Majspriset stiger på brasilianska väderförhållanden

MajskornMajspriset stiger, och marknaden bevakar detta med spänning. Majs handlas nu till den högsta nivån sedan i mitten av 2017, något som förklaras av brasilianska väderförhållanden. Priset på majs i Chicago för leverans i juli 2018 har nått nya toppar efter det att handlarna fokuserar på de torra väderförhållandena i Brasilien. Majs är den näst största grödan i Brasilien, och torkan kommer att få stor betydelse för jordbrukarna i Latinamerikas största ekonomi.

Nederbörden förväntas vara begränsad i hela landet, med mindre skurar i nordvästra Mato Grosso. Detta kommer att göra det möjligt för markfuktbrist att fortsätta att expandera norrut, skriver Radiant Solutions i en daglig väderkommentar. Majs planteras vanligen efter sojabönor som rotationsgröda i Brasilien.

Sänker prognosen för den brasilianska majsskörden

Analysföretaget INTL FCSTone skriver att de torra förhållandena under april medfört att den genomsnittliga skördeprognosen för majsen minskat från 5,37 ton per hektar till 5,15 ton. Analysföretaget minskade prognosen för brasiliansk produktion av majs med fyra procent till 60,5 miljoner ton.

Marco Antonio dos Santos, analytiker hos väderkonsulten Rural Clima, påpekade att Paraná-staten, Brasiliens näst största majsproducent, har haft nästan tre veckor utan regn. ”Den sista gången det regnade rikligt i Paraná var under påsken.”

Vidare hävdade Santos att utbudet av majs har minskat ytterligare efter att många bönder skördade soja senare som svar på regniga förhållanden i Brasilien tidigare under året. ”Om jordbrukarna hade planterat inuti det ideala fönstret skulle vi inte ha relevanta förluster i Paraná, Mato Grosso do Sul och delar av Goiás” tillade Santos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top