Analys
SEB – Jordbruksprodukter, vecka 23 2012
Svag makrostatistik i USA (81k färre jobb än väntat och sämre industrisentiment) tillsammans med fortsatt skuldoro i Europa och allt fler tecken på en konjunkturavmattning i Kina har tyngt börserna.
Tillväxtoron satte också sin prägel på råvaror och oljepriset föll nästan 10% under förra veckan. Guldet fortsätter däremot att stiga då många söker sig till säkra och likvida tillgångar. Gårdagens viktigaste hållpunkt var ECB och det räntebesked som landade (icke överraskande) i oförändrad styrränta på 1% och Bernankes tal idag kommer att bli viktigt för hur aktier och räntor utvecklas framöver.
På tisdag, den 12 juni, kommer USDA´s WASDE rapport, och för första gången så kommer CBOT att vara öppen vid tidpunkten då rapporten släpps.
Igår var första handelsdagen för CME’s futureskontrakt på Black Sea Wheat, och vi noterar att Sep12 kontraktet, som var det enda kontraktet som det handlades i under dagen, stängde på 254.50 usd/t.
Odlingsväder
Southern Oscillation Index, ett mått på intensiteten i graden av La Niña eller El Niño, håller sig på den negativa sidan av neutral och ligger nu på -0.7. Ett värde mellan +8 och -8 indikerar neutrala ENSOförhållanden.
Kontrasterna i Europa under förra veckan har varit stora med varmt torrt väder i de västra delarna och kallt och regnigt i öster. I Frankrike och England har den senaste tidens regn främjat höstgrödornas utveckling, men också gett upphov till ökad risk för sjukdomar. Även Tyskland, Polen och norra Balkan har fått välbehövligt regn (10-35 mm) medan det torra och varma vädret i Italien och Spanien har gynnat höstkorn och skörden av vete.
Andra vecka i rad med måttliga till kraftiga regnskurar i stora delar av Svarta Havsregionen har gynnat grödorna där, och förbättrat utsikterna i de veteproducerande områdena i södra Ukraina och de södra delarna av Rysslands södra distrikt.
Vete
Den Europeiska kommissionens analysenhet MARS kom med sin senaste rapport i förra veckan och skriver där att april månad präglades av en hel del regn i västra och norra Europa medan torrperioden fortsatte i södra Ukraina, och mer regn var behövligt i delar av Tyskland, Polen, Slovakien och Ungern. Temperaturer under det normala har noterats i Storbritannien, Irland, norra Europa och västra Frankrike, medan höga temperaturer har registrerats bl.a. över den Iberiska halvön och runt Svarta Havet. Kommissionens nuvarande utsikter för EU-27’s grödor ligger runt genomsnittet.
Prognosen för vete produktionen inom EU-27 har reviderats ned med 200 000 ton sedan förra rapporten till 126.5 mt, främst på grund av lägre förväntad avkastning i Tyskland, Bulgarien och Rumänien. Dock har avkastningsprognosen för Frankrike och Storbritannien justerats upp något och den genomsnittliga avkastningen för dessa länder beräknas uppgå till 7.19 ton per hektar respektive 8.18 ton per hektar.
Enligt preliminära uppgifter från Tike ökar spannmålsarealen i Finland med sammanlagt 6 procent och uppgår nu till ca 1 170 000 hektar. I år förväntas vetearealen att uppgå till 245 00 hektar vilket är 5 procent mindre än förra året och beror på att höstvetearealen minskar från nästan 40 000 till 24 000 hektar (-39%). Vårvetearealen kommer att öka med ca 1 procent till 220 000 hektar.
De tyska lantbrukarna har återigen fått uppleva en mycket torr vår, efter förra årets vår med extremt låg nederbörd. Tysklands spannmålsskörd förväntas i detta skede att hamna under landets genomsnittliga årliga produktion på ca 45 mt, enligt DBV (Deutsche Bauernverband) men rikliga regn under de kommande dagarna och veckorna kan fortfarande bidra till en positiv utveckling.
Tillståndet för det franska vetet har fortsatt att förbättras och andelen vete klassat som ”bra” (bonnes) eller ”utmärkt” (très bonnes) har ökat till 70% från 69% veckan innan enligt FranceAgriMer. Siffrorna visar på en fortsatt återhämtning från början av april, då torkan nu har lindrats av den senaste tidens regn, och siffran ligger väl över de 24% vid samma tid förra året när franska grödor skadades av en långvarig torka.
Det franska durumvetet klassat som ”bra eller ”utmärkt” har ökat till 60% från 57 procent veckan innan.
Crop condition för höstvetet i USA, som rapporterades i måndags kväll ligger nu på 52% good / excellent och det är 2% lägre än förra veckan.
Skörden av höstvete i USA går fort fram. Oklahoma skördade 30% förra veckan vilket gör att den avklarade skörden där nu uppgår till 73% – en bra bit över genomsnittet på 13%. Kansas har klarat av 16% av sin skörd under förra veckan och därmed uppgår den avklarade skörden där till 20% – vanligtvis är den ännu inte påbörjad.
Egypten, världens största importör av vete, har lagt till Polen som en potentiell leverantör av grödan och det polska vetet håller samma kvalitet som det tyska vetet enligt GASC. Egypten konsumerar ca 14 mt vete per år och importen står för ungefär hälften. Sedan början på säsongen 2011/12 har importen dominerats av vete med ursprung från Svarta Havsregionen med bla 3.24 mt från Ryssland och 360 000 ton från Ukraina.
Utsikterna för 2012 års höstvete i Marocko, som snart ska skördas, ser dåliga ut. Kraftig nederbörd försenade sådden i november till december och januari, och därefter sjönk regnmängderna snabbt till minimala nivåer från december till början av mars. Låga temperaturer i början och mitten av februari påverkade också grödorna. Trots nederbörd i april har mycket av avkastningspotentialen redan gått förlorad, särskilt för vete. Som ett resultat av detta beräknas produktionen av vete att uppgå till 2.7 mt, en kraftig minskning med ca 55% jämfört med förra året.
Irans ekonomi har varit under betydande press under de senaste två åren på grund av samordnade internationella sanktioner mot landets oljeindustri och banker, en stor devalvering av valutan och borttagna påtagliga subventioner av bränsle, bröd, ris, vegetabiliska oljor och socker som en följd av regeringens ekonomiska reformer. Resultatet har blivit en dramatisk ökning av den inhemska inflationen och flaskhalsar i handeln, och även om de nuvarande sanktionerna inte inkluderar mat eller jordbruksråvaror så har sanktionerna mot iranska banker och handelsföretag hindrat landets förmåga att finansiera nödvändig import. CBI (Central Bank of Iran) rapporterar att de genomsnittliga livsmedelspriserna steg 40-156 procent under de senaste 12 månaderna och mot bakgrund av detta får utsikterna för landets veteproduktion 2012 större betydelse. Vete tillhör basfödan och bröd är den viktigaste dagliga livsmedelsprodukten. Baserat på statistik från den Iranska regeringen konsumerar en person i genomsnitt ca 8.7 kg bröd per månad.
Dessvärre är utsikterna för landets veteproduktion 2012 något nedslående. Generellt sett så har Iran haft en måttligt positiv växtsäsong i år, men de regionala förhållandena har varit ganska varierande. Veteproduktionen beräknas bli marginellt högre än förra året, men en fördubbling av importen förväntas för att möta den inhemska efterfrågan och för att bygga upp tömda lager. USDA’s uppskattning av produktionen per den 10 maj 2012 ligger på 14 mt, en ökning med 4 procent från förra året. Avkastningen beräknas till 2,0 ton per hektar, vilket är något över det 5-åriga genomsnittet.
Ukrainian Grain Association uppskattar ingående lager per den 1 juli 2012 i nivå med över 12 mt, och ordföranden Vladimir Klimenko sa också i samband med detta att man efter nuvarande säsong (juli 2011 – juni 2012) inte kommer att stoppa landets export av spannmål, såsom inträffade förra året. Exporten under 2011/12 beräknas uppgå till 22 mt, då Ukraina räknar med att exportera nästan 2 mt spannmål under juni.
2011 producerade Ukraina 56.7 mt spannmål, en ökning med 44.3% jämfört med 2010. Den inhemska konsumtionen beräknas ligga på 26.7 mt per år. Matifvetet med novemberleverans föll tillbaka i fredags och bröt igenom stöd nivån på 210 eur. Förbättrade väderutsikter i Europa och Svartahavsområdet tillsammans med svag makrostatistik som tyngde börserna och råvaror drog också med sig priset på kvarnvetet som sedan dess har pendlat mellan stödnivån 205 eur och 208 eur.
Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december .
Maltkorn
Enligt den Europeiska kommissionens analysenhet MARS senaste rapport förväntas produktionen av korn inom EU-27 att öka till 55.4 mt från tidigare 51.3 mt.
Prognosen för höstkorn justeras ned med 2.7% jämfört med föregående prognos, främst på grund av en förväntad minskad avkastning i Tyskland och Frankrike. Estimatet för vårkorn justeras däremot upp med 5% då avkastningsprognosen för Spanien har ökat med 11%. Köldknäppen i februari har orsakat betydande skador på höstgrödorna i östra Frankrike, Tyskland, Polen och vissa områden i Rumänien och Bulgarien och därmed bortfall i areal. Som en följd av detta gynnas vårgrödor och arealen för vårgrödor revideras istället upp. I Frankrike kommer skadade höstgrödor främst att ersättas med vårkorn, och i Tyskland och Polen med vårkorn och majs.
Enligt FranceAgriMer har andelen franskt höstkorn klassat som ”bra” (bonnes) eller ”utmärkt” (très bonnes) ökat till 65% från 63% veckan innan, baserat på förhållanden i sju regioner som representerar 56 procent av landets produktion.
Vad gäller franskt vårkorn ökade klassificeringen ”utmärkt” till 26 procent från 24 procent veckan innan, medan grödorna som klassificeras som ”bra” sjönk med 1 procent till 57 procent. Siffrorna baseras på data från fem regioner som i genomsnitt odlar 47 procent av landets vårkorn.
De senaste två åren har korn arealen i Finland varit exceptionellt liten. Korn är Finlands vanligaste spannmål och det odlas på 505 000 hektar, av vilket största delen (ca 80%) utgörs av foderkorn. Trots en ökning med ca 9% jämfört med 2011, enligt Tikes preliminära uppgifter, är odlingsarealen för korn ändå klart mindre jämfört med t.ex 2008 och 2009.
Liksom kvarnvetet föll priset på novemberkontraktet på maltkorn i fredags kväll och handlas nu på 224.50 eur.
Potatis
Potatispriset för leverans nästa år, har fortsatt att falla och bröt i fredags igenom 15 eur nivån.
Majs
Priset på decembermajs har fått support under veckan av oro över det torra vädret i USA samt obekräftade uppgifter om inköp av majs av Kina. En förväntad rekordproduktion i Brasilien och fortsatt goda Crop conditions för majs i USA fick dock priset att falla tillbaka under tisdagen för att sedan återhämta sig något igen.
Trots förra veckans varma och torra väder i USA som orsakade oro och fick marknaden att förvänta sig en nedgång i crop condition för majs, så visar måndagens rapport från USDA inga förändringar utan good/excellent kvarstår på 72%.
Trots torka så har Conab justerat upp sin prognos för Brasiliens majsproduktion till rekordhöga 67.79 mt, jämfört med 65.9 mt för en månad sedan. Stämmer siffrorna så kommer det att vara första gången på över 10 år som Brasilien skördar mer majs än sojabönor.
Sojabönor
Produktionen av sojabönor 2012/13 i Kina beräknas uppgå till 13 mt, en minskning från förra årets estimat på 13.5 mt. Förhållandevis liten intjäning på sojabönor i de stora produktionsområdena fortsätter att påverka lantbrukare att byta mot alternativa grödor med högre intjäning, som majs och ris, en trend som förväntas fortsätta. Enligt China’s National Grain and Oils Information Center (CNGOIC) rapport i maj, förväntas den odlade arealen för sojabönor att sjunka till 7.15 miljoner hektar från föregående års 7.65 miljoner hektar. Importen av sojabönor 2011/12 beräknas till 57 mt, upp från tidigare estimat om 55.8 mt.
Sojabönsimporten under de senaste sex åren visar på en stadig ökning varje år medan den inhemska produktionen av sojabönor visar på en fallande trend. Nuvarande estimat över en minskad produktion i år ger stöd till en importprognos på 60 mt för 2012/13. Tillväxten i Kinas foderproduktion är en viktig faktor som driver importen av sojabönor och den ökande omfattningen av svin- och fjäderfä produktion i landet driver konsumtionen och produktionen av foder.
Efter att skörden av sojabönor nu är klar i Brasilien så reviderar Conab ner sin prognos ytterligare till 66.34 mt mot tidigare 66.68 mt och mot förra årets rekordskörd på 75.3 mt. Ingående lager förväntas sjunka till 1 mt, de lägsta sedan 2008/09 och en nedgång med omkring 65 procent från förra året. Ingen större revidering av grödan förväntas under de kommande månaderna.
Brasilianska bönder har sålt 87% av skörden redan. Samma tid förra året var det 68%. De har även sålt 28% av 2013 års skörd.
Priset på sojabönor föll tillbaka i slutet på förra veckan till följd av sämre än väntade exportsiffror och fallande priser i råolja, men vände sedan återigen uppåt i början av denna vecka , dels efter en bekräftad försäljning av sojabönor till Kina samt att USDA’s rapport i måndags visade en något sämre crop condition för sojabönor än väntat (65% good/excellent mot 70% förväntat).
Sådden går fort framåt i USA är nu avklarad till 94% jämfört med förra veckans 89%. I södra USA har man skördat klart höstvetet och kan så en andra skörd av sojabönor.
Raps
Europeiska Kommissionens MARS enhet skriver i sin senaste rapport att endast marginella förändringar förväntas i produktionen av raps i EU-27, som därmed beräknas uppgå till 19.2 mt (jämfört med 19.3 mt föregående år). Nedjusteringen i avkastningen för Tysklands sedan förra rapporten kompenseras av en ökad avkastning i Frankrike.
CNGOIC estimerar att arealen för raps i Kina 2012/13 kommer att minska med 2 procent till 7.05 miljoner hektar och att produktionen kommer att minska till 12.8 mt från föregående års 13 mt. Precis som i fallet med sojabönor, så skiftar lantbrukare odling av raps mot mer lönsamma grödor som vete och grönsaker.
Avkastningen under 2012/13 förväntas dock bli högre än föregående år på grund av gynnsamma väderförhållanden.
Importen av raps 2012/13 beräknas uppgå till 2.1 mt, en uppgång från estimatet 2 mt under 2011/12, till följd av en fortsatt inhemsk efterfrågan tillsammans med ett borttagande av importrestriktioner.
I början av 2012 godkändes 18 nya crushing plants, huvudsakligen belägna i regioner utan egen produktion och som istället kommer att nyttja importerad raps, något som har ökat Kinas handel med oljeväxten från Kanada och Australien.
Futures kontrakt på rapsfrö och rapsmjöl kommer snart att listas på börsen Zhengzhou Commodity Exchange, där rapsolja redan handlas.
Enligt Tike har rybsarealen i Finland varierat mycket de senaste åren. 2010 slogs ett nytt rekord med ca 142 000 hektar, men året därpå uppgick arealen endast till drygt 77 000 hektar och tillbakagången verkar fortsätta även i år. Rybsarealen beräknas uppgå till 52 000 hektar, vilket är över 60 procent mindre jämfört med 2010.
Rybs arealen 1995 – 2012e
Om vi tittar tillbaka på priset på novemberterminen i förra veckans ags letter så låg det på 464.75 eur och det är ungefär där vi befinner oss nu också. Däremellan har vi dock fått se priset rasa ned till 456 eur vid öppningen i måndags, pressat av finansiell oro och fallande råoljepriser, för att sedan återhämta sig och stiga 7 eur under gårdagen.
Gris
Priset på decemberkontraktet har rört sig uppåt sedan förra veckan och handlas nu över 80.50 cent.
Mjölk
Decemberkontraktet för mjölk har nu brutit igenom motståndet på 16 cent.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oil comment: A little sideways with new tests towards the 80-line likely
Brent moves into sideways trading around USD 81.5/b with new tests to the 80-line likely. Brent crude traded down 0.9% yesterday to a close of USD 81.29/b and traded as low as USD 80.39/b within the day. This morning it is gaining 0.3% to USD 81.6/b. No obvious major driver for that and the move in oil is well in line with higher industrial metals this morning. The technical picture for Brent 1M is still overbought in terms of RSI at 70.2. But as Brent now has traded a bit sideways for some days the overbought bearish calculus has started to ease a bit. But new tests towards the 80-line seems likely with current RSI at 70.2.
Scott Bessent says he fully supports harder sanctions on Russian oil exports if Donald Trump wishes to use such a tool in the coming negotiations with Russia over Ukraine. That may add some support to oil this morning. The latest US sanctions towards Russia clearly have an effect with one example being the tanker Bhilva which has made a U-turn back towards Russia after having been on course to India (Bloomberg).
US EIA projects US liquids growth of 538 kb/d/y in 2025. The US EIA released its monthly STEO report earlier this week. What is clear is that the boom-years in US oil production are behind us for now. But exactly pinning down at what level US oil production will grow in 2025 is hard. The EIA forecast for US hydrocarbon liquids looks the following:
Estimated US crude oil production growth is projected to be virtually zero in 2026. But including all sources of liquids it still sums up to 312 kb/d y/y in growth. A lot or a little? If global oil demand in 2026 only grows with 1 mb/d in 2026, then the US will cover 30% of global demand growth. That is a lot. For 2025 the EIA expects a total growth in US liquids of 538 kb/d y/y.
Smaller losses in existing shale oil production. If we instead look at EIA estimates for US shale oil production right here and now and how its components are changing, we see that 1) New monthly production is 666 kb/d, 2) Losses in existing production is 622 kb/d and thus 3) Net monthly growth is 44 kb/d m/m which equals 4) A net marginal annualized growth of 12*44 of 523 kb/d/y. What stands out here is that the EIA in its December report estimated that this marginal annualization only equated to 378 kb/d/y. So, it has been lifted markedly in the latest report. It is however on a downward trajectory and as such the EIA estimate in the table above of y/y growth for US crude oil of 331 kb/d/y may be sensible.
US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.
Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25. What stands out is that estimated losses in existing production is adjusted lower by 16.8 kb/d since November. That is the marginal monthly change. In other words, production in existing production is falling less agressively than estimated in December. But a monthly decline of 622 kb/d/m is of course still massive.
Analys
Crude oil comment: The rally has legs, but it takes time to wash out ingrained bearish sentiment from H2-24
Brent crude jumped jet another 2.7%. Brent crude jumped 2.7% yesterday to USD 82.03/b following a pull-back on Tuesday. Intraday it reached USD 82.63/b and its highest level since 26 July last year. Bullish US oil inventory data was a key reason for the jump higher yesterday coming on top of a steady tightening market since early December and fresh US sanctions on Russia last week.
US crude stocks down 17.6 mb since mid-November and total US commercial stocks down 65 mb since mid-July. US crude stocks fell 2 mb last week to its lowest level since April 2022. US crude stocks have declined every week since mid-November with a total of 17.6 mb. Total US commercial oil inventories fell 3.4 mb last week and have been in steady decline of close to 300 kb/d since early July. These declines in US oil stocks are the proof of the pudding in terms of the balance of the global oil market and explains well the rising oil prices since early December.
The IEA estimates a 400 kb/d deficit in H2-24. If so, then all global draws took place in the US. The IEA released its monthly Oil Market Report (OMR) yesterday with an estimate that the global oil market ran a deficit of about 400 kb/d through H2-24. If so, then close to all inventory draws in the whole world solely took place in US inventories which drew down by around 300 kb/d. That is hard to believe.
If we assume that US inventory draws were proportional to the US demand share of the world (about 20%), then global inventory draws in H2-24 probably was closer to 0.3/20% which equals 1.5 mb/d. Maybe a bit high but estimates by FGE indicates that global inventory draws were close to 1.0 mb/d in H2-24 depending on whether you equate on apparent demand or real demand. Higher if equated on real demand.
IEA surplus in 2025 is adjusted down by 200 kb/d. In reality it is now only a surplus of 400 kb/d. We think this surplus estimate will erode further as demand will be adjusted yet higher and supply will be adjusted yet lower going forward. The IEA adjusted 2024 demand higher by 100 kb/d with base effect to 2025 with the same. It also adjusted its non-OPEC production estimate for 2025 down by 100 kb/d. The effect was that call-on-OPEC rose by 200 kb/d for 2025. The IEA still estimates that OPEC must reduce its production by 0.6 mb/d in 2025 to keep market balanced and prices steady. But within that estimate it assumes that FSU increases production by 200 kb/d as if it is not a part of OPEC+. IEA estimate for call-on-OPEC+ thus only declines by 400 kb/d y/y in 2025. We think that this surplus will evaporate as: 1) US production will likely deliver a bit lower than expected. 2) Supply will also disappoint here and there around the world. 3) Global demand estimates will be revised higher for 2024 and 2025.
The rally thus has legs, but the technical picture is still in overbought territory so there will be some pullbacks on the way higher. Unless of course we rally all the way to USD 95/b and THEN we get the technical pullback. The market still seems to have bearish skepticism deeply ingrained in its back following H2-24 doom and gloom and is partially reluctant to trade higher. But that is attitude and not fundamentals.
The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.
The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b
US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.
US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.
US crude stocks at lowest level since 2022.
Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.
Analys
Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought
Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.
Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.
How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?
A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.
Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.
Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.
1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.
Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa
-
Nyheter3 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld