Connect with us

Nyheter

Merrill Lynch säger att guldpriset skall upp till 2.000 USD

Published

on

Merrill Lynch på Wall Street sätter ger en prognos på guldpriset på 2000 USDVi har tidigare tagit del av uppgifter om hur Goldman Sachs kommenterat att guldpriset är för lågt och nu har även Merrill Lynch sällat sig till skaran av gold bugs som förutsäger att guld skall upp till 2.000 USD per troy ounce.

Francisco Blanch, Head of Global Commodity & Multi-Asset Strategy på Merrill Lynch säger att han räknar med att Federal Reserve kommer att inleda en ny runda av tillgångsköp från banker, så kallade kvantitativa lättnader, och att detta kan komma att uppgå till så pass mycket som 500 miljarder USD. Programmet skall enligt Merrill Lynch genomföras under det andra halvåret av 2012 vilket kan komma att driva upp guldpriset kraftigt.

Merrill Lynch anser att 2.000 USD per troy ounce är det korrekta värdet på guldet då den amerikanska investmentbanken gör bedömningen att FED kommer att tvingas genomföra ytterligare så kallade kvantitativa lättnader inom kort. Händer detta under september som Merrill Lynchs ekonomer tror så finns det all anledning att räkna med att det blir ett rally i guld. Om detta sker efter det amerikanska presidentvalet i november 2012 så kommer rallyt senare, förmodligen inte förrän tidigast under 2013.

Den ädla metallen har fallit nästan 20 procent sedan priset nådde sitt all-time high på 1.918 USD per troy ounce i september 2011, vilket är en följd av den europeiska skuldkrisen och oro för den globala ekonomiska tillväxten, som har lett till stora utförsäljningar av guld och andra råvaror, tillgångar som många förvaltare anser vara riskfyllda tillgångar.

Trots denna nedgång har framstående investerare som till exempel Jim Rogers och fondförvaltaren Eric Sprott fortsatt att vara haussade i sin tro på guld då dessa tror att att centralbanker runt om i världen kommer fortsätta sin politik av penningpolitiska lättnader och investerare kommer att söka sig till guld som en inflationshedge.

Vissa handlare är inte lika positiva till guld. Andrew Su, VD för Sydney-baserade råvaruhandelsfirman Compass Global Markets, sade att han förväntar sig att guldpriset kommer att sjunka under de kommande månaderna och att det kan falla till så lågt som 1.300 USD per troy ounce. Detta beror på att investerare kommer att likvidera sina innehav i guld på vilka de har tjänat pengar under det gångna året och istället använda dem för att stötta sina förlusttyngda aktieportföljer.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    17 juli, 2012 at 16:59

    När guldpriset steg så mycket under förra året kändes 2000 USD högst rimligt, just nu känns det smått orimligt. Men ingen är gladare än jag om guldkursen sätter fart, om det nu är under 2012 eller under 2013.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära