Följ oss

Nyheter

Kina försäkrar sig om sin framtida energiförsörjning

Publicerat

den

Pipeline för att säkra energi

Fond - Gustavia Energi och Råvaror - PPMKinas ständigt växande energibehov blir allt mer uppenbart. Enbart under de senaste månaderna har Kina tecknat en rad avtal med grannländerna Kazakstan och Ryssland, som syftar till att försäkra sig om sin framtida energiförsörjning.

I juni slöts ett 25-årigt leveransavtal mellan det kinesiska China National Petroleum Corporation (CNPC) och det ryska oljebolaget Rosneft. Avtalet sägs vara värt i storleksordningen 270 miljarder dollar och skulle därmed vara ett av de största i sitt slag. Senare under sommaren tillkännagavs att samma CNPC hade köpt en 20-procentig ägarandel i det ryska gasbolaget Novateks arktiska gasprojekt Yamal. Novatek är Rysslands näst största gasproducent och avtalet försäkrar CNPC om framtida tillgång till LNG (liquid natural gas). Men Kinas behov är större än så och man vill helst ha säker tillgång till gas via pipelines. Man har därför länge förhandlat med den ryska gasjätten Gazprom och i slutet av sommaren nådde man även där fram till ett ramavtal. Det ligger i båda parters intresse att nå en överenskommelse också i detaljerna. Vi förvänta oss att ett slutgiltigt avtal kan komma att undertecknas under hösten.

Efter att Kinas president Xi Jinping besökt Sankt Petersburg i Ryssland stannade han till i Astana i Kazakstan på vägen hem. Under sitt besök tecknades avtal som enligt uppgifter var värda mer än 30 miljarder dollar inom bara energiområdet. Bland annat köpte CNPC en drygt 8-procentig ägarandel i oljeprojektet Kashagan. Kashagan anses vara en av världens största oljefyndigheter utanför Mellanöstern. Fältet upptäcktes i Kaspiska Havet år 2000 och har hittills kostat närmare 140 miljarder dollar att utveckla. Kinas köp kan mycket väl sägas markera startskottet för när fältet äntligen går i kommersiell produktion; nämligen under oktober 2013.

Kinas omättliga energibehov binder samman landet med Kazakstan och Ryssland. Alla inblandade tjänar på överenskommelserna och vi har sannolikt bara sett de första avtalen undertecknade.

Artikeln är ifrån Gustavia Fonders hemsida och är författad av Jens Alverö som är förvaltare av de två fonderna Gustavia Ryssland och Gustavia Kazakstan och Centralasien. Fondbolaget förvaltar också fonden Gustavia Energi och Råvaror.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära