Connect with us

Nyheter

Kina försäkrar sig om sin framtida energiförsörjning

Published

on

Pipeline för att säkra energi

Fond - Gustavia Energi och Råvaror - PPMKinas ständigt växande energibehov blir allt mer uppenbart. Enbart under de senaste månaderna har Kina tecknat en rad avtal med grannländerna Kazakstan och Ryssland, som syftar till att försäkra sig om sin framtida energiförsörjning.

I juni slöts ett 25-årigt leveransavtal mellan det kinesiska China National Petroleum Corporation (CNPC) och det ryska oljebolaget Rosneft. Avtalet sägs vara värt i storleksordningen 270 miljarder dollar och skulle därmed vara ett av de största i sitt slag. Senare under sommaren tillkännagavs att samma CNPC hade köpt en 20-procentig ägarandel i det ryska gasbolaget Novateks arktiska gasprojekt Yamal. Novatek är Rysslands näst största gasproducent och avtalet försäkrar CNPC om framtida tillgång till LNG (liquid natural gas). Men Kinas behov är större än så och man vill helst ha säker tillgång till gas via pipelines. Man har därför länge förhandlat med den ryska gasjätten Gazprom och i slutet av sommaren nådde man även där fram till ett ramavtal. Det ligger i båda parters intresse att nå en överenskommelse också i detaljerna. Vi förvänta oss att ett slutgiltigt avtal kan komma att undertecknas under hösten.

Efter att Kinas president Xi Jinping besökt Sankt Petersburg i Ryssland stannade han till i Astana i Kazakstan på vägen hem. Under sitt besök tecknades avtal som enligt uppgifter var värda mer än 30 miljarder dollar inom bara energiområdet. Bland annat köpte CNPC en drygt 8-procentig ägarandel i oljeprojektet Kashagan. Kashagan anses vara en av världens största oljefyndigheter utanför Mellanöstern. Fältet upptäcktes i Kaspiska Havet år 2000 och har hittills kostat närmare 140 miljarder dollar att utveckla. Kinas köp kan mycket väl sägas markera startskottet för när fältet äntligen går i kommersiell produktion; nämligen under oktober 2013.

Kinas omättliga energibehov binder samman landet med Kazakstan och Ryssland. Alla inblandade tjänar på överenskommelserna och vi har sannolikt bara sett de första avtalen undertecknade.

Artikeln är ifrån Gustavia Fonders hemsida och är författad av Jens Alverö som är förvaltare av de två fonderna Gustavia Ryssland och Gustavia Kazakstan och Centralasien. Fondbolaget förvaltar också fonden Gustavia Energi och Råvaror.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    20 oktober, 2013 at 15:52

    Västvärlden använder mindre och mindre olja, Kina suger i sig allt mer. Att bekymra sig över oljepriset är snart en kinesisk grej.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära