Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 26 augusti 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityI detta första veckobrev efter sommaruppehållet går vi över till neutral på vete och majs, men behåller sälj på soja och raps. Raps har rekylerat upp och vi tycker man ska sälja terminer omedelbart. Vetemarknaden lider av nyhetstorka. Skörden av höstvete är klar på hela norra halvklotet och den har varit bra. Det finns inget mer ”ont” som kan hända skörden och inget extra gott heller. Då det inte finns några nyheter som kan ändra bilden, finns heller inte något som kan driva priset uppåt eller nedåt. Från Ryssland, varifrån information bitvis kan vara svårtolkad, kom dock information i veckan som gick. Den 14 augusti justerade den ryske jordbruksministern Nikolaj Fedorov ner produktionsestimatet för spannmål från 95 mt till 90 mt. Han anser att exportpotentialen är 18 – 20 mt. Hittills har 4 mt exporterats, jämfört med 3 mt samma tid förra året. Upp till 80% av den här spannmålsexporten utgörs av vete.

Tendens för jordbrukspriserI övrigt är det från den amerikanska majs- och sojaskörden som informationen kommer. Den informationen påverkar marknaderna för raps och vete via den substitution som finns.

Pro Farmers crop tour avlöpte i veckan som gick. I tisdags var den i Indiana och den var åt det positiva hållet. Delstatens majs och sojabönor såg bra ut. Den estimerade avkastningen för majsen var 167.36 bu/acre, baserat på 180 stickprov. Förra året estimerade touren avkastningen till 113.25 bu/acre. Det treåriga genomsnittet är 141.14 bu/acre.

Soybean pod count, beräknad inom en 3 x 3 fots kvadrat, var 1,185.14, baserat på 175 stickprov. Förra årets tour uppmätte 1,033 pods och det treåriga genomsnittet är 1,136. I Iowa var det sämre ställt med sojabönorna. Typiskt sett var det bara 3 – 4 bönor per balja, mot normala 6 – 7. Illinois var också en negativ upplevelse. Marknaden tar säkert fasta på detta i det korta perspektivet.

Odlingsväder

Det blev ingen La Niña i sommar, inte ens lite grand. Ensembleprognosen visar att det inte blir någon under sommaren på södra halvklotet heller.

Poama, prognos på odlingsväder

Nedan ser vi andelen av USA som är drabbat av torka. Den övre kurvan visar andelen som är drabbat av någon form av torka och den nedre visar den andel som är drabbat av de två värsta formerna av torka, ”extrem” och ”exceptionell”.

USA drabbat av torka

Som vi ser har torkan ökat från slutet av juli i USA, men inte den extrema varianten.

Nedan ser vi 15 dagars prognos för avvikelsen i nederbörd mot det normala i Nordamerika, enligt GFSmodellen.

Nederbörd för jordbruk i USA

Vi ser att det kommer att vara torrare än normalt i präriedelen av Mellanvästern och i South West. Det kommer också att vara varmare än normalt. Man kanske instinktivt tänker att detta inte är bra (priser upp). Men värme gör att sent sådd majs och soja mognar snabbare och detta är positivt. En omogen och sen skörd är inte bra för avkastningen heller.

Vete

November vetet på Matif har funnit tekniskt stöd vid 180 euro per ton. Om man frågar vem som helst i branschen vid vilket pris vetet bör ligga (som lägst) är svaret ”180 euro per ton”. Det amerikanska vetet handlas dock lägre än så, som man kan se nedan, om man räknar om priset till euro per ton. Kanske är ”180 euro per ton” bara något som bara finns i folks medvetande.

Regn i Tyskland har gjort att organisationen DBV varnat för proteinnivåerna i veteskörden, men stöder annars DRV:s estimat på veteskörden om 23.9 mt.

Vetepris, CAX3 commodity

Decemberkontraktet på CBOT stängde i fredags på 646 cent per bushel. Det motsvarar 1500 kr per ton, eller ca 165 euro per ton.

December 2013-terminen på vete på CBOT

Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif-vete per den 1 juli och nu, omräknat till priser i euro per ton. Notera att det inte riktigt finns något contango (terminspåslag över spot) i Matifmarknaden. Notera också det mycket lägre priset för ny skörd 2014/15 på Matif! Det här är orsakat av fel i data. Det finns ännu ingen handel på den löptiden.

Terminskurvorna för vete på de olika börserna

Vi tror att det finns ytterligare nedåtpotential i Matifvetet, men eftersom det inte finns något nyhetsflöde, kan denna justering bli trög, eller helt utebli. Vi går därför över till neutral rekommendation.

Det finns de som nu tänker lagra sin spannmål och som jag visade i boken ”Bättre betalt för skörden -riskhantering för lantbrukare”, finns ett contango i Chicago-marknaden som kan ge en lönsamhet. Historiskt har det ingen bra idé att lagra spannmål utan prissäkring, ens om den är ”billigare” än den varit tidigare.

Maltkorn

Maltkornet har fallit rejält – även i förhållande till vetet. För ölälskaren finns dock smolk. Tysklands skörd av humle är 40% mindre än normalt, rapporterade DBV förra veckan.

Maltkorn, CAX3 commodity

Majs

Majspriset (december 2013) steg initialt förra veckan på den allmänna rekyl uppåt som noterats i flera råvarumarknader som t ex guld, basmetaller och råolja, men föll sedan tillbaka. Det tekniska motståndet (inritat som röd horisontell linje i diagrammet nedan) höll. Idag, måndag gör marknaden ett nytt test av nivån. Ett brott uppåt skulle kunna ta priset till ca 500 – 516 cent per bushel.

Prisutveckling och gratis teknisk analys på majs

Den observante läsaren minns kanske analysen i det här veckobrevet av WASDE-rapporten i maj. Där skrev vi att majspriset troligtvis skulle gå till 400 cent / bushel mot bakgrund av att lagren väntades öka till en nivå där 400 cent / bushel historiskt sett varit det normala. 450 cent är ur en risktagares perspektiv ”nära nog”. Den som är girig och vill hämta hem den allra sista pengen, kan gå miste om allt, så vi lämnar vår säljrekommendation och går över till neutral rekommendation.

Väderleksprognoserna visar fortsatt varmt väder i USA, vilket spontant kan tolkas som negativt. Efter ProFarmer crop tour, som påminde om att sådden skedde sent, kan värme dock tolkas som positivt, eftersom det gynnar tillväxten och skyndar på växten och minskar tiden till mognad och skörd.

61% av majsskörden är i ”good” eller ”excellent condition”, vilket är lite lägre än veckan innan.

Terminspriser på majs

Som nämnt ovan går vi alltså över till neutral rekommendation.

Sojabönor

Sojan har handlats upp rejält och bröt idag måndag det tekniska motståndet. Mycket av rörelsen är redan avklarad. 1400 cent per bushel är ett starkt motstånd och den ”flagga” av sidledes konsolidering som skedde kring 1300 cent, som brukar uppträda halvvägs i en rörelse, visar att prisuppgången nu praktiskt taget är klar. Det är ungefär lika långt från början av rörelsen (1200) upp till flaggan (vid 1300) som det är mellan 1300 och där priset är nu (nästan 1400).

Prisutveckling och teknisk analys på sojabönor

62% av sojaskörden i USA är i ”good” eller ”excellent condition”, vilket är lite lägre än veckan innan, men väsentligt högre än genomsnittet för åren 2009 – 2013. Det ser ut att kunna bli en bra skörd. Däremot kommer säkerligen den förnyade torkan att ytterligare sänka crop rating i kvällens rapport. Kanske ner mot 61% eller 60%.

Prisutveckling på sojabönor

Slutsatsen, då uppgången troligtvis är avklarad till stor del, är att vi väljer en säljrekommendation, snarare än en neutral-rekommendation.

Raps

Rapspriset lär öppna upp idag på Matif. Rapspriset (November 2013) har rekylerat uppåt mot 380 euro per ton. 55-dagars glidande medelvärde, som många tittar på ligger strax ovanför. Sammantaget ger detta bilden av en marknad som har sträckt sig så långt uppåt som den kan just nu. Den huvudsakliga trenden är nedåtriktad och vi har sett EN rekyl uppåt, den som pågått sedan början av augusti. Det handlar med största sannolikhet om en rekyl och när den är färdig, bär det av nedåt igen. Det är ett säljläge just nu!

Rapsprisutveckling

Stats Canada rapporterade i förra veckan en estimerad produktion på 14.7 mt. Det är 22% större än förra årets skörd.

Säljrekommendation på raps just nu alltså – köp av BEAR RAPS X4 S

Potatis

Jag brukar inte skriva om potatis, eftersom det aldrig varit någon som intresserat sig för prissäkring av potatis. Potatismarknaden är igång en kort period varje år, mellan oktober och april, ungefär. Korrelationen mellan det tyska kontraktet nedan och svensk matpotatis är mycket hög, ungefär 0.8 på årsbasis, mellan år.

Prisförändringar sker under sommaren. Så har skett även i sommar. Eftersom det varit perfekt semesterväder, har det inte varit bra för potatisen, vare sig i Tyskland eller Sverige (hög korrelation på semesterväder i Tyskland och Sverige). Det har fått priset att gå upp från 16 euro per deciton till 20 – 22 euro per ton för leverans i april nästa år, dvs för årets skörd. Kul för de producenter som aldrig brytt sig om att prissäkra. Mindre trevligt för köpare. Nästa år kan det gå åt andra hållet.

Utveckling för potatispriset under 2012 och 2013

Gris

Lean hog, som tycks vara lite av en ledande indikator för de tyska grispriserna, har rasat med 15% i augusti. Eurexpriserna har däremot fortsatt upp och ligger nu på 1.85 euro per kilo för ”spotleverans”.

Olika utveckling på grispriser

Mjölk

Botulism-bakterier har påträffats i Nya Zeelands mjölkindustri, vilket antagligen beror på otur i en mycket omfattande näringsverksamhet. Detta medför dock att ”spreaden” mellan Fonterrapriser och Eurexpriser går ihop. Det har påverkat Eurex SMP positivt. Det är allmänt positivt för svensk mjölk.

Foderpriserna har fortsatt att falla under sommaren, som vi sett ovan. I våras var bilden klar att de kommande åren kommer att innebära goda priser på mjölk och i synnerhet väsentligt lägre priser på proteinfoder och spannmål. Den här bilden har fortsatt att stärkas.

Mjölkprisutveckling

Socker

International Sugar Organization, baserad i London, publicerade sin senaste kvartalsrapport i torsdags (22 augusti). Enligt den kommer marknadsföringsåret 2013/14 (som löper från oktober till september) att bli det fjärde året med högre produktion än konsumtion på global basis. Sockerproduktionen väntas överstiga konsumtionen med 4.5 mt under 2013/14. Det är 1 mt högre än förra månaden, när organisationens estimat på överskottet var 4.5 mt. Innevarande år, 2012/13, är överskottet estimerat till 10.3 mt. ISO sade att ”It seems that a lower global surplus per se cannot be treated as a price supportive factor and the market may record further losses during the 2013/14 season”. ISO estimerar att global produktion faller med 1.2% till 180.8 mt. Det är den första minskningen sedan 2008/09. Efterfrågan ökar samtidigt med 2.1% till 176.3 mt. Detta innebär att globala lager ökar med 0.5% till 74.4 mt vid utgången av 2013/14 (sista september nästa år), men lager i förhållande till konsumtion minskar faktiskt från 42.9% till 42.2%, enligt ISO.

De låga priserna har alltså haft en effekt på produktionen, huvudsakligen där betor odlas, eftersom detta till skillnad från sockerrör är en ettårig växt. Ukrainas produktion väntas av ISO minska med 21% till 1.9 mt.

Indiens produktion väntas också minska, men i Brasilien väntas produktionen faktiskt öka med 2% till 41.1 mt. Både Indien och Brasilien bedriver ekonomisk politik som är oekonomisk med fallande valuta som följd. Produktion och export av jordbruksprodukter blir då en uppenbar källa till inkomster för Brasilien. Indien har däremot ett ineffektivt regelverk, som inte stimulerar på samma sätt.

Råvarugurun Jim Rogers nämnde socker som en intressant råvara att investera i, i en intervju i Economic Times förra veckan. Nedan ser vi prisutvecklingen på socker (cent per pund) de senaste 30 åren. Vi ser att prisnivån 15 cent tycks vara en nivå som ömsom varit ett motstånd och ömsom en stödnivå.

Prisutveckling på socker 1984 till 2013

Det senaste årets kursutveckling för spotkontraktet ser vi nedan. Marknaden gjorde ett test av en motståndsnivå i mitten av augusti, men rekylerade tillbaka. Ett brott av den motståndsnivån skulle ge oss en köpsignal och en anledning att köpa BULL SOCKER X4 S eller SOCKER S, om man inte vill ta så mycket risk.

Sockepriset år 2012 - 2013

Vi fortsätter med neutral rekommendation.

Gödsel

Den internationella potash-kartellen (kalium) föll samman i slutet av juli. Den direkta konsekvensen tycks mest ha påverkat producentbolagens aktiekurser. ”POT” föll från 38 dollar till 30 på ett par dagar. Vi ser kursdiagrammet nedan:

Prisutveckling för potash (kalium)

För Yara, som är ett bolag som köper kalium för gödselblandningar hade detta ingen effekt – om någon, något positiv (aktien gick upp lite, efter några dagar). Däremot tycks inte priset på kalium ha påverkats – än – som vi ser i prisdiagrammet på kaliumklorid nedan (standard grade, fob Vancouver, spot price) i USD/ton.

Prisdiagram för kaliumklorid

Med fallande priser på spannmål har priset på urea fortsatt att falla. Nedan ser vi priset på urea FOB Yuzhnyy, 1 månads termin, i dollar / ton.

Gödselpriset

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

A recession is no match for OPEC+

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

History shows that OPEC cuts work wonderfully. When OPEC acts it changes the market no matter how deep the crisis. Massive 9.7 m b/d in May 2020. Large cuts in Dec 2008. And opposite: No-cuts in 2014 crashed the price. OPEC used to be slow and re-active. Now they are fast and re-active. Latest cut indicates a ”reaction-function” with a floor price of USD 70/b. Price could move lower than that in May, but JMMC meeting on 4 June and full OPEC+ meeting on 5-6 July would then change the course. Fresh cuts now in May will likely drive market into deficit, inventory draws, stronger prices. Sell-offs in May should be a good buying opportunities

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Production cuts by OPEC+ do work. They work wonderfully. Deep cuts announced by OPEC in December 2008 made the oil price bottom at USD 33.8/b on Christmas Eve. That is USD 48.3/b adj. for CPI. The oil price then collapsed in 2014 when it became increasingly clear during the autumn that OPEC would NOT defend the oil price with confirmation of no-cuts in December that year.  The creation of OPEC+ in the autumn of 2016 then managed to drive the oil price higher despite booming US shale oil production. A massive 9.7 m b/d cut in production in May 2020 onward made the oil price shoot higher after the trough in April 2020. 

Historical sequence pattern is first a price-trough, then cuts, then rebound. This history however points to a typical sequence of events. First we have a trough in prices. Then we get cuts by OPEC(+) and then the oil price shoots back up. This probably creates an anticipation by the market of a likewise sequence this time. I.e. that the oil price first is going to head to USD 40/b, then deep cuts by OPEC+ and then the rebound. If we get an ugly recession.

But OPEC+ is faster and much more vigilant today. Historically OPEC met every half year. Assessed the situation and made cuts or no cuts in a very reactive fashion. That always gave the market a long lead-time both in terms of a financial sell-off and a potential physical deterioration before OPEC would react.

But markets are faster today as well with new information spreading to the world almost immediately. Impact of that is both financial and physical. The financial sell-off part is easy to understand. The physical part can be a bit more intricate. Fear itself of a recession can lead to a de-stocking of the oil supply chain where everyone suddenly starts to draw down their local inventories of crude and products with no wish to buy new supplies as demand and prices may be lower down the road. This can then lead to a rapid build-up of crude stocks in the hubs and create a sense of very weak physical demand for oil even if it is still steady.

Deep trough in prices is possible but would not last long. Faster markets and faster OPEC+ action means we could still have a deep trough in prices but they would not last very long. Oil inventories previously had time to build up significantly when OPEC acted slowly. When OPEC then finally made the cuts it would take some time to reverse the inventory build-up. So prices would stay lower for longer. Rapid action by OPEC+ today means that inventories won’t have time to build up to the same degree if everything goes wrong with the economy. Thus leading to much briefer sell-offs and sharper and faster re-bounds.

OPEC+ hasn’t really even started cutting yet. Yes, we have had some cuts announced with 1.5 m b/d reduction starting now in May. But this is only bringing Saudi Arabia’s oil production back to roughly its normal level around 10 m b/d following unusually high production of 11 m b/d in Sep 2022. So OPEC+ has lots of ”dry powder” for further cuts if needed.

OPEC reaction function: ”USD 70/b is the floor”. The most recent announced production cut gave a lot of information. It was announced on 2nd of April and super-fast following the 20th of March when Dated Brent traded to an intraday low of USD 69.27/b.

JMMC on 4 June and OPEC+ meeting on 5-6 July. Will cut if needed. OPEC+ will now spend the month of May to assess the effects of the newest cuts. The Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) will then meet on 4 June and make a recommendation to the group. If it becomes clear at that time that further cuts are needed then we’ll likely get verbal intervention during June in the run-up to 5-6 July and then fresh cuts if needed.

Oil man Biden wants a price floor of USD 70/b as well. The US wants to rebuild its Strategic Petroleum Reserves (SPR) which now has been drawn down to about 50%. It stated in late 2022 that it wanted to buy if the oil price fell down to USD 67 – 72/b. Reason for this price level is of course that if it falls below that then US shale oil production would/could start to decline with deteriorating energy security for the US. Latest signals from the US administration is that the rebuilding of the SPR could start in Q3-23.

A note on shale oil activity vs. oil price. The US oil rig count has been falling since early December 2022 and has been doing so during a period when the Dated Brent price has been trading around USD 80/b.

IMF estimated social cost-break-even oil price for the different Middle East countries. As long as US shale oil production is not booming there should be lots of support within OPEC+ to cut production in order to maintain the oil price above USD 70/b. Thus the ”OPEC+ reaction-function” of a USD 70/b floor price. But USD 80/b would even satisfy Saudi Arabia.

IMF estimated social cost-break-even oil price for the different Middle East countries
Source: SEB graph, Bloomberg, IMF

US implied demand and products delivered is holding up nicely YoY and on par with 2019. So far at least. Seen from an aggregated level.

US implied demand and products delivered
Source: SEB graph and calculations, Blberg, US DOE

Total US crude and product stocks including SPR. Ticking lower. Could fall faster from May onward due to fresh cuts by OPEC+ of 1.5 m b/d

Total US crude and product stocks including SPR.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg, DOE

An oil price of USD 95/b in 2023 would place cost of oil to the global economy at 3.3% of Global GDP which is equal to the 2000 – 2019 average.

Oil cost as share of global economy
Source: SEB calculations and graph, Statista, BP
Förstsätt läsa

Analys

Mixed signals on demand but world will need more oil from OPEC but the group is cutting

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

A world where OPEC(+) is in charge is a very different world than we are used to during the ultra-bearish 2015-19 period where US shale AND offshore non-OPEC production both were booming. Brent averaged USD 58/b nominal and USD 70/b in real terms that period. The Brent 5yr contract is trading at USD 66/b nominal or USD 58.6/b in real-terms assuming no market power to OPEC+ in 2028. Could be, but we don’t think so as US Permian shale is projected by major players to peak next 5yrs. When OPEC(+) is in charge the group will cut according to needs. For Saudi that is around USD 85/b but maybe as high as USD 97/b if budget costs rise with inflation

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

No major revisions to outlook by the IEA last week in its monthly Oil Market Report.

Total demand to rise 2 m b/d, 90% of demand growth from non-OECD and 57% from Jet fuel. Total demand to rise by 2 m b/d YoY to 101.9 m b/d where 90% of the gain is non-OECD. Jet fuel demand to account for 57% of demand growth as global aviation continues to normalize post Covid-19. Demand for 2022 revised down by 0.1 m b/d and as a result so was the 2023 outlook (to 101.9 m b/d). Non-OPEC supply for 2023 was revised up by 0.1 m b/d. Call-on-OPEC 2023 was reduced by 0.2 m b/d as a result to 29.5 m b/d. Call-on-OPEC was 28.8 m b/d in Q4-22. The group produced 28.94 m b/d in Mar (Argus).

World will need more oil from OPEC. Call-on-OPEC to rise 1.6 m b/d from Q4-22 to Q4-23. IEA is forecasting a call-on-OPEC in Q4-23 of 30.4 m b/d. The world will thus need 1.6 m b/d more oil from OPEC YoY in Q4-23 and 0.46 m b/d more than it produced in March. Counter to this though the OPEC group decided to cut production by 1 m b/d from May to the end of the year. So from May onward the group will produce around 28 m b/d while call-on-OPEC will be 29.1 m b/d, 30.3 m b/d and 30.4 m b/d in Q2,3,4-23.

If the IEA is right about demand then the coming OPEC cuts  should drive inventories significantly lower and oil prices higher.

But the market doesn’t quite seem to buy into this outlook. If it had then prices would have moved higher. Prices bumped up to USD 87.49/b intraday on 12 April but have since fallen back and Brent is falling back half a percent today to USD 85.9/b.

Market is concerned for declining OECD manufacturing PMI’s. It is of course the darkening clouds on the macro-sky which is making investors concerned about the outlook for oil products demand and thus crude oil demand. Cross-currents in global oil product demand is making the situation difficult to assess. On the one hand there are significant weakening signals in global diesel demand along with falling manufacturing PMIs. The stuff which makes the industrial world go round. Manufacturing, trucking, mining and heavy duty vehicles all need diesel. (Great Blbrg story on diesel here.) Historically recessions implies a cyclical trough in manufacturing activity, softer diesel demand and falling oil prices. So oil investors are naturally cautious about buying into the bull-story based on OPEC cuts alone.

Cross-currents is making demand growth hard to assess. But the circumstances are much more confusing this time around than in normal recession cycles because: 1) Global Jet fuel demand is reviving/recovering post Covid-19 and along with China’s recent reopening. IEA’s assessment is that 57% of global demand growth this year will be from Jet fuel. And 2) Manufacturing PMIs in China and India are rising while OECD PMIs are falling.

These cross-currents in the demand picture is what makes the current oil market so difficult to assess for everyone and why oil prices are not rallying directly to + USD 100/b. Investors are cautious. Though net-long specs have rallied 137 m b to 509 m b since the recent OPEC cuts were announced.

The world will need more oil from OPEC in 2023 but OPEC is cutting. The IEA is projecting that non-OPEC+ supply will grow by 1.9 m b/d YoY and OPEC+ will decline by 0.8 m b/d and in total that global supply will rise 1.2 m b/d in 2023. In comparison  global demand will rise by 2.0 m b/d. At the outset this is a very bullish outlook but the global macro-backdrop could of course deteriorate further thus eroding the current projected demand growth of 2 m b/d. But OPEC can cut more if needed since latest cuts have only brought Saudi Arabia’s production down to its normal level.

OPEC has good reasons to cut production if it can. IEA expects global oil demand to rise 2 m b/d YoY in 2023 and that call-on-OPEC will lift 1.6 m b/d from Q4-22 to Q4-23. I.e. the world needs more oil from OPEC in 2023. But OPEC will likely produce closer to 28 m b/d from May to Dec following latest announced production cuts

Source: SEB graph, IEA, Argus

Market has tightened with stronger backwardation and investors have increased their long positions

Source: SEB calculations and graphs. Blbrg data

Net long specs in Brent + WTI has bounced since OPEC announcement on coming cuts.

Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Saudi Arabia’s fiscal cost-break-even was USD 85/b in 2021 projected the IMF earlier. Don’t know when it was projected, but looks like it was before 2020 and thus before the strong rise in inflation. If we add 15% US inflation to the 2021 number we get USD 97/b. Inflation should lift budget costs in Saudi Arabia as it is largely a USD based economy. Though Saudi Arabia’s inflation since Q4-19 is reported as 8% to data while Saudi cost-of-living-index is up by 11%. Good reason for Saudi Arabia to cut if it can cut without loosing market share to US shale.

Source: SEB graph, IMF data

Adjusting for inflation both on a backward and forward basis. The 5yr Brent price is today at USD 66.3/b but if we adjust for US 5yr inflation it is USD 58.6/b in real terms. That is basically equal to the average Brent spot price from 2015-2019 which was very bearish with booming shale and booming offshore non-OPEC. Market is basically currently pricing that Brent oil market in 5yrs time will be just as bearish as the ultra-bearish period from 2015-2019. It won’t take a lot to beat that when it comes to actual delivery in 2028.

Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Nominal Brent oil prices and 5yr Brent adj. for 5yr forward inflation expectations only

Source: SEB claculations and graph, Blbrg data

ARA Diesel cracks to Brent were exceptionally low in 2020/21 and exceptionally high in 2022. Now they are normalizing. Large additions to refining capacity through 2023 will increase competition in refining and reduce margins. Cuts by OPEC+ will at the same time make crude oil expensive. But diesel cracks are still significantly higher than normal. So more downside before back to normal is achieved.

Source: SEB graph and calculations. Blbrg data
Förstsätt läsa

Analys

How renewable fuels are accelerating the decarbonisation of transport

Publicerat

den

WisdomTree

On 16 November 2022, UK’s Royal Air Force (RAF) Voyager aircraft, the military variant of the Airbus A330, took to the skies for 90 minutes over Oxfordshire. What looked like a routine test flight in its outward appearance was ultimately deemed ground-breaking. Why? It was a world-first military transporter aircraft flight, and the first of any aircraft type in the UK to be completed using 100% sustainable jet fuel.  

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree
Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

What are renewable fuels?

Renewable hydrocarbon biofuels (also called green or drop-in biofuels) are fuels produced from biomass sources through a variety of biological, thermal, and chemical processes. These products are chemically identical to petroleum gasoline, diesel, or jet fuel.

In other words, renewable fuels are sources of energy chemically identical to fossil fuels but produced from domestic, commercial, or agricultural waste (see Figure 1 below).

Figure 1: Converting waste into energy

Waste types and refinery output

Why the excitement?

Renewable fuels, like renewable diesel and sustainable jet fuel, can reduce greenhouse gas emissions by around 80-90% compared to fossil fuels. And because they burn much cleaner, engine filters remain cleaner for longer reducing the need for maintenance. Furthermore, given used cooking oil, vegetable oil, processing waste, and animal fat waste are used as inputs, the production of these fuels reduces biowaste, thereby cutting emissions from landfills.

This makes renewable fuels a key component of the circular economy. Humans have largely operated on the linear model historically when it comes to utilising natural resources. The circular model, in contrast, is much less wasteful and seeks to recycle as much as possible (see Figure 2 below).

Figure 2: The Circular Economy

Circular economy
Source: WisdomTree, Ellen MacArthur Foundation, 2023

The most exciting thing about renewable fuels is the immediacy with which they can make an impact. The reason why they are referred to as drop-in fuels is that they can replace fossil fuels in internal combustion engines with little or no modification required. So, if supply was abundant enough, forms of transport which cannot be electrified easily like heavy duty trucks, ships, and aeroplanes can be switched across to renewable fuels making a significant improvement to the environmental footprint. According to BP, “A return flight between London and San Francisco has a carbon footprint per economy ticket of nearly 1 tonne of CO2 equivalent. With the aviation industry expected to double to over 8 billion passengers by 2050, it is essential that we act to reduce aviation’s carbon emissions.”

The challenge

Renewable fuels or biofuels are still in their infancy. This means the obvious hurdle to overcome is cost competitiveness with fossil fuels. Cost estimates vary, but figures from the International Air Transport Association (IATA) provide a useful sense for the ballpark. In May 2022, IATA stated that the average worldwide price of jet fuel is about $4.15 per gallon compared to the US average price of a gallon of sustainable aviation fuel, which is about $8.67.

So, roughly double the price of the incumbent polluting technology. This is not a bad starting point at all. Considering how rapidly the cost of energy storage in batteries has fallen in the last decade, renewable fuels could become competitive quite soon if sufficient investment is made and economies of scale are achieved. IATA also predicts that renewable fuels could make up 2% of all aviation fuels by 2025, which could become a tipping point in their competitiveness.

Businesses are acting

Businesses pursuing their own net zero targets have already started exploring renewable fuels to minimise their waste. Darling Ingredients Inc, which produces its trademark Diamond Green Diesel from recycled animal fats, inedible corn oil, and used cooking oil, was chosen by fast food chain Chick-fil-A in March 2022 to turn its used cooking oil into clean transportation fuel.

Similarly, McDonald’s entered into a partnership with Neste Corporation in 2020 to convert its used vegetable oil into renewable diesel and fuel the trucks that make deliveries to its restaurants. According to TortoiseEcofin, both Darling Ingredients and Neste have a net negative carbon footprint given emissions produced by these businesses are lower that the emissions avoided because of their renewable fuels.

A final word

Renewable fuels alone will not tackle climate change. No single solution can. But they can help us make meaningful progress. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) emphasises how crucial it is for the world to halve its greenhouse gas emissions this decade to at least have a chance of limiting global warming to 1.5oC. This means that solutions with an immediate effect have an important role to play. Biofuels can cut emissions from waste in landfills and provide much cleaner alternatives to fossil fuels to help accelerate the world’s decarbonisation efforts. They don’t require different engines to be of use. They just need funding to reach scale.

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

Förstsätt läsa

Populära