Följ oss

Nyheter

Rodium är ädelmetallen med stor potential

Publicerat

den

Metallen rodium för investering

Det är mycket som talar för att ädelmetallen rodium (rhodium på engelska) kommer att ha en bra utveckling under 2014 och flera år framåt. Priset är idag 925 USD per ounce.

Under 2008 toppade rodiumpriset på över 10.000 USD per ounce. Det fick konsekvenser. Det största användningsområdet för rodium är i katalysatorer för avgasrening i personbilar med bensinmotor. När rodiumpriset steg så mycket drog billtillverkarna ner på rodiumhalten och gick över till att använda mer platina och palladium.

Under 2013 har priset fallit för att sedan stabilisera sig kring 1000 USD per ounce. Men under slutet av november och december var priset som lägst nere på 890 USD. Precis som med guld och andra ädelmetaller så återvinns rodium och det finns ett relativt stort utbud av återvunnet material, och under den senaste månaden har det sålts mycket. Det ska dock sägas att volymen som omsattes på de lägre prisnivåerna var begränsad. Under december har priset sedan letat sig upp till 925 USD igen.

Bilindustrin talar flerfallt för rodium

  • Det säljs fler bilar igen. Bilbranschen stannade upp med finanskrisen, men nu börjar försäljningen i västvärlden att ta fart igen. Fler bilar = fler katalysatorer = större behov av rodium.
  • Kina, en marknad där bilparken förväntas öka så mycket att det är svårt att greppa.
  • Under 2014 börjar nya avgasregler gälla i EU. De hårdare reglerna gör att det behövs en större andel rodium i katalysatorerna, då palladium och platina inte klarar att hantera vissa ämnen.
  • Kina släpar efter västvärlden vad gäller miljöregler. Men allt mer fokus läggs på miljö och inte minst på vad den explosiva tillväxten av fordonsflottan orsakar.

Fler branscher ökar sin rodiumanvändning

Rodium används till fler saker och i större volymer. Rodium används bland annat allt mer i tv- och datorskärmar, inte minst för att rodium, trots sin sällsynthet, idag helt enkelt är billigare än platina.

Solcellsbranschen har åkt berg och dal-bana de senaste åren, men trenden är att den använder mer rodium igen.

Mindre produktion

Det finns inga rodiumgruvor, rodium är en ädelmetall som i liten omfattning följer med brytning av andra ädelmetaller på ett fåtal platser i världen. Alla de långsträckta och våldsamma strejker som pågått och pågår i Sydafrika har gjort att det producerats allt mindre rodium.

De lägre priserna på andra ädelmetaller har gjort många gruvor olönsamma. När produktion av dessa ädelmetaller läggs ner så innebär det även att mindre rodium kommer upp.

Prognoser för rodiumpriset

Deutsche Bank i Johannesburg har en prognos för rodiumpriset på 1250 USD per ounce för 2014 och en långsiktig prognos på 4000 USD. Vilket kan jämföras med dagens pris på 925 USD.

Utbud och efterfrågan

Vi avslutar med siffror över hur utbud och efterfrågan har utvecklats mellan 2004 och 2013. Statistiken har sammanställts av branschföretaget Johnson Matthey.

Utbud och efterfrågan på rodium år 2004 till 2013

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Silverbug

    6 januari, 2014 vid 15:47

    Har börjat följa rodiumpriset, ser att det gått upp till 1050 USD. En ganska betydlig uppgång på bara två veckor.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Populära