Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 22 september 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Rekommendationer

SEB rekommenderar råvaror

Råvarupriserna är generellt sett i fallande pristrend. Efterfågan från Kina, den största konsumenten av råvaror, visar tecken på svag utveckling. Statistik i veckan som gick på fastighetsmarknaden och direktinvesteringar kom in i det lägre spannet av analytikernas förväntningar.

FED:s uttalande i veckan tolkades som att det blir högre räntor i USA nästa år. Dollarn steg på detta. Högre räntor (och starkare dollar) är negativt för guld och silver, framförallt.

Vetepriset klappade ihop i fredags och prisfallet kan nog fortsätta i veckan som kommer. På jordbruksproduktsfronten är allt svagt, utom möjligen smör och potatis som redan fallit mycket kraftigt.

Råolja – Brent

I bankens senaste oljeanalys förutspås ett genomsnittligt oljepris på 85 dollar per fat för nästa år. Det finns faktorer som kan göra att det blir både högre och lägre. Generellt sett kan man säga att prognosen är en av de som är mest ”bearish” vad gäller oljeprisets utveckling. Oljepriset har varit onormalt högt de tre senaste åren. Det har fått ökningen i efterfrågan att dämpas. Samtidigt ökar produktionen av råolja utanför OPEC snabbare än global efterfrågan. Det beror dels på att priset är högt och dels på fracking-teknikens begynnande genombrott.

Oljepris

Nedan ser vi ett månadschart för de senaste tio åren. Vi ser att priset har brutit en triangelformation för två månader sedan. Det är enligt handboken i tekniska analys, en negativ signal. Det skulle dock inte förvåna om det kommer en rekyl upp mot 105 dollar innan priset slutligen vänder nedåt. En sådan rekyl uppåt blir i så fall ett bra säljtillfälle för dem som inte hann med att sälja för två månader sedan.

Råoljepris

Råoljelagren i USA tycks ha börjat höstens lageruppbyggnad. Det är lite tidigare än förra året, men i stort sett i linje med det historiska genomsnittet. Lagren ökade med nästan 4 mbbl. Lagerökningen beror till viss del på högre import. Importen för veckan var den näst högsta hittills i år på 8,114 mbbl. Förra veckan var importen 7,621 mbbl.

Råoljelagren i USA

Nedan ser vi ett diagram på antalet oljeriggar i USA, enligt Baker Hughes statistik (svart) och USA:s oljeproduktion enligt US DOE på 8.357 mbpd. Antalet borr-riggar låg i veckan kvar på 1931 riggar, samma antal som förra veckan.

Antalet oljeriggar i USA

Vi rekommenderar alltså på kort sikt en försiktig kortposition t ex med BEAR OLJA X2 S.

Elektricitet

Priset på el har rört sig uppåt sedan i våras. Det finns nu ett par tecken som kan tolkas negativt för elprisets utveckling:

  1. Det verkar som om varmare väder kommer in och enligt den senaste väderleksprognosen (se nedan under odlingsväder) kommer det att regna betydligt mer än normalt så här års över västra Scanderna, i Norge. Detta fyller på den hydrologiska balansen.
  2. Kolpriset i den kontinentala marknaden har fallit mer än dollarn stärkts mot euron. Detta gör att det blir billigare för kolkraftverk att producera el. Dark spread har ökat.

Det här gör att vår vy på prisutvecklingen blir lite mer åt det ”neutrala” hållet. Om Dark spreads fortsätter att stiga och den hydrologiska balansen återvänder till normalt blir det svårt att hålla priset uppe.

Elpris

Hydrologisk balans har enligt 2-veckors prognosen vänt uppåt, som vi ser i diagrammet nedan.

Hydrologisk balans

Nedan ser vi terminspriset för kalenderåret 2015 avseende energikol.

Terminspriset för kalenderåret 2015 avseende energikol

Vi rekommenderar köp av EL S om priset kommer ner lite.

Naturgas

Naturgaspriset (decemberkontraktet) fortsatte att pendla inom det intervall vi noterat tidigare, som har ett golv vid 3.90 och ett tak vid 4.20. Trots att veckan avslutades med ett par dagar med stora prisfall, noterades ändå en liten prisuppgång på veckan. Vi tror att marknaden underskattar kraften i ”fracking” och är därmed mer bearish än marknaden i övrigt.

Naturgaspris

Koppar

Förra veckan hade vi ett resonemang om att den tekniska analysen sade att den stigande pristrenden var bruten. I veckan stod detta helt klart. Uppåttrenden från mars är bruten och det ser till och med ut som om den prisutvecklingen håller på att falla in i den långsiktiga fallande pristrenden.

Fundamentalt väntar sig de flesta att ett överskott ska uppstå som sätter ytterligare press på priset. Bevis på detta finns dock inte riktigt ännu. LME-lagren har bottnat ut, verkar det som, vilket också är normalt under de mindre aktiva sommarmånaderna. Å andra sidan har cash-till-tremånaders pris gått ännu mer in i backwardation och 3 månaders termin är nu 40 dollar billigare än spot (kallat cash i LME-marknaden). Mer backwardation är vanligtvis ett tecken på ökande brist.

Den fysiska premien är lite lägre i USA och i EU enligt Metal Bulletin, men stabil i Shanghai. Så det finns inte någon tydlig bild av utveckling åt något håll vad gäller fundamental analys.

Vi rekommenderar neutral position i koppar.

Kopparpris

Aluminium

Säljtrycket i aluminium fortsatte i veckan som gick. I torsdags hade nedgången nått ner till den tekniska stödnivån 1980 dollar per ton. Där mötte köpare upp och priset stannade där även under fredagen. Marknaden verkar just nu inte vilja bryta igenom 1980-nivån. Vi har noterat köpintressen från konsumenter och vad vi hör, även från större investerare. Vi tror att de fundamentalt orienterade aktörerna kommer att vinna slaget.

Premierna är rekordhöga. I den amerikanska Mellanvästern har premien för fysiska metall (över LME-noteringen som avser metall som ligger långt in i ett LME-lagerhus och tar lång tid att få ut därifrån), nått 460 dollar per ton!

Lagren på LME minskar samtidigt med 5 – 10 kt om dagen. Det finns alltså inget tvivel om att det råder brist på aluminium-metall på marknaden och det gör att priset bör vara väl understött.

Å andra sidan, om man tar med de fysiska premierna till LME-noteringen, ligger de senaste pristopparna på 2100 (2500 dollar om vi inkluderar premien för fysisk metall) kanske så högt att det utlöser mer produktion. Det här lämnar oss med ett ”tak” och ett ”golv” och alltså en idé om ett aluminiumpris som rör sig inom ett prisintervall om 1950 och 2150 dollar per ton (vi lämnar öppet för att golvet kan bli lägre om priset bryter 1980 och går lägre i veckan som kommer).

Vi fortsätter med köprekommendation på ALUMINIUM S.

Aluminiumpris

Zink

Oron för den kinesiska efterfrågan ökar. Det gör även utbudet i samma region. Smältverkskapaciteten ser ut att öka. Underskottet i zinkmarknaden under det första halvåret i år väntas vändas till ett litet överskott under det tredje kvartalet. Förändringen i LME-lagren stödjer den här prognosen. Vi ser ungefär samma scenario för zink som för aluminium, dvs en långsamt förbättrande balans, där förbättringen tar en paus under det tredje kvartalet, men väntas komma tillbaka till den stadiga trenden mot slutet av året.

Om vi blickar framåt mot år 2015, kommer stängningen av gruvor, som varit känt länge, att minska utbudet ytterligare. Nedsidan i priset borde vara begränsad.

Från ett tekniskt perspektiv har vi identifierat 2250-nivån som viktig. Det tekniska stödet har testats och hållit. Liksom är fallet med aluminium, går det dock inte att utesluta ytterligare ett nedställ i priset och det gör att vi tror att intervallet som priset rör sig inom är 2200 dollar – 2350 dollar, de kommande veckorna.

Vi rekommenderar köp av ZINK S.

Zinkpris

Nickel

Enligt den senaste statistiken från Metal Bulletin fortsätter produktionen av NPI (Nickel Pig Iron) nästan opåverkad av Indonesiens exportstopp av malm i början av året. Produktionen av NPI minskade med bara 400 ton från juni till juli, från 37,800 ton (nickelinnehåll) till 37,400 ton i juli. Givet utbudsbegränsningarna i år kom den här statistiken som en överraskning för de flesta. Det har rapporterats att kineserna använder filippinsk malm (med lägre nickelinnehåll) och blandar ut den rikare indonesiska malmen, som Kina lade upp ett stort lager av innan exportstoppet trädde i kraft. Metal Bulletin säger också att lagren av sådan indonesisk malm fortfarande är stora. Detta visar att den skepticism som marknaden på LME visar inför högre pris är befogad.

Tekniskt är 17,700 dollar ett viktigt stöd. Om det bryts är det negativt. Fundamentalt borde dock balanserna förbättras lite grand i taget, särskilt när vi närmar oss det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet.

Nickelpris

Guld

GFMS förutspådde i torsdags lägre efterfrågan på guld och att priset kommer att bottna först nästa år. Efterfrågan på fysiskt guld väntas minska med 2.4% på årsbasis under andra halvåret i år. Det innebär enligt GFMS att efterfrågan under 2014 hamnar på 4,174 ton, den lägsta nivån sedan 2010. Samtidigt säger de att ett prisfall ner mot 1200 dollar per uns kommer att väcka den priskänsliga efterfrågan i Asien och Mellanöstern till liv.

VD:n för World Gold Council, Aram Shishmanian, sade i torsdags att Kinas efterfrågan på guld kommer att stiga med 20% de kommande tre åren. Kina öppnar sin guldmarknad för utländska företag. WGC anser att med nya guldtradingcentra i Asien kommer likviditeten att förbättras och transaktionskostnaderna att sjunka, vilket leder till att fler investerar i guld.

GFMS tror också att centralbanker kommer att köpa 170 ton guld till sina valutareserver under det andra halvåret. ETF-investerare säljer. Samtidigt minskar utbudet från skrot med 17% till 533 ton under andra halvåret. Gruvproduktionen är ungefär oförändrad på 1621 ton för andra halvåret. Genomsnittliga cash costs minskade med 6% under det första halvåret och all-in-costs estimeras av GFMS till 1,350 dollar per uns. Det betyder att mer än hälften av gruvproduktionen går med förlust just nu när priset är lite drygt 1200 dollar.

Den ryska centralbanken ökade sitt innehav av guld från 35.5 moz till 35.8 moz. Det är alltså en ökning med 9.3 ton guld, rapporterade Reuters i fredags.

Tekniskt har guldpriset en bit ner till det tekniska stödet på 1180. Som vi skrev förra veckan är vi inte positivt inställda till att köpa guld i dollartermer.

Guldpriset

Chartet för guld i kronor (och i euro med för den delen) som jag förra veckan skrev att det närmast ser ut som en omvänd head-and-shouldersformation, alltså en positiv formation, ser ändå på kort sikt ut att kunna ge ytterligare lägre pris i veckan som kommer.

Chartet för guld i kronor

Det känns allt mindre positivt kring guld, och vi rekommenderar neutral position.

Silver

Silverpriset har brutit stödet på 18.70 och passerat 18.50, där vi skulle ta stoppen. Det ser så ”bearish” ut att man måste gå kort. På lite längre sikt kan silver vara intressant, men det är i så fall bäst att avvakta med köp.

Silverpris

Silver gynnas i ett lite längre perspektiv av att inte enbart vara en finansiell metall, utan också ha egenskaper som industrimetall. Enligt metallanalysföretaget CPM-Group kommer efterfrågan på silver att fortsätta öka från solpanelstillverkare. De väntar sig också att efterfrågan från silverbesticktillverkare och smycken ökar med 4.3%.

Investerare har sett mer positivt på silver än på guld en längre tid. Nedan ser vi ett exempel som illustrerar detta. Diagrammet visar hur många utestående andelar det finns i den ledande guldfonden och den ledande silverfonden, båda noterade på NYSE. Vi ser att intresset för silver drog ifrån guldet i samband med guldprisfallet under våren förra året. Trenden har fortsatt sedan dess.

Silverfonden och guldfonden

Silver är fortfarande ”billigt” i jämförelse med guld. Kvoten har legat på 66 gånger i flera veckor, men ökade efter fredagens kraftiga prisfall till nästan 68 gånger guldpriset.

Silverguldpris

Efter att vi tagit stop-loss vid 18.50 tycker vi att den tekniska bilden motiverar en kort position. Vill man ta en kort position kan man placera i t ex BEAR SILVER X4 S.

Platina & Palladium

Platinapriset är snabbt på väg till den tekniska stödnivån på 1300 som jag skrev om förra veckan. Prisfallet bör hejdas där, men det betyder inte att det är ett köptillfälle.

Platinapriset

Palladium föll kraftigt ner till 812.35 i frontmånadskontraktet när veckan stängde. Tekniskt stöd finns strax under 800 dollar och till skillnad från platina, silver och guld, säger den tekniska analysen att detta kan vara ett köptillfälle. Man ser ofta en rekyl tillbaka till utbrottnsnivån efter att priset brutit en triangelformation och det är ett mönster som stämmer ganska väl med palladium. Marknaden bröt en triangelformation vid 750 dollar i våras. De senaste veckornas prisnedgång kan ses som en något försenad rekyl tillbaka mot utbrottsnivån och från dagens kurs på 812 dollar är det inte långt ner till stödet.

Palladiumpris

Nedanför ser vi hur mycket metall som finns i börshandlade fonder för platina respektive palladium. Det har fortsatt att vara små utflöden i båda metallerna.

Palladium och platina i ETF

Förra veckan skrev vi att ”vi fortsätter med neutral vy på platina men rekommenderar en köpt position i palladium, helst om man kan köpa på en rekyl nära 800 dollar”. Vi håller fast vid det.

Ris

Priset på ris ligger kvar strax över det tekniska stödet på 12.44 dollar. Med de stora prisfall som varit i substitutet vete, skulle det inte förvåna om de senaste veckornas lugnare marknad är en konsolidering inför ytterligare ett prisfall i ris. Jag tycker man ska bevaka rismarknaden och vara beredd att köpa BEAR RIS X4 S om 12.44 eller 12.40 (helst) bryts. Nästa stöd finns ju som vi ser nere på 10 dollar.

Rispris

Vi fortsätter med neutral rekommendation, men förbereder oss för att gå kort.

Kaffe

Regn över Minas Gerais gav prisfall på kaffet och regnet fortsätter, som vi såg av väderleksprognosen för Brasilien ovan. Det finns många analyser som haussar kaffe, men vi hör inte till dem. Tekniskt ser priset ut att vara på väg ner mot det tekniska stödet på 171.10 cent. Det bröts i och för sig i juli, så priset kan gå ännu lägre i det korta perspektivet, kanske ända till drygt 160 cent.

Kaffepris

Vi rekommenderar neutral position i kaffe.

Kakao

Allt hade varit frid och fröjd med en kort position i kakao om det inte kom rapporter om att Ebola-smittan kan drabba Elfenbenskusten och Ghana, de två viktigaste producenterna av kakao i världen. Hittills finns inga rapporterade fall av Ebola från dessa länder, men det kan finnas ”inofficiella fall”. Både Ghana och Elfenbenskusten exporterar kakao i större volymer än vad marknadsbedömare räknat med. Om Ebola-smittan kan begränsas eller inte når Elfenbenskusten eller Ghana, finns nog stor fallhöjd i priset på kakao.

Men det kanske är klokt att gå ur en kort position nu och invänta vad som händer.

Kakaopris

Spekulativ position sjönk ytterligare något. Det är dock viktigt att notera att detta visar hur det såg ut i tisdags förra veckan och nyheten om Ebola-smittan kom efter det. Anekdotvis har vi förstått att det främst är spekulanter som köpt, vilket i så fall visar sig i nästa veckas COT-rapport från CFTC. Priset vi ser i diagrammets gröna linje är kakaopriset på LIFFE (i GBP per ton).

Kakao - non commercial

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Populära