Analys
SEB Jordbruksprodukter, 18 februari 2013
Det är en något mindre del av USA som är drabbat av torka i den senaste veckans Drought Monitor-rapport, än veckan innan. Frågan är om detta nu är början på mindre torka, bättre utsikter för en god skörd och därmed lägre pris. Det är (nästan) alltid på våren och sommaren som skörden och därmed priset avgörs.
Vädret i Brasilien fortsätter att vara bra. Vädret i Argentina ser ut att förbättras. I Ryssland är det blandat. Det finns faktiskt risk för torka. Den som följt med i temperaturen på potentiella semesterorter, har kanske noterat att det är uppåt 30 grader varmt vid Svarta Havskusten.
Vete
Priset på november (2013) kontraktet slutade 1% lägre än förra veckan, efter att ha börjat med ett kraftigt prisfall ner till 210 euro innan rekylen uppåt kom. 210 euro är ett tekniskt stöd. Bryts detta på uppsidan i veckan som kommer, är prisfallet från början av december troligen hejdat för ett tag framöver. Men det mest sannolika är att priset vänder ner igen för ett nytt test av 210-nivån.
Nedan ser vi decemberkontraktet på CBOT, som inte lyckades rekylera upp lika mycket som Matif, efter att ha inlett veckan med prisfall. Det finns en gammal stödnivå på 755, som även fungerade i veckan som gick. Det finns också ett motstånd på 779 cent. Däremellan ligger nu marknaden. Frågan är vilket av stödet eller motståndet som ska brytas. Vi skulle gissa att stödet bryts, baserat på hur kursutvecklingen brukar bli när det är så här. Det finns i så fall potential för priset att falla ner mot 700 cent, eller strax däröver, det vill säga in i det prisintervall som vetet handlade i under förra våren.
Vi ser i diagrammet nedan att Chicago-terminerna fallit över hela linjen. Notera också de konstiga priserna på de allra längsta terminskontrakten.
Det amerikanska jordbruksdepartementet USDA kom ut med sin långtidsprognos nu i veckan som sträcker sig fram till 2022. Prognosen för vete 2013/14 visar en ökning med 3% på årsbasis för sådd areal till 57.5 miljoner acres, vilket är den högsta nivån sedan 2009, men under de kommande åren förväntas sådd areal att fortsätta den historiska nedgången. Skördad areal förväntas hamna på 48.5 miljoner acres, vilket är 3% lägre än under 2012 som en följd av grödornas dåliga tillstånd. Långtidsprognosen innehöll också USDA’s första prognos för 2013 års veteproduktion som förväntas uppgå till 2,190 mb, vilket är en minskning med 79 mb jämfört med 2012, men den största produktionen under prognosperioden fram till 2022. Den genomsnittliga avkastningen 2013 beräknas uppgå till 45.2 bu/acre, och förväntas därefter att öka stadigt under åren för att 2022 uppgå till 48.6 bu/acre. Prognosen för ingående lager av vete per den 1 juni 2014 är satt till 733 mb, jämfört med estimatet för 2013 som ligger på 704 mb. Ingående lager 2015 förväntas uppgå till 804 mb, vilket skulle vara den högsta nivån under hela prognosperioden.
Strategie Grains justerar ned sin prognos för EU’s produktion av vete 2013/14 med 1.1 mt till 132.2 mt, som en följd av det blöta vädret i Storbritannien och lägre areal i Frankrike. SG säger att kontinuerliga regn begränsade sådden av höstvete i Storbritannien medan ny information har lett till en minskad uppskattning av vete arealen i Frankrike. De båda ländernas sammanlagda produktion justeras ned med 1.4 mt jämfört med förra månaden, något som dock uppvägdes något av marginellt högre skördeestimat för Litauen, Tjeckien, Rumänien och Bulgarien.
FranceAgriMer säger att EU:s lantbrukare kan komma att öka skördearealen för vete i år med 3% genom ökad sådd i Polen och Rumänien. Arealen förväntas uppgå till 23.8 miljoner hektar mot förra årets 23 miljoner hektar. Frankrikes vete areal kan komma att öka med 3 procent, medan arealen i Tyskland, Polen och Rumänien förväntas öka med 3%, 10% och 9% respektive. Även i Spanien, Italien och Ungern förväntas vetearealen bli högre i år än förra året. Arealen för vete i Storbritannien förvänts däremot att minska med mer än 200 000 hektar till 1.78 miljoner hektar på grund av att sådden försvårades av det kraftiga regnandet, framförallt i de östra delarna av landet.
Per den 11 februari klassas 66% av vetet i Frankrike som ”good/excellent” enligt FranceAgriMer i en den första rapporten efter vetets vintervila. Den förra rapporten som släpptes den 3 december, före vintervilan, låg på 74% good/excellent. För ett år sedan var 82% i good/excellent skick.
De två största veteodlingsområdena i Frankrike, Centre och Picardie har fått dubbelt så mycket regn under december som normalt. Utsädesföretaget Groupe Limagrain rapporterar att det finns skador på grödan i alla regioner där det regnat för mycket och marken är mättad av fukt. I tabellen nedan ser vi att Centre har en högre andel vete i dåligt skick än alla andra landsdelar.
Utsikterna för Kinas grödor har återigen aktualiserats. Lokala USDA analytiker säger att veteproduktionen 2012/13 beräknas till 108 mt på grund av problem med fusarium i stora veteproducerande regioner såsom Anhui, Hubei, Jiangsu och Henan provinsen. Detta skulle vara betydligt lägre än den officiella siffran på 121 mt. Slutsatsen man kan dra av detta är att Kinas import av vete därmed kan vara mycket högre än tidigare väntat och vi hör från våra kontakter i marknaden att det ryktas om att Kina nyligen har köpt vete från USA och Australien.
Mellan augusti 2012 och januari 2013 steg det lokala vetepriset från 2169 RMB till 2360 RMB per ton, en ökning med 9 procent, vilket enligt FAS skulle kunna vara en stark indikation på att veteproduktionen och det totala tillgängliga utbudet är lägre än de kinesiska officiella produktionsestimaten. Nedan ser vi priset på spotkontraktet på Matif och Ex-warehouse vetepris i Shanghai, också i euro per ton (omräknat).
Vi fortsätter vår neutrala vy på vetet. Tekniskt lutar det åt lägre pris. Det verkar som om marknaden tagit fasta på att torkan i USA visar tecken på att ha toppat ur. Orosmoment som risken för torka i Ryssland och risken för större importbehov i Kina har hittills inte lyckats gripa tag i marknadens aktörer.
Majs
Majspriset (december 2013) nådde 550 cent, vilket var det ”mål” vi nämnde för ett par veckor sedan. Vi tror att den rekyl vi såg mot slutet av veckan är en så teknisk så kallad ”flagga” och att priset kommer att vända ner igen. Nästa stöd finns på 530 cent. Dit tror vi att priset går.
Veckovis etanolproduktion i USA har hämtat sig sedan den 25 januari när den nådde den rekordlåga nivån 770,000 fat / dag.
USDA:s långtidsprognos fram till 2022, visar att sådd majs areal i USA förväntas bli den näst största under 2013 och produktionen förväntas uppgå till rekordhöga 14,435 mb.
I förra veckan kom Buenos Aires Grain Exchange (BAGE) med sin första prognos för Argentinas majsproduktion 2012/13, som förväntas uppgå till rekordhöga 25 mt, vilket är en ökning från förra årets 21.5 mt när torka drabbade grödorna. BAGE:s prognos är dock betydligt lägre än USDA:s. I den senaste WASDE-rapporten angavs väntad skörd enligt USDA till 27 mt. Argentina är världens tredje största exportör av majs och oro över det torra vädret i Argentina har gett stöd åt de internationella priserna pga låga lager efter torkan i USA under förra säsongen. Den senaste veckan har dock landet fått spridda skurar över delar av provinserna Cordoba, Santa Fe och Buenos Aires men mer nederbörd behövs. Svalare temperaturer och en hel del nederbörd förväntas i de norra delarna under kommande vecka, medan torkan förväntas fortsätta i de centrala delarna.
Strategie Grains justerar upp sin prognos för EU:s produktion av majs 2013/14 med 0.9 mt till 63.7 mt, som en följd av införandet av officiella uppskattningar för Tyskland och Ungern i kombination med ett skifte av areal från höstgrödor. Vi fortsätter att ha en neutral (till negativ) vy på majs.
Sojabönor
Sojabönorna (november 2013) fortsatte att röra sig nedåt, efter det stora prisfallet när WASDE-rapporten publicerades. 1254 cent är ett viktigt stöd. Bryts det kan prisfallet bli stort.
Norra Argentina / södra Braslien, som har varit torrt har blivit fuktigare och Mato Grosso, där det nu skördas, har det blivit torrare. Perfeito, tycker de säkert.
Om USA nu verkligen skulle bli mindre torrt, kan priset på sojabönor inleda en trend nedåt. Medan det är väldigt ”tight” för gammal skörd, tycks det kunna bli en mindre ansträngd situation för den nya skörden och det nya marknadsföringsåret.
Raps
Rapspriset (november 2013) har fortsatt att röra sig ”sidledes” med ganska tvära kast. Det verkar finnas fyndköpare på 420 euro per ton. Det verkar också finnas en hel del spridda säljintressen kring 430 euro.
ABARE höjde den australiensiska canola-skörden till 3.1 mt (från 2.6 mt).
Vi fortsätter att ha en övervägande negativ vy på prisutvecklingen på raps.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oil comment: Brace for impact!
Brent crude prices have soared by nearly USD 10 per barrel in just one week, escalating from a low of USD 69.9 on September 1st to the current USD 79.4 per barrel. Yesterday, Brent traded as high as USD 81.2 before retreating slightly in today’s session, reaching levels not seen since late August.
Despite Saudi Arabia’s focus on volume over price and its intention to abandon the unofficial oil price target of USD 100 per barrel, the Kingdom is likely to increase production gradually by 180,000 barrels per month, amounting to a +2.2 million barrels per day increase over the next 12 months starting from December 2024. This bearish strategy led to plummeting prices in late September.
Price support has also come from China’s recent implementation of stimulus measures aimed at achieving its 5% growth target, primarily focusing on the stressed property market. In the short term, this stimulus is unlikely to translate into significant demand growth for Chinese oil. For context, the latest data on Chinese refinery utilization shows a slight improvement, though still well below the levels of 2023. Additionally, Chinese oil demand in August was down by approximately 6% year-over-year.
Setting aside Saudi Arabia’s defense of its market share and China’s economic measures, the spotlight is now on geopolitics – specifically, the escalating tensions in the Middle East, which are putting Iranian oil exports at risk and boosting Brent prices.
The market is holding its breath, awaiting Israel’s response to Iran’s missile attack last Tuesday. Approximately 200 ballistic missiles were launched, reportedly causing limited damage. However, retaliation is expected, and the market is pricing in the potential escalation of conflicts in the Middle East.
Leading up to the attack, speculative positions in Brent crude were at record lows, setting the stage for a sharp rebound following the missile strike on October 1st. Despite managed money purchasing 120 million barrels in the past three weeks from the September 10th low, this still marks the fourth-lowest position since 2011, according to ICE. This record bearish positioning was driven by deteriorating outlooks for major economies since the summer and the resulting subdued oil consumption growth.
Yet, these significant bearish positions also primed prices for a sudden surge following a shift in supply and demand. For instance, potential Israeli retaliation targeting Iran’s oil fields, refineries, and export terminals has driven prices dramatically higher. With this backdrop, there are substantial upside risks to both speculative positions and global oil prices if the conflicts escalate further and affect energy infrastructure in the Arabian Gulf.
Israeli retaliation could range from a limited strike, which might not provoke severe Iranian retaliation, allowing Iran to continue its crude exports to China at approximately 2 million barrels per day, to more severe attacks potentially provoking Iran to target oil infrastructures in the UAE and Saudi Arabia and to attempt to block the Strait of Hormuz which transports 18 million barrels per day of crude to the global market (20% of global oil consumption). This blockade could severely constrain supply, spiking oil prices given the already low US crude inventories.
Although the worst-case scenario of a severe escalation is unlikely, the region has been managing serious and escalating conflicts for some time. Just yesterday marked one year since the October 7th attack on Israel, and thus far, the global market has not lost any oil. The most severe market impact to date has been the rerouting of oil around Africa due to Houthi attacks on ships in the Red Sea.
Additionally, should Iran’s entire oil export capacity be disabled, the global market would lose roughly 2 million barrels per day of Iranian crude and condensate. Yet, with OPEC+ holding a spare capacity of nearly 6 million barrels per day – with Saudi Arabia alone able to boost production by nearly 3 million barrels per day – the global oil supply is robust. However, a significant reduction in spare capacity would naturally elevate oil prices, diminishing the global balancing buffer.
Despite the low probability of a worst-case scenario, the global markets remain on edge following the unexpected events like Russia’s invasion of Ukraine. Markets are exceedingly nervous about future developments. The upcoming retaliatory attack by Israel will likely set the tone for the conflict moving forward. Prepare for potentially higher prices and increased volatility!
Analys
Market on Edge Awaiting Israel’s Next Move Against Iran
Brent crude jumped as much as 5.5% yesterday before it closed at USD 77.62/b (+5%). That is up USD 9/b since the recent low-point of USD 68.68/b on 10 Sep which was the lowest Brent price since December 2021. The jump yesterday was fueled by Biden saying that attacks on Iranian oil infrastructure was under discussion as a response to the 200 ballistic missiles Iran fired at Israel on Tuesday. Brent price this morning is mostly unchanged.
While we have seen a strong rebound in the oil price lately, the current price of USD 77.6/b is still below its close in August of USD 78.8/b and also well below the USD 80-85/b where Brent has comfortably been trading for more than 18 months. One should think that the latest escalation in the Middle East would have forced some short-covering of more than 250 mb of short oil positions in Brent and WTI. But so far at least not enough to spur Brent crude back to USD 80/b.
It is now almost one year since the Oct 7 attack on Israel. And so far the market has not lost a single drop of oil. The most severe impact on the oil market so far is the rerouting of oil around Africa due to Houthis firing rockets at ships in the Red Sea.
While Mid-East tensions are running high, the oil market is still deeply concerned about weak demand and a surplus oil in 2025. OPEC+ this week again confirmed that they will lift production by 180 kb/d in December. The plan is for a monthly increase by this amount for 12 months to November 2025. But even if they do lift production in December, it doesn’t necessarily mean that they will lift also in January. That remains to be decided. Saudi Arabia is clearly frustrated by the fact that Iraq, Kazakhstan and Russia haven’t complied fully with agreed quotas. And if your teammates do not play by the agreed rules, then how can you keep on playing. But they still have October and November to show that they are good palls.
Libya is also set to revive production in the coming days. Its production tumbled to less than 450 kb/d in August and averaged 600 kb/d in September. It will likely return back to around 1.2 mb/d rather quickly as internal political disagreements have been ironed out for now.
Ahead of us however is still the retaliatory attack by Iran on Israel. All options are probably weighted and Israel naturally have a long list of possible targets already made out. Which to choose? Oil installations? Other economic targets? Military installations? Nuclear facilities?,.. It is a fine balance. A forceful retaliation, but not so strong that it leads to an uncontrollable tit-for-tat escalation. Israel may utilize the situation to hit Iranian nuclear installations now that Hezbollah is partially sidelined.
Our expectations are that the Israeli retaliation will come rather quickly and probably before Oct 7. It probably won’t hit oil installations. Most likely it will hit military installations. Possibly Iran’s nuclear facilities. But if the later are hit then we are in for a real tit-for-tat escalation.
If all of Iran’s oil export capacity was to be taken out, then the world would lose around 1.7 mb/d of Iranian crude oil exports plus some 0.5 mb/d of condensate exports. OPEC+ now holds a spare capacity of 5-6 mb/d with Saudi Arabia alone able to lift production by 2-3 mb/d. UAE, Iraq and Kuwait can probably lift production by 1.5 to 2.0 mb/d and Russia by 1.0 mb/d. So world would not go dry for oil even if Iran’s oil exports are fully taken out. But spare capacity would be much lower and that would lift the oil price higher. But if Iran’s exports were taken out then we are talking full turmoil around the Strait of Hormuz. And the oil price would jump considerably and above USD 100/b as the risk of further escalation which might impact exports out of the Strait of Hormuz which carries close to 20% of all oil consumed in the world.
The rule of thumb in commodity markets is that if supply is severely restricted then the price will often spike to 5-10x its normal level. Most recent examples of this is global LNG prices which spiked to USD 385/boe when Russia chocked off gas supplies to Europe. So if worst came to worst and the Strait of Hormuz was closed for a month or more then Brent crude would likely spike to USD 350/b, the world economy would crater and the oil price would fall back to below USD 200/b again over some time. But the risk for this currently seems very remote and both the US and China would likely move in to try to reopen the Strait if it was closed. But when rockets are flying left, right and center, it is not so easy. But seeing where the oil price sits right now the market doesn’t seem to hold much probability for such a development at all.
But it is not so long ago that world markets were taken completely off-guard by the developments in Russia/Ukraine. So while probabilities for worst case scenarios are very low, everyone are still biting nails for what will happen the coming days as we await the retaliatory attack by Israel on Iran.
Analys
Crude oil comment: Stronger Saudi commitment
Brent crude prices have dropped by roughly USD 2 per barrel (2.5%) following Saudi Arabia’s shift towards prioritizing production volume over price. The Brent price initially tumbled by nearly USD 3 per barrel, reaching a low of USD 70.7 before recovering to USD 71.8. The market is reacting to reports suggesting that Saudi Arabia may abandon its unofficial USD 100 per barrel target to regain market share, aligning with plans to increase output by 2.2 million barrels per day starting in December 2024.
This move, while not yet officially confirmed, signals a stronger commitment from Saudi Arabia to boost supply, despite market expectations that they might delay the increase if prices remained below USD 80. If confirmed by the Saudi Energy Ministry, further downward pressure on prices is expected, as the market is already pricing in this potential increase.
For months, the market has been skeptical about whether Saudi Arabia would follow through with the production increase, but the recent rhetoric indicates that the Kingdom may act on its initial plan. The decision to increase production is likely motivated by a desire to regain market share, especially as OPEC+ continues to carefully manage output levels.
The latest US DOE report revealed a bullish drawdown of 4.5 million barrels in U.S. crude inventories, now 5% below the five-year average. Gasoline and distillate stocks also saw decreases of 1.5 million and 2.2 million barrels, respectively, both sitting significantly below seasonal averages. Total commercial petroleum inventories plummeted by 14.6 million barrels last week, signaling some continued tightness in the US here and now.
U.S. refinery inputs averaged 16.4 million bpd, a slight reduction from the previous week, with refineries operating at 90.9% capacity. Gasoline production rose to 9.8 million bpd, while distillate production dipped to 4.9 million bpd. Although crude imports rose to 6.5 million bpd, the four-week average remains 9.5% lower year-on-year, reflecting softer U.S. imports.
In terms of US demand, total products supplied averaged 20.3 million bpd over the past four weeks, a 1.4% decline year-over-year. Gasoline demand saw a slight uptick of 2.1%, while distillate and jet fuel demand remained relatively flat.
The easing of geopolitical tensions between Israel and Hezbollah has also contributed to the recent price dip, with hopes for a potential ceasefire easing regional risk concerns. Additionally, uncertainty persists around the impact of China’s monetary easing on future demand growth, adding further downward pressure on prices.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Nyheter1 vecka sedan
Kina har i flera år stoppat export av batterimetallen grafit till Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Investeringar på 50 miljarder kronor ska göras på vätgas i Skellefteå