Connect with us

Nyheter

Rodium är ädelmetallen med stor potential

Published

on

Metallen rodium för investering

Det är mycket som talar för att ädelmetallen rodium (rhodium på engelska) kommer att ha en bra utveckling under 2014 och flera år framåt. Priset är idag 925 USD per ounce.

Under 2008 toppade rodiumpriset på över 10.000 USD per ounce. Det fick konsekvenser. Det största användningsområdet för rodium är i katalysatorer för avgasrening i personbilar med bensinmotor. När rodiumpriset steg så mycket drog billtillverkarna ner på rodiumhalten och gick över till att använda mer platina och palladium.

Under 2013 har priset fallit för att sedan stabilisera sig kring 1000 USD per ounce. Men under slutet av november och december var priset som lägst nere på 890 USD. Precis som med guld och andra ädelmetaller så återvinns rodium och det finns ett relativt stort utbud av återvunnet material, och under den senaste månaden har det sålts mycket. Det ska dock sägas att volymen som omsattes på de lägre prisnivåerna var begränsad. Under december har priset sedan letat sig upp till 925 USD igen.

Bilindustrin talar flerfallt för rodium

  • Det säljs fler bilar igen. Bilbranschen stannade upp med finanskrisen, men nu börjar försäljningen i västvärlden att ta fart igen. Fler bilar = fler katalysatorer = större behov av rodium.
  • Kina, en marknad där bilparken förväntas öka så mycket att det är svårt att greppa.
  • Under 2014 börjar nya avgasregler gälla i EU. De hårdare reglerna gör att det behövs en större andel rodium i katalysatorerna, då palladium och platina inte klarar att hantera vissa ämnen.
  • Kina släpar efter västvärlden vad gäller miljöregler. Men allt mer fokus läggs på miljö och inte minst på vad den explosiva tillväxten av fordonsflottan orsakar.

Fler branscher ökar sin rodiumanvändning

Rodium används till fler saker och i större volymer. Rodium används bland annat allt mer i tv- och datorskärmar, inte minst för att rodium, trots sin sällsynthet, idag helt enkelt är billigare än platina.

Solcellsbranschen har åkt berg och dal-bana de senaste åren, men trenden är att den använder mer rodium igen.

Mindre produktion

Det finns inga rodiumgruvor, rodium är en ädelmetall som i liten omfattning följer med brytning av andra ädelmetaller på ett fåtal platser i världen. Alla de långsträckta och våldsamma strejker som pågått och pågår i Sydafrika har gjort att det producerats allt mindre rodium.

De lägre priserna på andra ädelmetaller har gjort många gruvor olönsamma. När produktion av dessa ädelmetaller läggs ner så innebär det även att mindre rodium kommer upp.

Prognoser för rodiumpriset

Deutsche Bank i Johannesburg har en prognos för rodiumpriset på 1250 USD per ounce för 2014 och en långsiktig prognos på 4000 USD. Vilket kan jämföras med dagens pris på 925 USD.

Utbud och efterfrågan

Vi avslutar med siffror över hur utbud och efterfrågan har utvecklats mellan 2004 och 2013. Statistiken har sammanställts av branschföretaget Johnson Matthey.

Utbud och efterfrågan på rodium år 2004 till 2013

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Silverbug

    6 januari, 2014 at 15:47

    Har börjat följa rodiumpriset, ser att det gått upp till 1050 USD. En ganska betydlig uppgång på bara två veckor.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Nyheter

Egypten planerar att dra sig ur FNs spannmålsavtal

Published

on

Pyramiderna i Egypten

Egyptiska myndigheter har meddelat att landet planerar att dra sig ur ett FNs spannmålsavtal i slutet av juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Egypten, en av världens största veteimportörer, undertecknade den multinationella spannmålshandelskonventionen Grains Trade Convention (GTC) vid starten 1995. Egypten har varit medlem i rådet som styr spannmålshandelskonventionen sedan starten 1945 då det hette International Wheat Agreement. 

Egyptens begäran i februari att dra sig tillbaka följer en period av turbulens på spannmålsmarknaderna på grund av kriget i Ukraina och oro för livsmedelssäkerhet.

International Grains Council (IGC), som administrerar fördraget, sade att flera delegationer inom IGC är ”förvånade och ledsna över beslutet.” Flera medlemmar kommer sannolikt att be Egypten att ompröva sitt beslut, sade Arnaud Petits verkställande direktör för regeringskonferensen.

Egyptens utrikesdepartement bekräftade att beslutet togs efter att en bedömning av försörjnings- och handelsdepartementen fann de inte att deras medlemskap gav något mervärde.

Flera internationella spannmålshandlare säger att de inte förväntade sig någon inverkan på spannmålsmarknaden, men att symboliskt sett kan Egyptens avgång ses som oroande.

Kriget i Ukraina störde Egyptens veteinköp förra året. Krigets ekonomiska effekter förvärrade också en brist på utländsk valuta i Egypten, vilket ledde till en avmattning av importen, en eftersläpning av varor i hamnar och ett finansiellt stödpaket på 3 miljarder dollar från IMF.

Continue Reading

Populära