Följ oss

Nyheter

Mängder av olja från Kurdistan

Publicerat

den

I februari skrev vi om att det var boomtider för olja från Kurdistan. Nu skriver analysföretaget Edison att Kurdistans olja har passerat en brytpunkt och att stora mängder kommer att flöda.

Kurdistans råvaruminister talar om olja

Dr. Ashti Hawrami, Kurdistans råvaruminister talar om framtiden för olja från Kurdistan.

Tidigare har det funnits ett motstånd att investera i Kurdistan, framför allt bland de stora oljebolagen, då det finns en politisk spänning mellan Kurdistans regionala regering och den nationella regeringen i Bagdad. Bagdad erkänner inte att Kurdistan delar ut oljelicenser på eget bevåg.

De stora oljebolagen skriver avtal

Men Edison anser att en brytpunkt har passerats då 4 av de 10 stora oljebolagen nu är aktiva i regionen. De anser att situationen nu har kommit till den punkten att politiken långsiktigt kommer att få foga sig efter ekonomin och inte tvärt om.

Av de stora oljebolagen så har Exxon, Chevron, Total och Gazprom alla nyligen skrivit på avtal med Kurdistan, och Statoil har öppet meddelat att de tittar på regionen.

Bland de stora bolagen som inte finns representerade i Kurdistan finns Sinopec, Petrochina, Shell, Petrobas och BP. Analytiker på Edison anser att om ett kinesiskt företag ger sig in i regionen så blir Bagdads nuvarande hållning mot Kurdistan ohållbar.

Potentialen är stor i Kurdistan

Det är ingen som ifrågasätter potentialen i Kurdistan. 70 % av all prospektering i regionen leder till framgångsrika fynd. Produktionskapaciteten är nu uppe i 200.000 fat per dag och stigande. Nya fynd som nyligen gjorts gör det enligt Kurdistans regering möjligt att nå en produktion på 2 miljoner fat per dag år 2019.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Hansson

    10 mars, 2013 vid 20:03

    Känns fortfarande osäkert vad som händer med bolagen i Kurdistan. Tjafset mellan Kurdistan och Bagdad bara fortsätter.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära