Följ oss

Nyheter

Merrill Lynch säger att guldpriset skall upp till 2.000 USD

Publicerat

den

Vi har tidigare tagit del av uppgifter om hur Goldman Sachs kommenterat att guldpriset är för lågt och nu har även Merrill Lynch sällat sig till skaran av gold bugs som förutsäger att guld skall upp till 2.000 USD per troy ounce.

Francisco Blanch, Head of Global Commodity & Multi-Asset Strategy på Merrill Lynch säger att han räknar med att Federal Reserve kommer att inleda en ny runda av tillgångsköp från banker, så kallade kvantitativa lättnader, och att detta kan komma att uppgå till så pass mycket som 500 miljarder USD. Programmet skall enligt Merrill Lynch genomföras under det andra halvåret av 2012 vilket kan komma att driva upp guldpriset kraftigt.

Merrill Lynch anser att 2.000 USD per troy ounce är det korrekta värdet på guldet då den amerikanska investmentbanken gör bedömningen att FED kommer att tvingas genomföra ytterligare så kallade kvantitativa lättnader inom kort. Händer detta under september som Merrill Lynchs ekonomer tror så finns det all anledning att räkna med att det blir ett rally i guld. Om detta sker efter det amerikanska presidentvalet i november 2012 så kommer rallyt senare, förmodligen inte förrän tidigast under 2013.

Den ädla metallen har fallit nästan 20 procent sedan priset nådde sitt all-time high på 1.918 USD per troy ounce i september 2011, vilket är en följd av den europeiska skuldkrisen och oro för den globala ekonomiska tillväxten, som har lett till stora utförsäljningar av guld och andra råvaror, tillgångar som många förvaltare anser vara riskfyllda tillgångar.

Trots denna nedgång har framstående investerare som till exempel Jim Rogers och fondförvaltaren Eric Sprott fortsatt att vara haussade i sin tro på guld då dessa tror att att centralbanker runt om i världen kommer fortsätta sin politik av penningpolitiska lättnader och investerare kommer att söka sig till guld som en inflationshedge.

Vissa handlare är inte lika positiva till guld. Andrew Su, VD för Sydney-baserade råvaruhandelsfirman Compass Global Markets, sade att han förväntar sig att guldpriset kommer att sjunka under de kommande månaderna och att det kan falla till så lågt som 1.300 USD per troy ounce. Detta beror på att investerare kommer att likvidera sina innehav i guld på vilka de har tjänat pengar under det gångna året och istället använda dem för att stötta sina förlusttyngda aktieportföljer.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Tore

    17 juli, 2012 vid 16:59

    När guldpriset steg så mycket under förra året kändes 2000 USD högst rimligt, just nu känns det smått orimligt. Men ingen är gladare än jag om guldkursen sätter fart, om det nu är under 2012 eller under 2013.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Populära