Följ oss

Nyheter

Naturgaspriset föll till under noll

Publicerat

den

Naturgasproduktion i Permian

Naturgas-spisVi har vid enstaka tillfällen sett hur elpriset fallit under noll i Danmark, men det är första gången vi nu sett hur naturgaspriset fallit till under noll. Nu var det inte det officiella börspriset som föll under noll, det var lokalt i delstaten Texas.

En ökande amerikansk oljeproduktion i Permian Basin har fått oljepriset att krascha. Permian Basin är också hem för att en enorm naturgasproduktion. Den produktionen ökar just nu så snabbt att borrarna försöker ge bort naturgasen gratis. När de inte kan, bränner de bara upp den.

Till skillnad från i Marcellusområdet, där naturgas är huvudmålet, är borrningen i Permian helt fokuserad på råolja. Naturgas är en bra bonus som följer med oljan. Eller har i alla fall varit. De ökade antalet borrningar i West Texas och New Mexico har resulterat i ett överutbud av denna naturgas. Det finns en flaskhals för rörledning för råolja, men det finns också brist på pipelineutrymme för naturgas.

Överutbud har lett till rekordlåga priser

Överutbud har blivit så stort att dagens priser på gas vid Waha-navet i Permian har nått rekordlåga nivåer, ofta så låga som 25 cent per MMBtu. I vissa fall har producenterna faktiskt sålt mindre mängder naturgas till negativa priser. Det betyder att ett företag betalar någon annan för att ta hand om naturgasen. I tisdags var det lägsta priset som registrerades -25 cent/MMBtu (det vill säga negativt 25 cent), enligt Natural Gas Intelligence (NGI). Det var andra dagen i rad priserna var i negativt territorium.

”Det var rätt, någon fick betalt för att köpa gas i Permian under måndagen”, säger RBN Energy LLC-analytiker Jason Ferguson, med hänvisning till NGIs prisuppgifter. ”Medan vi skulle vilja säga det här var en slags övergående, enstaka händelse som ledde till en dag med dramatiskt låga gaspriser, är det inte troligt sanningen i frågan”.

Ferguson fortsatte med att tillägga att det finns små utsikter till en återhämtning fram till nästa år. ”Den gastermiska gasmarknaden översvämmas och kommer inte se betydande ny takeaway-kapacitet fram till starten av Kinder Morgons Gulf Coast Express-rörledning i slutet av 2019”, säger Ferguson. ”Problemet är här för att stanna, åtminstone i några månader. Ta ett djupt andetag om du handlar de permiska gasmarknaderna. ”De negativa priserna ligger långt under det genomsnittliga priset i år på $ 2,16/MMBtu på Waha-navet.

Hans prognoser står också i skarp kontrast till naturgas som handlas annanstans. På Nymex ligger naturgaspriserna för leverans i december runt $ 4,40/MMBtu. På NYMEX har priserna gått uppåt kraftigt under den senaste månaden på grund av låga lager och kallt väder.

Nya oljeledningar ökar överskottet av naturgas

Ironiskt nog gör invigningen av nya oljeledningar att överskottet av naturgas ökar. Enligt RBN, ledde utvidgningen av Sunrise oljeledningen, till en ökad transportkapacitet för olja. Det har möjliggjort fler borrningar, vilket har lett till mer producerad gas.

Naturgasproduktion i Permian

Utbudsöverskottet har haft andra effekter än låga priser. Borrare släpper ofta ut, eller på annat sätt läcker naturgas under borrningen, vilket har både miljömässiga och skattemässiga konsekvenser.

En rapport från Wilderness Society och Taxpayers for Common Sense konstaterar att mellan 2009 och 2015 slösade borrare på offentliga områden bort 462 miljarder kubikfot (Bcf) naturgas, eller tillräckligt med gas för att tillgodose behoven hos 6,2 miljoner hushåll i ett år. Med ett genomsnittligt pris på 3,65 USD/MMBtu under tidsperioden ligger värdet på den bortslösade gasen på 1,7 milrader dollar.

Den federala regeringen under president Obama försökte tvinga borrare att fånga denna naturgas. I 2016 slutförde Bureau of Land Management (BLM) förordningar om avluftning, och läckage vid olje- och gasanläggningar på offentliga markområden. Men BLM har under Trump dragit tillbaka dessa normer och förlitar sig istället på ett lapptäcke av ojämna regler på statsnivå.

Vissa stater är bättre än andra på reglering. Colorado satte standarden för att minska gasavfallet när det slutade ställa krav på metanavskiljning 2014. Staten har visat att det finns enkla och kostnadseffektiva sätt att hantera metanförorening ”, enligt Rapporten från Wilderness Society och Taxpayers for Common Sense.

I andra änden av spektrumet finns New Mexico. New Mexico har slösat bort mer naturgas än någon annan stat, cirka 570 000 ton årligen, enligt rapporten. Staten förlorar mellan 182 till 244 miljoner dollar varje år, eller tillräckligt med gas för att tillgodose behoven hos varje invånare i New Mexico varje år. Det är ingen överraskning att New Mexico har några av de svagaste normerna för metanutsläpp, ett problem nu när BLM tar bort de federala standarderna och lämnar reglering till staterna.

Under tiden blir problemet bara värre med en högkonjunktur i Permian. Antalet natugasavbränningar i New Mexico ökade med 2 244 procent mellan 2009 och 2013. Negativa priser på naturgas ger mycket små incitament för borrare att hantera metangasen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ett atomlager guld – forskare på Linköpings universitet skapar guldén

Publicerat

den

Lars Hultman och Shun Kashiwaya gör guldén

För första gången har forskare lyckats skapa ark av guld som endast är ett atomlager tjockt. Materialet har fått namnet guldén. Enligt forskarna från Linköpings universitet får guldet nya egenskaper som kan göra det lämpligt för bland annat koldioxidomvandling, väteproduktion och framställning av värdefulla kemikalier. Resultaten är publicerade i tidskriften Nature Synthesis.

Forskare har länge försökt göra ark av guld som är ett atomlager tjockt men misslyckats på grund av metallens vilja att klumpa ihop sig. Men nu har forskare från Linköpings universitet lyckats tack vare ett hundraårigt recept använt av japanska smeder.

– Om man gör ett material extremt tunt händer något extraordinärt – som med grafen. Samma sak händer med guld. I vanliga fall är guld som bekant en metall, men blir den ett atomlager tjock kan guldet bli en halvledare i stället, säger Shun Kashiwaya, forskare vid avdelningen för materialdesign vid Linköpings universitet.

Forskare vid Linköpings universitet har skapat guldén.
Forskare vid Linköpings universitet har skapat guldén. Fotograf: Olov Planthaber

För att skapa guldén utgick Linköpingsforskarna från ett tredimensionellt grundmaterial där guldet ligger inbäddat mellan lager av titan och kol. Men vägen till guldén har inte varit spikrak. Enlig Lars Hultman, professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet, beror en del av framsteget på ett lyckokast. 

– Vi hade skapat grundmaterialet med helt andra tillämpningar i åtanke. Vi började med elektriskt ledande keramik som kallas titankiselkarbid, där kisel ligger i tunna lager. Då var tanken att belägga keramiken med guld för att skapa en kontakt. Men när vi utsatte materialet för hög temperatur blev kisellagret ersatt av guld inuti grundmaterialet, säger Lars Hultman.

Fenomenet kallas interkalation och det forskarna då hade upptäckt var titanguldkarbid. Under flera år har forskarna haft titanguldkarbid utan att veta hur guldet ska kunna ”vaskas fram”. 

Som av en händelse hittade Lars Hultman en metod som använts inom japansk smideskonst i över hundra år. Det kallas Murakamis reagent som etsar bort kolrester och ändrar färgen på stål vid till exempel knivtillverkning. Men det gick inte att använda exakt samma recept som de smederna gjorde. Shun Kashawaya fick testa sig fram:

– Jag prövade olika koncentrationer av Murakamireagensen och olika tidsspann för etsningen. En dag, en vecka, en månad, flera månader. Det vi märkte var att ju lägre koncentrationen var och ju längre tid etsningen pågick desto bättre. Men det räckte ändå inte, säger han.

Etsningen måste också utföras i mörker då cyanid utvecklas i reaktionen när den träffas av ljus och det löser upp guldet. Sista steget var alltså att få guldarken stabila. För att de frilagda tvådimensionella arken inte ska krulla ihop sig tillsattes ett ytaktivt ämne. I detta fall en lång molekyl som separerar och stabiliserar arken, en så kallad tensid.

– Arken med guldén finns i en lösning, lite som cornflakes i mjölk. Med hjälp av en typ av ”håv” kan vi samla upp guldet och undersöka i elektronmikroskop för att bekräfta att vi lyckats. Vilket vi har, säger Shun Kashawaya.

De nya egenskaperna hos guldén beror på att guldet får två fria bindningar när det ligger i två dimensioner. Tack vare det kan framtida tillämpningar innefatta koldixidomvandling,  framställning av värdefulla kemikalier, katalys för att producera vätgas, vattenrening, kommunikation och mycket mer. Dessutom kan mängden guld som används i tillämpningar idag minskas rejält.

Nästa steg för LiU-forskarna är att undersöka om det går att göra likadant med andra ädelmetaller och identifiera fler framtida tillämpningar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Elpriset fortsätter att sjunka – halverade priser i april jämfört med 2023

Publicerat

den

elled

Trots en kall vinter med hög efterfrågan landade det genomsnittliga elpriset för första kvartalet i år på 66 öre per kWh, vilket är 30 öre lägre än motsvarande period 2023. Och trenden med låga priser fortsätter under april månad, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

När elprisprognosen för kvartal ett i år, den så kallade elterminen, sattes i slutet av december 2023 förutspåddes ett genomsnittligt pris på 93 öre per kWh. Men trots att delar av Sverige upplevt den kallaste vintern sedan 2013 blev utfallet ändå endast 66 öre per kWh.  

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Halverade elpriser i april

De låga elpriserna ser ut att fortsätta under våren. Prognosen för april är ett genomsnittspris per kilowattimme på runt 40 öre, vilket är mindre än hälften än för ett år sedan då snittkostnaden per kilowattimme landade på 88 öre.   

För personer med timprisavtal kan en viss planering av elkonsumtionen löna sig under april månad. 

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer.  Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Större skillnader mellan norr och syd

Elpriset för april till juni väntas bli 35 öre/kWh för hela Sverige. Men medan skillnaderna i elpris i Sveriges fyra elområden har varit små under kvartal ett kan vi förvänta oss större variationer under andra kvartalet, när snön i norr smälter och den så kallade vårfloden drar i gång.   

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs stigande konsumtion av naturgas

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

USA har under mycket lång tid varit en stor konsument av naturgas. Redan på 1970-talet började man bygga importterminaler för LNG. En andra våg av importterminaler byggdes under andra halvan av 00-talet, men togs aldrig i bruk utan började efter ett tag att byggas om till exportterminaler. För då hade entreprenörer i USA lärt sig att kombinera hydraulisk spräckning och horisontell borrning, vilket ledde till en makalöst stor inhemsk produktion. Idag är USA inte bara världens största LNG-exportör, man har dessutom enormt låga inhemska gaspriser.

Nedan är en graf över USA:s konsumtion av naturgas. När man behövde börja importera så slutade konsumtionen att öka, för att sedan ta fart igen när man åter hade en riklig inhemsk tillgång.

Graf över USA:s konsumtion av naturgas sedan slutet av 1940-talet till idag.
Konsumtion av naturgas i USA. Grafik från Global LNG Hub.
Fortsätt läsa

Populära