Följ oss

Nyheter

Licens i Afrika gör guldbolag till en vinnare

Publicerat

den

Kenya redo för gruvbrytning av guld

Guldfynd gjort i det afrikanska landet KenyaBetydande guldfynd i Narok i Kenya gör att landet nu kan komma att leda till att den krisdrabbade kenyanska ekonomin får sig ett välbehövligt lyft. I samband med detta tilldelar den östafrikanska nationen den första licensen för gruvbrytning till ett utländskt bolag, som nu har för avsikt att påbörja brytning av guld i området.

Enligt Business Daily så kommer guldföretaget Goldplat, som bland annat är noterat på London Stock Exchanges tillväxtlista AIM under akronymen GDP, att tilldelas en licens för att utvinna guld ur de stora guldfyndigheterna i Lolgorien området i Narok County. Innan Goldplat har rätt till licensen måste dess ansökan annonseras i landets nationella press under tre månader. Av denna anledning är det tidigast i oktober om Goldplat kan erhålla licensen formellt eftersom allmänheten under en 90-dagarsperiod skall ha rätt att anföra sina invändningar.

Under tiden rapporterar Goldplat att bolaget har gjort stora framsteg med sitt borrprogram vid Kilimapesa. Med dagens priser skulle produktionen av guld från gruvorna i Kilimapesa svara för en årlig intäkt på upp till 60 miljarder kenyanska shilling, cirka 4 miljarder kronor. Därmed kan Goldplats fyndigheter komma att bli en av de mer lönsamma gruvprojekten i Kenya. Den kenyanska regeringen skall enligt avtalet erhålla en royalty om 4 procent av värdet på allt guld som Goldplat exporterar, utöver den bolagsskatt som är knuten till de vinster som Goldplat kommer att redovisa.

Borrprogrammet som omfattar 28 grunda hål har två nya områden som mål, nämligen Vim / Rutha och RedRay, och baseras på tidigare geologisk kartering och provtagning vilka har identifierats som mycket lovande.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Så kallade diamantborrningar har påbörjats vid Vim / Rutha som ligger 2 kilometer söder om Kilimapesa Hill, och består av 16 grunda hål på sammanlagt 640 meter och fyra djupare hål på 460 meter, som skall borras i den andra fasen av detta borrprogram.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära