diesel shock has mostly dissipated, leading to a decline in the diesel crack and global diesel prices, which in turn is reducing stress on crude markets.

U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day last week, reflecting a slight increase from the prior week, with refineries operating at 93.3% capacity. U.S. commercial crude inventories dropped by 6.9 million barrels, bringing the total to 418.3 million barrels—about 5% below the five-year average for this time of year, signaling a clear tightness in supply.

Since June, U.S. crude inventories have consistently shown substantial draws (see page 12), underscoring strong implied demand (see page 15) and slower-than-expected production growth. U.S. crude production appears to have plateaued, and its trajectory for the rest of the year will be crucial to monitor.

Gasoline inventories rose by 0.8 million barrels but remained 2% below the five-year average, while distillate (diesel) inventories fell by 0.4 million barrels, standing a significant 10% below their historical average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

On the import side, U.S. crude oil imports averaged 5.8 million barrels per day last week, down by 768,000 barrels from the previous week, further contributing to the supply draw. With China’s weakening economy now a focal point for commodities markets, pushing industrial commodities lower, the energy sector remains vulnerable but resilient for now.

Gasoline production reached 9.7 million barrels per day, and diesel production hit 5.2 million barrels per day, both reflecting steady output. Additionally, overall petroleum inventories fell by 8.0 million barrels (see page 14).

Earlier this week, we released our updated Oil and Gas Price Outlook, which provides detailed projections and insights into market trends through 2027. In the report, we forecast lower oil prices in 2025 as the market shifts to surplus, driven by tepid demand growth – particularly from China – and rising production both within and outside of OPEC+. We expect OPEC+ to tolerate some price declines in exchange for higher volumes, which could lead to increased price volatility. Yet, a market deficit is likely to return in 2026, setting the stage for a price rebound. In the natural gas market, tight LNG supply conditions are expected to sustain upward price pressure through 2024 and 2025, despite high EU inventories, with relief coming in late 2026 as new production capacity becomes available.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude will fluctuate more as OPEC+ loosens market control

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Market focuses on China weakness and more supply from OPEC+ while the sound of Israeli rockets in Lebanon one weak ago are fading. Following a high of USD 80.53/b on Monday last week (following Lebanon – Israel rocket exchange on Sunday 25 Aug.) the Brent November contract traded downhill and ended the week at USD 76.93/b. On a Friday to Friday basis however, the November contract was down by only 1.6%. So not at all a total route. This morning the Brent Nov. contract is down 0.7% at USD 76.4/b on combined concerns for the Chinese economy and increasing signs that OPEC+ will indeed lift production in Q4-24 as earlier signaled. The current disturbances in Libya’s oil production could provide room for added supply from OPEC+. But fluctuations in Libya’s oil production has become quite normal over the latest years and any outages will probably be short lived. And to what we can understand from the news flow there has been given signals for restart of production already.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Softer towards the end of the year? The Brent crude oil price has a historical tendency for weakness in the latter part of the year. With continued deterioration in China and added barrels from OPEC+ in Q4-24 this could very well be the case also this year.

Brent will likely move over a wider range with softer market control by OPEC+. OPEC+ looks set to move to a softer price control regime. Shifting from a strict ”price” focus regime to some kind of hybrid ”price/volume” market control. This should allow the Brent crude oil price to fluctuate more. The difference between the highest and the lowest Brent crude oil price over the past 400 days is only USD 27.6/b. The median since 2009 is USD 50/b.

Bearish concerns for the future. But market looks tight here and now and Mid-East is very unstable. Lots of bearish talk and concerns, but physical signals are still tight. US oil inventories have been falling steadily and counter seasonally over the past 6 weeks and floating global crude stocks have fallen sharply and by more than 50 m barrels since a peak in June. Combine this with the very unstable situation in the Middle East and it is not so easy to sit with large short positions in oil.

The Brent crude November contract in USD/b

The Brent crude November contract in USD/b
Source: Bloomberg

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Net long spec for Brent + WTI in million barrels

Net long spec for Brent + WTI in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Total US commercial crude and product stocks in million barrels

Total US commercial crude and product stocks in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed, US EIA data

Global, floating crude oil stocks in million barrels.

Global, floating crude oil stocks in million barrels.
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.
Fortsätt läsa

Analys

Fear of coming weakness trumps current tightness

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has continued its decline from earlier this week, dropping USD 2 per barrel since yesterday’s high in the afternoon, a decline of approximately 2.6%. It is currently trading at USD 75.9 per barrel, nearing its lowest level since early August and approaching the yearly low of USD 74.8 per barrel from early January.

Looking ahead, despite a bullish U.S. inventory report (detailed below), the fear of future weakness is overshadowing this positive news.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

As highlighted in Tuesday’s crude oil comment, at the top of our “worry list” is the deteriorating economic outlook in China, which is worsening more rapidly than previously anticipated. Recent data from July indicates that bank loans to the real economy contracted for the first time in 19 years. Despite lower interest rates, corporations are not borrowing due to a loss of confidence. Fewer loans equate to reduced economic activity, which is evident in the decline in factory output. This situation intensifies concerns about Chinese oil demand, as the market increasingly believes that the weakness in Chinese oil imports may not be a temporary blip but a more sustained issue.

Additionally, yesterday’s sharp crude sell-off was influenced by the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) adjustment, which revealed 818,000 fewer jobs than expected—the largest downward revision since 2009. While the Fed’s July meeting minutes had already reflected doubts about previous job data, making the revision less surprising, it nonetheless reinforces the view that the labor market is cooling, strengthening the case for a potential rate cut in September.

It is also worth noting that when crude oil prices were at current levels earlier in the year, the ’dated to front’ line was negative, whereas it is now positive. This shift suggests a fairly tight physical market, further evidenced by continuous inventory drawdowns.

U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) dropped by 4.6 million barrels, bringing the total to 426 million barrels, which is approximately 5% below the five-year average for this time of year. Gasoline inventories fell by 1.6 million barrels and are 3% below the five-year average. Distillate (diesel) inventories also saw a drawdown of 3.3 million barrels, leaving them 10% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories declined by 5.9 million barrels last week—a clear indication of current market tightness.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Looking ahead to other potential weaknesses, the normalization of refinery margins suggests significantly less demand from refineries compared to the very strong margins seen in 2022, most of 2023, and the beginning of 2024. Consequently, we can expect reduced crude demand for refining in the future, reinforcing the expectation of “coming weaknesses.” Against this backdrop, a retest of the yearly low remains a possibility.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära