Nyheter
Nu kommer ETF-fonder med guld i Kina
Investerare i väst har sålt av guld i stor omfattning de senaste månaderna och guldkursen har pressats neråt. Det var till stor del investerares köp av ETF-fonder med guld som drev upp priset och sedan också drev ner det. Allt fler privatpersoner köper och säljer fysiskt investeringsguld, men den stora volymen handlas via ETFer. Det är betydligt fler personer som klickar köp och sälj via sin onlinebank än det är som köper fysiskt.
När priset på guld sjönk i den stora utförsäljningen såg privatpersoner i Kina det som ett lysande tillfälle att köpa guldsmycken, guldtackor och guldmynt under slutet av mars / början av april.
Men det som är riktigt intressant är att Kina nu får sina två första inhemska ETF-fonder med guld. Det är Huaan Asset Management och Guotai Asset Management som har fått tillstånd av den kinesiska finansinspektionen att starta fonderna. ETFerna kommer att handlas på Shanghai Stock Exchange (SHCOMP) och följa spotpriset på guld på Shanghai Gold Exchange.
Zhang Bingnan vid China Gold Association säger
[quote]Guld-ETFer bör hjälpa till att öka efterfrågan på guld eftersom de kommer göra kinesiska investeringar i guld mycket enklare.[/quote]
[quote]Dumpningen nyligen av innehav i börshandlade produkter med guld av investerare utomlands kan visa sig att inte ha varit något klokt drag.[/quote]
Vi kan alltså få se en helt ny efterfrågan på guld, och det från ett land som inte är av obetydlig storlek.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
Nyheter
Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat
Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD