Följ oss

Nyheter

Nu kommer ETF-fonder med guld i Kina

Publicerat

den

Guld i Kina

Guld och silver drake i KinaInvesterare i väst har sålt av guld i stor omfattning de senaste månaderna och guldkursen har pressats neråt. Det var till stor del investerares köp av ETF-fonder med guld som drev upp priset och sedan också drev ner det. Allt fler privatpersoner köper och säljer fysiskt investeringsguld, men den stora volymen handlas via ETFer. Det är betydligt fler personer som klickar köp och sälj via sin onlinebank än det är som köper fysiskt.

När priset på guld sjönk i den stora utförsäljningen såg privatpersoner i Kina det som ett lysande tillfälle att köpa guldsmycken, guldtackor och guldmynt under slutet av mars / början av april.

Men det som är riktigt intressant är att Kina nu får sina två första inhemska ETF-fonder med guld. Det är Huaan Asset Management och Guotai Asset Management som har fått tillstånd av den kinesiska finansinspektionen att starta fonderna. ETFerna kommer att handlas på Shanghai Stock Exchange (SHCOMP) och följa spotpriset på guld på Shanghai Gold Exchange.

Zhang Bingnan vid China Gold Association säger

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

[quote]Guld-ETFer bör hjälpa till att öka efterfrågan på guld eftersom de kommer göra kinesiska investeringar i guld mycket enklare.[/quote]

[quote]Dumpningen nyligen av innehav i börshandlade produkter med guld av investerare utomlands kan visa sig att inte ha varit något klokt drag.[/quote]

Vi kan alltså få se en helt ny efterfrågan på guld, och det från ett land som inte är av obetydlig storlek.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    16 juni, 2013 vid 17:27

    Spännande, bara en liten del av de kinesiska spararna börjar köpa etf-fonder med guld så kan det snabbt bli stora volymer. Hoppas.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära