Connect with us

Nyheter

Prognos på guldpriset för 2013 och 2014 från BofA Merrill Lynch

Published

on

Guld förväntas stiga i pris år 2013 och 2014

Prognos på guldpriset för 2013 och 2014 från BofA Merrill LynchBank of America Merrill Lynch säger i en färsk prognos på guldpriset att det kan stiga så högt som 2400 USD per troy ounce mot slutet av 2014. Detta baserat på amerikanska Federal Reserves och Europeiska centralbankens aggressiva stimulanspolicy.

Banken förväntar sig att Federal Reserve kommer att fortsätta köpa skuldpapper på marknaden fram till slutet av 2014 och att de dessutom kan komma att köpa statsobligationer (treasuries) efter att operation twist avslutas.

BofA Merrill Lynch säger i analysen till sina kunder att den nya situationen där QE3, dvs den tredje rundan av kvantitativa lättnader, numera används utan något slutdatum kommer att fortsätta pressa upp guldpriset fram till att arbetslösheten är så låg att det är skäl till en ändring av Federal Reserves policy. BofA Merrill Lynch skriver att det är osannolikt att en sådan situation kommer att uppstå förrän slutet av 2014.

Banken behåller samtidigt sin prognos på guldpriset för andra kvartalet 2013, vilken är 2000 USD per troy ounce.

Continue Reading
3 Comments

3 Comments

 1. Vedde

  20 september, 2012 at 17:03

  Vågen av aktörer som är positiva till guld fortsätter. Mest intressant är det när stora aktörer köper ton av fysiskt guld. Men även prognoser på framtida guldpris är klart intressant. Merrill Lynch är ju dessutom väldigt tydliga med vad de anser ska driva priset. Ska bli spännande att följa.

  • Gudrun

   26 september, 2012 at 17:16

   Enligt prognosen är det alltså först mot slutet av 2014 vi kan börja se början på en bra ekonomi i USA. Känns lite dystert. Men inte orimligt å andra sidan.

   Men vad ska hända med Europa? USA har sin flexibla arbetsmarknad och tillgång på billig energi. Hur i hela friden ska problemländerna i Europa komma i form?

 2. Tore

  20 september, 2012 at 18:37

  Guldet arbetar sig i alla fall steg för steg mot deras prognos för andra kvartalet 2013. Det är inte omöjligt, priset har drygt 9 månader på sig. Ett framtida guldpris år 2014 på 2400 USD känns nästan overkligt just nu, men man överraskas ofta den skinande metallen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Populära