Rodium är ädelmetallen med stor potential

Det är mycket som talar för att ädelmetallen rodium (rhodium på engelska) kommer att ha en bra utveckling under 2014 och flera år framåt. Priset är idag 925 USD per ounce.

Under 2008 toppade rodiumpriset på över 10.000 USD per ounce. Det fick konsekvenser. Det största användningsområdet för rodium är i katalysatorer för avgasrening i personbilar med bensinmotor. När rodiumpriset steg så mycket drog billtillverkarna ner på rodiumhalten och gick över till att använda mer platina och palladium.

Under 2013 har priset fallit för att sedan stabilisera sig kring 1000 USD per ounce. Men under slutet av november och december var priset som lägst nere på 890 USD. Precis som med guld och andra ädelmetaller så återvinns rodium och det finns ett relativt stort utbud av återvunnet material, och under den senaste månaden har det sålts mycket. Det ska dock sägas att volymen som omsattes på de lägre prisnivåerna var begränsad. Under december har priset sedan letat sig upp till 925 USD igen.

Bilindustrin talar flerfallt för rodium

 • Det säljs fler bilar igen. Bilbranschen stannade upp med finanskrisen, men nu börjar försäljningen i västvärlden att ta fart igen. Fler bilar = fler katalysatorer = större behov av rodium.
 • Kina, en marknad där bilparken förväntas öka så mycket att det är svårt att greppa.
 • Under 2014 börjar nya avgasregler gälla i EU. De hårdare reglerna gör att det behövs en större andel rodium i katalysatorerna, då palladium och platina inte klarar att hantera vissa ämnen.
 • Kina släpar efter västvärlden vad gäller miljöregler. Men allt mer fokus läggs på miljö och inte minst på vad den explosiva tillväxten av fordonsflottan orsakar.

Fler branscher ökar sin rodiumanvändning

Rodium används till fler saker och i större volymer. Rodium används bland annat allt mer i tv- och datorskärmar, inte minst för att rodium, trots sin sällsynthet, idag helt enkelt är billigare än platina.

Solcellsbranschen har åkt berg och dal-bana de senaste åren, men trenden är att den använder mer rodium igen.

Mindre produktion

Det finns inga rodiumgruvor, rodium är en ädelmetall som i liten omfattning följer med brytning av andra ädelmetaller på ett fåtal platser i världen. Alla de långsträckta och våldsamma strejker som pågått och pågår i Sydafrika har gjort att det producerats allt mindre rodium.

De lägre priserna på andra ädelmetaller har gjort många gruvor olönsamma. När produktion av dessa ädelmetaller läggs ner så innebär det även att mindre rodium kommer upp.

Prognoser för rodiumpriset

Deutsche Bank i Johannesburg har en prognos för rodiumpriset på 1250 USD per ounce för 2014 och en långsiktig prognos på 4000 USD. Vilket kan jämföras med dagens pris på 925 USD.

Utbud och efterfrågan

Vi avslutar med siffror över hur utbud och efterfrågan har utvecklats mellan 2004 och 2013. Statistiken har sammanställts av branschföretaget Johnson Matthey.

Utbud och efterfrågan på rodium år 2004 till 2013

  1 Reply to “Rodium är ädelmetallen med stor potential”

  1. Silverbug skriver:

   Har börjat följa rodiumpriset, ser att det gått upp till 1050 USD. En ganska betydlig uppgång på bara två veckor.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top