Följ oss

Nyheter

Kina försäkrar sig om sin framtida energiförsörjning

Publicerat

den

Pipeline för att säkra energi

Fond - Gustavia Energi och Råvaror - PPMKinas ständigt växande energibehov blir allt mer uppenbart. Enbart under de senaste månaderna har Kina tecknat en rad avtal med grannländerna Kazakstan och Ryssland, som syftar till att försäkra sig om sin framtida energiförsörjning.

I juni slöts ett 25-årigt leveransavtal mellan det kinesiska China National Petroleum Corporation (CNPC) och det ryska oljebolaget Rosneft. Avtalet sägs vara värt i storleksordningen 270 miljarder dollar och skulle därmed vara ett av de största i sitt slag. Senare under sommaren tillkännagavs att samma CNPC hade köpt en 20-procentig ägarandel i det ryska gasbolaget Novateks arktiska gasprojekt Yamal. Novatek är Rysslands näst största gasproducent och avtalet försäkrar CNPC om framtida tillgång till LNG (liquid natural gas). Men Kinas behov är större än så och man vill helst ha säker tillgång till gas via pipelines. Man har därför länge förhandlat med den ryska gasjätten Gazprom och i slutet av sommaren nådde man även där fram till ett ramavtal. Det ligger i båda parters intresse att nå en överenskommelse också i detaljerna. Vi förvänta oss att ett slutgiltigt avtal kan komma att undertecknas under hösten.

Efter att Kinas president Xi Jinping besökt Sankt Petersburg i Ryssland stannade han till i Astana i Kazakstan på vägen hem. Under sitt besök tecknades avtal som enligt uppgifter var värda mer än 30 miljarder dollar inom bara energiområdet. Bland annat köpte CNPC en drygt 8-procentig ägarandel i oljeprojektet Kashagan. Kashagan anses vara en av världens största oljefyndigheter utanför Mellanöstern. Fältet upptäcktes i Kaspiska Havet år 2000 och har hittills kostat närmare 140 miljarder dollar att utveckla. Kinas köp kan mycket väl sägas markera startskottet för när fältet äntligen går i kommersiell produktion; nämligen under oktober 2013.

Kinas omättliga energibehov binder samman landet med Kazakstan och Ryssland. Alla inblandade tjänar på överenskommelserna och vi har sannolikt bara sett de första avtalen undertecknade.

Artikeln är ifrån Gustavia Fonders hemsida och är författad av Jens Alverö som är förvaltare av de två fonderna Gustavia Ryssland och Gustavia Kazakstan och Centralasien. Fondbolaget förvaltar också fonden Gustavia Energi och Råvaror.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    20 oktober, 2013 vid 15:52

    Västvärlden använder mindre och mindre olja, Kina suger i sig allt mer. Att bekymra sig över oljepriset är snart en kinesisk grej.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära