Följ oss

Nyheter

Merrill Lynch säger att guldpriset skall upp till 2.000 USD

Publicerat

den

Merrill Lynch på Wall Street sätter ger en prognos på guldpriset på 2000 USDVi har tidigare tagit del av uppgifter om hur Goldman Sachs kommenterat att guldpriset är för lågt och nu har även Merrill Lynch sällat sig till skaran av gold bugs som förutsäger att guld skall upp till 2.000 USD per troy ounce.

Francisco Blanch, Head of Global Commodity & Multi-Asset Strategy på Merrill Lynch säger att han räknar med att Federal Reserve kommer att inleda en ny runda av tillgångsköp från banker, så kallade kvantitativa lättnader, och att detta kan komma att uppgå till så pass mycket som 500 miljarder USD. Programmet skall enligt Merrill Lynch genomföras under det andra halvåret av 2012 vilket kan komma att driva upp guldpriset kraftigt.

Merrill Lynch anser att 2.000 USD per troy ounce är det korrekta värdet på guldet då den amerikanska investmentbanken gör bedömningen att FED kommer att tvingas genomföra ytterligare så kallade kvantitativa lättnader inom kort. Händer detta under september som Merrill Lynchs ekonomer tror så finns det all anledning att räkna med att det blir ett rally i guld. Om detta sker efter det amerikanska presidentvalet i november 2012 så kommer rallyt senare, förmodligen inte förrän tidigast under 2013.

Den ädla metallen har fallit nästan 20 procent sedan priset nådde sitt all-time high på 1.918 USD per troy ounce i september 2011, vilket är en följd av den europeiska skuldkrisen och oro för den globala ekonomiska tillväxten, som har lett till stora utförsäljningar av guld och andra råvaror, tillgångar som många förvaltare anser vara riskfyllda tillgångar.

Trots denna nedgång har framstående investerare som till exempel Jim Rogers och fondförvaltaren Eric Sprott fortsatt att vara haussade i sin tro på guld då dessa tror att att centralbanker runt om i världen kommer fortsätta sin politik av penningpolitiska lättnader och investerare kommer att söka sig till guld som en inflationshedge.

Vissa handlare är inte lika positiva till guld. Andrew Su, VD för Sydney-baserade råvaruhandelsfirman Compass Global Markets, sade att han förväntar sig att guldpriset kommer att sjunka under de kommande månaderna och att det kan falla till så lågt som 1.300 USD per troy ounce. Detta beror på att investerare kommer att likvidera sina innehav i guld på vilka de har tjänat pengar under det gångna året och istället använda dem för att stötta sina förlusttyngda aktieportföljer.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Tore

    17 juli, 2012 vid 16:59

    När guldpriset steg så mycket under förra året kändes 2000 USD högst rimligt, just nu känns det smått orimligt. Men ingen är gladare än jag om guldkursen sätter fart, om det nu är under 2012 eller under 2013.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära