Följ oss

Nyheter

Prognos på framtida järnmalmspris

Publicerat

den

Gruvbolaget Northland Resources förbereder för produktion av järnmalm till lägre prisBloomberg har låtit fem analytiker ge sina prognoser för framtida järnmalmspriser. Den genomsnittliga prognosen, enligt medianvärdet, för år 2017 blev 96 USD per ton. Priserna förväntas falla fyra år i rad från början av 2014. Enligt data från Merrill Lynch så var den senaste gången priserna föll tre år i rad från 1992 till 1994.

Priset på järnmalm för omgående leverans vid Tianjin-hamnen i Kina, en vanlig referenspunkt, nådde sitt treårslägsta på 86,70 USD den 5 september 2012. Detta enligt en sammanställning av The Steel Index.

Järnmalmspriset har fallit omkring 40 % under det senaste året till att idag kosta 104,20 USD.

Andrew Keen på HSBC säger att osäkerheten kring järnmalm har stigit enormt under de senaste två månaderna. Enligt honom har finansmarknaden skrivit av möjligheten för en återhämtning på järnmalmsmarknaden. Detta trots att Kina har annonserat en stor infrastruktursatsning.

En utmaning för gruvbolagen

Det kraftiga och förväntat långvariga prisfallet på järnmalm har försatt gruvbolagen som producerar järnmalm i en utmanande position. Flera av de stora producenterna har lagt planerade jätteprojekt på hyllan. Många fler företag går nu från expansionsläge till att trimma sina kostnader. Det talas även om att mindre gruvbolag i exempelvis Australien kommer att lägga ner, vilket även kan bli aktuellt för många mindre gruvbolag i Kina där produktionskostnaden är relativt hög.

Lösningen är dock inte så enkel som att bara börja producera mindre då det finns stora fasta kostnader. Att dra ner på produktionen i befintliga projekt innebär att produktionskostnaden per ton stiger, vilket gör kalkylen ännu sämre.

Kalkylen ser tråkigare ut över allt, men behöver inte nödvändigtvis vara någon katastrof för alla aktörer. Exempelvis sa Christer Lindqvist, VD för svenska Nordic Iron Ore, tidigare i veckan att de räknar med att ha en produktionskostnad på 67 USD per ton (omräknat till den järnhalt som används i internationella jämförelser). Tiderna är alltså över då alla järnmalmsprojekt var lönsamma, men för de med låga produktionskostnader kan det ändå bli ok.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Tore

    6 oktober, 2012 vid 14:45

    Finns det något bra ställe där man kan följa järnmalmspriset? Om det är priset i Tianjin-hamnen i Kina, vem sammanställer den informationen?

  2. christer

    9 oktober, 2012 vid 20:30

    Så nordic irons VD christer säger att dom har en produktionskostnad på ca70 dollar per ton,
    för det första till vilken dollarkurs?
    med christers tidigare dokumenterade slirande på sanningen så har han antagligen inte märkt att dollarkursen numera är under 7 kr och inte 11kr som den var när han började räkna på projektet.
    Sen verkar han inte heller komma ihåg att han faktiskt inte har någon gruva att styra och ställa över , Utan
    bara ett vattenfyllt hål som det kommer att kosta 4-5 miljarder att göra en gruva av, Och det är naturligtvis pengar som placerarna vill ha tillbaka med ränta lägg till ytterligare 20 dollar per ton färdig 63,5%fe för att hålla placerarna på gott humör, så hamnar vi på ett lägsta järnmalmspris för nordic iron på minst 90 dollar per ton.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära