Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 22 september 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTendens för jordbruksråvarorDet var stora prisfall på jordbruksprodukter generellt den här veckan. Matifs novemberkontrakt var en av de som klarade sig sämst med ett prisfall på 6%. Uppgångar noterades bara för Eurex SMP och smörterminer, samt för mjölkterminer i Chicago.

Potatisterminer för leverans i april 2015 tror jag är köpvärda på 6.50 euro per 100 Kg. Om man vill prova på att investera i potatis finns ett börshandlat certifikat på NasdaqOMX som heter ’POTATIS S’ och som följer det terminskontraktet 1:1 (dvs utan hävstång). Certifikatet köps och säljs som en aktie.

Odlingsväder

Den senaste 2-veckorprognosen med GFS-modellen för Europa visar ännu torrare väder över västra Europa. Ju längre västerut, desto torrare, dvs UK, västra Frankrike, Benelux-länderna och västra Tyskland. Norden är torrt, utom på västra sidan av Scanderna i Norge. Svarta-havs-området får betydligt mycket mer nederbörd än normalt.

Odlingsväder

Prognoskartan för nederbörden i USA ser om något ännu torrare ut än förra veckan. I synnerhet längs Mississippi, där sojabönor odlas, blir det torrare än normalt. Även över corn belt blir det torrare. Kalifornien, som är en viktig delstat för USA:s mjölkproduktion, får mer nederbörd än normalt.

Odlingsväder

Från att ha varit extremt torr, har prognosen för Ryssland och Ukraina blivit våtare än normalt. Området väntas få upp till 2 gånger normal nederbörd de kommande två veckorna.

Odlingsväder

I Brasilien ser väderleksprognosen ut som förra veckan. Nederbörden över Amazonas fortsätter att vara mindre än normalt, men det fortsätter att regna i Paraná, São Paulo och Minas Gerais. Dessa delstater väntas få dubbelt så mycket nederbörd som normalt för årstiden.

Odlingsväder

Australien, som hade en torr prognos förra veckan, väntas i nuvarande tvåveckors prognos få betydligt mer nederbörd.

Indiens monsun fortsätter att bli mindre intensiv. Prognosbilden för de kommande två veckornas nederbörd visar att nederbörden över nordvästra Indien blir ännu torrare än vad som framgick av förra veckans prognoskarta.

Odlingsväder

Vete

Producentledet, vetemarknadens naturliga säljare, som täckt sig på högre nivåer kom tillbaka som säljare i veckan. Det var dock ont om köpare. Den här kombinationen fick priset att falla snabbt. Det går inte att peka på någon enskild faktor som motiverar prisraset, utan det var just den här kombinationen.

Vetepris

I nedanstående diagram ser vi hur Matifs ”spotkontrakt” utvecklat sig de senaste tio åren. Som vi ser fanns ett stöd, som vi nämnde förra veckan, på 162.25, men det bröts raskt i veckan som gick. Det verkade inte finnas några köpare alls, men en hel del säljare. Nästa stöd finns på 115.25 euro. Som påmindes förra veckan är inte EU:s interventionspris på 101 euro ett golv för vetepriset inom EU längre.

Vete

Chicagovetet (december) föll lika mycket som Matifs vetekontrakt. I Chicago (dollar-) termer ser vi dock ett tekniskt stöd som bara ligger 50 cent lägre än fredagens stängningspris. 425 cent verkar vara nästa anhalt för vetepriset som stängde på 474.5 cent per bushel i Chicago i fredags.

Vete

Nedan ser vi terminskurvorna i fredags och en vecka tidigare för Matif respektive Chicago. Det är nu contango på båda marknaderna. Contangot är 11% till nästa skörd på Matif och 13% till nästa skörd för Chicago. Ska du lagra och prissäkra, får du alltså bättre betalt när du prissäkrar med Chicago-terminer. Detta är i linje med de resultat som visas i boken ”Bättre betalt för skörden”, men det är inte stor skillnad och Matif ligger högre i absolut nivå och kan locka. Då är det bra att påminna sig om att Matfivetet i år är ett fodervete med 170 i falltal. Vad Matifvetet är nästa år vet vi ingenting om, men det kan vara ett kvarnvete med falltal runt 200, som alltså ska betinga ett högre pris. Contangot på Matif kan bero på detta, för vanligtvis ser vi inte något contango alls på Matif.

Veteterminer

Matifs novemberkontrakt är fortfarande förbluffande dyrt i förhållande till Chicagovetet. Om det visar sig att det faktiskt kommer fodervete med 170 i falltal genom röret vid leverans i november, ska det vara värt 30 euro mindre än det är idag.

Vete

Sådden av höstvete har nått 12% klart per den 14 september. Det är lite snabbare än normalt, men i linje med förra årets sådd. När höstvetet förra året gick in i vintervilan gjorde det med den bästa crop ratingen sedan 90-talet.

Vete

Rapporten från Rysslands jordbruksdepartement i tisdags visade att veteskörden var 70% klar och den antyder en total skörd på 62-63 mt (USDA 59 mt i september-WASDE:n).

Det kanadensiska jordbruksdepartementet publicerade sin outlook report för ”principal field crops” i fredags. För 2014/15 skriver de att den kanadensiska veteproduktionen är estimerad att minska med 27% från förra året till 22.8 mt pga 8% mindre areal och 17% lägre hektarskörd. Inklusive durumvete estimeras produktionen till 27.7 mt (USDA 28 mt). Det var alltså något bullish information, men det tog marknaden ingen notis om.

I tisdags var det en GASC-tender, som togs hem av tre laster franskt vete à 60 kt till ett pris på 247.35 C&F (228 dollar FOB, vilket motsvarar 178 euro per ton).

Den 20 september gick ordern till amerikanskt SRW-vete till ett pris på 244.22 C&F. Från den 16 oktober sjönk FOB-noteringen för det amerikanska vetet från 261.30 till 222.22 dollar (173 euro per ton), en prissänkning med 15%! Det biligaste franska erbjudandet låg på motsvarande 179 euro FOB. Det är en större skillnad mellan Matif och dessa priser nu än vid den föregående veckans GASC-tender. Antingen beror det på att Matif nu prisar mot en lägre kvalitet än tidigare eller så beror det på att priserna skickades in till GASC innan fredagens prisfall på marknaden, men detta förklarar inte hela ökningen i skillnad mellan dessa priser och Matif. Sannolikt handlar det om en kombination av att prisfallet i fredags inte var med, att Matif handlar mer som ett fodervetekontrakt än tidigare och att kvarnvete, som GASC vill ha, är en (dyrare) bristvara i Frankrike.

Algeriet som köpte 5.7 mt vete från Frankrike förra året, har villkor som gör det svårt eller omöjligt för Frankrike att exportera lika mycket igen. Med en större skörd än förra året, har Frankrike ett stort behov att exportera sitt vete till andra.

Exporten från EU är i nivå med förra årets export så här långt in i säsongen, faktiskt 0.1 mt högre, på totalt 6.2 mt. Exportbehovet är mycket större än så eftersom EU:s veteskörd är mycket större än förra årets.

Non-commercials i CFTC:s rapport har sålt 4000 kontrakt och är nu nettosålda 81,618 kontrakt.

Vete

Vi tror inte att botten är nådd och rekommenderar fortsatt sälj på vete. Det kan finnas 10% till på nedsidan om vi tittar på Chicago och ännu mer på Matif.

Majs

Decemberkontraktet CZ4, höll emot under huvuddelen av veckan men inrättade sig i den fallande pristrenden i fredags, så veckans hela prisnedgång på 2% noterades. De längre terminskontrakten gick dock upp. Det råder contango i majs, liksom i vete. Contangot är högre i majsmarknaden än den är i vetemarknaden, 16%. Att terminspriset faller för decemberkontraktet och stiger för de längre kontrakten, kan tolkas som att marknaden tror att skörden blir större och lagringsbehovet därmed större. Detta motiverar i så fall ett lägre pris vid skörd (December) och ett högre terminspris, eftersom dyrare lager måste rymma mer majs och priset på lagring är en av faktorerna som påverkar terminspriset. Med 16% terminspåslag och en ränta som är nära nog noll i USA är nästan hela 16% en kompensation för lagringskostnaden.

Skörden som började för ett par veckor sedan i södra USA rullar norrut. Den visar väsentligt högre yield än normalt och detta innebär att USDA:s estimat på 171 bu/ar är för lågt. 175 bu/ar sägs vara i botten på prognosintervallet.

Vi har skrivit förut att 300 cent kan tänkas vara en nivå som marknaden vill testa.

Majspris

Crop condition låg oförändrat på höga 74% good/excellent i måndags för veckan som slutade den 12 september.

Majs crop condition

Non-commercials köpte ytterligare några kontrakt i veckan, men är i princip ”neutral” i ett historiskt perspektiv. 15300 kontrakt köpta är inte jättemycket för majs.

Majs-spekulation

DOE rapporterade i veckan som gick att etanolproduktionen i USA ökade med ytterligare 4000 fat till 931,000 fat per dag. Lagren av etanol ökade också i veckan och oljepriset föll, vilket drog med sig etanolen. Raffinaderierna i USA ställer nu om till vinterproduktion, så det är normalt att se lagren öka när raffinaderierna är off-line för omställning.

DOE

Vi fortsätter med säljrekommendation.

Sojabönor

Sojabönorna (SX4) fortsatte falla i veckan som gick och det var återigen sojamjölet som tyngde – mot slutet av veckan vände även sojaoljan nedåt.

Sojabönorna (SX4)

Sojamjölet som bröt igenom stödet vid 340 dollar i början av september, konsoliderade sedan vid 325 – 330 dollar. I torsdags avslutades det med ett nytt ”ben” nedåt, som sedan fortsatte i fredags. Det är dock troligtvis inte över förrän åtminstone 300-nivån kommer in i bilden. Där bör det finnas stöd.

Sojamjöl

Sojaoljan har fallit i pris med ungefär 25% sedan i våras (för ny skörd). Förrförra veckans brott av den fallande trendlinjen ledde till en rekyl upp mot 34, där rekylen tog slut. Priset föll tillbaka under torsdagen och fredagen, men den övergripande bilden har förändrats. 32 dollar är nu ett stöd och det skulle inte förvåna om det är starkare än vad många tror.

Sojaolja

Crop condition för sojabönor låg oförändrat på höga 72% good/excellent i måndagens rapport för veckan som slutade den 12 september.

Crop condition för sojabönor

Non-commmercials sålde 3000 terminer enligt fredagens rapport, som visar ställningen per i tisdags. De är nu sålda netto 84,448 kontrakt. Det är den mest negativa positionen de senaste åren.

Soja

Vi behåller säljrekommendationen för sojabönor och för sojamjöl. Vi tror att sojaoljan kan ha funnit sin botten.

Raps

Novemberkontraktet som för två veckor sedan brutit triangelformationen på nedsidan, gick inte under 320 euro och rekylerade sedan upp genom triangeln till dess övre motstånd. Därifrån föll sedan priset i fredags ner till 318.25. Marknaden öppnade i fredags faktiskt under triangelformationen. man ser detta då och då och mönstret indikerar att priset kan komma att gå ner en hel del.

Rapspris

Som nämnt ovan rapporterade Statistics Canada i fredags och för canola estimeras en produktion under 2014/15 på 13.9 mt (förra året 18 mt). Det är i nivå med 2012/13. Utbudet på 16.4 mt är dock bara 12% mindre än förra året, eftersom ingående lager från 2013/14 är så stort. Utgående lager väntas dock sjunka kraftigt och sluta på riktigt låga 0.8 mt.

Vi fortsätter med säljrekommendation på rapsterminer.

Potatis

Potatispriset vände upp i fredags och bröt trenden för den fallande pristrenden. Från 6 euro per deciton avancerade priset till 6.50 i fredags. Det är ett tydligt tecken på att vi förmodligen sett botten på priset för den här gången. Motstånd finns på 8 euro.

Potatispris

Vid det senaste mötet Potato Europe i Hannover, visade NEPG (North-Western Potato Growers) uppdaterade estimat för areal, hektarskörd och produktion för 2014/15. NEPG estimerar att den totala arealen exklusive stärkelsepotatis i de fem största producentländerna i Europa (Frankrike, Belgien, Tyskland, Holland och UK) uppgår till 548,475 Ha. Det är den största arealen de senaste fem åren. Hektarskörden estimeras till 49 ton / Ha, som också är mer än de senaste fem åren. Produktionen av potatis i de fem länderna uppgick förra året till drygt 530,000 ton. Det finns alltså ca 15,000 ton mer potatis i år.

Potatis

Det finns alltså, som nämnt ovan, 15,000 ton mer potatis i EUREX börsområde, men priset är mer än halverat, och frågan är om det verkligen är rimligt. Vi tror att ett pris på 6.50 är i lägsta laget. Det är mitt i skörd nu. En tredjedel av potatisen i marknadsområdet borde vara uppe vid det här laget och det borde vara den säsongsmässigt svagaste perioden för priset just nu. Vi rekommenderar därför köp av potatisterminer.

Ingen potatisodlare i Sverige har mig veterligen prissäkrat potatis, trots att korrelationen är nära nog perfekt på årsbasis mellan svenskt pris (för matpotatis) och Eurex terminskontrakt för industripotatis. Dessa bör inte prova på att för första gången sälja potatisterminer just nu.

Om du inte befinner dig på den naturliga köparsidan (tillverkar chips, pommes frites eller potatismos), kan du ändå ta del i en förväntad prisuppgång genom att investera i det börshandlade certifikatet ’POTATIS S’, som är noterat på NasdaqOMX Stockholm, aktiebörsen. Certifikatet handlas som en aktie och följer aprilkontraktet 1:1, dvs utan hävstång. Eftersom förluster på råvaror bara är avdragsgilla till 70% bör en investering för säkerhetsskull göras från en ISK-depå eller från en depå ansluten inom en kapitalförsäkring. Mer information om POTATIS S finns på www.seb.se/cert via Kurslista.

Gris

Lean hogs decemberkontrakt föll backade med 2% i veckan som gick. Rekylen upp mot 100 cent är avklarad och priset föll kraftigt ner mot 90 cent, där köpare dock fick marknaden att vända uppåt och stängde halvvägs upp vid 95 cent. Det är nu lite oklart vad nästa svängning blir, men uppsidan borde vara begränsad, eftersom PEDv av allt att döma är besegrat inte bara för den här gången, utan för alltid, på grund av det vaccin som uppfunnits.

Grispris

Mjölk

Terminerna på smör och SMP steg i veckan som gick. Uppgången var störst för smör, som steg med 6% för januarikontraktet. Uppgångar noterades över hela linjen. Fonterra-auktionen i tisdags den 16 september visade på 0.0% förändring i det övergripande indexet. Smörnoteringen sjönk 2.5% medan SMP steg 0.9% och WMP steg med 0.6%. Cheddar föll dock med 6.5%.

Mejeripriser

Nedan ser vi terminspriserna för mjölkråvara basis köpkurserna på terminerna för smör och SMP på EUREX, omräknat till kronor per kilo. Terminspriserna i kronor per kilo är något lägre än förra veckan, trots avsaknaden av prisnedgång på Fonterra-auktionen.

Smör, SMP

Många tolkar det oförändrade priset på Fonterra-auktionen som att ”nu är botten nådd”. Det är sällan så. Ofta fortsätter trenden längre än de flesta kan föreställa sig. Med det sagt diskonterar terminspriserna på smör och SMP ett extremvärde och vi tror inte att spotpriserna kommer att nå längre ner än så.

Socker

Priset på socker fortsatte falla i veckan.

En bidragande orsak till den svaga prisutvecklingen på socker kan vara att den brasilianska realen försvagats sedan början av september. Försvagningen är 5% mot svenska kronor och 5.5% mot dollarn. En annan anledning är regnen över odlingsområdena i Brasilien.

Sockerpris

Nedan ser i prisutvecklingen för spotkontraktet de senaste tio åren. Prisfallet har nu nästan tagit ner råsockerpriset till 13 cent, som utgjorde bottennoteringen år 2010. Det är en nivå där köpare kanske vågar sig fram, eller så faller priset ända ner till nästa stöd vid 10 dollar.

Sockerpris

Australian Sugar Milling Council rapporterade i fredags att landets sockerrörsskörd kan bli den största sedan 2006, och uppgå till 32 mt. Lite drygt hälften av skörden har processats.

Som vi sett ovan under odlingsväder regnar det mer än vanligt i Paraná och São Paulo, två viktiga delstater för Brasiliens produktion av sockerrör.

Urea

Urea FOB Yuznhe, som är en benchmarknotering för urea avser FOB Yuznhe som är en hamn i närheten / utkanten av Odessa, har stigit successivt sedan försommaren, efter vårens prisuppgång. Vi ser inte samma prisuppgång i New Orleans (NOLA). Prisutvecklingen i USA ser svag ut. I USA är det lågt och fallande pris på majs som ligger bakom. I Yuzhne är det sannolikt snarare Rysslandsrelaterat, dvs gaspris i Ukraina och det direkt krigshotet.

Urea

Även om Yara-aktiens kurs stigit stadigt sedan mars, i linje med urea FOB Yuzhne, har Yara aktien sällskap av andra norska aktier, som t ex de nära släktingarna Norsk Hydro och Statoil. Vi tror inte att man kan ta Yara-aktiens uppgång till intäkt för en prognos om ett högre urea-pris.

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära