Följ oss

Nyheter

Kina fryser utan internationell naturgas

Publicerat

den

Kina behöver naturgas - Export av LNGVad händer med naturgasen och hur kommer priset på denna råvara att utvecklas i framtiden? Världslagren sväller samtidigt som nya fynd görs, fynd som bidrar till att pressa priserna, vilket fått ett stort antal företag att stänga ned sin produktion och hoppas på att framtiden skall föra med sig betydligt bättre priser.

I dag ligger priset på naturgas under 4,00 USD per tusen kubikfot Henry Hub. Vi vet också att det i Cushing, oljevärldens centrum, finns ett stort överutbud, ja att det knappt går att leverera olja dit då lagren är sprängfyllda. Vi vet dessutom att det finns ett stort behov av energi, bland annat i form av naturgas, hos kinesiska konsumenter och företag. Storstäder som Wuhan, Chongqing, Xi’an, Nanjing och Hangzhou lider av svår brist på naturgas och befolkningen tvingas fortfarande att förlita sig på gammeldags kolkaminer för att få värme under årets kallaste månader. De tre olje- och gasföretagen som ägs av den kinesiska staten har beordrats att fortsätta att leverera men också att finna importmöjligheter. Här är problemet att finna fungerande lösningar för att kunna transportera gas annat än genom ledningar, så kallad LNG är emellertid ett alternativ.

[quote]The biggest energy innovation of the decade is natural gas — more specifically what is called ”unconventional” natural gas. Some call it a revolution…. /Wall Street Journal[/quote]

Gaskonsumtionen i norra Kina ökade med 56 procent i november 2010 jämfört med samma tid 2009, bland annat på grund av en tidigare och kallare vinter än normalt. Den totala konsumtionen ökade med 22 procent jämfört med 2009. Utbudet ökade samtidigt med blygsamma 8 procent, enligt China National Petroleum Company.

Var ska importen komma ifrån?

I dag finns det två länder som har de teoretiska möjligheterna att öka sin export till Kina, Ryssland och Qatar. Från Ryssland går det att transportera naturgas genom pipelines och från Qatar som har världens tredje största kända gasreserver genom flytande naturgas (LNG), som möjliggör transporter av gas från utländska hamnar i enkelskroviga fartyg. LNG kräver emellertid stora investeringar i både djupvattenhamnar, skyddade hamn till hamn-LNG-fartyg och kondensering och förgasningsanläggningar på båda ändarna av transportkedjan, vilket gör att det finns få sådana anläggningar. I Qatar kan gasen produceras relativt billigt, så lågt som till 0,15 USD medan såväl Norge som Ryssland behöver närmare 4,0 USD per enhet. Emellertid stiger kostnaden för gas från Qatar då den skall omvandlas till LNG, till närmare 3,25 USD per enhet.

Kinas totala energianvändning

I dag är den kinesiska energianvändningen till cirka 70 procent baserad på kol, att jämföra med samma siffra i USA som är 50 procent. Globalt sett står naturgas för cirka en knapp fjärdedel av världens energikonsumtion. Det finns mycket som talar för att naturgasen skall få en ökad betydelse inom energisektorn, dels minskar USA sitt beroende av olja från Mellanöstern och dels för att naturgas ger ifrån sig betydligt lägre nivåer av koldioxid, upp till 70 procent lägre, vilket gör att Qatars energiminister ser en kraftigt ökad användning av naturgas i världen redan 2012-2013. Samtidigt så pågår det samtal om att bilda ett OPEC för de gasproducerande länderna i stil med vad oljeländerna har.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära