Merrill Lynch säger att guldpriset skall upp till 2.000 USD

Merrill Lynch på Wall Street sätter ger en prognos på guldpriset på 2000 USDVi har tidigare tagit del av uppgifter om hur Goldman Sachs kommenterat att guldpriset är för lågt och nu har även Merrill Lynch sällat sig till skaran av gold bugs som förutsäger att guld skall upp till 2.000 USD per troy ounce.

Francisco Blanch, Head of Global Commodity & Multi-Asset Strategy på Merrill Lynch säger att han räknar med att Federal Reserve kommer att inleda en ny runda av tillgångsköp från banker, så kallade kvantitativa lättnader, och att detta kan komma att uppgå till så pass mycket som 500 miljarder USD. Programmet skall enligt Merrill Lynch genomföras under det andra halvåret av 2012 vilket kan komma att driva upp guldpriset kraftigt.

Merrill Lynch anser att 2.000 USD per troy ounce är det korrekta värdet på guldet då den amerikanska investmentbanken gör bedömningen att FED kommer att tvingas genomföra ytterligare så kallade kvantitativa lättnader inom kort. Händer detta under september som Merrill Lynchs ekonomer tror så finns det all anledning att räkna med att det blir ett rally i guld. Om detta sker efter det amerikanska presidentvalet i november 2012 så kommer rallyt senare, förmodligen inte förrän tidigast under 2013.

Den ädla metallen har fallit nästan 20 procent sedan priset nådde sitt all-time high på 1.918 USD per troy ounce i september 2011, vilket är en följd av den europeiska skuldkrisen och oro för den globala ekonomiska tillväxten, som har lett till stora utförsäljningar av guld och andra råvaror, tillgångar som många förvaltare anser vara riskfyllda tillgångar.

Trots denna nedgång har framstående investerare som till exempel Jim Rogers och fondförvaltaren Eric Sprott fortsatt att vara haussade i sin tro på guld då dessa tror att att centralbanker runt om i världen kommer fortsätta sin politik av penningpolitiska lättnader och investerare kommer att söka sig till guld som en inflationshedge.

Vissa handlare är inte lika positiva till guld. Andrew Su, VD för Sydney-baserade råvaruhandelsfirman Compass Global Markets, sade att han förväntar sig att guldpriset kommer att sjunka under de kommande månaderna och att det kan falla till så lågt som 1.300 USD per troy ounce. Detta beror på att investerare kommer att likvidera sina innehav i guld på vilka de har tjänat pengar under det gångna året och istället använda dem för att stötta sina förlusttyngda aktieportföljer.

  1 Reply to “Merrill Lynch säger att guldpriset skall upp till 2.000 USD”

  1. Tore skriver:

   När guldpriset steg så mycket under förra året kändes 2000 USD högst rimligt, just nu känns det smått orimligt. Men ingen är gladare än jag om guldkursen sätter fart, om det nu är under 2012 eller under 2013.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top