Connect with us

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 23 2012

Published

on

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysTendens för priser på råvarorSvag makrostatistik i USA (81k färre jobb än väntat och sämre industrisentiment) tillsammans med fortsatt skuldoro i Europa och allt fler tecken på en konjunkturavmattning i Kina har tyngt börserna.

Tillväxtoron satte också sin prägel på råvaror och oljepriset föll nästan 10% under förra veckan. Guldet fortsätter däremot att stiga då många söker sig till säkra och likvida tillgångar. Gårdagens viktigaste hållpunkt var ECB och det räntebesked som landade (icke överraskande) i oförändrad styrränta på 1% och Bernankes tal idag kommer att bli viktigt för hur aktier och räntor utvecklas framöver.

På tisdag, den 12 juni, kommer USDA´s WASDE rapport, och för första gången så kommer CBOT att vara öppen vid tidpunkten då rapporten släpps.

Igår var första handelsdagen för CME’s futureskontrakt på Black Sea Wheat, och vi noterar att Sep12 kontraktet, som var det enda kontraktet som det handlades i under dagen, stängde på 254.50 usd/t.

Odlingsväder

Southern Oscillation Index, ett mått på intensiteten i graden av La Niña eller El Niño, håller sig på den negativa sidan av neutral och ligger nu på -0.7. Ett värde mellan +8 och -8 indikerar neutrala ENSOförhållanden.

Odlingsväder - 30 day moving Soi

Kontrasterna i Europa under förra veckan har varit stora med varmt torrt väder i de västra delarna och kallt och regnigt i öster. I Frankrike och England har den senaste tidens regn främjat höstgrödornas utveckling, men också gett upphov till ökad risk för sjukdomar. Även Tyskland, Polen och norra Balkan har fått välbehövligt regn (10-35 mm) medan det torra och varma vädret i Italien och Spanien har gynnat höstkorn och skörden av vete.

Karta över regn i Europa under maj/juni 2012

Andra vecka i rad med måttliga till kraftiga regnskurar i stora delar av Svarta Havsregionen har gynnat grödorna där, och förbättrat utsikterna i de veteproducerande områdena i södra Ukraina och de södra delarna av Rysslands södra distrikt.

Regn i stora delar av Svarta Havsregionen har gynnat grödorna

Vete

Den Europeiska kommissionens analysenhet MARS kom med sin senaste rapport i förra veckan och skriver där att april månad präglades av en hel del regn i västra och norra Europa medan torrperioden fortsatte i södra Ukraina, och mer regn var behövligt i delar av Tyskland, Polen, Slovakien och Ungern. Temperaturer under det normala har noterats i Storbritannien, Irland, norra Europa och västra Frankrike, medan höga temperaturer har registrerats bl.a. över den Iberiska halvön och runt Svarta Havet. Kommissionens nuvarande utsikter för EU-27’s grödor ligger runt genomsnittet.

Karta över nederbörd i Europa 1 - 30 april 2012

Prognosen för vete produktionen inom EU-27 har reviderats ned med 200 000 ton sedan förra rapporten till 126.5 mt, främst på grund av lägre förväntad avkastning i Tyskland, Bulgarien och Rumänien. Dock har avkastningsprognosen för Frankrike och Storbritannien justerats upp något och den genomsnittliga avkastningen för dessa länder beräknas uppgå till 7.19 ton per hektar respektive 8.18 ton per hektar.

Odlingsprognos för vete - Översiktskarta - 2012 - soft wheat

Enligt preliminära uppgifter från Tike ökar spannmålsarealen i Finland med sammanlagt 6 procent och uppgår nu till ca 1 170 000 hektar. I år förväntas vetearealen att uppgå till 245 00 hektar vilket är 5 procent mindre än förra året och beror på att höstvetearealen minskar från nästan 40 000 till 24 000 hektar (-39%). Vårvetearealen kommer att öka med ca 1 procent till 220 000 hektar.

De tyska lantbrukarna har återigen fått uppleva en mycket torr vår, efter förra årets vår med extremt låg nederbörd. Tysklands spannmålsskörd förväntas i detta skede att hamna under landets genomsnittliga årliga produktion på ca 45 mt, enligt DBV (Deutsche Bauernverband) men rikliga regn under de kommande dagarna och veckorna kan fortfarande bidra till en positiv utveckling.

Tillståndet för det franska vetet har fortsatt att förbättras och andelen vete klassat som ”bra” (bonnes) eller ”utmärkt” (très bonnes) har ökat till 70% från 69% veckan innan enligt FranceAgriMer. Siffrorna visar på en fortsatt återhämtning från början av april, då torkan nu har lindrats av den senaste tidens regn, och siffran ligger väl över de 24% vid samma tid förra året när franska grödor skadades av en långvarig torka.

Det franska durumvetet klassat som ”bra eller ”utmärkt” har ökat till 60% från 57 procent veckan innan.

Franska durumvetet - kvalitet - 28 maj 2012

Crop condition för höstvetet i USA, som rapporterades i måndags kväll ligger nu på 52% good / excellent och det är 2% lägre än förra veckan.

Crop condition för höstvetet i USA 2008 - 2012

Skörden av höstvete i USA går fort fram. Oklahoma skördade 30% förra veckan vilket gör att den avklarade skörden där nu uppgår till 73% – en bra bit över genomsnittet på 13%. Kansas har klarat av 16% av sin skörd under förra veckan och därmed uppgår den avklarade skörden där till 20% – vanligtvis är den ännu inte påbörjad.

Vintervete i USA - Skörderapport

Egypten, världens största importör av vete, har lagt till Polen som en potentiell leverantör av grödan och det polska vetet håller samma kvalitet som det tyska vetet enligt GASC. Egypten konsumerar ca 14 mt vete per år och importen står för ungefär hälften. Sedan början på säsongen 2011/12 har importen dominerats av vete med ursprung från Svarta Havsregionen med bla 3.24 mt från Ryssland och 360 000 ton från Ukraina.

Utsikterna för 2012 års höstvete i Marocko, som snart ska skördas, ser dåliga ut. Kraftig nederbörd försenade sådden i november till december och januari, och därefter sjönk regnmängderna snabbt till minimala nivåer från december till början av mars. Låga temperaturer i början och mitten av februari påverkade också grödorna. Trots nederbörd i april har mycket av avkastningspotentialen redan gått förlorad, särskilt för vete. Som ett resultat av detta beräknas produktionen av vete att uppgå till 2.7 mt, en kraftig minskning med ca 55% jämfört med förra året.

Irans ekonomi har varit under betydande press under de senaste två åren på grund av samordnade internationella sanktioner mot landets oljeindustri och banker, en stor devalvering av valutan och borttagna påtagliga subventioner av bränsle, bröd, ris, vegetabiliska oljor och socker som en följd av regeringens ekonomiska reformer. Resultatet har blivit en dramatisk ökning av den inhemska inflationen och flaskhalsar i handeln, och även om de nuvarande sanktionerna inte inkluderar mat eller jordbruksråvaror så har sanktionerna mot iranska banker och handelsföretag hindrat landets förmåga att finansiera nödvändig import. CBI (Central Bank of Iran) rapporterar att de genomsnittliga livsmedelspriserna steg 40-156 procent under de senaste 12 månaderna och mot bakgrund av detta får utsikterna för landets veteproduktion 2012 större betydelse. Vete tillhör basfödan och bröd är den viktigaste dagliga livsmedelsprodukten. Baserat på statistik från den Iranska regeringen konsumerar en person i genomsnitt ca 8.7 kg bröd per månad.

Karta över Iran - Regional vete-distribution

Dessvärre är utsikterna för landets veteproduktion 2012 något nedslående. Generellt sett så har Iran haft en måttligt positiv växtsäsong i år, men de regionala förhållandena har varit ganska varierande. Veteproduktionen beräknas bli marginellt högre än förra året, men en fördubbling av importen förväntas för att möta den inhemska efterfrågan och för att bygga upp tömda lager. USDA’s uppskattning av produktionen per den 10 maj 2012 ligger på 14 mt, en ökning med 4 procent från förra året. Avkastningen beräknas till 2,0 ton per hektar, vilket är något över det 5-åriga genomsnittet.

Vete i Iran - Historisk avkastning och produktion - 2001 till 2012

Ukrainian Grain Association uppskattar ingående lager per den 1 juli 2012 i nivå med över 12 mt, och ordföranden Vladimir Klimenko sa också i samband med detta att man efter nuvarande säsong (juli 2011 – juni 2012) inte kommer att stoppa landets export av spannmål, såsom inträffade förra året. Exporten under 2011/12 beräknas uppgå till 22 mt, då Ukraina räknar med att exportera nästan 2 mt spannmål under juni.

2011 producerade Ukraina 56.7 mt spannmål, en ökning med 44.3% jämfört med 2010. Den inhemska konsumtionen beräknas ligga på 26.7 mt per år. Matifvetet med novemberleverans föll tillbaka i fredags och bröt igenom stöd nivån på 210 eur. Förbättrade väderutsikter i Europa och Svartahavsområdet tillsammans med svag makrostatistik som tyngde börserna och råvaror drog också med sig priset på kvarnvetet som sedan dess har pendlat mellan stödnivån 205 eur och 208 eur.

Prisutveckling på vete tom 6 juni 2012

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december .

Diagram över prisutveckling på vete (chicago) tom 6 juni 2012

Maltkorn

Enligt den Europeiska kommissionens analysenhet MARS senaste rapport förväntas produktionen av korn inom EU-27 att öka till 55.4 mt från tidigare 51.3 mt.

Prognosen för höstkorn justeras ned med 2.7% jämfört med föregående prognos, främst på grund av en förväntad minskad avkastning i Tyskland och Frankrike. Estimatet för vårkorn justeras däremot upp med 5% då avkastningsprognosen för Spanien har ökat med 11%. Köldknäppen i februari har orsakat betydande skador på höstgrödorna i östra Frankrike, Tyskland, Polen och vissa områden i Rumänien och Bulgarien och därmed bortfall i areal. Som en följd av detta gynnas vårgrödor och arealen för vårgrödor revideras istället upp. I Frankrike kommer skadade höstgrödor främst att ersättas med vårkorn, och i Tyskland och Polen med vårkorn och majs.

Maltkorn - Spring barley - Avkastningsprognos år 2012Vinter-maltkorn (winter barley) - Skördeprognos för 2012

Enligt FranceAgriMer har andelen franskt höstkorn klassat som ”bra” (bonnes) eller ”utmärkt” (très bonnes) ökat till 65% från 63% veckan innan, baserat på förhållanden i sju regioner som representerar 56 procent av landets produktion.

Kvalitet på franskt höstkorn

Vad gäller franskt vårkorn ökade klassificeringen ”utmärkt” till 26 procent från 24 procent veckan innan, medan grödorna som klassificeras som ”bra” sjönk med 1 procent till 57 procent. Siffrorna baseras på data från fem regioner som i genomsnitt odlar 47 procent av landets vårkorn.

Kvalitet på franskt vårkorn

De senaste två åren har korn arealen i Finland varit exceptionellt liten. Korn är Finlands vanligaste spannmål och det odlas på 505 000 hektar, av vilket största delen (ca 80%) utgörs av foderkorn. Trots en ökning med ca 9% jämfört med 2011, enligt Tikes preliminära uppgifter, är odlingsarealen för korn ändå klart mindre jämfört med t.ex 2008 och 2009.

Liksom kvarnvetet föll priset på novemberkontraktet på maltkorn i fredags kväll och handlas nu på 224.50 eur.

Priset på novemberkontraktet på maltkorn

Potatis

Potatispriset för leverans nästa år, har fortsatt att falla och bröt i fredags igenom 15 eur nivån.

Potatispriset för leverans nästa år (2013)

Majs

Priset på decembermajs har fått support under veckan av oro över det torra vädret i USA samt obekräftade uppgifter om inköp av majs av Kina. En förväntad rekordproduktion i Brasilien och fortsatt goda Crop conditions för majs i USA fick dock priset att falla tillbaka under tisdagen för att sedan återhämta sig något igen.

Pris på majs för leverans december 2012 - 6 juni 2012

Trots förra veckans varma och torra väder i USA som orsakade oro och fick marknaden att förvänta sig en nedgång i crop condition för majs, så visar måndagens rapport från USDA inga förändringar utan good/excellent kvarstår på 72%.

Kvalitet på majs i USA - 3 juni 2012

Trots torka så har Conab justerat upp sin prognos för Brasiliens majsproduktion till rekordhöga 67.79 mt, jämfört med 65.9 mt för en månad sedan. Stämmer siffrorna så kommer det att vara första gången på över 10 år som Brasilien skördar mer majs än sojabönor.

Sojabönor

Produktionen av sojabönor 2012/13 i Kina beräknas uppgå till 13 mt, en minskning från förra årets estimat på 13.5 mt. Förhållandevis liten intjäning på sojabönor i de stora produktionsområdena fortsätter att påverka lantbrukare att byta mot alternativa grödor med högre intjäning, som majs och ris, en trend som förväntas fortsätta. Enligt China’s National Grain and Oils Information Center (CNGOIC) rapport i maj, förväntas den odlade arealen för sojabönor att sjunka till 7.15 miljoner hektar från föregående års 7.65 miljoner hektar. Importen av sojabönor 2011/12 beräknas till 57 mt, upp från tidigare estimat om 55.8 mt.

Sojabönsimporten under de senaste sex åren visar på en stadig ökning varje år medan den inhemska produktionen av sojabönor visar på en fallande trend. Nuvarande estimat över en minskad produktion i år ger stöd till en importprognos på 60 mt för 2012/13. Tillväxten i Kinas foderproduktion är en viktig faktor som driver importen av sojabönor och den ökande omfattningen av svin- och fjäderfä produktion i landet driver konsumtionen och produktionen av foder.

Sojabönor - Import och produktion - MMT

Efter att skörden av sojabönor nu är klar i Brasilien så reviderar Conab ner sin prognos ytterligare till 66.34 mt mot tidigare 66.68 mt och mot förra årets rekordskörd på 75.3 mt. Ingående lager förväntas sjunka till 1 mt, de lägsta sedan 2008/09 och en nedgång med omkring 65 procent från förra året. Ingen större revidering av grödan förväntas under de kommande månaderna.

Brasilianska bönder har sålt 87% av skörden redan. Samma tid förra året var det 68%. De har även sålt 28% av 2013 års skörd.

Priset på sojabönor föll tillbaka i slutet på förra veckan till följd av sämre än väntade exportsiffror och fallande priser i råolja, men vände sedan återigen uppåt i början av denna vecka , dels efter en bekräftad försäljning av sojabönor till Kina samt att USDA’s rapport i måndags visade en något sämre crop condition för sojabönor än väntat (65% good/excellent mot 70% förväntat).

Sojabönor - Prisdiagram över leverans i november 2012

Sådden går fort framåt i USA är nu avklarad till 94% jämfört med förra veckans 89%. I södra USA har man skördat klart höstvetet och kan så en andra skörd av sojabönor.

Sojabönor - Diagram över skörderapport

Raps

Europeiska Kommissionens MARS enhet skriver i sin senaste rapport att endast marginella förändringar förväntas i produktionen av raps i EU-27, som därmed beräknas uppgå till 19.2 mt (jämfört med 19.3 mt föregående år). Nedjusteringen i avkastningen för Tysklands sedan förra rapporten kompenseras av en ökad avkastning i Frankrike.

Turnips - Prognos på skörd av raps 2012

CNGOIC estimerar att arealen för raps i Kina 2012/13 kommer att minska med 2 procent till 7.05 miljoner hektar och att produktionen kommer att minska till 12.8 mt från föregående års 13 mt. Precis som i fallet med sojabönor, så skiftar lantbrukare odling av raps mot mer lönsamma grödor som vete och grönsaker.

Avkastningen under 2012/13 förväntas dock bli högre än föregående år på grund av gynnsamma väderförhållanden.

Importen av raps 2012/13 beräknas uppgå till 2.1 mt, en uppgång från estimatet 2 mt under 2011/12, till följd av en fortsatt inhemsk efterfrågan tillsammans med ett borttagande av importrestriktioner.

I början av 2012 godkändes 18 nya crushing plants, huvudsakligen belägna i regioner utan egen produktion och som istället kommer att nyttja importerad raps, något som har ökat Kinas handel med oljeväxten från Kanada och Australien.

Futures kontrakt på rapsfrö och rapsmjöl kommer snart att listas på börsen Zhengzhou Commodity Exchange, där rapsolja redan handlas.

Jämförelse import av raps mellan åren

Enligt Tike har rybsarealen i Finland varierat mycket de senaste åren. 2010 slogs ett nytt rekord med ca 142 000 hektar, men året därpå uppgick arealen endast till drygt 77 000 hektar och tillbakagången verkar fortsätta även i år. Rybsarealen beräknas uppgå till 52 000 hektar, vilket är över 60 procent mindre jämfört med 2010.

Rybs arealen 1995 – 2012e

Diagram över rybsarealen år 1995 - 2012

Om vi tittar tillbaka på priset på novemberterminen i förra veckans ags letter så låg det på 464.75 eur och det är ungefär där vi befinner oss nu också. Däremellan har vi dock fått se priset rasa ned till 456 eur vid öppningen i måndags, pressat av finansiell oro och fallande råoljepriser, för att sedan återhämta sig och stiga 7 eur under gårdagen.

Prisutveckling på raps - Diagram

Gris

Priset på decemberkontraktet har rört sig uppåt sedan förra veckan och handlas nu över 80.50 cent.

Prisutveckling på gris (lean hogs) tom 6 juni 2012

Mjölk

Decemberkontraktet för mjölk har nu brutit igenom motståndet på 16 cent.

Decemberkontraktet för mjölk har nu brutit igenom motståndet på 16 cent

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

How renewable fuels are accelerating the decarbonisation of transport

Published

on

WisdomTree

On 16 November 2022, UK’s Royal Air Force (RAF) Voyager aircraft, the military variant of the Airbus A330, took to the skies for 90 minutes over Oxfordshire. What looked like a routine test flight in its outward appearance was ultimately deemed ground-breaking. Why? It was a world-first military transporter aircraft flight, and the first of any aircraft type in the UK to be completed using 100% sustainable jet fuel.  

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree
Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

What are renewable fuels?

Renewable hydrocarbon biofuels (also called green or drop-in biofuels) are fuels produced from biomass sources through a variety of biological, thermal, and chemical processes. These products are chemically identical to petroleum gasoline, diesel, or jet fuel.

In other words, renewable fuels are sources of energy chemically identical to fossil fuels but produced from domestic, commercial, or agricultural waste (see Figure 1 below).

Figure 1: Converting waste into energy

Waste types and refinery output

Why the excitement?

Renewable fuels, like renewable diesel and sustainable jet fuel, can reduce greenhouse gas emissions by around 80-90% compared to fossil fuels. And because they burn much cleaner, engine filters remain cleaner for longer reducing the need for maintenance. Furthermore, given used cooking oil, vegetable oil, processing waste, and animal fat waste are used as inputs, the production of these fuels reduces biowaste, thereby cutting emissions from landfills.

This makes renewable fuels a key component of the circular economy. Humans have largely operated on the linear model historically when it comes to utilising natural resources. The circular model, in contrast, is much less wasteful and seeks to recycle as much as possible (see Figure 2 below).

Figure 2: The Circular Economy

Circular economy
Source: WisdomTree, Ellen MacArthur Foundation, 2023

The most exciting thing about renewable fuels is the immediacy with which they can make an impact. The reason why they are referred to as drop-in fuels is that they can replace fossil fuels in internal combustion engines with little or no modification required. So, if supply was abundant enough, forms of transport which cannot be electrified easily like heavy duty trucks, ships, and aeroplanes can be switched across to renewable fuels making a significant improvement to the environmental footprint. According to BP, “A return flight between London and San Francisco has a carbon footprint per economy ticket of nearly 1 tonne of CO2 equivalent. With the aviation industry expected to double to over 8 billion passengers by 2050, it is essential that we act to reduce aviation’s carbon emissions.”

The challenge

Renewable fuels or biofuels are still in their infancy. This means the obvious hurdle to overcome is cost competitiveness with fossil fuels. Cost estimates vary, but figures from the International Air Transport Association (IATA) provide a useful sense for the ballpark. In May 2022, IATA stated that the average worldwide price of jet fuel is about $4.15 per gallon compared to the US average price of a gallon of sustainable aviation fuel, which is about $8.67.

So, roughly double the price of the incumbent polluting technology. This is not a bad starting point at all. Considering how rapidly the cost of energy storage in batteries has fallen in the last decade, renewable fuels could become competitive quite soon if sufficient investment is made and economies of scale are achieved. IATA also predicts that renewable fuels could make up 2% of all aviation fuels by 2025, which could become a tipping point in their competitiveness.

Businesses are acting

Businesses pursuing their own net zero targets have already started exploring renewable fuels to minimise their waste. Darling Ingredients Inc, which produces its trademark Diamond Green Diesel from recycled animal fats, inedible corn oil, and used cooking oil, was chosen by fast food chain Chick-fil-A in March 2022 to turn its used cooking oil into clean transportation fuel.

Similarly, McDonald’s entered into a partnership with Neste Corporation in 2020 to convert its used vegetable oil into renewable diesel and fuel the trucks that make deliveries to its restaurants. According to TortoiseEcofin, both Darling Ingredients and Neste have a net negative carbon footprint given emissions produced by these businesses are lower that the emissions avoided because of their renewable fuels.

A final word

Renewable fuels alone will not tackle climate change. No single solution can. But they can help us make meaningful progress. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) emphasises how crucial it is for the world to halve its greenhouse gas emissions this decade to at least have a chance of limiting global warming to 1.5oC. This means that solutions with an immediate effect have an important role to play. Biofuels can cut emissions from waste in landfills and provide much cleaner alternatives to fossil fuels to help accelerate the world’s decarbonisation efforts. They don’t require different engines to be of use. They just need funding to reach scale.

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

Continue Reading

Analys

SEB Metals Weekly: China Covid exit is bullish for metals

Published

on

SEB - analysbrev på råvaror

China Covid exit is bullish for metals

Softer inflation, slight macro-optimism, and China taking a rapid exit from Covid restrictions. Markets have become more optimistic. Inflation indices have eased and that has created some hopes that central banks won’t lift interest to a level that will kill the economy in 2023. Natural gas prices in Europe have fallen sharply. This has suddenly reduced energy-inflationary pressure and removed the direst downside economic risks for the region. But general market optimism is far from super-strong yet. The S&P 500 index has only gained 1.9% since our previous forecast on 1 Nov 2021, and oil prices are down nearly 10% in a reflection of concerns for global growth. China has however removed all Covid-restrictions almost overnight. It is now set to move out of its three years of Covid-19 isolation and lockdowns at record speed. Industrial metals are up 20% and the Hong Kong equity index is up 40% as a result (since 1 Nov-22). China’s sudden and rapid Covid-19 exit is plain and simply bullish for the Chinese economy to the point that mobility indices are already rebounding quickly. SEB’s general view is that inflation impulses will fade quickly. No need then for central banks across the world to kill the global economy with further extreme rate hikes. These developments have removed much of the downside price risks for metals in 2023 and we have to a large degree shifted our 2024 forecast to 2023.

Lower transparency, more geopolitics, more borders, and higher prices and exponential spikes. The first decade of this century was about emerging markets, the BRICs, the commodity price boom, the commodity investment boom, and free markets with free flow of commodities and labor with China and Russia hand in hand with western countries walking towards the future. High capex spending in the first decade led to plentiful supply and low prices for commodities from 2011 to 2020. A world of plenty, friends everywhere, free flow of everything, and no need to worry. The coming decade will likely be very different. Supply growth will struggle due to mediocre capex spending over the past 10 years. Prices will on average be significantly higher. There will be frequent exponential price spikes whenever demand hits supply barriers. Price transparency will be significantly reduced due to borders, taxes, sanctions, geopolitical alignments, and carbon intensities. Prices will be much less homogenous. Aluminium will no longer be just one price and one quality. Who made it, where was it made, where will it be consumed and what the carbon content will create a range of prices. Same for most other metals.

Copper: Struggling supply and China revival propel copper prices higher. Unrest in Peru is creating significant supply risks for copper as the country accounts for 10% of the global supply. Chile accounts for 27% of global production. Production there is disappointing with Codelco, the Chilean state-owned copper mining company, struggling to hit production targets. The Cobre Panama mine in Panama is at risk of being closed over a tax dispute between Quantum and the government. Cobre Panama is one of the biggest new mines globally over the past 10 years. The rapid exit from Covid restrictions in China is bullish for the Chinese economy and thus for copper demand and it has helped to propel prices higher along with the mentioned supply issues. The Chinese property market will continue to struggle, and it normally accounts for 20% of global copper demand while China accounted for 55% of global copper demand in 2021. While China is no longer prioritizing the housing market it is full speed ahead for solar, wind, EVs, and electrification in general. So, weakening Chinese copper demand from housing will likely be replaced by the new prioritized growth sectors. Global supply growth is likely going to be muted in the decade to come while demand growth will be somewhere between a normal 3% pa. to a strong 4% pa. to a very strong 5% pa. Copper prices will be high, and demand will hit the supply barrier repeatedly with exponential spikes as the world is working hard to accelerate the energy transition. Copper prices could easily spike to USD 15-16,000/ton nearest years.

Nickel: Tight high-quality nickel market but a surplus for a low-quality nickel. Nickel production is growing aggressively in Indonesia. The country is projected to account for 60-70% of global supply in 2030. This will become a huge and extremely concentrated geopolitical risk for the world’s consumers of nickel. Indonesia has an abundance of low-grade C2 nickel. The challenge is to convert low-quality C2 nickel to high-quality C1. We are set for a surplus of C2 nickel but the market for C1 nickel will depend strongly on the conversion capacity for C2 to C1. Low price transparency will also help to send prices flying between USD 20,000/ton and USD 30,000/ton. Strong growth in nickel production in Indonesia should initially call for prices down to USD 20,000/ton. But Indonesia is a price setter. It will account for 50% of global supply in 2023. It doesn’t make sense for Indonesia to kill the nickel price. If the nickel price drops, then Indonesia could quickly regulate supply. There should be a premium to nickel due to this. As a result, we expect the nickel price to average USD 24,000/ton in 2023. C2 to C1 conversion capacity may be strained and there should also be a monopoly premium due to the size of Indonesia. Converting C2 to C1 is however extremely carbon intensive and that could be an increasing issue in the years to come.

Zinc: Super-tight global market. European LME inventories are ZERO and zinc smelters there are still closed. European zinc smelters account for 16% of global zinc smelter capacity. Most of this was closed over the past year due to extremely high energy prices. European LME zinc stockpiles are now down to a stunning zero! The global zinc market is extremely tight. Reopening of European zinc smelting seems unlikely in H1-23 with a continued super-tight market as a result both in Europe and globally.

Aluminium: Price likely to be in the range of USD 2400 – 3200/ton and line with coal prices in China. Aluminium prices have historically been tightly tied to the price of coal. But coal prices have been all over the place since the start of 2021 with huge price differences between Amsterdam, Australia, and domestic Chinese coal prices which are now largely state-controlled. China banning imports of Australian coal, the Chinese energy crisis in 2021, and Russia’s invasion of Ukraine in 2022 are ingredients here. This sent aluminium prices flying high and low. Coal prices in China today imply a price of aluminium between USD 2400/ton and 3150/ton with the LME 3mth aluminium price nicely in between at USD 2590/ton. The global coal market should now become more orderly as China now again is accepting Australian coal. Energy costs have fallen sharply in Europe and some producers in the Netherlands have talked about possible restarts of production. China is likely to reduce its exports of primary aluminium. Energy security of supply is high on the agenda in China, and it makes no sense to emit lots of CO2 in China and indirectly export energy in the form of primary aluminium. Growth in non-China aluminium demand in the years to come will have to be covered by non-China producers which have the potential to force prices higher and away from coal as the price driver. While LME has one price for the 3mth aluminium price we’ll likely get larger and larger price differences across the world in the form of possibly extreme price premiums for example in the EU and the US.

SEB Commodities price outlook
Source: SEB Markets – Commodities. Historical data: Bloomberg 
Continue Reading

Analys

Solid demand growth and strained supply to push Brent above USD 100/b

Published

on

SEB - analysbrev på råvaror
SEB - Prognoser på råvaror - Commodity

Brent crude had a strong end of the year as it traded at the highest level since 1 December. It is a slow start to the new year due to bank holidays and Dated Brent trades close to USD 85/b. It averaged USD 99.9/b in 2022. We expect it to average more than USD 100/b on average for the coming year amid strained supply and rebounding demand. Chinese oil demand is set to recover strongly along with re-openings while non-OECD will continue to move higher. At the moment oil looks absurdly cheap as it is cheaper than natural gas in both EU and Japan and also cheaper than coal in Australia.

Some price strength at the end of the year. The Dated Brent crude oil price index gained 2.3% on Friday with a close at USD 84.97/b. It was the highest close since 1 December. This morning it is trading slightly lower at USD 84.8/b but the market is basically void of action due to bank holidays.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Gloom and doom but IEA, OPEC and US EIA project global crude oil demand to rise between 1 m b/d and 2.2 m b/d YoY in 2023. They also expect call-on-OPEC to rise between 0.3 m b/d and 1.0 m b/d. The US EIA projects demand to increase 1 m b/d in 2023 on the back of a growth of 1.3 m b/d in non-OECD where demand in India rises by 0.2 m b/d and China by 0.6 m b/d. In China this is of course to a large degree due to re-opening after Covid-19 lock-downs. But it is still a good reminder of the low base of oil demand in non-OECD versus OECD. India last year consumed 5 m b/d which only amounts to 1.3 b/capita/year versus a world average of 4.5  b/capita/year and European demand of 10 b/capita/year. Even China is still below the world average as its demand in 2022 stood at 15.2 m b/d or 4.0 b/capita/yr. Non-OECD oil demand thus still has a long way to go in terms of oil demand and that is probably one of the things we’ll be reminded of in 2023 as Covid-19 lock-downs disappear entirely.

Solid demand growth in the face of strained supply. Important to remember is that the world has lost a huge amount of fossil supply from Russia due to the war in Ukraine. First in terms of natural gas where supply to the EU and thus to the world has declined by some 2.5 m boe/d versus pre-war levels. Secondly in terms of crude and products. The latter is of course a constant guessing game in terms of how much Russian crude and product exports has declined. The US EIA however projects that crude oil production in the Former Soviet Union will be down 2 m b/d in 2023 versus pre-Covid levels and down 1.3 m b/d YoY from 2022 to 2023. We are thus talking up to 4.5 m boe/d of lost supply from Russia/FSU. That is a huge loss. It is the reason why coal prices are still trading at USD 200 – 400/ton versus normal USD 85/ton as coal is an alternative to very expensive natural gas.

Overall for 2023 we are looking at a market where we’ll have huge losses in supply of fossil energy supply from Russia while demand for oil is set to rebound solidly (+1.0 – 2.2 m b/d) along with steady demand growth in non-OECD plus a jump in demand from China due to Covid-19 reopening. Need for oil from OPEC is set to rise by up to 1.0 m b/d YoY while the group’s spare capacity is close to exhausted.

We expect Brent crude to average more than USD 100/b in 2023. Despite all the macro economic gloom and doom due to inflation and rising interest rates we cannot help having a positive view for crude oil prices for the year to come due to the above reasons. The Dated Brent crude oil price index averaged USD 99.9/b in 2022. We think Brent crude will average more than USD 100/b in 2023. Oil is today absurdly cheap at USD 85/b. It is cheaper than both coal in Australia and natural gas both in Japan and the EU. This is something you hardly ever see. The energy market will work hard to consume more what is cheap (oil) and less of what is expensive (nat gas and coal).

Latest forecasts by IEA, OPEC and US EIA for oil demand growth and call-on-OPEC YoY for 2023. Solid demand growth and rising need for oil from OPEC. 

Latest forecasts by IEA, OPEC and US EIA for oil demand growth and call-on-OPEC YoY for 2023.
Source: IEA, EIA, OPEC, SEB graph

Oil demand projections from the main agencies and estimated call-on-OPEC. More demand and higher need for oil from OPEC

Oil demand projections
Source: IEA, EIA, OPEC, SEB table

EIA STEO projected change in oil demand for different countries and regions YoY to 2023

EIA STEO projected change in oil demand for different countries and regions YoY to 2023
Source: US EIA, SEB graph

US EIA Dec STEO forecast for FSU oil production. Solid decline projected for 2023.

US EIA Dec STEO forecast for FSU oil production. Solid decline projected for 2023.
Source: US EIA data and projection. SEB graph

US commercial crude and product stocks still below normal

US commercial crude and product stocks still below normal
Source: US EIA, SEB graph

Total US crude and product stocks including SPR. Declining, declining, declining.

Total US crude and product stocks including SPR. Declining, declining, declining.
Source: US EIA, SEB graph

US crude and product inventories both excluding and including Strategic Petroleum Reserves

US crude and product inventories both excluding and including Strategic Petroleum Reserves

US oil sales from US SPR is now coming to an end. Will make the market feel much tighter as it really is.

US oil sales from US SPR is now coming to an end. Will make the market feel much tighter as it really is.
Source: US EIA, SEB graph

Brent crude oil is absurdly cheap as it today trades below both Australian coal and natural gas in both Japan and the EU. Coal and natural gas prices should trade lower while oil should trade higher.

Source: Blbrg data, SEB graph

EU diesel prices versus natural gas prices. Could start to move towards a more natural price-balance in terms of substitution.

EU diesel prices versus natural gas prices. Could start to move towards a more natural price-balance in terms of substitution.
Source: Blbrg data, SEB graph and calculations
Continue Reading

Populära