Följ oss

Nyheter

Kina försäkrar sig om sin framtida energiförsörjning

Publicerat

den

Pipeline för att säkra energi

Fond - Gustavia Energi och Råvaror - PPMKinas ständigt växande energibehov blir allt mer uppenbart. Enbart under de senaste månaderna har Kina tecknat en rad avtal med grannländerna Kazakstan och Ryssland, som syftar till att försäkra sig om sin framtida energiförsörjning.

I juni slöts ett 25-årigt leveransavtal mellan det kinesiska China National Petroleum Corporation (CNPC) och det ryska oljebolaget Rosneft. Avtalet sägs vara värt i storleksordningen 270 miljarder dollar och skulle därmed vara ett av de största i sitt slag. Senare under sommaren tillkännagavs att samma CNPC hade köpt en 20-procentig ägarandel i det ryska gasbolaget Novateks arktiska gasprojekt Yamal. Novatek är Rysslands näst största gasproducent och avtalet försäkrar CNPC om framtida tillgång till LNG (liquid natural gas). Men Kinas behov är större än så och man vill helst ha säker tillgång till gas via pipelines. Man har därför länge förhandlat med den ryska gasjätten Gazprom och i slutet av sommaren nådde man även där fram till ett ramavtal. Det ligger i båda parters intresse att nå en överenskommelse också i detaljerna. Vi förvänta oss att ett slutgiltigt avtal kan komma att undertecknas under hösten.

Efter att Kinas president Xi Jinping besökt Sankt Petersburg i Ryssland stannade han till i Astana i Kazakstan på vägen hem. Under sitt besök tecknades avtal som enligt uppgifter var värda mer än 30 miljarder dollar inom bara energiområdet. Bland annat köpte CNPC en drygt 8-procentig ägarandel i oljeprojektet Kashagan. Kashagan anses vara en av världens största oljefyndigheter utanför Mellanöstern. Fältet upptäcktes i Kaspiska Havet år 2000 och har hittills kostat närmare 140 miljarder dollar att utveckla. Kinas köp kan mycket väl sägas markera startskottet för när fältet äntligen går i kommersiell produktion; nämligen under oktober 2013.

Kinas omättliga energibehov binder samman landet med Kazakstan och Ryssland. Alla inblandade tjänar på överenskommelserna och vi har sannolikt bara sett de första avtalen undertecknade.

Artikeln är ifrån Gustavia Fonders hemsida och är författad av Jens Alverö som är förvaltare av de två fonderna Gustavia Ryssland och Gustavia Kazakstan och Centralasien. Fondbolaget förvaltar också fonden Gustavia Energi och Råvaror.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    20 oktober, 2013 vid 15:52

    Västvärlden använder mindre och mindre olja, Kina suger i sig allt mer. Att bekymra sig över oljepriset är snart en kinesisk grej.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Populära