Connect with us

Nyheter

Kinesiskt sug efter bling bling kan lyfta platina-ETF

Published

on

Platina-tacka med 999,5

Platina-tacka med 999,5I takt med att guld har förlorat sin lyster för många råvaruhandlare har många av de investerare som väljer att placera sitt kapital i börshandlade fonder, så kallade ETFer, valt att titta närmare på platina, framförallt ETFS Physical Platinum Shares (NYSEArca: PPLT). En snabbt växande medelklass i Kina hjälper till att upprätthålla efterfrågan på denna vita metall.

Smycken svarar för 35 procent av efterfrågan av platinakonsumtionen, en ökning från 26 procent under 2008. De kinesiska smyckesköparna står för en fjärdedel av efterfrågan på platina, oavsett användningsområde. Under de senaste fem åren har den kinesiska platinaefterfrågan fördubblats och uppgår nu till 80 procent av den platina som går till smycken.

I takt med att de disponibla inkomsterna i Kina stiger så kommer även efterfrågan på platinasmycken att öka, vilket i sin tur kommer att driva upp priserna på en marknad med ett begränsat utbud. I dag handlas platina cirka 25 procent under den totala produktionskostnaden varför prognoser om att Kinas efterfrågan förväntas stiga ytterligare under 2014 borgar för en uppgång i priset.

Platina är också en viktig komponent i bilkatalysatorer – de produkter som konverterar giftiga biprodukter i avgaser från förbränningsmotorer. Europas katalysatorsektor är en stor konsument, som står för 16 % av den totala efterfrågan på platina. Efterfrågan på platina till katalysatorer kommer sannolikt att stiga eftersom Europa visar tecken på att vara på väg ur sin utdragna recession.

Prisutveckling på ETF-fonden PPLT som följer platinapriset

ETFS Physical Platinum Shares (PPLT) - Utveckling för fonden

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Hansson

    1 november, 2013 at 21:55

    Hör att Kina även köper en del rodium.

  2. Persson

    3 november, 2013 at 04:42

    Vad finns det för andra bra börshandlade fonder med fysisk platina?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära