Följ oss

Nyheter

Rodium är ädelmetallen med stor potential

Publicerat

den

Metallen rodium för investering

Det är mycket som talar för att ädelmetallen rodium (rhodium på engelska) kommer att ha en bra utveckling under 2014 och flera år framåt. Priset är idag 925 USD per ounce.

Under 2008 toppade rodiumpriset på över 10.000 USD per ounce. Det fick konsekvenser. Det största användningsområdet för rodium är i katalysatorer för avgasrening i personbilar med bensinmotor. När rodiumpriset steg så mycket drog billtillverkarna ner på rodiumhalten och gick över till att använda mer platina och palladium.

Under 2013 har priset fallit för att sedan stabilisera sig kring 1000 USD per ounce. Men under slutet av november och december var priset som lägst nere på 890 USD. Precis som med guld och andra ädelmetaller så återvinns rodium och det finns ett relativt stort utbud av återvunnet material, och under den senaste månaden har det sålts mycket. Det ska dock sägas att volymen som omsattes på de lägre prisnivåerna var begränsad. Under december har priset sedan letat sig upp till 925 USD igen.

Bilindustrin talar flerfallt för rodium

  • Det säljs fler bilar igen. Bilbranschen stannade upp med finanskrisen, men nu börjar försäljningen i västvärlden att ta fart igen. Fler bilar = fler katalysatorer = större behov av rodium.
  • Kina, en marknad där bilparken förväntas öka så mycket att det är svårt att greppa.
  • Under 2014 börjar nya avgasregler gälla i EU. De hårdare reglerna gör att det behövs en större andel rodium i katalysatorerna, då palladium och platina inte klarar att hantera vissa ämnen.
  • Kina släpar efter västvärlden vad gäller miljöregler. Men allt mer fokus läggs på miljö och inte minst på vad den explosiva tillväxten av fordonsflottan orsakar.

Fler branscher ökar sin rodiumanvändning

Rodium används till fler saker och i större volymer. Rodium används bland annat allt mer i tv- och datorskärmar, inte minst för att rodium, trots sin sällsynthet, idag helt enkelt är billigare än platina.

Solcellsbranschen har åkt berg och dal-bana de senaste åren, men trenden är att den använder mer rodium igen.

Mindre produktion

Det finns inga rodiumgruvor, rodium är en ädelmetall som i liten omfattning följer med brytning av andra ädelmetaller på ett fåtal platser i världen. Alla de långsträckta och våldsamma strejker som pågått och pågår i Sydafrika har gjort att det producerats allt mindre rodium.

De lägre priserna på andra ädelmetaller har gjort många gruvor olönsamma. När produktion av dessa ädelmetaller läggs ner så innebär det även att mindre rodium kommer upp.

Prognoser för rodiumpriset

Deutsche Bank i Johannesburg har en prognos för rodiumpriset på 1250 USD per ounce för 2014 och en långsiktig prognos på 4000 USD. Vilket kan jämföras med dagens pris på 925 USD.

Utbud och efterfrågan

Vi avslutar med siffror över hur utbud och efterfrågan har utvecklats mellan 2004 och 2013. Statistiken har sammanställts av branschföretaget Johnson Matthey.

Utbud och efterfrågan på rodium år 2004 till 2013

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Silverbug

    6 januari, 2014 vid 15:47

    Har börjat följa rodiumpriset, ser att det gått upp till 1050 USD. En ganska betydlig uppgång på bara två veckor.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära